USA utratí 320 milionů dolarů za výstavbu mola v Gaze

2. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Do projektu je zapojeno tisíc amerických vojáků, kteří operují u pobřeží Gazy, čímž se vystavují riziku, že se stanou terčem útoku Hamásu.

Odhad nákladů americké armády na výstavbu mola na pobřeží Gazy se zvýšil na 320 milionů dolarů, informovala v pondělí agentura Reuters.

Odhad je dvakrát vyšší, než armáda původně předpokládala. Stavba již byla zahájena a podílí se na ní tisíc amerických vojáků operujících přímo u pobřeží Gazy, což je vystavuje riziku, že se stanou terčem útoku. To by mohlo vést k výrazné eskalaci amerického zapojení do izraelského vyvražďování Palestinců v Gaze, píše Dave DeCamp.

Tzv. stabilizační oblast pro molo se již dostala pod minometnou palbu. Útok nikoho nezranil a byly hlášeny jen drobné škody, ale incident upozornil na rizikovost celého projektu.

Podle senátora Rogera Wickera cena 320 milionů dolarů odpovídá provozu mola po dobu pouhých 90 dní.

Prezident Biden nařídil armádě, aby vybudovala molo pro distribuci humanitární pomoci, místo aby tlačila na Izrael, aby otevřel další pozemní hraniční přechody, což je zdaleka nejefektivnější způsob, jak dostat do Pásma více pomoci. Izrael zavede přísný kontrolní režim pro zásilky přicházející přes molo a bude vyžadovat kontroly před jejich odesláním z Kypru a znovu, až dorazí na pobřeží Gazy.

Podle zprávy deníku Jerusalem Post s nápadem vybudovat molo skutečně přišel izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který ho v říjnu navrhl kyperskému prezidentovi Nikosu Christodoulidesovi. Reportér izraelského zpravodajského serveru Kan News minulý měsíc uvedl, že Netanjahu na zasedání zahraničního a bezpečnostního výboru Knesetu navrhl využít molo k odsunu Palestinců z Gazy.

 

Celý text v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1032

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2024