APPIAN a MUS: Operace české tajné služby Kosatka končí po deseti letech

15. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Když Britské listy v březnu 2003 obvinily v článku Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách, Investiční přístav premiéra Špidly a Pandořina skříňka plná hnědého uhlí a miliard Antonína Koláčka, že tuneluje český stát a jeho impérium Appian není žádný ekonomický tygr, nýbrž několik prázdných skořápek, se kterými se dá hrát a které se českým bulíkům a jejich premiérovi Špidlovi jeví jako exotická zlatá vejce, rozhostilo se vyděšené ticho. To ticho trvalo deset let a dva měsíce. O sebeprivatizaci vláda neuvažuje ještě ani dnes... Možná proto deset let, neboť přesně deset let je promlčecí lhůta od spáchání trestného činu nepřekažení trestného činu a napomáhání trestnému činu. Dnes už je možno bez obav po Koláčkovi ten privatizační bordel uklidit, aniž by se pachatelé z řad členů vlády premiéra Špidly, ekonomické sekce kontrarozvědky, rozvědky a kriminální policie museli obávat následků v podobě výhledu ze zamřížovaných oken.

Autor série reportáží udělal vše pro to, aby prodeji MUS zabránil. Marně. Britské listy mají dnes ze současné mediální hysterie mainstreamových sdělovacích prostředků, provázející soud s Koláčkem ve Švýcarsku, akorát srandu.

Britští muži "jsou v krizi"

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Krize mužské identity "vyvolává machismus a krutost"

Británie čelí "krizi mužství". Rychle probíhající hospodářské změny poškozují mužskou totožnost a povzbuzují machismus a mizogynii, tvrdí labouristická poslankyně Diane Abbottová.

Tato stínová ministryně veřejného zdraví varuje, že v hospodářské krizi vzniká generace odcizených mladých mužů. Mladí muži podle ní také nejsou schopni hovořit o problémech, jimž čelí. "Je to jako ve filmu Fight Club - prvním pravidlem mužství v moderní Británii je, že o tom nesmíte mluvit."

Vláda musí usilovat o plnou zaměstnanost, jinak tento problém nebude vyřešen, tvrdí Abbottová. Podle pozorovatelů jde o první pokus Labouristické strany odebrat konzervativcům agendu, týkající se rodiny. Jiný činitel Labouristické strany, Jon Cruddas, uvedl, že by Labouristická strana mohla nabídnout mladým mužům placenou dovolenou, aby navštěvovali předporodní semináře, a že by také měla zakázat reklamu zaměřenou na mladé muže.

Jsme teprve na začátku krize ?

ČMKOS: Rekordní pokles HDP nevěstí nic dobrého

15. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Českomoravské konfederace odborových svazů

Před pár minutami zveřejnil Český statistický úřad s napětím očekávaná data o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí. Kdo očekával, že už se česká ekonomika usazuje na dně recese a hodlá mířit vzhůru, je na omylu. Zjištění, že srovnatelný objem HDP byl oproti 4. čtvrtletí 2012 nižší o 0,8 % a ve srovnání s loňským 1. čtvrtletím dokonce o 1,9 %, může být překvapením jen pro toho, kdo nechce vnímat důsledky přehnané fiskální restrikce současné vlády, a především jejího ministra financí.

Stiglitz: Ameriku ohrožuje bublina studentské zadluženosti

15. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

V desetiletích po druhé světové válce se staly charakteristikami úspěchu ve Spojených státech dvě charakteristiky: vlastnictví domů a bytů a vysokoškolské vzdělání.

Než praskla r. 2007 finanční bublina týkající se trhu s nemovitostmi, banky přesvědčily občany s nízkými a středními příjmy, že mohou proměnit své domy a byty v mlýnky na peníze. Přesvědčili je, aby si použili své nemovitosti jako jistiny na půjčky - a nakonec přišly miliony lidí o střechu nad hlavou, píše v deníku New York Times ekonom Joseph Stiglitz.

