V Gaze je více trosek a sutin než na Ukrajině

2. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Podle středečního prohlášení OSN je Gaza plná trosek a sutin, a to více než Ukrajina, přičemž mamutí úkol vyčistit ji je o to nákladnější a nebezpečnější, že se v ní nachází obrovské množství azbestu a nevybuchlé munice.

Po šesti měsících izraelské války v pásmu Gazy odhadla Služba OSN pro odminování (UNMAS) v polovině dubna množství trosek v palestinské enklávě na 37 milionů tun, což představuje 300 kilogramů na metr čtvereční.

V Gaze je více trosek než na Ukrajině, a abychom to uvedli na pravou míru, ukrajinská frontová linie je dlouhá 600 mil (téměř 1 000 km) a Gaza je dlouhá 25 mil (40 km),“ uvedl Mungo Birch, vedoucí programu UNMAS na palestinských územích.

Objem trosek však není jediným problémem, jak uvedla UNMAS.

„Tato suť je pravděpodobně silně kontaminována UXO (nevybuchlou municí), ale její odklízení bude dále komplikováno dalšími nebezpečími,“ řekl Birch novinářům v Ženevě.

„Odhaduje se, že jen v sutinách v Gaze se nachází například více než 800 000 tun azbestu.“ Rakovinotvorný minerál používaný ve stavebnictví vyžaduje zvláštní bezpečnostní opatření při manipulaci s ním.

Obecně se odhaduje, že 10 až 15 procent vystřelené munice při dopadu nevybuchne, a představuje tak trvalé nebezpečí pro civilní obyvatelstvo.

Birch vyjádřil naději, že se koordinačním orgánem pro odminování Gazy stane mise UNMAS, která pracuje na zmírnění hrozeb, jež představují všechny typy výbušných prostředků.

Získala finanční prostředky ve výši pěti milionů dolarů, ale potřebuje dalších 40 milionů dolarů, aby mohla v příštích 12 měsících pokračovat ve své práci v Gaze.

Birch však dodal, že celé odvětví bude potřebovat stovky milionů amerických dolarů v průběhu několika let, aby se Gaza stala pro obyvatelstvo opět bezpečnou.

UNMAS uvedla, že 65 procent zničených budov v Gaze bylo obytných a že na odklízení trosek by bylo zapotřebí 100 nákladních aut po dobu 14 let.

Birch sdělil, že vyklízecí operace jsou stále ve fázi plánování a budou vyžadovat značné množství těžké techniky.

„Metodika, jak to uděláme - to je něco, o čem se stále diskutuje, protože jde o obrovský rozsah prací,“ řekl.

„Dokud se nám nepodaří získat přístup na sever a nebudeme moci provést hodnocení, nebudeme si jisti úrovní kontaminace,“ dodal Birch.

 

Více informací v angličtině ZDE a ZDE

 

 

1
Vytisknout
1198

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2024