Jak Polsko (ne)zvládá koronavirus, volby navzdory všemu a "globální oteplování přinese Polsku jen prospěch"

21. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
Pokud věříte polské vládní propagandě ve státní televizi TVP, reakce Polska na koronavirus je ta nejlepší na světě a celá Evropa závidí, jak dobře polská vláda tu krizi zvládá. Dokonce i Donald Trump nás požádal, abychom do USA vyslali zkušené polské lékaře na boj proti pandemii v Chicagu:


 

Avšak když získáváte své informace odkudkoliv odjinud než z polské státní televize, situace není zrovna růžová. Kdybych já byl Trump, například, pevně bych doufal, že vláda do Chicaga nepošle lékaře z nemocnice v Grójeci, kde v důsledku naprostého ignorování bezpečnostních opatření celá nemocnice "zkolabovala pod váhou vlastních chyb".  Všechno to tam začalo od jediného nakaženého lékaře a o několik dní později už to byla naprostá katastrofa.  Vzhledem k tomu, že velká část zdravotního personálu byla umístěna do karantény anebo onemocněla, nemocnice už nebyla schopna se postarat o své pacienty, tak byli propuštění domů, anebo převezeni jinam. Nikdo nezaznamenal kam, takže rodiny v panice jezdily po celém regionu ve snaze zjistit, kde jsou jejich příbuzní. Nakonec během dezinfekce budovy byli dva laboratorní asistenti téměř usmrceni, protože jim zapomněli říci, že musejí budovu opustit.

Dokonce ještě horší je to v domovech důchodců a v pečovatelských institucích pro invalidy. Tamější zaměstnanci se stávají obětí infekce, protože nemají ochranné prostředky. V městě Kalisz pracovala poslední zbývající zdravotnice po dobu tří dnů sama, až nakonec zkolabovala vyčerpáním. Vláda se snaží nutit jiné zdravotníky, aby v takovýchto místech pracovali, ale legálnost takových příkazů je zpochybňována. Navzdory tomu, že ministerstvo spraveldnosti vyhrožuje těm, kdo se odmítnou podrobit, trestním stíháním. Také se ozývá zoufalé volání po dobrovolnících.    Naštěstí v Kaliszi zasáhlo pět odvážných katolických jeptišek, ale nakažení pacienti přesto museli být evakuováni do nemocnic. Problém je, že nemocnice už beztak trpí nedostatkem zdravotníků a nejsou schopny poskytnout pacientům to, co v krizi nyní potřebují. Nakonec zasáhla armáda a převezla nakažené pacienty do nemocnice v Poznani, na vzdálenost asi 150 kilometrů. 

Polsko má největší procento nakažených zdravotníků a strana Právo a spravedlnost stále odmítá zdravotníky testovat.  Co je pro ni typické: tvrdé tresty a trestní stíhání - ano. Konkrétně pomáhat? NE. Strana Právo a spravedlnost je dokonce i v opozici proti celoevropskému programu EU proti pandemii -  snad proto, aby mohla nadále útočit na EU, že "nedělá nic". Strana Právo a spravedlnost nicméně chce označit domy lidí diagnostikovaných s COVIDEM-19. To je JEJICH verze pomoci.

Avšak ne všechno, co dělají, je špatné. Vláda dovezla z Číny 80 tun ochranných zdravotnických prostředků, což samozřejmě zneužila pro účely propagandy, takže tento materiál byl přivezen letadlem An-255 Mrija, největším letadlem na světě. Premiér a další vedoucí osoby z PiS se účastnily "oslavného vykládání" zásob, které živě vysílala TVP. Ano, doslova to nazvali na jednom z vládních účtů na Twitteru "oslavným vykládáním"   a Morawiecki pronesl projev před letadlem, nazval to "bezprecedentní transport".  Přílet toho letadla byl propagandisticky používán ve vládních médiích tak intenzivně, že jeho přistání se stalo největším shromážděním lidí od začátku uzamčení Polska, a celé letiště bylo obklopeno zevlouny.  

Vzduch z tohoto baĺónu však byl tak trochu vypuštěn, když se těch 80 tun začalo srovnávat s 57 tunami, které dovezla dědička oligarchy Jana Kulczyka, se 40 tunami, které dovezla Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy a 23 tunami Lubuského vojvodstva, kde žije jen asi 2,6 procenta obyvatel Polska. Stojí za to se zmínit, že v Lubuském vojvodstvu vládne opozice.