Všichni uznávají, že jedinou cestou k zlepšení postavení ve společnosti je vzdělání, ale to začíná být pro normální lidi finančně nepřístupné. Absolventi univerzit nyní končí školu s dluhy většími než 26 000 dolarů, je to za posledních sedm let vzrůst o 40 procent. Avšak jsou v tom obrovské rozdíly.

Temný soumrak našeho zdravotnictví

15. 5. 2013 / Václav Špíka

čas čtení 42 minut

V prosinci 2007 jsem v Britských listech uveřejnil článek Připravovaná reforma zdravotnictví neskončí dobře. Protože od té doby uplynulo již více než pět let, rozhodl jsem se napsat, jak se toto mimořádně důležité odvětví, podle mých znalostí a zkušeností, od té doby vyvíjí. Protože tento příspěvek bude trochu delší, napíši nejprve přehled oblastí, kterými se budu dále podrobněji zabývat.

Nejistá budoucnost Evropy

15. 5. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 3 minuty

V knize Tři svíce za budoucnost editor a hlavní autor Václav Cílek zmiňuje zajímavý příběh z konce 19. století, kde v jedné francouzské vesnici došlo k mlácení a upálení mladého šlechtice, protože volal "Ať žije republika". Tímto se podle asi dvaceti aktérů prohřešil, protože podle jejich soudu podkopával císařství. Vesměs vážené a uznávané osoby se domnívaly, že vraždou zachraňují stát. Pozoruhodná je skutečnost, že o zabíjení nepřátel se mluvilo ve vesnici o deset let dříve, než se tak opravdu stalo. Nikdo to tehdy nemyslel vážně.

Sýrie: Vládní síly získávají převahu

15. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k prezidentu Asadovi začínají v občanské válce získávat převahu. Jde o následek nové strategie, podpory Íránu a Ruska a podpory bojovníků libanonského hnutí Hizballáh. Zatím došlo pouze k mírným úspěchům a nikoliv k rozhodujícímu průlomu. Avšak postup byl zaznamenán ve strategicky důležitých oblastech a ukazuje na novou energii, jakou se pravidelná armáda dosud nevyznačovala.

Pokud nyní dojde k jednáním, Asad bude mít výrazně navrch, protože povstání zjevně nepředstavuje pro režim existenční hrozbu. Zhruba šedesátitisícové nepravidelné Síly národní obrany vycvičené poradci z Íránu a Hizballáhu ke guerillovému boji ve městě postupně nahrazují opotřebovanou a vyčerpanou syrskou armádu.

Tajné nahrávky z cizích ložnic z archivů ministerstva vnitra rozzuřily Gruzii

15. 5. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 8 minut

Gruzií minulý týden otřásl skandál spojený s tajnou nahrávkou intimního vztahu známého investigativního novináře Giorgi Faresišviliho s osobou stejného pohlaví. Tyto záběry pochází z archívu MV Gruzie, jež proslula nahráváním intimních životů známých osob politického života Gruzie, vlivných podnikatelů, novinářů a vůbec každého, kdo minulé vládě Michaila Saakašviliho nepřišel vhod. Po říjnových parlamentních volbách nová gruzínská vláda slíbila, že tyto protizákonné praktiky budou ukončeny a materiál zničen. Momentálně to vypadá, že se představitelům nové vlády tyto nahrávky mohou také hodit.

Anketa Romano hangos:

Romové a nový prezident

15. 5. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 26 minut

V prvním čtvrtletí letošního roku se zdálo, že v ČR neexistuje závažnější problém než dilema, kdo bude prezidentem. Zajímalo nás, zdali je prezidentským tématem zaujatá, třebas jen částečně, i romská veřejnost. Výsledek dává jednoznačný závěr -- k tématu se vyjádřili sice mnozí pro-romští aktivisté a přátelé Romů, avšak jen tři Romové. Pro většinu romských přispěvatelů existují zřejmě mnohem ožehavější témata... Ptali jsme se:

Co mohou Romové očekávat od nového českého prezidenta? V čem bude jiný než ten předchozí?

