Not found. ×
 19879

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO, na Slovensku je vyhrálo Šimečkovo proevropské Progresivne Slovensko

10. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

 



Výsledky eurovoleb v ČR:


ANO získalo sedm mandátů o jeden víc než před pěti lety.

Koalice Spolu má šest mandátů, o dva méně než dosud.

Na třetím místě je  Koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě,  obsadila dva mandáty.

Starostové zdvojnásobili počet svých europoslanců na dva.

Piráti budou mít  místo tří  jen jednoho europoslance.

Koalice Stačilo! v čele s KSČM bude mít dva europoslance, dosud měla jednoho.

SPD s Trikolorou dostala jeden mandát, měla dva.

Sociální demokracie se  do Evropského parlamentu nevrátila, neprosadila se ani Paroubkova ČSSD, Rajchlovo PRO nebo Vrábelova ČR na 1. místě.

Volby do Evropského parlamentu na Slovensku vyhrálo opoziční proevropské hnutí Progresivne Slovensko se ziskem 27,81 procenta hlasů.

Vládní Smer  premiéra Fica měl podporu 24,76 procenta.

Progresivne Slovensko získalo šest křesel, Smer-SD pět mandátů, neparlamentní hnutí Republika dva europoslance a opoziční Křesťanskodemokratické hnutí a vládní strana Hlas-sociální demokracie po jednom mandátu.
 

Tohle je opravdu k zamyšlení:


Pozn. JČ: České výsledky jsou strašné. Kromě pirátů tu není už žádná volitelná strana, a piráti paradoxně propadli. Hlasuje se pro komunisty a pro fašisty. Hlupáci hlasují proti opatřením proti globálnímu oteplování. Zahynou. Pozoruhodné je, že v ČR NENÍ takové rozumné hnutí jako na Slovensku Šimečkovo Progresívne Slovensko.

Celkově však není celoevropský výsledek eurovoleb tragický. Mimochodem, kdyby neodešla Británie z EU, nejsilnější v europarlamentě by po těchto volbách bylo v důsledku obrovské popularity britské Labouristické strany levicové stranické seskupení.




 19468

Macron rozpustil Národní shromáždění a vyhlásil předčasné volby

10. 6. 2024

čas čtení 9 minut

 
Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vyhlašuje na 30. června a 7. července parlamentní volby


Francouzský prezident uvedl, že se nemůže tvářit, že se nic nestalo, že výsledek eurovoleb není pro jeho vládu dobrý a že vzestup nacionalistů je pro Francii a Evropu nebezpečím.

- Manfred Weber, německý europoslanec a předseda středopravicové Evropské lidové strany, prohlásil, že jeho skupina je nyní „stabilizující“ silou v Evropě, a to po vzestupu krajní pravice v Německu, Francii a Rakousku.

EPP čítá ve své skupině 13 premiérů včetně polského, řeckého a irského lídra a v současné době se předpokládá, že získá 181 křesel v Evropském parlamentu.

Weber uvedl, že „voliči se pro toto krajně pravicové umístění nerozhodují. Ve Francii a v Německu je to domácí situace, ale nám přibývají křesla, což nám pomáhá stabilizovat střed."

„Levice už nemá legitimitu, lidé volili pravý střed a to je pro Evropu dobrá zpráva,“ dodal.

 .

 22185

Umírněný politik Benny Gantz odstoupil z izraelského válečného kabinetu

9. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Tento krok nepředstavuje bezprostřední hrozbu pro Benjamina Netanjahua, ale premiér bude nyní více závislý na krajně pravicových spojencích
 
Izraelský politik a bývalý vojenský velitel Benny Gantz splnil hrozbu, že odstoupí z mimořádného válečného kabinetu Benjamina Netanjahua, čímž se premiér více než kdy jindy spolehne na krajně pravicové složky své koaliční vlády.

 18420

Problémy kybernetické bezpečnosti ve vojenství

10. 6. 2024

čas čtení 24 minut

Co by se muselo stát, aby někdo hacknul tank? Moderní západní armády to možná brzy zjistí. Armády Spojených států, Německa, Francie, Velké Británie, Austrálie a dalších mocností uvažují o postupném zavádění elektrických vozidel do svých motorizovaných vozových parků. Tyto iniciativy jsou spojeny s národními strategiemi dekarbonizace a mají také modernizovat tyto flotily pro budoucnost válčení. Elektrifikace s sebou však nese také důležitou a podceňovanou výzvu: Kybernetickou bezpečnost, upozorňují Kristen Csenkey a Alexis Rapin.

