Průběžné zpravodajství:

V USA zemřelo od včerejška 2675 osob

22. 4. 2020

čas čtení 5 minut
 
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 22.4. bylo v ČR registrováno 7041 nakažených, v nemocnici bylo 412 osob a 204 osob zemřelo.

- Nejméně 177 445 lidí zemřelo globálně dosud na koronavirus. Více než 2,5 milionu lidí je nakažených.

- Německo zahajuje první testy vakcíny pro COVID-19 na lidech. V první etapě testů dostane vakcínu 200 lidí ve věku od 18 do 55 let. Je to vakcína RNA a vyrobila ji biotechnologická firma BioNTech.

- Osm nemluvňat a batolat v tokijském středisku pro sirotky či děti ohrožené rodiči bylo nakaženo koronavirem.

- Tisíce vedoucích podnikatelů varujee před dlouhou hospodářskou krizí a nebezpečím, že mnoho firem zkrachuje. Asi 60 procent ředitelů firem se připravuje na dlouhou obnovu ekonomiky.

- OSN varuje před hladomorem biblických rozměrů. David Beasley, šéf úřadu OSN pro potravinovou pomoc, upozornil, že svět musí podniknout naléhavé akce, jinak dojde ve více než 30 zemích světa k rozsáhlým hladomorům, nejméně 265 milionů lidí se octne na hranici hladu.

- Dva lidé zemřeli v Kalifornii na nákazu koronavirem už začátkem února 2020. Virus se tedy rozšířil v USA daleko dříve, než se dosud usuzovalo. ZDE 

- Nová studie dokazuje, že hydrochlorochin, lék proti malárii, který agresivně prosazuje Donald Trump, COVID-19 nijak neléčí a je spojen s větším množstvím úmrtí mezi americkými veterány.

- V úterý bylo v USA 800 000 nákaz a více než 44 000 úmrtí na koronavirus.

- Americký stát Missouri žaluje Čínu za virus. Požaduje odškodné za "úmyslné podvádění a nedostatečnou akci proti pandemii"-

- Šéf amerického úřadu pro boj proti nemocem a pro prevenci CDC varuje před "ještě vážnější" druhou vlnou nákazy v zimě letošního roku.

- Itálie zkoumá možnost uvolnit uzamčení země po prvním podstatném poklesu infekcí.

- Některé testovací soubory na koronavirus "jsou katastrofou", varoval generální ředitel švýcarské firmy Roche. Firma Roche zkoumala některé existující výrobky a odmítla je jako naprosto nespolehlivé pro určování, zda je někdo nakažen. "Je eticky velmi sporné vůbec uvádět tyto produkty na trh." Firma Roche uvede na trh vlastní testovací soubor v květnu.

- Mnoho pacientů nakažených koronavirem začne rychle trpět drastickým poklesem kyslíku v krvi, aniž si to uvědomují. Když to konečně vyjde najevo, umírají. Léčba ventilátorem je často neúčinná. Smrti pacientů by se dalo efektivně předcházet, kdyby se jim hned po příchodu do nemocnice systematicky měřilo množství kyslíku v krvi, a objevila by se tak rychle ona "tichá hypoxie" (absence kyslíku v krvi) systematickým uživáním běžného lékařského zařízení, které je možno si bez předpisu koupit ve většině lékáren - pulsový oximetr. Je tak jednoduchý jako teploměr. Kdyby lékaři byli včas informováni, že pacientům nakaženým koronavirem drasticky klesá obsah kyslíku v krvi, mohli by včas podnikout záchranné kroky, píše v deníku New York Times lékař Richard Levitan. ZDE   

- Analýza v časopise Science varuje, že koronavirus drastickým způsobem útočí na mnohé části lidského organismu, a to zcela bezprecedentním způsobem. ZDE  

- Počet oficiálně registrovaných mrtvých zemřelých v nemocnicích (nikoliv tedy další mrtví, zemřelí v domovech důchodců, doma, či v institucích pro invalidy) stoupl v Británii za posledních 24 hodin o 823 na 17 337.

 

- Tým z Oxfordské univerzity začne ve čtvrtek provádět na lidech zkoušky vakcíny proti koronaviru.

- Itálie zaznamenala první podstatný pokles infekcí, za posledních 24 hodin tam bylo nově nakaženo 528 osob, celkový počet nakažených je 107 709. V úterý v Itálii zemřelo 534 osob, celkový počet mrtvých v Itálii je 24 648.

- Itálie uvažuje, že legalizuje pobyt ilegálních migrantů, pracujících v zemědělství, protože hrozí, že nesklizené ovoce a zelenina shnijí na polích.

- V Irsku zemřelo dalších 44 osob na koronavirus. Celkem v zemi zemřelo 731 osob.
 
- Americká Centra pro zvládání nemocí a jejich prevenci (CDC) informovala, že v USA je nyní oficiálně registrováno 776 093 nákaz koronavirem. Je to nárůst o 29 468 případů. Počet oficiálně registrovaných úmrtí v USA stoupl za posledních 24 hodin o 2675 osob na 41 758.

- Donald Trump se rozhodl zakázat imigraci do USA. Nebudou tam smět jezdit ani lidé, oficiálně žádající o pracovní povolení, například reportéři zahraničních televizních stanic.

- Španělsko dovolí od příštího víkendu dětem doprovázet své rodiče na nákupy. Dosud nesměly chodit ven.

- Skupina multinacionálních firem daruje desetitisíce testovacích prostředků a dalšího zdravotnického materiálu Jemenu, kde pět let trvající válka zničila zdravotnictví a vystavila miliony lidí nákaze koronavirem. OSN varuje před katastrofou, pokud by se nákaza rozšířila tamějším podvyživeným obyvatelstvem.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE
 

0
Vytisknout
9607

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020