Pákistán šokován vraždou mladé ženy v soudní síni

6. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

V Pákistánu dochází v poslední době stále častěji k vraždění mladý žen rodinami, které jsou přesvědčeny, že jejich dcery poškodily jejich pověst. Minulý týden zastřelil v soudní síni v pákistánském městě Hyderabadu mladou ženu právník, její bratr, a to v přeplněné soudní síni před desítkami svědků.

Dvaadvacetiletá Raheela Sehto se provdala proti vůli rodičů za třicetiletého Zulfiqara Sehto. Znala ho od dětství, byl to soused, ale rodiče odmítli dát k sňatku svolení. Rodina na jejího manžela podala žalobu, že údajně jejich dceru unesl. Mladá manželská dvojice požádala o ochranu soud. Soud také shledal obvinění z únosu mladé ženy nedůvodným.

"Všichni jsou velmi šokováni, protože se vražda stala ve vzdělané rodině," řekl policejní mluvčí. "Většinou dochází k vraždění kvůli rodinné cti na venkově, kde lidé nemají vzdělání."

Podle údajů nadace Aurat Foundation, zabývající se lidskými právy, bylo ve věci cti v Pákistánu r. 2011 usmrceno 2341 žen, o 27 procent více než v roce 2010. Nadace také uvedla, že více než 8000 žen bylo uneseno a 3461 žen bylo znásilněno, některé z nich hromadně. Tyto údaje jsou však jen "špičkou ledovce", protože jde jen o případy, které se dostaly do médií.

Amar Sindhu, profesorka filozofie na Sindh Univerzity a aktivistka za práva žen, uvedla, že vraždění žen nemá mnoho společného s kulturními či sociálními zvyklostmi, ale že je to způsobeno "téměř úplnou absencí zákonnosti":

"V devatenáctém století byly koloniální úřady schopny omezit počet těchto zločinů i v době, kdy sociální, kulturní a náboženská praxe byla tak dominována muži a tak protiženská, jako je tomu i dnes," uvedla.

Manžel zavražděné dívky doufá, že její bratr a jeho komplicové budou za její vraždu odsouzeni k smrti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9535

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2012