Slavná disidentka zřejmě kráčí ve stopách Václava Havla

7. 8. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zraky veřejnosti se zaměřují na soudní proces s ruskou Pussy Riot, jejíž členky by neměly podstupovat tragikomickou soudní frašku ZDE. Veřejnost však už nevnímá drsné porušování lidských práv v zemi, již západní společenství donedávna považovalo za výsostně brutální.

Barmské policejní síly zabíjejí, znásilňují a vězní představitele muslimské menšiny Rohingya ZDE . Podle newyorkské pobočky Human Rights Watch běží o "vládní zásah proti největší skupině občanů bez státní příslušnosti v jihovýchodní Asii." Rohingyové jsou považováni za jedno z nejvíce utlačovaných etnik na světě.

Muslimské bratrstvo chce budoucnost pro všechny Syřany

7. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Ti, kdo se snaží zkreslovat naši vznešenou revoluci, urážejí lidi, kteří obětovali svůj život za demokracii, konstatuje Ali al-Bayanouni

Mnoho lidí má obavu o budoucnost demokracie v Sýrii: lidé jsou znepokojeni, jak to dopadne se zacházením s menšinami a ženami, že se budou vítězové mstít a že budou při změně režimu trestáni činitelé z minulé éry. Někteří vznášejí otázky o univerzálních lidských právech. Jiní přehánějí strach z náboženské tyranie.

Hanebné zákony v Itálii

7. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, k debatě o Čulíkově článku "Server IDnes šíří nenávist [...]". Italské trestní právo zahrnovalo do 5. srpna 1981 články, které snižovaly trest za vraždu manželky, dcery či sestry. To v případě, že vražda byla spachána v afektu po" odhalení, že jejich sexuální život ohrožuje čest rodu". Existovaly ještě další hanebné předpisy pro případy sexuálního násilí v rodině apod, píše Giorgio Cadorini.

Tato ustanovení odpovídala tradičním morálním pravidlům, která byla ještě v druhé polovině 20. století ve velekřesťanské Itálii obvyklá a která ani dnes úplně nezmizela (i když před soudem už neplatí polehčující okolnosti).

Zrušení ustanovení o cti přišlo víc než deset let po rozhodnutí Ústavního soudu (rok 1968), které zrušení doporučilo. Ještě v roce 1981 Ústavní soud vydal rozhodnutí opačného znění. Tedy není řeč jen o tradicích zaostalých venkovanů.

Samozřejmě to s náboženstvím nemá níc společného: "nezabiješ" platí stejně pro křesťana jako pro muslima. I když často křesťanští stejně jako muslimští duchovní porušení v jménu cti neodsuzují.

Daniel Veselý a Roman Joch diskutují o Izraeli, Palestincích a o Blízkém Východě

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



Křesťanský univerzalismus ve vztahu k Blízkému a Střednímu východu. Kdo má či nemá právo na sebeurčení v palestinském geografickém prostoru. Blízký východ a hrozba 3 světové války respektive střet křesťanské a islámské civilizace.

To jsou témata, o nichž hovořili v Debatním klubu Daniel Veselý a Roman Joch.

Polský prezident obvinil Baracka Obamu ze zrady

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Varšavská vláda dlouhodobě zuří, že r. 2009 americký prezident Barack Obama zrušil kontroverzní protiraketový systém, prosazovaný za Bushovy éry. Polský prezident Bronislaw Komorowski se nyní vyjádřil, že by Polsko mělo vybudovat vlastní obranný protiraketový štít, píše list Daily Telegraph.

Američané obviňují britskou banku ze spiknutí s Íránem

7. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská banka Standard Chartered provozovala kontroverzní projekt, jehož cílem bylo ve spolupráci s íránskou vládou skrývat po dobu téměř desetilet ilegální transakce, uvádí ostře kritická zpráva newyorských regulačních orgánů. Může to vyvolat podstatný tlak na její britské vedení.

Podle zprávy, kterou vypracovalo newyorské oddělení finančních služeb, řekl jeden ředitel banky Standard Chartered, když ho varoval americký kolega, aby nespolupracovala s Íránem: "Vy zasr-- Američané! Kdo si myslíte, že jste, že chcete diktovat nám, a celému světu, že nesmíme spolupracovat s Íránem."

Čína útočí na Spojené státy kvůli sporům v Jihočínském moři

7. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Čínská státní média útočí na Spojené státy za to, že zasáhly do kontroverze v Jihočínském moři. Dochází tím k znepokojující eskalaci dlouhodobého sporu.