Rozhovor Britských listů 667. Křetínský, Tykač a další. Jak oligarchové ovládají ČR a brzo už i Západ

4. 6. 2024

čas čtení 15 minut



V Senátu se konala konference, kterou zorganizoval Marek Hilšer, o vlivu oligarchů na českou společnost. Účastnil se jí i analytik organizace Reset Radek Kubala, s nímž o tom hovoří Albín Sybera.

https://www.marekhilser.cz/tiskove-zpravy

https://www.senat.cz/cinnost/galerie.php?ke_dni=13.1.2024&aid=37907   

https://re-set.cz/aktuality/205-vydali-jsme-novy-report-velka-energeticka-loupez


Zde je kompletní transkript tohoto rozhovoru:

 18932

Můj německý Sommerangst

10. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Ještě než přijde léto, přichází strach. Z nespavosti, vyčerpání, apatie. Proč nemáme kulturu siesty?, ptá se Waltraud Schwab.

 21173

Postřehy z analýzy údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze

10. 6. 2024

čas čtení 6 minut

Zdá se, že Izrael nyní zabíjí v Gaze méně žen a dětí než dosud, vyplývá z analýzy údajů ministerstva zdravotnictví v Gaze, kterou provedla agentura AP, informuje Josef Federman

Tento posun je významný, protože úmrtnost žen a dětí je nejlepším dostupným ukazatelem počtu civilních obětí v jednom z nejničivějších konfliktů 21. století.

Pozn. red.: Problém je, že tato analýza přichází před sobotním nevybíravým útokem  Izraele na palestinské civilisty, kdy při osvobozování čtyř izraelských rukojmích byli tři další rukojmí Izraelem zabiti a usmrceno bylo také více než 271 osob a 700 lidí bylo zraněno, uvádějí západní sdělovací prostředky. Není známo, kolik z nich bylo žen a dětí, ale údajně podstatný počet,

29340

Vědci naznačují, že gravitace může existovat bez hmoty

10. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Temná hmota je hypotetická forma hmoty, která je implikována gravitačními efekty, které nelze vysvětlit obecnou teorií relativity, pokud ve vesmíru není přítomno více hmoty, než lze vidět. Zůstává prakticky stejně záhadná jako před téměř sto lety, kdy ji v roce 1932 poprvé navrhl holandský astronom Jan Oort, aby vysvětlil takzvanou "chybějící hmotu" potřebnou k tomu, aby se galaxie mohly shlukovat.

Hospodaření OSBL za květen 2024

5. 6. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v květnu 2024 zase přežili, znovu nám jeden čtenář nám poskytl jednorázově celých 10 000 Kč a druhý dokonce 20 000 Kč, děkujeme mnohokrát!! (Problém ale je, že bez těchto jednorázových velkých darů by byly příspěvky velmi nízké, potřebujeme systematickou pomoc od čtenářů ve výší tak 200 Kč měsíčně.) Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na 8 922,06 . Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. Očekáváme začátkem června ještě jeden, doufejme už poslední účet za právní služby, asi v částce 20 000 Kč Děkujeme všem!!

V květnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 72 023,06 Kč.

Výdaje byly 69 060,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23398

Svět zuří nad "masakrem" v Gaze, během něhož Izrael zachránil své čtyři rukojmí

9. 6. 2024

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Podle ministerstva zdravotnictví vedeného Hamásem zahynulo při izraelském náletu a pozemním útoku, při kterém byli zachráněni čtyři rukojmí držení Hamásem, nejméně 274 Palestinců, informovala agentura AP.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že při operaci bylo zraněno asi 700 lidí.


Izraelská vojenská ofenzíva v pásmu Gazy od 7. října zabila již nejméně 37 084 Palestinců a 84 494 jich zranila, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Izraelská armáda uvedla, že zaútočila na „hrozby pro naše síly v oblasti“ a že při záchranné operaci byl zabit důstojník speciálních sil.