Finské zapomínání

15. 5. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 5 minut

Otec jednoho mého přítele, lékař z pražských Vinohrad, si vyšel slunečného dne 9. května roku 1945 pokochat se ulicemi osvobozené Prahy. Zašel také do Riegrových sadů, kde tábořila Rudá armáda. Jeden z rudoarmějců k němu přistoupil, vzal ho za límec jeho svátečního, bílého obleku a řekl mu: "Ty buržuj! " Pan doktor hned odešel domů, od této chvíle mu bylo vše, co se týká budoucího osudu našeho národa, jasné, a únor 1948 ho, na rozdíl od jiných, vůbec nepřekvapil.

Nechci "veřejnoprávní katolickou televizi". Chci zpět Českou televizi. Chci televizi veřejné služby.

14. 5. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 23 minut

Stížnost na porušení etiky chování pracovníků České televize generálním ředitelem České televize a dalšími zaměstnanci ČT, stížnost na možné porušení Kodexu ČT, zákona 483/1991 Sb. a zákona 231/2001 Sb.

Česká televize odvysílala 5. 5. 2013 přímý přenos katolické mše "za sdělovací prostředky", dle kardinála Duky "s důrazem na nový kanál ČT, zaměřený na děti"...

Nejen že to považuji za nevhodné, ale za naprosto skandální. Ne proto, že by Česká televize ve zpravodajství "informovala o..." tom, že se nějací křesťané modlí (a je jedno proč) -- to je její informační povinnost. Ne proto, že přenášela přímým přenosem nějakou mši. To je a může být veřejná služba křesťanům. Stejná veřejná služba, jako přenášet přímým přenosem oslavy Prvního máje ze světa či z pražského Výstaviště jako službu levicově orientovaným občanům, kteří také platí televizní poplatky, vysílat zprávu o položení základního kamene na pomník generála Ludvíka Svobody jako službu bývalým vojákům ČSLA, kteří si také platí poplatky, či udělat program k oslavám MDŽ nejen feministkám, ale všem ženám, které tento svátek slaví. A není jich málo. A také platí poplatky. To vše ovšem Česká televize nedělá.

Za skandální považuji to , že generální ředitel Dvořák si mši u katolické církve OBJEDNAL.

Rozbije Británie Evropskou unii?

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Naléhání britského konzervativního premiéra Davida Camerona, aby se znovu začalo jednat o smlouvách Evropské unie, může vyvolat celou řadu riskantních hlasování o budoucnosti EU v různých evropských zemích, varují soukromě vysocí činitelé v Bruselu. Poukazují na to, že zatímco měl Cameron během své návštěvy ve Washingtonu jednat jménem EU a podporovat potenciálně velmi výhodnou obchodní smlouvu mezi EU a USA, využil této příležitosti k útokům na Evropskou unii.

Bruselští činitelé také poukazují na ironii toho, že zatímco britský ministr financí George Osborne v úterý v Bruselu požaduje, aby Evropská unie ostře zasáhla proti neplacení daní globálními společnostmi, jeho strana mezitím v Londýně hovoří o tom, že Británie z EU vystoupí.

Politikové v Bruselu uznávají, že velké politické změny v eurozóně v důsledku měnové krize budou vyžadovat nové vyjednání podmínek členství. Avšak varují před plány znovu otevřít vyjednávání o základních dokumentech EU. Pozměněná Lisabonská smlouva by totiž nutně vyvolala požadavky na referendum v Irsku a v Dánsku. Pak by následoval dominový efekt: Holansko, Švédsko, Francie.