Zuřiví komentátoři nařizují Washingtonu, aby "držel hubu" a obviňují ho, že "rozdmychává plameny a vyvolává rozpory" v regionu. Ministerstvo zahraničí v Pekingu si pozvalo přes víken na kobereček vysokého amerického diplomata.

Úvaha o umění ze setkání s Janem Paulem

7. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Před týdnem v úterý jsem se v Praze jako v posledních letech každoročně setkal s Janem Paulem, abychom prošli galerie, podebatovali o současném vývoji umění a probrali život. V Galerii hl. města Prahy jsme k velkému údivu narazili na zaměstnankyni pletoucí velké, různobarevné pásy, jež pak mají využít jacísi současní umělci pro své výtvarné dílo. Na umění dnešních umělců se tak daňový poplatník neúčastní jen různými dotacemi a koupěmi děl do veřejných galerií, nýbrž i tím, že umožňuje využívání zaměstnanců galerie k této podivné práci, za kterou kdo ví, zda jsou placeni. Proč oni umělci raději nezaplatí někoho mladého a nezávislého, proč využívají (zneužívají?) staré zaměstnankyně veřejné galerie, jejichž náplň práce vždy byla zcela jiná než plést pásy vlny?

Proč je čekání na brzkou společenskou změnu utopie

6. 8. 2012 / Bohumil Kartous

čas čtení 20 minut

Společenská atmosféra je napjatá. Jestliže na konci devadesátých let vládla blbá nálada z toho, že se zcela "nepochopitelně" nepodařilo vytvořit z totalitně handicapované společnosti za pár týdnů obrodných procesů (s velkým otazníkem) demokratickou společnost s etickými měřítky založenými na jejich dlouhodobém respektování, na počátku druhé dekády 21. století lze termín blbá nálada považovat za eufemismus.

Mediálně filtrovaná korupční podezření a skandály střídají v těsném sledu jeden druhý s velkou rychlostí a razancí, přičemž většina z nich skončí po pár týdnech mediálního exposé v postupném zapomnění.

Po každém z nich ale zcela evidentně nabývá na síle rozhořčenost, vyvolaná nikoliv přímo tím, že politika je prokorupční (to se tak nějak v ČR předpokládá), ale více méně tím, že v období, kdy se snížil reálný příjem populace a kdy jsou omezovány sociální kompenzace poskytované státem, vycházejí najevo případy toho, jak je s veřejnými prostředky, na nichž jsou státem poskytované kompenzace závislé, hospodařeno.

Rozhovory z Debatního klubu též ve formátu mp3

7. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta

Jeden čtenář se dotazoval, zda by bylo možno zpřístupnit diskuse v Debatním klubu jen v audiu, aby "je mohl poslouchat v autobuse". Tady jsou, ovšem režisér Alexandr Vojta varuje, že bez obrazu mají diskuse úplně jinou dynamiku. Nicméně, kdo by si diskuse chtěl stáhnout, má možnost:

Čulík-BestZDE

Havlík-Tejkl ZDE

Čulík-Joch ZDE

Joch-Veselý ZDE

Kohout-Šteg ZDE

Lauterbachová-Jedlička ZDE

Špidla-Jedlička ZDE

Pitná voda v Plzni nad zlato?

6. 8. 2012 / Oldřich Syrovátka

čas čtení 5 minut

Chci, aby toto zamyšlení bylo stručné, třebaže jde o téma nebetyčně košaté a velmi hluboké. Přál bych si, aby text přijal i čtenář, kterého již půldruhé stránky odpudí.

V současnosti probíhá hezká kampaň, jejíž cílem je šířit povědomí o tom, že pití vody z vodovodu je ekonomické, ekologické a zdravé, informovat o situaci v českých restauracích a diskutovat o hlediscích, která s pitím vody z vodovodu či vody balené souvisí. Toto snažení by bylo nesmírně rozumné, kdybychom kvalitě vody skutečně vždy mohli důvěřovat. Bohužel tomu tak zcela vždy není...

Základní informace je tato: 22. 5. 2012 v ČT24 proběhla zpráva, že "v Plzni řeší problémy s pitnou vodou. Objevily se v ní totiž zdraví škodlivé pesticidy, které používají zemědělci k ochraně úrody. Odbor životního prostředí už začal po jejich původu pátrat. Vodárna jejich nadlimitní výskyt připouští..."

