Rozbije Británie Evropskou unii?

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Naléhání britského konzervativního premiéra Davida Camerona, aby se znovu začalo jednat o smlouvách Evropské unie, může vyvolat celou řadu riskantních hlasování o budoucnosti EU v různých evropských zemích, varují soukromě vysocí činitelé v Bruselu. Poukazují na to, že zatímco měl Cameron během své návštěvy ve Washingtonu jednat jménem EU a podporovat potenciálně velmi výhodnou obchodní smlouvu mezi EU a USA, využil této příležitosti k útokům na Evropskou unii.

Bruselští činitelé také poukazují na ironii toho, že zatímco britský ministr financí George Osborne v úterý v Bruselu požaduje, aby Evropská unie ostře zasáhla proti neplacení daní globálními společnostmi, jeho strana mezitím v Londýně hovoří o tom, že Británie z EU vystoupí.

Politikové v Bruselu uznávají, že velké politické změny v eurozóně v důsledku měnové krize budou vyžadovat nové vyjednání podmínek členství. Avšak varují před plány znovu otevřít vyjednávání o základních dokumentech EU. Pozměněná Lisabonská smlouva by totiž nutně vyvolala požadavky na referendum v Irsku a v Dánsku. Pak by následoval dominový efekt: Holansko, Švédsko, Francie.

Brusel je také frustrován, že Cameron a britská Konzervativní strana nedaly vůbec najevo, co vlastně chtějí na smlouvách Evropské unie měnit. V pondělí byla v Bruselu delegace z Konfererace britských průmyslníků a snažila se tam zjišťovat, jaké změny Británie požaduje, protože britská vláda ji o ničem takovém neinformovala. Britská minstryně vnitra Teresa Mayová nebyla v kontaktu s evropskou komisařkou pro policejní záležitosti od loňského roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Důvěra v Evropskou unii mezi Evropany rychle klesá

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V důsledku hospodářské krize výrazně poklesla důvěra evropské veřejnosti v evropský projekt. Vyplývá to z průzkumu washingtonského Pew Institute. Výrazně roste nedůvěra mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Respektovaný Pew Research Institute ve Washingtonu varuje, že podpora pro Evropskou unii mezi Evropany za poslední rok poklesla ze 60 procent na letošních pouhých 45 procent.

Nechci "veřejnoprávní katolickou televizi". Chci zpět Českou televizi. Chci televizi veřejné služby.

14. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 23 minut

Stížnost na porušení etiky chování pracovníků České televize generálním ředitelem České televize a dalšími zaměstnanci ČT, stížnost na možné porušení Kodexu ČT, zákona 483/1991 Sb. a zákona 231/2001 Sb.

Česká televize odvysílala 5. 5. 2013 přímý přenos katolické mše "za sdělovací prostředky", dle kardinála Duky "s důrazem na nový kanál ČT, zaměřený na děti"...

Nejen že to považuji za nevhodné, ale za naprosto skandální. Ne proto, že by Česká televize ve zpravodajství "informovala o..." tom, že se nějací křesťané modlí (a je jedno proč) -- to je její informační povinnost. Ne proto, že přenášela přímým přenosem nějakou mši. To je a může být veřejná služba křesťanům. Stejná veřejná služba, jako přenášet přímým přenosem oslavy Prvního máje ze světa či z pražského Výstaviště jako službu levicově orientovaným občanům, kteří také platí televizní poplatky, vysílat zprávu o položení základního kamene na pomník generála Ludvíka Svobody jako službu bývalým vojákům ČSLA, kteří si také platí poplatky, či udělat program k oslavám MDŽ nejen feministkám, ale všem ženám, které tento svátek slaví. A není jich málo. A také platí poplatky. To vše ovšem Česká televize nedělá.

Za skandální považuji to , že generální ředitel Dvořák si mši u katolické církve OBJEDNAL.

Málo grantů ERC -- co jiného bychom měli čekat?

14. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 8 minut

Chtěl bych také něco říci k tomu, co zde otevřel B. Cvek.

Již několik let jsem členem jednoho z bruselských panelů ERC (LS6 -- Imunologie a mikrobiologie) hodnotících tu nejprestižnější a nejnáročnější kategorii projektů (pokročilé, "advanced") určených pro vyzrálé badatele.

Podle mého názoru je důvodem malého počtu českých žádostí do tohoto programu prostě to, že alespoň v oborech, které jsou mi dobře známy (molekulární a buněčná biologie, biomedicínské obory), téměř žádný český badatel nemá reálnou šanci v této nejnáročnější kategorii uspět. Tyto granty dostávají totiž jen ty největší vědecké hvězdy; dokonce i ti, kteří ve finále ve 2. kole hodnocení vypadnou, jsou opravdu skvělí.

Apel poslancům: Odmítněte zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2013

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Vážená paní poslankyně,

Vážený pane poslanče,

krizový štáb sdružující


Asociaci českých a moravských nemocnic
Asociaci krajských nemocnic
Svaz pacientů ČR
Národní radu osob se zdravotním postižením ČR
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR
Lékařský odborový klub -- Svaz českých lékařů

za podpory

Odborového svazu pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech Moravy
Odborového svazu dopravy
Federace strojvůdců ČR
Svazu odborářů služeb a dopravy
Českomoravské konfederace odborových svazů
České lékařské komory
Rady seniorů ČR
České internistické společnosti ČLS JEP
Asociace dialyzačních středisek ČR

se na Vás obrací ve věci schvalování zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2013 (sněmovní tisk č. 946), zařazeného jako bod 151 programu probíhající schůze Poslanecké sněmovny.

Drastické novodobé otroctví, které podporuje britská vláda

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Británie dováží domácí otroky a ignoruje, co se s nimi v zemi děje. Bohatí cizinci, které Británie láká, aby se v zemi usadili, si loni s sebou přivezli do Británie 15 745 domácích služebníků. Od britských úřadů dostali tito služebníci povolení k pobytu jako zaměstnanci v domácnostech bohatých cizinců. Bohaté rodiny z Indie, z Nigérie a z Blízkého východu si do Británie přivážejí služebníky z Filipín, z Indonésie i odjinud, většinou nikoliv ze své vlastní země. Před rokem britská vláda změnila podmínky povolení k pobytu v Británii pro tyto služebníky a učinila je absolutními otroky jejich zaměstnavatelů, bez možnosti uprchnout před jejich často děsivým terorem a útlakem, píše v deníku Guardian Poly Toynbee.