Izraelská záchranná jednotka se údajně dostala do hustě obydleného tábora zakamuflována do vozidla s humanitární pomocí. Když byla objevena a Hamás na ni začal střílet, opětovala plabu a střílela na všechno a na všechny, zároveň zavolala izraelská letadla, která civilisty hustě obydlené místo intenzivně bombardovala. Zahynulo mnoho žen a dětí.

Nejvyšší diplomat EU prohlásil, že „krvavá lázeň musí okamžitě skončit“ poté, co izraelské útoky zabily desítky Palestinců



Izraelské útoky v centrální části Gazy v sobotu zabily desítky Palestinců, z nichž mnozí byli civilisté, v průběhu operace speciálních jednotek, jejímž cílem bylo osvobodit čtyři rukojmí, a počet obětí vyvolal mezinárodní pobouření.

Nejvyšší diplomat EU Josep Borrell to označil za „masakr“, zatímco šéf humanitární pomoci OSN popsal detailní scény „roztrhaných těl na zemi“.

„Uprchlický tábor Nuseirat je epicentrem seismického traumatu, kterým civilisté v Gaze nadále trpí,“ uvedl Martin Griffiths v příspěvku na Twitteru a vyzval k příměří a propuštění všech rukojmích.Těla 109 Palestinců včetně 23 dětí a 11 žen byla převezena do nemocnice mučedníků al-Aksá, která také ošetřila více než 100 zraněných, řekl agentuře AP mluvčí Chalíl Degran.

 23413

Aby osvobodili čtyři rukojmí, zabili stovky lidí

8. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Moderátorka, Channel 4 News, sobota 8. června 2024:  V Izraeli radost, protože Izrael zachránil čtyři rukojmí, ale bolest a krveprolití pro rodiny uvězněné v Gaze, protože v oblasti, kde se operace uskutečnila, zahynuly desítky lidí. Dobrý večer.

Pro blízké čtyř rukojmích je to naprostá radost, ale v tomto brutálním konfliktu je tato radost spojena s mimořádně vysokou cenou, kterou platí Palestinci svými životy. Hamas dnes večer sděluje, že při izraelské záchranné operaci zahynulo více než 200 lidí, z nichž mnoho bylo žen a dětí. O těchto obětech se premiér Benjamin Netanjahu nezmínil, chtěl jen mluvit o úspěchu vojenské operace, operace, která, jak doufá, zachrání i jeho skomírající politickou pověst.


Izrael slaví návrat čtyř rukojmích k jejich rodinám po osmi měsících v zajetí v Gaze. Izraelské síly je zachránily ze dvou míst v uprchlickém táboře Nusrat. Při denní operaci byl zabit jeden důstojník a v poslední hodině ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že zemřeli i někteří rukojmí, ale podle zdravotníků intenzivní izraelské bombardování zabilo také 94 Palestinců v Nusratu a Deir al Balah. Úřad vlády Gazy řízený Hamásem uvádí, že počet mrtvých je 210 a 400 zraněných. Nedaleká nemocnice al Aksa byla zaplavena obětmi. Její stav je popisován jako katastrofální a personál se snaží situaci zvládnout. Kieran Moody přináší více informací a upozorňuje, že jeho reportáž obsahuje znepokojivé záběry.

 23411

Gaza: Jako lékař nedokážu pochopit, jak je možné, že to barbarství může pokračovat tak dlouho

8. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Moderátorka, Channel 4 News, sobotu 8. června 2024: Nyní se k nám připojil doktor James Smith, který se právě vrátil z Gazy, kde do středy pracoval v nemocnici Al Aksa. Děkuji vám, že jste přišel. Obrovské množství obětí tohoto útoku bude směřovat do této nemocnice, ve které jste byl ještě před pár dny. Jak vám vaši kolegové říkají, že to tam vypadá?

Dr. James Smith: Ve skutečnosti jsme pracovali v obou nemocnicích, které vidíte na záběrech, které jste vysílali. Al Auda v Nuseratu a Al Aksa a ve dnech, kdy jsem pracoval v nemocnici, jsme viděli několik případů hromadných obětí, ale byly nepatrné ve srovnání s tím, co se stalo dnes. 

Na pohotovostech obou nemocnic dnes pracovalo několik našich kolegů, kteří tam pracovali po boku palestinských kolegů, a ti popisovali ty nejstrašnější podmínky, jaké jsem se kdy jako lékař na pohotovosti pokoušel pochopit. 