Španělská pravicová vláda vyhazuje z médií novináře, kteří kritizují její politiku škrtů

6. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Kritikové pravicové vlády Lidové strany Mariana Rajoye tvrdí, že strana donutila k rezignaci celou řadu novinářských osobností ze španělského státního rozhlasu a televize, kteří kritizovali její politiku škrtů, anebo tvrdě interviewovali politiky.

Nejnovější obětí je televizní moderátorka Ana Pastor, která byla právě odstraněna z populárního televizního pořadu Los Desayones de TVE. Pastorová poukázala na to, že vládnoucí politikové "nemají rádi nepříjemné rozhovory" a jiný zdroj v televizní stanici TVE svědčil, že "vláda je alergická na diskusi". Ana Pastor patří k nejznámějším novinářům ve Španělsku.

Pákistán šokován vraždou mladé ženy v soudní síni

6. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

V Pákistánu dochází v poslední době stále častěji k vraždění mladý žen rodinami, které jsou přesvědčeny, že jejich dcery poškodily jejich pověst. Minulý týden zastřelil v soudní síni v pákistánském městě Hyderabadu mladou ženu právník, její bratr, a to v přeplněné soudní síni před desítkami svědků.

Dvaadvacetiletá Raheela Sehto se provdala proti vůli rodičů za třicetiletého Zulfiqara Sehto. Znala ho od dětství, byl to soused, ale rodiče odmítli dát k sňatku svolení. Rodina na jejího manžela podala žalobu, že údajně jejich dceru unesl. Mladá manželská dvojice požádala o ochranu soud. Soud také shledal obvinění z únosu mladé ženy nedůvodným.

Debatní klub

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík

2. 8. 2012

čas čtení < 1 minuta



  • Jsou západní média svobodná, nebo pracují pro establishment?
  • Lidská práva -- střední a nižší třída versus bohatí a vlivní.
  • ČR a Izrael - je na místě paralela mezi současným státem Izrael a První republikou?
  • Politická idea a představa její realizace.

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Romanem Jochem, poradcem premiéra Nečase.

K aktuálním politickým otázkám v minulých dnech také diskutovali v Debatním klubu Jan Čulík a Eric Best, vydavatel časopisu Fleet Sheet, na tato témata:

  • Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?
  • Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.
  • Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

DISKUSE JAN ČULÍK - ERIC BEST

Ministerstvo smrti

6. 8. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Hlad po lásce plouží se po cestách necestách lidských, kam lenivá hvězda nezasvítí. Harpyje v kališti historie odchytávají zemdlenou kořist; degenerační paměti společnosti mají pečlivě vybrané hlásné trouby; barevné pravdivé obrazovky, vykřičené rozhlasy i pravdomluvné tiskoviny. Mluvkové mluví, slávu si honí a náhle smrtka klopýtne, uklouzne po křiklounovi, čapne tajtrlíka za límec... že sáhla po jiném darebovi? Nevadí, ušetřila cestu. Žádné strachy, na všecky dojde, netlačte se, nehlučte, všeho do času.

V restaurantu na hlavní třídě smýkal slovně pivní nádeník, jinak inženýr, vedoucí země a vůbec jich nešetřil. Co výkonný uchopolitik, manažer nedožer, to mdlá larva, nečistý duch, vidoucí slávu převelikou na hnojišti určeném kohoutkům, těm na víně, smetaně; politického kohouta pro jeho nechutnost nepozřeš, otrava je nasnadě.

27954

Server IDnes šíří nenávist proti náboženské víře

4. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Billboard k ramadánu ve skotském Glasgow. Místní "Rádio Ramadán" vítá tento měsíc jako měsíc "půstu, trpělovosti a laskavosti".

Ohromil mě titulek na serveru IDnes Muslimští rodiče dostali v Británii za udušení rebelující dcery doživotí. Server IDnes se tím dopouští vyvolávání rasové a náboženské nenávisti vůči určité víře a doufám, že příslušná prokuratura bude jednat. Není možné vytvářet předsudky a naznačovat, že kdo je příslušník určité náboženské víry, je automaticky vrah. Jako kdyby IDnes psala "Křesťan zavraždil souseda." "Ateista v české vládě rozkradl miliony."