V roce 1998 poskytla tehdejší Labouristická vláda těmto služebníkům - většinou jsou to ženy - právo uniknout zaměstnavatelům, kteří je často fyzicky bijí a sexuálně zneužívají. I když byly i poté tyto ženy zoufalým způsobem zranitelné, zacházení s nimi se změnilo, když dostaly právo změnit zaměstnavatele a zachovat si při tom povolení k pobytu v Británii. Avšak před rokem nynější konzervativní britská vláda proměnila tyto ženy v bezmocné otrokyně svých zaměstnavatelů. Jejich povolení k pobytu totiž nyní platí jen pro práci u jediného zaměstnavatele - bohaté rodiny, která je do země přivezla. Důsledkem bylo dramatické zhoršení životních podmínek těchto žen: proměnily se v otrokyně ve vazbě.

Zpráva o Zemanově "viróze" se nezadržitelně šíří do světa

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

V úterý v podvečer vydal dlouhý článek o Zemanově "viróze" i britský, široce čtený bulvární deník Daily Mail. A protože je to bulvár, něco jako IDnes, už si nebere servítky. A na fóru listu si ze Zemana, kterého neznají, jediné, co o něm vědí je to, co vidí na fotografiích a citovaných videích, dělají legraci už i Angličani: "Takovou virózu jsem měl v pátek."

Jak jsme už poznamenali, Zemanovo vystoupení při odmykání korunovačních klenotů bylo přímo učebnicovým příkladem absolutní mediální chyby Kanceláře prezidenta republiky, která se bude zřejmě velmi obtížně odčiňovat, protože videozáznamy a fotografie Zemanovy "virózy" u korunovačních klenotů se nyní nezadržitelně šíří světovými médii. Které jinak na České republice nezaujme nic.

Takže Američané si možná pletou Česko s Čečenskem, ale ode dneška budou vědět, že čečenský prezident má sklon trpět virózami.

Titulek Daily Mailu zní: "Opilý" český prezident se při ceremonii sotva dokázal udržet na nohou, ale tvrdí, že ho jen přepadla viróza.

Daily Mail, 'Drunk' Czech president can hardly stand on ceremonial occasion but insists he is just suffering from a virus ZDE

Zemanovo otevírání korunovačních klenotů se dostalo až do Washington Post

14. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Max Fisher upozorňuje na blogu amerického deníku Washington Post na nedávný incident při odemykání českých korunovačních klenotů, při němž podle Pražského hradu prezident Miloš Zeman "trpěl virózou", ale, jak na to poukazuje Washington Post, "mnoho Čechů si myslí, že byl opilý". List publikuje několik fotografií z akce a doporučuje čtenářům, aby je zhlédli - že to je opravdu něco výjimečného.

Jistě můžeme bagatelizovat útoky pražského tisku jako Lidových novin, IDnes či Hospodářských novin, které se zdiskreditovaly v prezidentských volbách bezostyšnou a hysterickou podporou jednoho z dvou prezidentských kandidátů, a jsou tedy v těžkém střetu zájmů, když Miloše Zemana kritizují. Těžko však bagatelizovat Washington Post, který nemá na věci žádný osobní zájem a informuje o kuriózním incidentu v zemičce, která jinak nikoho nezajímá. Jak silně tento incident posílil mezinárodní prestiž České republiky, je obtížné říci.

Marná sláva, fotografie mluví výmluvnou řečí, a to mezinárodně. Vypadá to, že prezident Zeman bude brzo mezinárodně tak proslulý, jako byl Václav Klaus krádeží chilského pera. Když už nic jiného, fiasko otevírání korunovačních klenotů za přítomnosti Miloše Zemana "s virózou" bylo obrovským selháním jeho úředníků v prezidentské kanceláři. Přece dá rozum, že profesionální tým by nemohl prezidenta, který se necítí dobře, ať už z jakýchkoliv příčin, pustit na veřejné fórum s přítomností televize. Toto faux pas je bezpochyby především trapným selháním nových úředníků prezidentské kanceláře, ale vlastně i Miloše Zemana samotného, vzhledem k tomu, že to dokazuje, že obsadil prezidentskou kancelář absolutními amatéry. Co to věstí pro budoucnost?

Vliv angloamerické aliance na mezinárodní scéně klesá

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

USA a Británie stále počítají v Sýrii spíše s rozhovory než s vojenskou akcí. Avšak jejich jednání ve Washingtonu jasně ukázala klesající vliv angloamerické aliance na mezinárodní scéně.

Před deseti lety Tony Blair a George W. Bush oznamovali invazi do Iráku vedenou "koalicí ochotných". Dnešní vedoucí představitelé obou zemí spoléhají při řešení syrské krize na jednání s Ruskem.

Bývalý guatemalský prezident odsouzen, budou následovat stávající guatemalský prezident a američtí představitelé?

14. 5. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Můžeme hovořit o další lekci z demokracie z inspirativního latinskoamerického kontinentu. Nestává se příliš často, aby byla někdejší hlava státu usvědčena ze spáchání genocidy a zločinů proti lidskosti a odsouzena ve vlastní zemi k de facto doživotnímu žaláři. Bývalý guatemalský prezident Efrain Rios Montt byl odsouzen celkem na 80 let odnětí svobody za usmrcení více než 1700 Guatemalců mayského původu poté, co se v roce 1982 ujal vlády ZDE. Pikantní je ovšem skutečnost, a tu autor jinak skvělého článku na BL opomíjí, že i stávající prezident Guatemaly Otto Pérez Molina má podle vlastního svědectví rovněž ruce ušpiněné od krve, jak dokládá investigativní novinář Allan Nairn ZDE.

Idea Levicového fóra

13. 5. 2013 / Vlasta Hábová

čas čtení 16 minut

Publikace záměru skupiny aktivistů z iniciativy M. Kroha ustavit Levicové fórum jako diskusní a kooperační platformu pro mobilizaci intelektuálního a organizačního potenciálu řadových členů politických stran, občanských hnutí, iniciativ i odborů ve prospěch podpory případné budoucí levicové vlády zatím nevyvolala větší zájem v řadách těch, koho by se měl záměr týkat především, ani u mediálních prostředků. Je to zvláštní v situaci, kdy naléhavá potřeba ustavení takového fóra doslova "visí ve vzduchu" ať již pro tristní výkony dvou období vlád pravicových stran, či pro ne zcela přesvědčivé výsledky předchozích vlád ČSSD.

Výsledky přímé prezidentské volby, stejně jako zakládání nových, netradičních politických spolků navíc ukazují, že občané už přestávají důvěřovat levicovým stranám pro jejich vzájemnou nevraživost a systémovou nekoncepčnost jejich politických programů, nabízejících v době rostoucí nezaměstnanosti a neuvěřitelného majetkového vyvlastňování řadových občanů metodami privatizace veřejných statků, služeb i prostoru jako návnadu na voliče takové programové perly, jako jsou 13. důchody či povinná rodičovská dovolená pro muže.