Desítky pacientů na podlaze, v nemocnici Al Aksa mají resuscitační místnost, která je v nejlepších časech schopna ošetřit tři lidi, měli tam vedle sebe 10, 15 pacientů, z nichž mnozí byli intubováni nebo na tom byli kriticky špatně. A viděli jsme márnici, která byla přeplněná těly zabitých lidí. Pracoval jsem v té nemocnici nejen v posledních dnech, ale už v prosinci, v lednu. A tohle se nepodobá ničemu, co jsem tam viděl předtím.

 23405

Izraelci se radují, že osvobodili 4 rukojmí. Zabili ale při tom 210 lidí, včetně mnoha žen a dětí, a 400 zranili

8. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Foto: Zdravotnické týmy hlásí, že kvůli velkému počtu obětí izraelského masakru v centrální části Gazy mají v nemocnici Al-Aksá velké potíže se zvládáním přílivu obětí.

Izraelské státní sdělovací prostředky potvrdily, že izraelské speciální jednotky použily vozidlo humanitární pomoci, aby se vplížily do Nuseiratu, kde zachránily čtyři zajatce. Nezmiňují se o tom, že izraelská vojenská letadla kobercově bombardovala oblast a zabila více než 200 Palestinců, aby zajistila jejich útěk.





A nikdo se dnes nezmínuje o masakru, o střevech trčících z těla chlapce na ulici, o skalpu visícím z hlavy dívky v nemocnici, o beznohém starci s poškozeným kolem vedle, o hořícím autě s mladíkem, ke kterému se nikdo nemohl přiblížit...
Izraelské síly v sobotu zachránily čtyři živé rukojmí v centrální části pásma Gazy, uvedla armáda.

Čtyři rukojmí, tři muži a jedna žena, byli uneseni 7. října z hudebního festivalu Nova a byli převezeni do nemocnice na lékařské vyšetření.

Armáda uvedla, že při složité speciální denní operaci v Nuseiratu zachránila 25letého Noa Argamaniho, 21letého Almoga Meira Jana, 27letého Andreje Kozlova a 40letého Šlomiho Ziva, uvedla agentura AP.

Izraelci jásají a posiluje to postavení premiéra Netanjahua. Ovšem nikdo nezaznamenává, že při tom izraelská armáda zabila 210 lidí a 400 zranila, mnoho civilistů, žen a dětí. Jak píše deník Haaretz, brutalita se stává každodenní izraelskou realitou.

Haaretz: Brutalita se již neomezuje jen na okrajové oblasti nebo na osady a jejich předměstí, ale šíří se všemi směry. Děsivé je, že pronikla i do izraelské armády, do izraelského parlamentu a do izraelské vlády

Mehdi Hasan: Řekl něco o desítkách nevinných Palestinců zabitých při akci na jejich záchranu, která by nebyla nutná, kdyby Netanjahu souhlasil s dohodou o propuštění rukojmích - všech, ne jen čtyř! - s níž podle Bidenova tvrzení Netanjahu souhlasil?






Těla nejméně 55 Palestinců zabitých při izraelských útocích na Al-Nuseirat a další oblasti v centrální části Gazy a desítek zraněných, při útocích, dorazila v sobotu do nemocnice mučedníků Al-Aksá, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice, která je jednou z mála stále fungujících nemocnic v Gaze, v současné době funguje prostřednictvím jednoho generátoru elektrické energie a mohla by být vyřazena z provozu, zatímco desítky zraněných jsou stále na ulicích, uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Průlomové skenování pomocí umělé inteligence ohledně pravděpodobnosti infarktů bude t brzy zavedeno ve Velké Británii

10. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Tým Oxfordské univerzity konstatuje, že technologie, která najde skryté údaje v CT skenech, by mohla zachránit tisíce životů.
 
Systém umělé inteligence, který dokáže identifikovat lidi, u nichž je pravděpodobné, že je v budoucnu postihne infarkt, a to až za 10 let, by mohl být brzy v provozu v celé Británii.

Technologii, která by mohla zachránit tisíce životů ročně, nyní posuzuje Národní institut pro zdraví a péči (Nice) a rozhodnutí o jejím využití ve zdravotnictví se očekává do konce roku.