Brusel je také frustrován, že Cameron a britská Konzervativní strana nedaly vůbec najevo, co vlastně chtějí na smlouvách Evropské unie měnit. V pondělí byla v Bruselu delegace z Konfererace britských průmyslníků a snažila se tam zjišťovat, jaké změny Británie požaduje, protože britská vláda ji o ničem takovém neinformovala. Britská minstryně vnitra Teresa Mayová nebyla v kontaktu s evropskou komisařkou pro policejní záležitosti od loňského roku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Důvěra v Evropskou unii mezi Evropany rychle klesá

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V důsledku hospodářské krize výrazně poklesla důvěra evropské veřejnosti v evropský projekt. Vyplývá to z průzkumu washingtonského Pew Institute. Výrazně roste nedůvěra mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Respektovaný Pew Research Institute ve Washingtonu varuje, že podpora pro Evropskou unii mezi Evropany za poslední rok poklesla ze 60 procent na letošních pouhých 45 procent.

Drastické novodobé otroctví, které podporuje britská vláda

14. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Británie dováží domácí otroky a ignoruje, co se s nimi v zemi děje. Bohatí cizinci, které Británie láká, aby se v zemi usadili, si loni s sebou přivezli do Británie 15 745 domácích služebníků. Od britských úřadů dostali tito služebníci povolení k pobytu jako zaměstnanci v domácnostech bohatých cizinců. Bohaté rodiny z Indie, z Nigérie a z Blízkého východu si do Británie přivážejí služebníky z Filipín, z Indonésie i odjinud, většinou nikoliv ze své vlastní země. Před rokem britská vláda změnila podmínky povolení k pobytu v Británii pro tyto služebníky a učinila je absolutními otroky jejich zaměstnavatelů, bez možnosti uprchnout před jejich často děsivým terorem a útlakem, píše v deníku Guardian Poly Toynbee.

V roce 1998 poskytla tehdejší Labouristická vláda těmto služebníkům - většinou jsou to ženy - právo uniknout zaměstnavatelům, kteří je často fyzicky bijí a sexuálně zneužívají. I když byly i poté tyto ženy zoufalým způsobem zranitelné, zacházení s nimi se změnilo, když dostaly právo změnit zaměstnavatele a zachovat si při tom povolení k pobytu v Británii. Avšak před rokem nynější konzervativní britská vláda proměnila tyto ženy v bezmocné otrokyně svých zaměstnavatelů. Jejich povolení k pobytu totiž nyní platí jen pro práci u jediného zaměstnavatele - bohaté rodiny, která je do země přivezla. Důsledkem bylo dramatické zhoršení životních podmínek těchto žen: proměnily se v otrokyně ve vazbě.

Výroba a konzumace masa a živočišných produktů je naprosto neefektivní

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Jakožto vegan bych se chtěl vyjádřit ke studii OSN, která uvádí, že "bude potřeba" chovat hmyz, aby bylo možno nasytit 9 miliard lidí. Ve skutečnosti zde nechci vystupovat proti případné konzumaci hmyzu, ale proti naprostému ignorování toho, že hlavním viníkem současné situace není počet lidí na světě, ale konzumace masa, mléka a dalších živočišných produktů, píše Ondřej Plachý.

Je empiricky doloženým faktem, že obrovské množství vypěstovaných rostlin jde na výkrm hospodářských zvířat. Každý živočich za svůj život spotřebuje velké množství pitné vody, jídla, antibiotik, případně pak steroidů a dalších chemických přípravků. Hlavně pitná voda a plodiny (sója, pšenice, žito, kukuřice) pak někomu zákonitě chybí.

Chov hospodářských zvířat na maso je vysoce neefektivní, ať už z pohledu znečišťování životního prostředí, tak i z pohledu lidského zdraví. Kromě toho pak přispívá v kapitalismu k tomu, že potraviny často z chudých zemí nakupují chovatelé dobytka (kteří zaplatí více než tamní chudí obyvatelé), zatímco tamní obyvatelé umírají hlady či na podvýživu. Důsledky chovu hospodářských zvířat jsou v celosvětovém měřítku obrovské a jsou jedním z hlavních důvodů, že jedna miliarda obytel naší planety stále nemá dostatek jídla.

Obejdeme se při jídle bez ideologie?