Proč tedy takové "ticho po pěšině" okolo Krohovy iniciativy? Cítí se uraženi organizátoři SPaSu, jejichž úmysly byly obdobné? Cítí se dotčeni naši "přední" levicoví intelektuálové či ohrožena ČSSD s její MDA, když vysvitlo, že první schůzka iniciátorů založení Levicového fóra byla svolána za součinnosti pražské organizace SPOZ? Bude dnes už stále méně účinný antikomunistický povyk vystřídán ve funkci "paralyzéra" české levice obavami z intelektu a politického umění Miloše Zemana? To je na tom česká levice opravdu tak špatně?

Angelina Jolie a rakovina prsu

14. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Více než 40 let poté, co prezident Nixon vyhlásil válku proti rakovině, si prominentní herečka Angelina Jolie nechala uřezat prsy, neboť jí vědci sdělili, že pravděpodobnost, že se u ní vyvine rakovina prsu, je 87%. Paní Jolie je 37 let a jistě má jako prominentní herečka hodně peněz, přitom žije v zemi, kde se dá za peníze dostat k té nejlepší zdravotní péči zrovna v oblasti onkologie. Ještě nedávno by se asi tvrdilo, že by měla chodit často na vyšetření prsu, aby lékaři její rakovinu diagnostikovali "včas". Jenže přes velké peníze dávané do této metody prevence, umírá na rakovinu prsu v USA už desítky let 40 tisíc žen ročně. Pro metastazující rakovinu prsu je pravděpodobnost přežití 5 let 15%. Kdo chce o tom všem vědět mnohem víc, nechť si koupí knihu Pink Ribbon Blues, kterou vydala oxfordská univerzita v roce 2011:

Pink Ribbon Blues na Amazonu: ZDE

Angelina Jolie si dala preventivně odstranit prsy ZDE

Diskuse o moci a (ne)zodpovědnosti médií v ČR

14. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa ProAlt zve na další panelovou diskusi k tématu médií, ve které vystoupí Jakub Patočka, šéfredaktor Deníku Referendum, Alexandr Mitrofanov, komentátor deníku Právo a Jindřich Šídlo, hlavní analytik Hospodářských novin. Moderuje Dušan Radovanovič.

Diskuse proběhne v hlavní budově Městské knihovny Praha, Mariánské náměstí 1, ve středu 15. května od 19:00 hodin.

Česká republika má trochu víc grantů ERC

13. 5. 2013 / Pavel Exner

čas čtení 2 minuty

Musím zareagovat na poznámku pana Cveka, byť jen proto, že jako současný vicepresident Evropské výzkumné rady ji mám v popisu práce.

Je pravda, že soutěž o granty ERC nastavila to příslovečné zrcadlo a výsledky pro naši republiku nejsou radostné, a nejen pro ni. Ze všech tak řečených nových členských zemí se jediné Maďarsko drží jakž takž na dohled průměru, my a Poláci vidíme jen koncová světla vlaku, ostatní ani to ne.

Česká věda v mezinárodním kontextu

13. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Zase po nějaké době jsem zabloudil na stránky European Research Council (Evropská výzkumná rada), která uděluje nejprestižnější vědecké granty na úrovni Evropské unie. Tyto granty jsou udílené na základě vědecké excelence výzkumníků a jejich návrhu budoucího výzkumu, jemuž se chtějí věnovat. Když si najdete seznam právě běžících ERC projektů v jednotlivých zemích (odkaz níže), vyjde vám tohle (občas mi tento žebříček vytane na mysli, když média přinášejí informace o tom, jak je česká věda vynikající):


Velká Británie 339 projektů
Německo 223 projektů
Francie 211 projektů
Nizozemí 118 projektů
Švýcarsko 95 projektů
Španělsko 90 projektů
Izrael 83 projektů
Itálie 75 projektů
Belgie 71 projektů
Švédsko 48 projektů
Rakousko 35 projektů
Dánsko 33 projektů
Finsko 28 projektů
Irsko 19 projektů
Portugalsko 14 projektů
Řecko 12 projektů
Norsko 11 projektů
Maďarsko 10 projektů
Polsko 8 projektů
Estonsko 2 projekty
Turecko 2 projekty
Kypr 1 projekt
Česká republika 1 projekt
Slovensko 1 projekt

Seznam počtu ERC grantů v jednotlivých zemích: ZDE

Analýza OSN: Pro zabezpečení potravy pro lidstvo je nutno začít chovat hmyz

13. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Nejlepším způsobem, jak nakrmit 9 miliard lidí, které podle očekávání budou žít na planetě Zemi kolem roku 2050, by bylo začít chovat miliardy much, krmit je lidskými výkaly a krví z jatek a pak je rozemlít jako potraviny pro dobytek, konstatuje zpráva OSN vydaná v pondělí. Tato praxe by snížila tlak na lesy a moře na planetě Zemi jako na zdroje potravy pro lidi.

Vlády dnes berou vážně argumentaci, že by se mouchy a další hmyz jako brouci, včely, vosy, housenky, kobylky, termiti a mravenci měli začít používat jako významný průmyslový zdroj potravin, protože hmyz se množí neuvěřitelně rychle a živí ze zplodinami mnoha průmyslových procesů. Autoři zprávy předpokládají, že vzniknou plně automatizované továrny na hmyz nedaleko pivovarů nebo potravinářských výroben, které produkují velké množství zemědělského odpadu. Každá taková automatizovaná továrna na hmyz by vyprodukovala stovky tun hmyzu, který by se používal jako krmivo pro další zvířata.

V Británii výrazně posílila strana protestů

13. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Výrazem znechucení s establishmentovou politikou je zřejmě v Británii výrazný růst popularity euroskeptické strany UKIP (United Kingdom Independence Party), která za poslední měsíc zdvojnásobila svou podporu z 9 procent na 18 procent, zatímco podpora tří zavedených politických stran poklesla (Labouristické strany o 4 procenta na 34 procent, Konzervativní strany o 4 procenta na 28 procent a Liberálnědemokratické strany také o 4 procenta na 11 procent). Podpora pro odchod Británie z EU však přitom mírně poklesla a je nyní přibližně na úrovní 40 procent britských voličů.

UKIP podporují především muži (25 procent), penzisté (23 procent) a chudí a nekvalifikovaní lidé (27 procent). Dopad tohoto vývoje na britské všeobecné volby v příštím roce je těžko předpověditelný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rodičovská dovolená v Norsku

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Mám několik poznámek k článku Karla Dolejšího "Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny", píše Tomáš Kadlas. V Norsku bydlím přes 3 roky a loni se nám s partnerkou narodila holčička. Rodičovská dovolená s kvótami se nás tedy týká osobně. Tedy pro informaci:

Rodičovská dovolená trvá celkem 47 týdnů (při státní podpoře 100% předchozího platu nebo příjmu (je ale zastropováno pro vysoké příjmy)) nebo 57 týdnů při 80%. Z toho 3 týdny před termínem porodu a 6 týdnů po porodu je vyhrazeno matce, 12 libovolných týdnů otci (lze vybrat po kouscích do 3 let věku dítěte) a zbylých 26/36 týdnů si otec s matkou mohou rozdělit libovolně.