Vědci z projektu také prozradili, že pracují na podobných systémech umělé inteligence, které by předpovídaly, zda někomu hrozí mrtvice, a odhalovaly osoby ohrožené onemocněním, jako je cukrovka.

32063

Odpor proti nebezpečným populistům, a tedy potřeba nevyhodit hlas do koše

Proč jsem do Evropského parlamentu volil dvě pirátky

8. 6. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Včera večer se mi stala milá věc, na Starém městě jsem po letech potkal Ondřeje Lišku, bývalého předsedu Strany zelených a ministra školství. Přijel z Bruselu volit. A hned se Ondřej ptal “a volit už jsi byl?”, a já na to “ne, ale zítra půjdu”. Jak jsem řekl, tak jsem udělal.

Tento text je vyjádřením čistě osobních politických preferencí, nijak nevyjadřuje názor redakce Britských listů.

 20461

„Právě teď se nacházíme v roce 1938“: Putinova válka na Ukrajině a poučení z historie

8. 6. 2024

čas čtení 19 minut

Kdyby se Čechoslováci v roce 1938 vojensky bránili, nedošlo by k druhé světové válce

Mnozí analytici se domnívají, že Kyjev poskytuje čas Západu nyní na pokraji světové války. Využívá toho času Západ moudře?

Jedním ze současných politiků, kteří jsou nejvíce ovlivněni minulostí, je estonská premiérka Kaja Kallasová, a to nejen kvůli okupaci své země Ruskem nebo osobní rodinné historii v exilu, píše v rozsáhlé a zdrcující, závažné analýze Patrick Wintour.

Podle Kallasové se stejná chyba jako dnes stala v roce 1938, kdy se napětí v Habeši, Japonsku a Německu považovalo za izolované události. Bezprostřední příčiny současných konfliktů na Ukrajině, Blízkém východě, v Jihočínském moři a dokonce i v Arménii mohou být různé, ale širší obraz ukazuje propojené bojiště, na němž jistoty po studené válce ustoupily „velmocenskému soupeření“, v němž autoritářští vůdci testují hranice svých impérií. Poučen spočívalo v odporu a vyzbrojení. „Poučení z let 1938 a 1939 je, že pokud se agrese někde vyplatí, slouží jako výzva k jejímu použití jinde,“ říká Kallasová.

Její oblíbený historik, profesor Tim Snyder, k tomu přidává poučení, když si rok 1938 představuje jako rok, v němž by se Československo, stejně jako Ukrajina v roce 2022, rozhodlo bojovat: „Takže jste měli v Československu, stejně jako dnes na Ukrajině, nedokonalou demokracii.Je to nejvzdálenější demokracie ve východní Evropě. Má různé problémy, ale když ho ohrožuje větší soused, rozhodne se postavit na odpor.V tom světě, kde se Československo začne vojensky bránit, nedojde k druhé světové válce." Podle Snydera byl takový výsledek možný. "Čechoslováci mohli Němce zadržet. Z německé strany to byl do značné míry blaf. Kdyby se Čechoslováci  vzepřeli a Francouzi a Britové a možná i Američané nakonec začali pomáhat, došlo by sice  ke konfliktu, ale nebyla by druhá světová válka. Místo toho, když Německo v roce 1939 napadlo Polsko, napadlo Polsko s českým zbrojním průmyslem, který byl nejlepší na světě. Vtrhlo do něj se slovenskými vojáky. Útočilo  z geografické pozice, kterou získalo jen díky tomu, že zničilo Československo."

 23404

Skutečné zvláštní: Facebook odstraňuje odkazy na články o Křetínském

8. 6. 2024

čas čtení < 1 minuta

Stalo se to oběma těmto článkům:


Facebook si stěžuje automatickým upozorněním, že prý jde o "spam" či o "neférové vytváření zájmu", například prý opakovaným pokusem zveřejnit tentýž text nebo o uměle vytvářené likes.

Nic z toho není pravda.

Zkusmo jsme se pokusili umístit odkaz na články o Křetínském z různých facebookových účtů, k blokaci došlo všude.


 23391

Izraelci v pátek zabili další desítky lidí v Gaze

8. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Izrael v pátek opět bombardoval centrální a jižní oblasti pásma Gazy a zabil nejméně 28 Palestinců, jak informovala agentura Reuters, zatímco tankové jednotky postupovaly k západním okrajům Rafáhu.