Avšak vláda má zřejmě zajímavější věci na práci - volby. Navzdory ostré kritice z EU si vymýšlí stále stupidnější nápady. Nyní se šíří nepodložené zprávy, že se prý volby budou konat na internetu. V tomto legislativním chaosu byla Státní volební komise zbavena všech svých pravomocí.  Byly převedeny do institucí, které ovládají nejvěrnější stoupenci strany Právo a spravedlnost. Ostatní instituce vedou předvolební kampaň Andrzeje Dudy za peníze daňových poplatníků - Zemědělský fond sociálního pojištění rozeslal materiály, chválící vládu a prezidenta Andrzeje Dudu 1,3 milionům zemědělců.

Opoziční poslanci proti tomu nemůžou mnoho co dělat, protože se demokracie v parlamentu stala fraškou. Software pro onlinovou práci v karanténě je nespolehlivé a jednání parlamentu se onlinově vysílá s až minutovým zpožděním. To vyvolává problémy, protože předsedkyně parlamentu řídí jeho jednání rychlostí typickou pro americké dražebníky dobytka.    A vzhledem k tomu, že všichni teď musejí nosit roušky, porozumět tomu, co kdo říká, je v podstatně nemožné:


Ale i když jde o roušky, zákony neplatí pro každého. Mluvčí ministerstva zdravotnictví tvrdí, že během tiskových konferencí tento předpis pro něho neplatí.    Jiné předpisy také platí jen pro plebs: Jarosław Kaczyński porušil zákaz zbytečného cestování, když navštívil hrob svého bratra v Krakově. Policie odmítá jednat, když církve porušují předpis, že se nesmí scházet více než pět lidí, a kněží otevřeně vyhrožují občanům, kteří to udávají.

Avšak předpokládám, že všechny tyto nespravedlnosti budou brzo jen našimi velmi nedůležitými problémy Ekonomika je na pokraji kolapsu, a tak odborníci utíkají z vlády jako krysy z potápějící se lodi    a musejí být urgentně nahrazováni. Proto je nový polský náměstek ministra financí osmadvacetiletý asistent premiéra bez jakékoliv finanční kvalifikace či relevantních zkušeností. Druhý náměstek ministra financí bude nahrazen sedmatřicetiletou ženopu s minimálními finančními zkušenostmi. Ano, byla předsedkuní regionální Komory fiskální administrativy - ale ani pro tuto funkci neměla zkušenosti a kvalifikci. Pokud tedy za kvalifikaci nepovažujeme skutečnost, že je skautskou vedoucí v okrajové ultrakatolické skautské organizace "Zawisza" (asi 5000 členů celostátně).

Avšak alespoň už nemusíme mít starosti ohledně globálního oteplování. Ano, Polsko už zaznamenalo vážné sucho a experti předpovídají, že může být nejhorší za 50 let. Ovšem podle autorů vzdělávacích materiálů poskytovaných ministerstvem školství, které se jen stručně zmiňují o problémech, jako jsou rostoucí hladiny moří nebo extremní hurikány, výhody jsou početnější: domácnosti v zimě ušetří za topení, odkládá se příští doba ledová, což napomůže zemědělství, a tání sněhu a ledu na pólech umožní těžbu nových ropných ložisek. Tající voda je bohatá na cenné nerosty, což přinese prospěch různým mořským živočichům. Podle autorů ministerstva školství bude fantastické zemědělství, uhlík v atmosféře pomůže  rostlinám růst a teplejší klima umožní dvě sklizně ročně.

Problém je, že Polsko má problémy s nedostatkem vody už nyní: situace ohledně vody je horší než v Egyptě. V důsledku toho nyní pravidelně v polských nížinách dochází k takovýmto písečným bouřím.  Avšak nebojte se: v důsledku globálního oteplování bude možné v Polsku pěstovat i plodiny, které se dosud mohly pěstovat jen v teplejších oblastech. Takže pořád máme šanci, že se Polsko stane světovou jedničkou při pěstování kaktusů!

0
Vytisknout
8893

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2020