Pokud si otec svou kvótu nebo její část nevybere, peníze propadají. Na matku lze kvótované týdny převést pouze výjimečně (těžká nemoc otce apod.). V polovině t.r. se rodičovská dovolená prodlužuje o 2 týdny a bude se prodlužovat jak kvóta pro matku, tak pro otce.

Aljaksandr Lukašenka aneb co růží zvou...

14. 5. 2013 / Mirek Pátek

čas čtení 2 minuty

Mistři propagandy vědí, že není nic pravdě vzdálenějšího než slova z balkonové scény Shakespearova Romea a Julie: "Co růží zvou, i zváno jinak, vonělo by stejně" (překlad Erik Adolf Saudek). Mluvíte-li o britských ostrovech u argentinského pobřeží jako o Falklandech nebo o Malvínách, dáváte tím najevo, na čí straně územního sporu stojíte -- tedy pokud o variantách jména a jejich příslušnosti ke stranám sporu víte. Snahou jazykových manipulátorů samozřejmě je, aby o variantách a jejich konotacích běžní uživatelé nepřemýšleli a automaticky používali to "správné" jméno.

Výroba a konzumace masa a živočišných produktů je naprosto neefektivní

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Jakožto vegan bych se chtěl vyjádřit ke studii OSN, která uvádí, že "bude potřeba" chovat hmyz, aby bylo možno nasytit 9 miliard lidí. Ve skutečnosti zde nechci vystupovat proti případné konzumaci hmyzu, ale proti naprostému ignorování toho, že hlavním viníkem současné situace není počet lidí na světě, ale konzumace masa, mléka a dalších živočišných produktů, píše Ondřej Plachý.

Je empiricky doloženým faktem, že obrovské množství vypěstovaných rostlin jde na výkrm hospodářských zvířat. Každý živočich za svůj život spotřebuje velké množství pitné vody, jídla, antibiotik, případně pak steroidů a dalších chemických přípravků. Hlavně pitná voda a plodiny (sója, pšenice, žito, kukuřice) pak někomu zákonitě chybí.

Chov hospodářských zvířat na maso je vysoce neefektivní, ať už z pohledu znečišťování životního prostředí, tak i z pohledu lidského zdraví. Kromě toho pak přispívá v kapitalismu k tomu, že potraviny často z chudých zemí nakupují chovatelé dobytka (kteří zaplatí více než tamní chudí obyvatelé), zatímco tamní obyvatelé umírají hlady či na podvýživu. Důsledky chovu hospodářských zvířat jsou v celosvětovém měřítku obrovské a jsou jedním z hlavních důvodů, že jedna miliarda obytel naší planety stále nemá dostatek jídla.

Pan Plachý se ve svém článku mýlí

14. 5. 2013 / Petr Wagner

čas čtení < 1 minuta

Pan Ondřej Plachý se ve svém článku jednoduše mýlí.

Jeho omyly jsou dva:

1/ bílkoviny získané z živočišné produkce by bylo nutné stejně získat jinak. Ponechám stranou fakt, že živočišné produkty jsou jednoduše nenahraditelné, na to vegani obvykle neslyší. I člověk je živočich a bylo by nutné pro něj tuto "neefektivitu" jenom replikovat. Tak by se jeho "empiricky"?doložený fakt jenom přesunul ke konečnému konzumentovi.

2/ živočišná výroba v rámci počtu živočichů na zeměkouli, včetně lidí je zcela nepatrným zlomkem hmoty. Mimochodem pan Plachý zcela pomíjí mořské plody.

Nemám nic proti osobním volbám, ale ten článek je o něčem jiném. Prohlášení typu 50% antibiotik je užíváno v živočišné výrobě nebo 18% vylučovaného CO2 je způsobeno potravinářským průmyslem jsou pro seriozní argumentaci nepoužitelná.

Zaujatý příspěvek?

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Příspěvky pana doktora Wagnera především k tématu zdravotnictví bývají zajímavé, jeho poznámka k článku Ondřeje Plachého mi ale připadá velmi zaujatá. Především jeho tvrzení, že živočišné produkty jsou nenahraditelné, jednoznačně vyvracejí sami vegani, kteří se narozdíl od většinové populace obvykle těší dobrému zdraví i ve vyšším věku, píše Petr Meluzín.

Realita je neúprosná

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Wágnere,

moc Vám děkuji za Váš příspěvek. Vzhledem k tomu, že jsem do svého článku nezahrnul citace, je jasné, že se Vám některá čísla zdála poněkud nadsazená. Byl bych moc rád, kdyby tomu tak bylo, bohužel realita je neúprosná. Dovolte mi proto prosím připojit k jednotlivým výrokům příslušné citace, píše Ondřej Plachý.

Informace, že 18 % z celkových vypuštěných skleníkových plynů je způsobeno chovem dobytka, je přímou součástí dokumentu OSN Livestock Long Shadow (str. 271) a také v rámci vědecké práce Greenhouse Gas Mitigation. Stejně tak informace o 50 % spotřebě antibiotik je dostupná z reportu OSN (str. xxii).

Dovolím si doplnit některá další čísla z roku 2006, která se od té doby s velkou pravděpodobností ještě zvýšila:

Veganství je zdravé, ale jen za určitých podmínek

14. 5. 2013

čas čtení < 1 minuta

Petr Wagner tvrzením, že živočišná bílkovina je nenahraditelná, opakuje blud, který je odborníky na výživu již dávno vyvrácen. V anglicky mluvících zemích se o tomto již dávno nevede žádná seriózní debata - viz např. oficiální stránky NHS, britské státní instituce zaštiťující veřejnou zdravotní péči, na téma veganství: ZDE, píše Marek Voršilka.

Na druhou stranu je příliš zjednodušené tvrzení Ondřeje Plachého, že "veganství je vědecky chápáno jako zdravý způsob života". Důležité je totiž dodat, že veganství je dietology akceptováno pouze za předpokladu dodržování určitých pravidel - mezi ně patří např. suplementace vitamínu B12 (viz např. Stanovisko Americké dietetické asociace). Problém je, že mnozí vegani tato pravidla nedodržují, z toho vzniklé potíže však nelze přisuzovat veganství samotnému. Pro informace v češtině o správné veganské výživě viz např. ZDE

Mé zkušenosti ze zemědělství za socialismu se liší

14. 5. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

K článku "Selanka v družstevním zemědělství".