Tanky byly rozmístěny ve čtvrti al-Izba poblíž pobřeží Středozemního moře v nejjižnějším městě Gazy, zatímco odstřelovači obsadili některé budovy a vyvýšená místa a uvěznili lidi v jejich domech, uvedli obyvatelé.
 
Zdravotníci v pásmu Gazy ovládaném Hamásem uvedli, že dva Palestinci byli zabiti a několik jich bylo zraněno v západním Rafáhu při ostřelování tamních tanků. V centrální části Gazy palestinští zdravotníci uvedli, že izraelské bombardování zabilo přes noc na pátek nejméně 15 lidí.

Údery přišly v době, kdy obnovené úsilí o příměří ve válce uvázlo na mrtvém bodě uprostřed zpráv o tom, že Katarem a Egyptem podporovaní zprostředkovatelé z USA zvýšili úsilí o dohodu.

 23070

Tlak na britskou ministryni obchodu, aby prověřila obchodní vazby Křetínského

8. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Britská ministryně obchodu se má setkat s českým oligarchou a projednat jeho  plánované převzetí britské pošty, o němž byly zveřejněny pochybnosti

Na britskou konzervativní ministryni obchodu Kemi Badenochovou je vyvíjen tlak, aby podrobila výslechu Daniela Křetínského, uchazeče o převzetí britské pošty, ohledně jeho obchodních vazeb poté, co deník Guardian vznesl otázky ohledně řady kontroverzních globálních realitních obchodů spojených s dlouholetými obchodními partnery tohoto českého miliardáře.

 23391

Gaza: Zabili mi tátu

7. 6. 2024

čas čtení 9 minut

Foto: Chlapec: Seděl jsem vedle táty. Nechť se nad ním Pán Bůh smiluje. Pak jsem najednou ucítil něco na hlavě. Na nohy mi spadla spousta suti. Pak jsem upadl do bezvědomí. Na hlavu mého táty spadla suť. Můj otec byl zabit."

Pozn. JČ. YouTube opět obscénně blokuje závažnou reportáž, kterou na britské terestrické televizi Channel 4 News vidělo asi 10 milionů lidí. Vraždění se může dít, ale nesmíme vidět jeho záznam! Níže je několik fotografií z tohoto závažného videa.

Alastair Campbell, tiskový mluvčí bývalého premiéra Tonyho Blaira:  Panebože, reportáž @Channel4News o nemocnici, kde se léčí děti zasažené při bombardování školy OSN, je neskutečně hrůzná. A izraelský mluvčí, který se bezstarostně bagatelizuje ten masakr, zatímco jen tvrdí, že tam byli teroristé z Hamásu, tu hrůzu ještě umocňuje





 



Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 6. června, 19 hodin: Po izraelském náletu na školu spravovanou OSN v centrální části Gazy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci, zahynulo 40 lidí. Úředníci z ministerstva zdravotnictví v Gaze uvedli, že sedmdesát dalších osob bylo zraněno. Útok zasáhl školu UNRWA Al Saadi v uprchlickém táboře Nuseirat v centru Gazy v časných ranních hodinách. Izrael tvrdil, že se zaměřil na bojovníky Hamásu, kteří se nacházeli uvnitř. 

Letecký útok přišel v době, kdy Izrael vystupňoval své vojenské operace v centrální části Gazy a zaměřil se na tuto oblast dělostřeleckými údery a operací pozemních jednotek. Většina mrtvých a zraněných byla převezena do nemocnice Al Aksa, kde je situace strašlivý. Měli bychom vás upozornit, že v této reportáži naší zahraniční redaktorky Lindsay Hilsumové jsou znepokojivé záběry.

Reportérka: Izraelské stíhačky udeřily uprostřed noci. Lidé spali schoulení ve škole UNRWA v Der al Ballah, jako často v této válce. na místě, které mělo být bezpečné, ale nebylo. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze je mezi mrtvými 14 dětí a devět žen.