15. 5. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Debata o stravování a jeho ekologických a ekonomických aspektech je podobně důležitá jako téma kuřáctví a je jen dobře, že Britské listyzačaly v této oblasti splácet svůj dluh.

Mezi pány Plachým a Wagnerem se rozpoutala polemika, kterou se snaží korigovat Karel Dolejší. Reakce Petra Wagnera na článek prvně jmenovaného je ovšem poněkud zkratkovitá. Přináší jednoznačně formulovaná tvrzení místo argumentů podložených fakty. Nyní mu, obávám se, nezbývá než věrohodně zpochybnit odkazy na vědecké zdroje, kterými mu odpověděl Ondřej Plachý, nebo uznat svůj omyl. Pokud neučiní ani jedno, ani druhé, budiž to důkazem, že i biologicky orientovaní intelektuálové mohou propadnout mentální závislosti na konzumaci masa.

Netvrdím, že současná praxe chovu hospodářských zvířat je v pořádku

15. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pan Mikula vznáší otazník na tvrzením, "že jsou hospodářská zvířata živena na marginální půdě". Měl jsem zato, že z mého textu je naprosto jasné, že nic takového ani náhodou netvrdím; psal jsem o tom, že současná praxe průmyslového chovu hospodářských zvířat přímo konkuruje výživě lidí v chudých zemích světového Jihu a ani náhodou jsem ji neztotožňoval s dnes víceméně nevyužívaným potenciálem pastevního chovu na marginálních půdách. Co tvrdím je, že chov hospodářských zvířat per se nemusí nutně probíhat na úkor výživy lidí, což je aktuálně pravda a je to také zcela oprávněně kritizováno.

Pokud jde o argumentaci kvalitou života chovaných zvířat, pak pastevní chov představuje vůči průmyslovým kravínům či velkodrůbežárnám opravdu podstatný rozdíl, a to jak pokud jde o výživu, tak o prostředí. Samozřejmě je nabíledni námitka, že cílem chovu je stejně usmrcení zvířete, což bývá většinou pravda (ale ne úplně u drůbeže a dojnic). Otázkou ale zůstává, zda a kdy se mám cítit provinile: Pokud sním zvíře, které prožilo relativně šťastný život v podmínkách neprůmyslového chovu, nebo pokud zkonzumuji například "nevinný" salát? Není příliš antropocentrické vidět zvířata jako nám blízká a proto trpící, kdežto rostliny jako něco pouze tupého a necitlivého?

A není snad pravda, že člověk je zvíře - a zvířata se navzájem požírají zaživa?

Zkusme se prosím oprostit od ideologie, alespoň při jídle

14. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Debata zásadních zastánců a odpůrců vegetariánství a veganství se rozhořela na plné obrátky, leč obávám se, že kromě zjednodušených tvrzení se v ní objevují i dávno vyvrácené falešné představy. Odpůrci chovu hospodářských zvířat z řad veganů často abstraktně argumentují agregátními statistikami ohledně výměry zemědělské půdy na planetě, kterou zabírá chov, a jež by podle nich mohla být využita k pěstování potravin určených pro lidi. Zapomínají ovšem na drobnost: Velká výměra tzv. marginální půdy umožňuje průmyslové pěstování obilovin jen v omezené míře, dočasně nebo vůbec, a existují dokonce celé ohromné oblasti, kde lidé nikdy nemohli žít jinak než jako pastevci. A ovšem, průmyslové české zdravotníky zase nikdo nepřesvědčí, že kombinace obilovin a luštěnin, případně zeleniny, může zabezpečit tělu veškeré potřebné proteiny naprosto nezávisle na živočišných produktech, takže jediným slabým místem vegana zůstává pokrytí spotřeby vitamínu B12 japonskými řasami Nori (u "frajerů" pak nitrosvalovou injekcí).