Vážený pane Bláho,

Třebaže svůj článek nazýváte,asi ironicky, Selanka v družstevním zemědělství, v podstatě mi dáváte v jeho závěru za pravdu. Pokud Vám dobře rozumím, hlavně Vás zlobí, že jsem věnoval málo pozornosti procesu združstevňování. Ve svém článku jste tomu Vy věnoval většinu prostoru.

To jste mi ovšem mohl vytknout přímo a já bych Vám přímo odpověděl, že mne za prvé nezajímalo jen družstevní zemědělství, ale zemědělství vůbec. Za druhé bych Vám musel říci, že o začátcích združstevňování vím jen zprostředkovaně, protože jsem, ač pamětník přece asi jen mladší než Vy, ale vše ostatní znám z vlastní zkušenosti. Přesto jsem se i já, myslím vzhledem k charakteru mého článku, o negativních dopadech na jednotlivé lidi , zmínil dostatečně.

Zkusme se prosím oprostit od ideologie, alespoň při jídle

14. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Debata zásadních zastánců a odpůrců vegetariánství a veganství se rozhořela na plné obrátky, leč obávám se, že kromě zjednodušených tvrzení se v ní objevují i dávno vyvrácené falešné představy. Odpůrci chovu hospodářských zvířat z řad veganů často abstraktně argumentují agregátními statistikami ohledně výměry zemědělské půdy na planetě, kterou zabírá chov, a jež by podle nich mohla být využita k pěstování potravin určených pro lidi. Zapomínají ovšem na drobnost: Velká výměra tzv. marginální půdy umožňuje průmyslové pěstování obilovin jen v omezené míře, dočasně nebo vůbec, a existují dokonce celé ohromné oblasti, kde lidé nikdy nemohli žít jinak než jako pastevci. A ovšem, průmyslové české zdravotníky zase nikdo nepřesvědčí, že kombinace obilovin a luštěnin, případně zeleniny, může zabezpečit tělu veškeré potřebné proteiny naprosto nezávisle na živočišných produktech, takže jediným slabým místem vegana zůstává pokrytí spotřeby vitamínu B12 japonskými řasami Nori (u "frajerů" pak nitrosvalovou injekcí).

Český kačák

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Včera jsem zhlédl klip Justina Timberlakea -- Suit and Tie, píše Martin Zapletal. Vzpomněl jsem si na text Martina Wrany /art/68373.html "V americké televizi v podstatě kuřáka nevidíte"1 Tuto skutečnost sice nemohu posoudit neboť televizi nemám a internetové vysílání amerických televizí nesleduji. Avšak mladá generace televizi v podstatě nesleduje. Vše se odehrává na internetu. Zmíněný klip na youtube je ódou na kouření. Divák si s interpretem vychutnává neobyčejný zážitek tepla a vůně tabáku proudícího do plic. Vrcholem televizního zážitku jsou chuchvalce kouře volně se vznášející nad zpěvákovými ústy, který vše dovrší sklenkou zlatavě zbarvené whisky. Jedním slovem slast.

Postaví se Pákistán proti protizákonným americkým úderům bezpilotními letadly?

13. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Vysoký soud v Pešaváru v rozsudku ostře odsoudil americké údery bezpilotními letadly na svém území. Pákistán musí nyní jednat na ochranu bezpečnosti svých občanů, argumentuje věhlasný lidskoprávní právník Clive Stafford Smith.

Čtvrteční rozhodnutí pákistánského vysokého soudu v Pešaváru je pozoruhodný dokument: Vrchní soudce Dost Muhammad Khan prozkoumal americké používání bezpilotních letadel v pákistánských kmenových oblastech a dospěl k několika závěrům, které jsou rozumným pozorovatelům zjevné, avšak americké úřady je už několik let nechápou.

Komu se otevře Šumava?

13. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Nic tak výstižně neilustruje snahy vlády a starostů otevřít dosud nepřístupná místa na Šumavě novým zákonem, jako tato veselá příhoda.

Vodáci? Ha, ha, ha? Bandy opilců, hledajících "adrenalin" v nejcennějších

místech naší přírody. Totéž bude na Smrčině - opilí nebo zdrogovaní snowborďáci. Na takový "obchod" se spoléhají starostové "místního obyvatelstva" od Železné Rudy přes Modravu až ke hrázi na Lipně.

Zábavní průmysl - Studená Vltava jako kolotoč ve Stromovce - má nahradit pracovní místa zaniklého skutečného průmyslu po roce 1989. Ve Volarech, V Lenoře a dál po toku Vltavy přes Krumlov až do Budějovic.

Nezaměstnaní, podnikejte! Zakládejte hotely a penziony, volala propaganda. Dnes je tam každý druhý na prodej nebo k pronajmutí.

Pravý břeh Lipenského jezera je zatím klidný, ale to brzy skončí. Silnice, dokonce i nová železnice z Nové Pece ho mají otevřít "turistům, vodákům" a v zimě "lyžařům". Samozřejmě vše dostupné autem až na místo.

Nějací pěšáci, cyklisté, běžkaři, kteří umí ocenit nedotčenou přírodu a do Vltavského luhu hledí zpovzdálí s tichou úctou k jeho kráse, ti nás neuživí. To je soft. My jsme cool...Tak jen do toho!

Boris Johnson: Britové jsou líní a nemají dlouhodobou strategii

13. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Odchod z EU nevyřeší britské hospodářské problémy, varuje londýnský primátor

Ve srovnání se zahraniční konkurencí má Británie velký problém, protože Britové jsou líní a ve srovnání se zahraničními soupeři prostě nepracují, konstatoval britský konzervativní primátor Boris Johnson. V deníku Daily Telegraph napsal, že kdyby Británie odešla z EU, "museli bychom uznat, že většinu našich problémů nevyvolal Brusel".

Johnson to uvedl poté, co se o víkendu přiznali dva ministři Cameronovy konzervativní vlády, ministr školství Michael Gove a ministr obrany Philip Hammond, že by hlasovali pro odchod Británie z Evropské unie.

Boris Johnson však ve svém článku argumentuje, že o členství v EU nejde. Hlavním problémem Británie je podle něho to, že britští zaměstnanci trpí leností a ve firmách existuje kultura "snadného nadměrného odměňování na úkor investic", dále je velkým problémem chronická britská neschopnost dlouhodoběji plánovat a vytvářet delší strategii, nekompetentní management podniků, špatná kvalifikace zaměstnanců a nedostatek investic do lidského i hmotného kapitálu a infrastruktury."