 23070

Zájemce o britskou poštu, rajské ostrovy a pražské nemovitosti: otazníky nad obchodními vazbami Daniela Křetínského

7. 6. 2024

čas čtení 14 minut

Britský deník Guardian vydal rozsáhlou investigaci ohledně pochybných obchodních vazeb Daniela Křetínského, který se snaží koupit si pět set let starou britskou poštu 

Dlouholetí obchodní partneři českého miliardáře jsou spojováni s kontroverzními globálními realitními obchody, píší Simon Goodley a Rob Davies

V exkluzivní Pařížské ulici v Praze stojí nevýrazné hnědé dveře.

Jsou zasazeny mezi obchod se značkovým oblečením a obchod s luxusními zavazadly a jsou vstupní branou do nenápadné kanceláře v šestém patře, odkud řídí své impérium jeden z nejbohatších lidí v České republice.

Na vchodu není nic přehnaně okázalého, ale uvnitř kancelář přímo křičí bohatstvím: papíry týkající se miliardářových nejnovějších obchodů se mísí mezi četnými impresionistickými uměleckými díly, z nichž některá prostě leží na podlaze.

To je svět Daniela Křetínského, českého multimiliardáře, který se uchází o koupi britské Královské pošty a který je možná nejznámější spíše tím, co vlastní, než tím, co dělá.

 20461

Sebevědomý Putin varuje, že Evropa je „bezbranná"

7. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Od ruské invaze na Ukrajinu se Moskva věnuje jadernému vyhrožování a zveřejňuje řadu nepříliš jemných náznaků, že pokus o porážku jaderné mocnosti, jako je Rusko, by mohl mít pro ty, kdo se o to pokusí, katastrofální následky.

V pátek  prezident Putin prohlásil, že Rusko by k dosažení vítězství na Ukrajině nemuselo použít jaderné zbraně.

Rozhovor poskytl na panelové diskusi na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru: každoroční akci, která je často označována jako „ruský Davos“.

Jen málokdy se stane, že Putin vypadá umírněně ve srovnání s tím, kdo mu klade otázky, píše reportér BBC Steve Rosebńberg z Petrohradu.

 18403

Británie: Keir Starmer bude v předvolebním labouristickém manifestu prosazovat palestinský stát

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Politika labouristů bude iritovat Izrael, jehož premiér reagoval hněvivě, když Irsko, Španělsko a Norsko v květnu oficiálně uznaly Palestinu


Keir Starmer plánuje využít volebního manifestu labouristů k tomu, aby se nejsilněji angažoval v otázce palestinského státu od začátku války v Gaze. Cílem je  posílit volební  podporu strany na levici.

Lidé, kteří jsou s dokumentem obeznámeni,uvádějí  že předseda labouristů by měl zahrnout závazek uznat Palestinu před ukončením jakéhokoli mírového procesu a zajistit, aby takový krok nebyl vetován některou ze sousedních zemí.

Konečná verze manifestu bude dohodnuta na pátečním setkání s odbory a oficiálně představena příští čtvrtek.

 23396

BBC: Svědci vyprávějí o „nepředstavitelném“ náletu na školu v Gaze

7. 6. 2024

čas čtení 5 minut

 

Izraelské rakety při nočním útoku zasáhly učebny v horních patrech školní budovy


Ve třídě, která se změnila v ložnici ve škole OSN v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy, se palestinské děti prodírají sutinami a zakrvácenými matracemi.

Jen o několik hodin dříve bylo na tomto místě při izraelském vojenském úderu brzy ráno zabito nejméně 35 lidí a mnoho dalších bylo zraněno, uvedl šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky Unrwa.

"Viděl jsem létat kusy železa a všechno padat dolů. To, co se nám stalo, je nepředstavitelné,“ řekl Naim al-Dadah z města Gaza, jeden ze stovek vysídlených lidí, kteří se zde ukrývají.

 20237

O významu voleb a benzínových autech

7. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Slyšel jsem tento rozhovor mezi mladými lidmi, ve věku asi 30 let, zaměstnanci, asi středoškolského negymnaziálního vzdělání: nikdy jsem nevolila – tak to je super, tak to má být – co by vlastně dělali, kdyby nikdo nešel volit!? Ta velká radost z představy, že nikdo nepřijde volit. Pomsta těm „oni“.