V Británii vyvolalo odsouzení rodičů Shafiely Ahmedové za její vraždu velkou publicitu. Zadáte-li si její jméno do google news, objeví se vám 720 článků. Kriminální čin jejích rodičů není spojován s muslimskou vírou. Zcela oprávněně, protože muslimská či jakákoliv víra nemá s tímto trestným činem absolutně nic společného a je kriminální insinuovat, jak to činí nevímproč server IDnes, že tomu tak je. Pokud vím, rodiče mohli klidné být sikhové, nebo, co já vím, hinduisti. V britských médiích se jejich případné muslimství právem neřeší a je nepochopitelné, kde tuto informaci IDnes vzala a proč ji kriminálně zdůrazňuje. (Rodiče kromě toho byli v praxi odsouzeni nikoliv na doživotí, ale na minimum 25 let vězení.)

Server BBC přinesl profil otec Shafiely Ahmedové Iftikhara Ahmeda. Iftikhar Ahmed měl dánskou manželku Vivo Lone Andersenovou, kterou si vzal r. 1982 v Kodani a má s ní syna Tonyhoa Andersena. Žil s ní v Dánsku do roku 1986 zcela západním způsobem života. Když se s ním přistěhovala do britského Bradfordu, zjistila, že v bytě je zároveň Iftikharova sestřenice Farzana v pokročilém stavu těhotenství. Pouze později vyšlo najevo, že je Farzana těhotná s Iftikharem a že se za něho provdala v Pákistánu! Zjevně měl Iftíkhar Ahmed něco v hlavě v nepořádku už hodně dlouho, ale co to má společného s nějakou náboženskou vírou?

Posuďte, jak o případu píší civilizované sdělovací prostředky, nikoliv žumpa, jakou je server IDnes. Po tomto článku volím slovo "žumpa" uváženě, sedí. Jak by se autorovi toho článku podprahové obvinění, že kdo je muslim, je vrah, líbilo jemu samotnému, kdyby byl muslim?

V zemi, kde by řádně fungovalo soudnictví, by byl autor výše zmíněného článku na serveru IDnes právem obžalován za vyvolávání rasové a náboženské nenávisti. Tento způsob psaní je nepřípustný a může vést ke katastrofě. Novinář bude mít na rukou krev, ani se nenaděje.

PS. Podobně jako v případě Romů, i tento článek už vyvolává od některých čtenářů tvrdě rasistické reakce. Měli by se stydět. Prostě někteří lidé v Čechách jsou drsnými rasisty, zřejmě si tím hojí vlastní komplex: "Já a moje komunita jsme 'normální', kdo se projevuje jakoukoliv jinakostí, je nelegitimní, případně vyloženě zločinec. Tímto způsobem se ale nedá žít v moderním světě. Zjevně není pro kohokoli, kdo se nějak odlišuje, vůbec příjemné žít mezi některými Čechy...(JČ)

Obrovský olympijský úspěch britských sportovců je "poučením pro politiku"

6. 8. 2012

čas čtení 6 minut

Britové právem jásají nad spektakulárním úspěchem svých sportovců - z nejrůznějších etnických kultur a prostředí, ze státních i ze soukromých škol - na letošních Olympijských hrách v Londýně. Malá Británie získala do meděle do večera neuvěřitelných 16 zlatých medailí, 11 stříbrných a 10 bronzových a umístila se tak zatím na olympijském žebříčku na neuvěřitelném třetím místě. Před ní jsou jen Spojené státy a Čína. Čína má ovšem miliardu obyvatel a Spojené státy 313 milionů, Británie 60 milionů.

Tabulka všech medailí ZDE

Zavládlo překvapující povědomí, že v rozpadávající se Británii funguje jak se zdá alespoň něco pozoruhodně dobře. Komentátorka Jackie Ashley v tom vidí podstatné poučení pro politiku:

Rozbitá Británie? O tomto víkendu se to nějak neprojevovalo, že? Zlaté medaile získávali Britové z nejrůznějšího kulturního zázemí a nejrůznější etnicity a to na Olympijských hrách, které navzdory škodolibým předpovědím chaosu fungují jako hodinky a obrovské davy diváků mají potěšení z dobře zorganizovaných akcí.

Samozřejmě, všem se nám Olympijské hry líbí, protože se zdají být naprostým protikladem politiky, naprostým protikladem chaotického, zkompromitovaného denního života, kdy jednáme na základě smíšených motivů. Olympijské hry jsou rychlé. Jsou jasné. Jsou superdramatické. To, zda někdo vyhraje či prohraje, je hned jasné. Můžeme předstírat, že žijeme v jednodušším světě. Má mnoho hrdinů a skoro žádné zloduchy.