"Proč jsme pořád, když srovnáme jednotlivou osobu po osobě, o tolik méně produktivní než Němci? To je nyní otázka, která je starší už více než sto let, a odpověď nemá naprosto nic společného s Evropskou unií. Ať v Evropské unii budeme nebo nebudeme, musíme mít jasnou vizi, jak dosáhneme konkurenceschopnosti v globální ekonomice."

Postoje Michaela Govea a Philipa Hammonda také ostře kritizoval bývalý britský ministr zahraničí Malcom Rifkind. V rozhlase v pondělí uvedl: "Oba ministři uvedli pana premiéra do nemožné situace. Pan premiér nemůže hlasovat pro parlamentní dodatek [k aktuálnímu politickému programu Konzervativní strany], aby se konalo referendum o odchodu Británie z EU, protože by to úplně rozštěpilo vládní koalici. Zároveň ale tento dodatek nedokáže vyhrát, protože pro něj není v parlamentu většina. Ten dodatek o referendu nebude přijat. Jediné, čeho dosáhnou, je rozštěpení vlastní strany, oslabení premiérovy autority a posílení vyhlídek Labouristické strany na vítězství v příštích volbách. To není jen pošetilé, to je naprosto v rozporu s veškerými politickými instinkty odpovědné politické strany, která si chce uchovat po příštích volbách moc."

Načasování výroků ministrů Govea a Hammonda o tom, že by měla Británie opustit Evropskou unii, zjevně muselo konsternovat premiéra Camerona, který se účastní v Bílém domě rozhovorů s Barackem Obamou a usiluje o uzavření obchodní dohody mezi EU a USA, která by, podle jeho argumentace, přinesla Británii roční prospěch v hodnotě 10 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny

13. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

ČSSD plánuje po volbách zavedení rodičovské dovolené povinně dělené mezi oba rodiče. Má to prý napomoci sejmout z ženy stigma "nespolehlivého" zaměstnance, kterého zaměstnavatelé odmítají i proto, že "stejně půjde brzy na mateřskou".

Dělení či dokonce úplná výměna tradičních rolí (otec na "mateřské" dovolené) je jistě zajímavou možností, pakliže se na ní prvotně dohodnou sami rodiče. Funkcí státu by zde však mělo být jen tradiční rodičovské schéma "znepovinit" a otevřít cestu alternativním variantám. Tak by tomu alespoň bylo tehdy, pokud by stát byl ideologicky neutrální a cílem právní úpravy by bylo umožnit legální koexistenci či konkurenci různých rolových modelů, jejichž legitimita se vždy odvíjí od postojů daného konkrétního páru. Jinak to ovšem vypadá, jestliže stát chápete jako inkvizitora, který "ty jedině pravé" hodnoty prostě vynucuje bez ohledu na postoje a pocity nesvéprávných jednotlivců. V tom případě můžete ale také nakonec záležitost, kterou zmíněným způsobem prosazujete, velmi poškodit: Kde totiž figuruje přinucení bez přesvědčení, nastupuje často hned vzápětí znechucení a odpor doprovázený radikalizací postojů.

Nejvýznamnější britské firmy si uklízejí zisky do daňových rájů

13. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

100 nejvýznamnějších britských firem, kótovaných na londýnské burze (v tzv. seznamu FTSE 100) má v zahraničních daňových rájích celkem až 8000 poboček. Vyplývá to z informací, zveřejněných v pondělí charitativní organizací ActionAid a vyvolává to znepokojení, že tyto vlivné britské firmy zašantročují před zdaněním do daňových rájů své zisky. Například supermarket Tesco má takových poboček v daňových rájích stovky.

Firmy, které používají zahraniční pobočky, jsou terčem ostré kritiky daňových aktivistů za to, že tyto podniky prostřednictvím poboček v daňových rájích se vyhýbají placení daní. Firmy Vodafone, Amazon a Starbucks se v Británii proto staly terčem širokých protestů a kritiky poslanců.

Britský premiér David Cameron přislíbil, že otázka vyhýbání se daním a utajování zisků v daňových rájích bude jádrem jednání na summitu G8, který se bude konat příští měsíc a jemuž Británie předsedá.

Podrobnosti ZDE

Kapitalismus a člověk aneb Komunistům nezávidím

13. 5. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 5 minut

Interakce mezi kapitalismem a člověkem popsána byla již hutným počtem slov, těžko nějak přispěti. Přesto: Před časem klopýtl jsem na internetu o stránky Osel.cz., což zkratka anglického Objective Source E-Learning. A hle, americký antropolog Robert Wald Sussman z Washington University v St. Louis spolu se svou kolegyní Donnou L. Hartovou z University of Missouri z téhož města v knize "Man the Hunted" (česky asi jako "člověk lovený") se snaží dokázat, že teorie "genu sobectví" jest mylná, neboť už australopitéci, kteří se na Zemi objevili před sedmi miliony let, aby za dalších pět milionů zmizeli, nebyli žádní lovci; z pestrého spektra australopiteků a jejich příbuzných vybrali jako předností objekt svého zájmu druh Australopithecus afarensis.

Házení hrachu na zeď blázince a jiné kratochvíle

13. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 8 minut

Motto: Moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně

John Emerich Edward Dalberg- Acton

Nejenom notoričtí petenti a kverulanti zahnízdění na diskusních fórech sociálních sítí vědí, o čem je řeč (ať už plédují za přímou demokracii, kulturu, sociální spravedlnost, rovnost před zákonem, sílu práva proti právu síly, obyčejnou slušnost, či jinou bohulibou záležitost, která by měla patřit k přirozeným standardům civilizované společnosti). Hlas lidu už přestal mocné znepokojovat a spíše než slova Jana Křtitele: "Jsem hlas volající na poušti," připomíná házení hrachu na hluchou zeď.

Hegerovo opatrné převlékání z kůže vlka v kůži beránčí

13. 5. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Ta tam je až agresivní rétorika ministra zdravotnictví Hegera. Ještě nedávno ve svých vystoupeních a vyjádřeních tvrdě a bezohledně prosazoval téze programu TOP09, potažmo programu koaliční vlády, neoblomně hájil opatření, přijaté jako nutné a neodkladné a to vše navzdory tomu, že většina toho všeho bylo jak opozicí, tak veřejností odmítáno, v lepším případě s tím nesouhlasili. V rozhovoru pro sobotní PRÁVO však pojednou jakoby zjihl, své názory vyjadřoval opatrně až umírněně a stejně tak se vyjadřoval k současnému či budoucímu stavu zdravotnictví v ČR. Přesto všechno si lze položit nejednu otázku co, jak a proč pan ministr a vláda za v rezortu zdravotnictví učinili a učinit hodlají.