 19850

Úcta, respekt, pokora k pracujícím a další pravicové floskule

7. 6. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 15 minut

I já se koukal na další nedělní přehlídku trapnosti české politiky a zoufalosti ekonomiky. Váhal jsem, váhal, ale Kupkův výkon a výkon Matesové by měly směle vejít do dějin s názvem: „Tak takto rozhodně tedy fakt ne, to nikam nevede“. Kupka zpět do role tiskového mluvčího Líbeznic a Matesová do školy, nebo do polí a továren, jak sama posílá učitele.

ODS chce i přes vyhladovělé občany na ulici u potravinových bank zařídit důstojné důchody, bohaté důchody pro všechny. Všechny, kteří se nějakým záhadným způsobem důchodu v nemoci dožijí. Mazaně jde na to od lesa. Lesa plného otrávených stromů, jedovatých šišek a slepých myslivců, co si listují ve falešných nadějích ulhaných dat. Dnes maká na jednoho důchodce 2,2 robotníka, kdežto v roce 2050, v podzemní kobce nad českou pouští Fosi bude makat na jednoho sotva 1,5 zdravotně nadaný pracant. Nikde ani zmínka, že za občana bude ve velké míře, možná v míře plné, makat digitalizace, robotizace a všemocná AIzace.

 17961

K dogmatismu

7. 6. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

(víkendová příloha Britských listů)

U nás kolem Havlíčkova Brodu možná nejvíc; ale tipuji, že to bude v Česku všeobecný jev; se o Havlíčkovi diskutuje málo, a pokud tak jen „knižně“ - možná ve školách v hodinách literatury, kde se vyzdvihuje jeho vzácná schopnost pracovat s jazykem a snad trochu i v dějepise, kde je řeč o jeho „odbojné“ povaze, která ho přivedla postupně až do Brixenu. A samozřejmě se připomíná existence Havlíčkovy Borové a Havlíčkova Brodu. V krátkém záblesku se Havlíček objevil ve filmovém pojednání Boženy Němcové.

Možná trochu málo.

 20068

Zahraničním bankám hrozí sankce za používání ruského analogu SWIFT

7. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Země G7 a Evropská unie se připravují na zpřísnění kontroly dodržování sankcí. Hrozba sekundárních sankcí proti bankám, které Rusku pomáhají obcházet omezení, již vedla k vážným problémům při vypořádání a novým cílem se mohou stát ti, kdo používají systém finančních zpráv (SPFS), ruský ekvivalent SWIFT vytvořený centrální bankou. O takových opatřeních se nyní diskutuje před červnovým zasedáním G7.

 23270

Americký herec George Clooney volal do Bílého domu: Podpořil práci své manželky na izraelských zatykačích

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty


Oscarový herec George Clooney minulý měsíc zavolal jednomu z hlavních asistentů prezidenta Bidena, a stěžoval si mu na prezidentovu kritiku postupu Mezinárodního trestního soudu proti izraelským představitelům - podle tří osob obeznámených s tímto rozhovorem. Na přípravě žaloby proti izraelským činitelům  pracovala jeho manželka Amal Clooneyová.

Clooney zavolal Stevu Ricchettimu, prezidentovu poradci, aby vyjádřil znepokojení nad Bidenovým odsouzením zatykačů, o které požádali žalobci Mezinárodního trestního soudu na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta, zejména nad použitím slova „nehorázné“. Žalobci rovněž usilovali o vydání zatykačů na vrcholné představitele Hamásu.

 17286

Rusko obnovuje vztahy s Tálibánem

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Vládní delegace Tálibánu se účastní Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradě poté, co ruská ministerstva navrhla vyškrtnout islámské hnutí ze seznamu zakázaných teroristických organizací, upozorňuje Michail Bušujev.

 19501

Afrika čelí nezamýšleným důsledkům spoléhání na ruské žoldnéře

7. 6. 2024

čas čtení 12 minut

Uzavírání smluv s ruskými soukromými vojenskými společnostmi, ať už Wagnerovou nebo její nástupnickou organizací Africký sbor, pravděpodobně povede k řadě nezamýšlených důsledků pro klientské státy. Kromě nárůstu nevybíravého násilí může outsourcing bezpečnosti ruským soukromým vojenským společnostem vyvolat třenice uvnitř vojenských sil, které mohou zhoršit křehké vztahy mezi civilním a vojenským sektorem, píšou Jaclyn Johnson, Christopher Faulkner a Zachary Streicher.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
152