Měli bychom uvádět, že vraždí muslimové

6. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku, ani já nesouhlasím s Vaší tvrdou kritikou článku, kde je zmíněno náboženství vrahů i oběti. Možná nejsem dobře informovaná, ale myslím si, že vraždy ze cti nejsou praktikovány mezi ateisty, mezi křesťany..., jsou ale praktikovány mezi muslimy rozličných národností, slyšíme o nich z Pákistánu, z Palestiny, Turecka, píše Olga Lepková.

Smrt Shafilei Ahmed byla tragédie. Další ženy už nesmějí mít stejný osud

4. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

"Jsme méně Britkami kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Británii jednadvacátého století je tomu přesně tak.

(Zkusme paralelu s Českem: "Jsme méně Čechy kvůli své etnicitě, barvě kůže nebo víře?" Bohužel, v Česku jednadvacátého století je tomu přesně tak." - Platí to např. pro Romy? JČ.)

Je nutno zahájit veřejné vyšetřování, k jakým selháním došlo kv Shafileině případě a zajistit, aby obdobná voláni o pomoc byla vyslyšena, píše Sara Khanová. Píše o věci poněkud jinak než server IDnes. (JČ)

O čem jsou dnešní Spojené státy?

2. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

Po desetidenním pobytu v Kalifornii, v Los Angeles a v okolí se chci pokusit shrnout kulturní rozdíly mezi Spojenými státy a Británii, respektive Evropou tak, jak jsem je povrchně zaznamenal během této krátké cesty.

Stručně řečeno, připadá mi, že Spojené státy jsou jakýmsi mladším, primitivním, nevzdělaným, ale silným a agresivním a často inovativním bratrem Británie a Evropy.

Fotogalerie z Los Angeles ZDE ZDE ZDE ZDE

Levice, pravice, hornice, dolnice a černá slepice

3. 8. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Ser de la izquierda es, como ser de la derecha, una de las infinitas maneras que el hombre puede elegir para ser un imbécil: ambas, en efecto, son formas de la hemiplejia moral."
("Být vlevo je, stejně jako být vpravo, jeden z nekonečného množství způsobů, jak se člověk může stát imbecilem: obojí jsou v důsledku formy polovičního morálního ochrnutí.")
José Ortega y Gasset

To že se strana odmítá vymezovat na pravolevé ose může mít tolik důvodů, na kolik si jen vzpomenete. Marketingové odlišení produktu od všech ostatních na trhu ve stylu Liškových Zelených, snahu o co nejširší koaliční potenciál, politickou nedovařenost projektu či záměrné klamání tělem - nic z toho nelze vyloučit. Ale vedle toho všeho je dobré ve smyslu Ortegova výroku také připustit, že pravolevé hašteření může občas zakrývat prázdnotu na obou stranách - a chce-li tedy kdokoliv řešit problém věcně, nemůže tak činit natažený na pravolevém skřipci.

Sýrie údajně v odvetě usmrtila saúdského prince

4. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Nedávno jmenovaný šéf saúdských bezpečnostních služeb princ Bandar Bin Sultan bin Abdulazíz mohl být zabit 23. července při bombovém útoku na ústředí zpravodajských služeb v Rijádu. Zprávy z Evropy a Středního východu, které nebylo možno ověřit, tvrdí, že Bandar mohl být usmrcen syrskými agenty.

Američané bojují proti právům homosexuálů hromadnou návštěvou fastfoodových restaurací

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel americké fastfoodové restaurace Chick-fil-A se rozhodl dát veřejnosti najevo, že odmítá právo homosexuálů uzavírat sňatek. Vyovlal tím posměch a kritiku od některých zákazníků a také od televizních Muppets. Rychle z toho vznikla nová americká kulturní válka. Moderátor ultrapravicové televize Fox News Mike Huckabee se veřejně postavil na obhajobu postojů ředitele restarace Chick-fil-A. Apeloval na veřejnost, aby mu ve středu projevila podporu demonstrativní návštěvou restaurace Chick-fil-A.