27 procent Španělů je nezaměstnaných. Ale v jednom místě je plná zaměstnanost

13. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Marinaleda funguje jako komunistická utopie a pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím

V malém andaluském městysu Marinelada je nezaměstnanost nulová. Obec funguje jako komunistická utopie. Pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím (1200 dříve nevyužívaných hektarů, které místní obyvatelé r. 1990 zkonfiskovali z pozemků místního aristokrata). To umožňuje všem lidem v městysu, aby pracovali na polích a v olivových hájích.

Primátor Marinelady Juan Manuel Sánchez Gordillo je ve Španělsku celostátně známou osobou. Dokonce mu přezdívají "španělský Jánošík" poté, co on a skupina dělníků odmítli zaplatit v supermarketu za deset nákupních vozíků potravin, které muži rozvezli po okrese na místa, kde se chudým lidem rozdávají potraviny. O kontroverzi se psalo po celém světě, i až v Íránu.

Celý rok třináctého -- květen

12. 5. 2013 / Ladislav Žák

čas čtení 15 minut

Svrchovanost nebo též suverenita je právo vykonávat neomezeně moc. Tato právo náleží tzv. suverénovi. Tímto suverénem může být osoba nebo skupina osob a tato suverenita jim náleží v časově omezeném nebo neomezeném intervalu. V reprezentativních společenských systémech propůjčují lidé toto své právo k vykonávání moci svým reprezentantům na dobu jejich mandátu a jejich suverénem je potom jejich sbor obecně nazývaný parlament. Suverén je zároveň zákonodárcem. Slovo nebo spíše příkaz suveréna je zákon.

Stamiliony lidí přijdou v důsledku globálního oteplování zřejmě o své domovy

12. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Je stále pravděpodobnější, že v důsledku globálního oteplováni budou muset opustit své domovy stamiliony lidí. To je vážné varování ekonoma a odborníka na podnebné změny Lorda Sterna poté, co minulý týden dosáhla koncentrace CO2 v atmosféře 400 částí na milion.

Během jednadvacátého století dojde v důsledku globálního oteplování k obrovskému stěhování národů v důsledku toho, že koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře roste bez přerušení velkou měrou už padesát let. Teplota na Zemi proto zřejmě stoupne až o 5 stupňů. Taková míra oteplování vážně naruší vzorce počasí a povede k výraznému rozšíření poučtí," řekl lord Stern. Stamiliony lidí budou donuceny opustit své domovy, protože jim odumřou hospodářská zvířata a plodiny. Problém nastane, až se budou snažit nastěhovat se do jiných oblastí, kde už žijí jiní lidé. Vzniknou tak války. A nebude to jen občasné. Bude to zřejmě trvalou charakteristikou života na planetě Zemi.

Vědci varují, že vlády nesmějí jako do nynějška zůstávat v nečinnosti. Růst koncentrace CO2 v atmosféře se zrychluje. V šedesátých letech stoupala koncentrace CO2 v atmosféře o 0,7 ppm ročně. V současnosti roste o 2,1 ppm. Když naposledy byla koncentrace CO2 v atmosféře 400 ppm, v Arktidě nebyl led a mořská hladina byla o 40 metrů výše než dnes.

Vyhlídky na to, že se Země vrátí do této situace, vyvolávají velké znepokojení. Po světě se rozšíří pouště a životodárné vzorce počasí, jako jsou severoindické monzúny, přestanou fungovat. Zemědělství se rozloží na celých kontitentech a ze stamilionů lidí vzniknou bezdomovci, což vyvolá množství válek.

V důsledku sílícího oteplování se rozpustí led na pólech, takže Země bude odrážet do vesmíru daleko méně tepla než dosud. Tání permafrostu na Aljašce, v Kanadě v Rusku uvolní do atmosféry další velké množství skleníkových plynů, včetně metanu, a tak se globální oteplování bude dále zrychlovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Koncentrace CO2 v atmosféře překročila 400 ppm

11. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Poprvé v lidské historii překročila koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře hranici 400 částí na milion (ppm). Naposledy, kdy došlo k tomu, že bylo v atmosféře tolik skleníkového plynu, to bylo před několika miliony let, kdy v Arktidě nebyl led, na Sahaře byla savana a hladina moří byla o čtyřicet metrů výše než dnes.

Předpokládá se, že v důsledku globálního oteplování se tyto podmínky na planetu Zemi vrátí, což bude mít zdrcující dopad na civilizaci, pokud nedojde k rychlému omezení emisí z uhlí, plynu a ropy. Avšak navzdory vážným varováním vědců a hluboké hospodářské krizi dochází dál k radikálnímu zvyšování emisí CO2.

"Je to symbolický okamžik, abychom se zastavili a uvědomili si, kde jsme byli a kam směřujeme," řekl profesor Ralph Keeling, který dohlíží na měření koncentrace CO2 na jedné sopce na Havajských ostrovech, které začal provádět r. 1958 jeho otec.

V roce 2012 varoval Mezinárodní úřad pro energii, že bude-li pokračovat nynější zvyšování koncentrace CO2 v atmosféře, na světě dojde o oteplení o 6 stupňů Celsia, což povede k chaosu.

Koncentrace CO2 se nyní zvyšuje extremní rychlostí - asi 75krát rychleji než v předprůmyslové době. Dosud nikdy nebyla takováto rychlost zaznamenána v geologiii, avšak jsme svědky prvních důsledků rychlého globální oteplování, dochází k extremním hrokům a povodním. Nedávné silně deštině a studené letní počasí v Evropě je spojováno se změnami v tzv. jet streamu, které jsou důsledkem rychle tajícího ledu v Arktidě, jehož objem se loni v září zmenšil na dosud nejmenší míru v historii.

"Vytváříme prehistorické podnebí, v níž lidské společnosti budou čelit obrovským a potenciálně katastrofálním rizikům," konstatuje Bob Ward, ředitel strategie na Grantham Research Institute on Climate Change na London School of Economics.

Podrobnosti ZDE

Vlády se prakticky vzdaly jakéhokoliv úsilí zabránit dalšímu globálnímu oteplování. Problém je jednoduchý: moc ropných společností je prostě příliš velká. Ti, kteří usilují o vysoký politický úřad, jsou charakterizováni absolutním nedostatkem empatie či skrupulí. Jsou ochotni přijímat peníze a instrukce od jakékoliv korporace či miliardáře, kteří je jim nabídnou, a pak brání jejich zájmy proti současným a budoucím vyhlídkám lidstva, píše George Monbiot.

