27 procent Španělů je nezaměstnaných. Ale v jednom místě je plná zaměstnanost

13. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Marinaleda funguje jako komunistická utopie a pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím

V malém andaluském městysu Marinelada je nezaměstnanost nulová. Obec funguje jako komunistická utopie. Pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím (1200 dříve nevyužívaných hektarů, které místní obyvatelé r. 1990 zkonfiskovali z pozemků místního aristokrata). To umožňuje všem lidem v městysu, aby pracovali na polích a v olivových hájích.

Primátor Marinelady Juan Manuel Sánchez Gordillo je ve Španělsku celostátně známou osobou. Dokonce mu přezdívají "španělský Jánošík" poté, co on a skupina dělníků odmítli zaplatit v supermarketu za deset nákupních vozíků potravin, které muži rozvezli po okrese na místa, kde se chudým lidem rozdávají potraviny. O kontroverzi se psalo po celém světě, i až v Íránu.

"Chtěli jsme poukázat na to, že dnes žije ve Španělsku tolik lidí, pro které je tak obtížné obstarat si dost potravin," říká Gordillo. "Chtěli jsme říct, že ve Španělsku v 21. století tento problém existuje. Gándhí by naši akci podpořil."

Gordillo strávil více než třicet let bojem za přerozdělování bohatství prostřednictvím okupace pozemků, vytvářením levného bytového fondu a družstev. V Marinaledě prosadil politiku rovných platů, zzrušil policii a obyvatelům nabídl hypotéky na dříve státem vlastněné nemovitosti ve výši 15 euro měsíčně. Pracuje jako neplacený primátor městysu, je to bývalý učitel historie. Je mu 57 let.

Historie Andalusie je plná okupací latifundií bezzemky. Gordillo poukazuje na to, že latifundie tvoří 50 procent pozemků v regionu a vlastní je jen 2 procenta obyvatel. Říká také, že Andalusie je dnes plná opuštěných průmyslových zón.

"Děláme tady něco nového: trváme na tom, aby byly přírodní zdroje k dispozici obyčejným lidem, mají přirozené právo na půdu. Půda se nemá prodávat," zdůrazňuje Gordillo. "Nemělo by se spekulovat ani s potravinami. Je to základní lidské právo. Také věříme ve společnou suverenitu potravy jako způsob hlubokých proměn světového zemědělství, nejenom tady."

Ve Španělsku roste podpora pro umírněnou i ortodoxní levicovou politiku. Levicová koalice, vedená komunisty, získala v nedávných volbách 15,6 procent hlasů, dvojnásobný počet hlasů než v roce 2011.

Gordillo je přesvědčen, že hluboká hospodářská krize ve Španělsku je vinou španělské vlády. "Bohužel není politika této vlády zaměřena na problémy lidí, ale na problémy bank," zdůrazňuje. "Lidé jsou důležitější než banky, obzvlášť tehdy, kdy dostává zisky hrstka bankéřů, kteří spekulovali se základními lidskými právy. Peníze, které poskytli, nedosahují k základně sociální pyramidy, a proto je hospodářství ochromeno. Nejvíc byli postiženi malí vlastníci nemovitostí a malých podniků. Máme šest milionů nezaměstnaných a dvanáct milionů lidí žijících v chudobě."

Pravicový tisk ho kritizuje. Poukazuje na to, že konfiskace půdy, kterou Gordillo doporučuje, je protizákonná, stejně jako nájezdy na supermarkety. Gordillo byl sedmkrát vězněn. Pravicový tisk informuje, že má prý Gordillova vláda dluhy ve výši 2,83 milionů euro a že zaměstnancům družstev v městysu nevyplácí platy.

Jenže jeho politika je zjevně populární. Od r. 1979 ho lidé znovu a znovu volí obrovskou občanskou většinou. I když se o jeho metodách vedou ve španělských médiích spory, zjevně se Gordillovi (s určitou mírou pomoci od regionální vlády) podařilo svému městysu nabídnout tři věci, po nichž většina Španělska zoufale touží: zaměstnání, levné bydlení a větší míru rozhodování při správě místních věcí. "Nejdůležitější, co jsme tady udělali, je že jsme získali půdu pokojnými prostředky a zajistili jsme, že bydlení je právo, ne byznys. A jako komunita pracujeme společně, debatujeme o věcech a spolupracujeme. To je také pro každou společnost naprosto základní věc."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
18598

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2013