Návštěva této restaurace a koupě porce kuřete měla být podle Huckabeeho "vyjádřením podpory pro podnik, který funguje na křesťanských zásadách a jehož ředitelé jsou ochotni hájit boží hodnoty, které zastáváme. Příliš často," dodal, "levicoví podnikatelé činí vyjádření na podporu sňatků homosexuálů, potratů a rouhačství. Když křesťané začnou hájit tradiční hodnoty, jsou obviňováni, že nenávidí homosexuály, že se chovají jako fundamentalisté, že jsou nenávistní a nesnášenliví."

A skutečně, stovky lidí vytvořily před fastfoodovými restauracemi na znamení odporu proti právu homosexuáků uzavírat sňatky ve středu dlouhé fronty...

Podrobnosti ZDE

Válka, která neskončila

3. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 33 minut

Ani padesát let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti.

Vydáváme ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války článek, který původně vyšel v BL dne 3. 8. 2012.

Útoky CIA americkými bezpilotními letadly "porušují suverenitu Pákistánu"

3. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Tak se vyjádřil Wajid Shamsul Hasan, vysoký komisař Pákistánu v Londýně, jeden z nejvýznamnějších pákistánských diplomatů. Varoval, že americké útoky bezpilotními letadly v Pákistánu vážně oslabují demokratické instituce v této zemi. "Tyto útoky destabilizují nebo ochromují demokratickou vládu. Protože lidi si z ní dělají legraci: Vy schválíte v parlamentu rezoluci proti útokům americkými bezpilotními letadly a ono se nic neděje. Američané vás neposlouchají a dál narušují vaše území."

Diplomat však přiznal, že Pákistán nemá možnost zastavit letecké údery, jedině může apelovat na veřejné mínění: "Nemůžeme bojovat proti jediné světové supervelmoci, která v této chvíli je na světě všemocná. Jsme malá země, jsme špatně vybaveni."

Řešením je hledání cest k rozumné koexistenci různých názorů

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

chtěl bych poděkovat za zveřejnění velmi zajímavé diskuse mezi p. Čulíkem a Jochem, píše Jan Mertl. Ukazuje jak argumentační zdatnost zejm. p. Čulíka, tak ale i omezení současného diskurzu o problémech společnosti. Velmi zajímavá byla také otázka "neutrálních" problémů, kdy může na danou věc existovat více názorů a všechny jsou logické a legitimní. Stejně mi to ale trochu přijde, že úroveň poznání těchto věcí už je tak vysoko, respektive je tak názorově vyhraněná, že praktická řešení se budou nalézat jen velmi obtížně, právě vzhledem k existenci takto vyhraněných přístupů. Jistou paralelu vidím například s náboženstvím: zatímco ve středověku se stoupenci různých církví v podstatě vybíjeli, dnes jsou relativně pokojně sdružení v ekumenické radě církví a de facto táhnou za jeden provaz. Jako klíč k řešení tedy vidím, hledání cest k rozumné koexistenci těchto názorů, což ale v ČR bude velký problém ..

Německo se brání plánu Evropské ústřední banky zakoupit španělské a italské obligace

3. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Předseda Evropské ústřední banky Mario Draghi ve čtvrtek zveřejnil nový plán, podle něhož by Evropská ústřední banka a dva záchranné krizové fondy eurozóny odkoupily velké množství dluhových obligací Španělska a Itálie, a tak snížily raketově rostoucí náklady na jejich úroky, jenže Německo se tvrdě postavilo proti jeho plánu zachránit euro.

Draghi znovu ve čtvrtek opakoval své dramatické prohlášení z minulého týdne, že pro euro není cesty zpět. "Je nesmyslné být proti euru. Je nesmyslné nic neudělat pro euro," řekl. "Euro bude dál existovat."

Rozděl a panuj

3. 8. 2012 / Uri Avnery

čas čtení 10 minut

Co se děje s izraelským sociálně protestním hnutím? Dobrá otázka, kladou si ji nejen v zahraničí, ale rovněž v Izraeli.

Vloni dosáhlo hnutí svého vrcholu v obrovské demonstraci. Tel Avivem pochodovaly statisíce. Vláda udělala to, co dělají vlády v podobných situacích: jmenovala komisi, na čele s respektovaným profesorem jménem Manuel Trajtenberg. Komise formulovala několik dobrých, ale omezených doporučení, z nichž byla skutečně splněna jen velmi malá část.

Hnutí v mezidobí hibernovalo. Bez řádného důvodu – jinak bychom museli připustit, že protestní hnutí by mělo jednat pouze v létě. (Já osobně mám raději zimní demonstrace. Léta jsou tady zatraceně horká.)

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

26622