Podrobnosti ZDE

Hlavně, že máme Ratha

12. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Dne 14. května (na výročí narození Karla IV.) uplyne rok od zatčení Davida Ratha. Poté, co ho média vystavila na pranýř jako jasného zkorumpovaného politika, se toho zase až tolik nedělo. Rath -- přes všechny své stížnosti -- stále zůstává ve vazbě -- a ve vzduchu pak nadále visí otázka: Nebije tady něco až příliš do očí?

Jak moc kauza Rath vybočuje z ostatních kauz obviněných vysoce postavených politiků, např. Michala Haly, Marka Dalíka, Vladimíra Šišky či Vlasty Parkanové?

Soukromí detektivové z Británie budou hledat zahraniční absolventy britských univerzit, kteří nesplácejí školné

12. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Britská státní Student Loans Company (Společnost pro studentské půjčky) byla donucena přijmout dramatické kroky ve snaze získat zpět peníze, které jí dluží absolventi britských univerzit ze zemí Evropské unie. Dluží SLC už více než 50 milionů liber.

Stovky studentů ze zemí EU se vrátily po absolutoriu domů, a přestože dosáhly platové hranice, nad níž mají povinnost začít splácet své britské univerzitní školné, nedělají to. Mnoho z nich ani neposkytlo britským úřadům údaje o tom, kolik vydělávají, takže SLC nemůže ani zahájit proces vymáhání dluhů. Mnoho absolventů britské společnosti ani nesdělilo, kde žijí, zda mají zaměstnání a kolik vydělávají.

Odsouzený Montt a jeho neodsouzení subdodavatelé

11. 5. 2013 / Zdeněk Jehlička

čas čtení 8 minut

V pátek byl v Guatemale odsouzen za genocidu převážně domorodého indiánského obyvatelstva 86-letý bývalý vojenský diktátor Efraín Ríos Montt, který je dle rozsudku odpovědný za to, že se během své vlády v letech 1982-83 podílel na vraždě více než 1700 mayských indiánů. V dosud nepravomocném rozsudku dostal Montt nevyšší možný trest 50 let za genocidu a navíc 30 let za zločiny proti lidskosti, což se vzhledem k jeho věku rovná doživotí.

Čím zájmům slouží BRICS ?

11. 5. 2013 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 4 minuty

Tak jak se to stalo se samotným pojmem globalizace, BRICS může nakonec zůstat jen přechodným jevem.

Roku 2001 napsal Jim O'Neill, který byl tehdy ředitelem divize managementu aktiv (Asset Management) bankovní korporace Goldman Sachs, pro potřeby zákazníků své divize článek s titulem "Svět potřebuje lepší ekonomické BRICs". Tuto zkratku vymyslel k označení takzvaných emergentních, nastupujících ekonomik Brazílie, Ruska, Indie a Číny, které současně doporučil investorům jako "budoucnost" světové ekonomiky.

Je ČR připravena na zavedení labellingu audiovizuálních obsahů v televizním vysílání?

11. 5. 2013 / Kateřina Kalistová

čas čtení 8 minut

Systém labellingu pořadů, který informuje rodiče o tom, jaké problematické mediální obsahy daný pořad zahrnuje (sex, vulgarismy, konzumace drog, násilí apod.) a pro jak staré děti pořad není vhodný, funguje v řadě evropských i mimoevropských zemí. O zavedení labellingu u nás se v minulosti opakovaně uvažovalo, dokonce byl již před několika lety vypracován jeho projekt, ale do příslušné zákonné úpravy se jej zatím zakotvit nepodařilo. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nyní usiluje o opětovné nastolení diskuse k tomuto tématu.

O té naší gerontokracii

11. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O sovětském generálním tajemníku Brežněvovi se ke konci jeho úřadování vyprávěla následující anekdota: "Víte, proč je na pultíku vždycky pět mikrofonů? Jeden snímá zvuk a zbylými Brežněvovi přivádějí kyslík." Nutno přitom podotknout, že Brežněv na tom sice byl po zdravotní stránce dosti špatně, nikdy však na oficiálních akcích rutinně neusínal, jak to dnes předvádí český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Geriatři vědí, že u některých stárnoucích pacientů postupně eroduje smysl pro sebekritiku a vlastní důstojnost; že však alespoň někdo v okolí, kdo to s ním skutečně myslí dobře, nepřesvědčí Schwarzenberga, aby konečně odešel do důchodu a měl pokoj od neustálých posměšků, je na pováženou.

Ministerstvo financí zřejmě falšuje informace o evropských penězích

11. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Občas se o Řecích s pohrdáním někde dočteme, že falšovali údaje o své ekonomice, aby se mohli dostat do eurozóny. Je v tom obsaženo takové to přesvědčení, že to "my bychom přece nikdy nedělali". A přece se zdá podle poslední zprávy na Aktuálně.cz, že Evropský účetní dvůr v Lucemburku odmítá uvěřit číslům, která mu dodává naše ministerstvo financí o čerpání peněz, které jdou do ČR z EU.

Jindřich Šídlo: Jste neuvěřitelný dobytek

9. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Pane Čulíku,

pokud jsem to správně pochopil, a myslím, že ani jiný výklad není možný, označil jste HN za antisemitské noviny.

Až doteď jsem si myslel, že jste jen zakomplexovaný, zneuznaný a dosti hloupý mudrant, kterého je v zásadě nejlepší ignorovat.

Teď cítím velmi intenzivní potřebu dodat, že jste neuvěřitelný dobytek, před nímž si slušný člověk odplivne. Je mi z Vás zcela upřímně na blití.

Sbohem.

Jindřich Šídlo

Znovu: jste prase, co si nevidí do huby. Nemám, co bych k tomu dodal.

Pozn. JČ: Bez ohledu na vyjádření pana Šídla je bohužel faktem, že antisemitské útoky na fóru Hospodářských novin, za nějž je list právně odpovědný, byly zveřejněny a dosud nebyly odstraněny.

Aktualiazce, pátek 10. 5. Po zveřejnění poznámky Jana Čulíka, poukazující na antisemitské výpady na fóru serveru IHned , a po útoku Jindřicha Šídla na Jana Čulíka redakce IHned antisemitské výpady odstranila. Kvitujeme s uznáním, že se tak stalo. (JČ)

P.S. V emailové konverzaci s panem Šídlem jsem se mu snažil bezvýsledně vysvětlit, že slušné noviny nemohou mít na svých fórech antisemitské výroky, či jiné výroky, které naplňují skutkovou podstatu různých trestných činů - je to prostě nespravedlivé a zraňuje to osoby, na něž jsou ty útoky zaměřeny. Požádal jsem ho, aby Hospodářské noviny ty antisemitské útoky odstranily. Odmítl to udělat a pokračoval v nadávkách.

K tomu Jindřich Šídlo na Facebooku:

já s ním nechtěl diskutovat. já mu chtěl říct, že je prase

Zdroj: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

30287