Rodičovská dovolená v Norsku

14. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Mám několik poznámek k článku Karla Dolejšího "Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny", píše Tomáš Kadlas. V Norsku bydlím přes 3 roky a loni se nám s partnerkou narodila holčička. Rodičovská dovolená s kvótami se nás tedy týká osobně. Tedy pro informaci:

Rodičovská dovolená trvá celkem 47 týdnů (při státní podpoře 100% předchozího platu nebo příjmu (je ale zastropováno pro vysoké příjmy)) nebo 57 týdnů při 80%. Z toho 3 týdny před termínem porodu a 6 týdnů po porodu je vyhrazeno matce, 12 libovolných týdnů otci (lze vybrat po kouscích do 3 let věku dítěte) a zbylých 26/36 týdnů si otec s matkou mohou rozdělit libovolně.

Pokud si otec svou kvótu nebo její část nevybere, peníze propadají. Na matku lze kvótované týdny převést pouze výjimečně (těžká nemoc otce apod.). V polovině t.r. se rodičovská dovolená prodlužuje o 2 týdny a bude se prodlužovat jak kvóta pro matku, tak pro otce.

Mé zkušenosti ze zemědělství za socialismu se liší

14. 5. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

K článku "Selanka v družstevním zemědělství".

Vážený pane Bláho,

Třebaže svůj článek nazýváte,asi ironicky, Selanka v družstevním zemědělství, v podstatě mi dáváte v jeho závěru za pravdu. Pokud Vám dobře rozumím, hlavně Vás zlobí, že jsem věnoval málo pozornosti procesu združstevňování. Ve svém článku jste tomu Vy věnoval většinu prostoru.

To jste mi ovšem mohl vytknout přímo a já bych Vám přímo odpověděl, že mne za prvé nezajímalo jen družstevní zemědělství, ale zemědělství vůbec. Za druhé bych Vám musel říci, že o začátcích združstevňování vím jen zprostředkovaně, protože jsem, ač pamětník přece asi jen mladší než Vy, ale vše ostatní znám z vlastní zkušenosti. Přesto jsem se i já, myslím vzhledem k charakteru mého článku, o negativních dopadech na jednotlivé lidi , zmínil dostatečně.

Málo grantů ERC -- co jiného bychom měli čekat?

14. 5. 2013 / Václav Hořejší

čas čtení 8 minut

Chtěl bych také něco říci k tomu, co zde otevřel B. Cvek.

Již několik let jsem členem jednoho z bruselských panelů ERC (LS6 -- Imunologie a mikrobiologie) hodnotících tu nejprestižnější a nejnáročnější kategorii projektů (pokročilé, "advanced") určených pro vyzrálé badatele.

Podle mého názoru je důvodem malého počtu českých žádostí do tohoto programu prostě to, že alespoň v oborech, které jsou mi dobře známy (molekulární a buněčná biologie, biomedicínské obory), téměř žádný český badatel nemá reálnou šanci v této nejnáročnější kategorii uspět. Tyto granty dostávají totiž jen ty největší vědecké hvězdy; dokonce i ti, kteří ve finále ve 2. kole hodnocení vypadnou, jsou opravdu skvělí.

Český kačák

14. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Včera jsem zhlédl klip Justina Timberlakea -- Suit and Tie, píše Martin Zapletal. Vzpomněl jsem si na text Martina Wrany /art/68373.html "V americké televizi v podstatě kuřáka nevidíte"1 Tuto skutečnost sice nemohu posoudit neboť televizi nemám a internetové vysílání amerických televizí nesleduji. Avšak mladá generace televizi v podstatě nesleduje. Vše se odehrává na internetu. Zmíněný klip na youtube je ódou na kouření. Divák si s interpretem vychutnává neobyčejný zážitek tepla a vůně tabáku proudícího do plic. Vrcholem televizního zážitku jsou chuchvalce kouře volně se vznášející nad zpěvákovými ústy, který vše dovrší sklenkou zlatavě zbarvené whisky. Jedním slovem slast.

Zemanovo otevírání korunovačních klenotů se dostalo až do Washington Post

14. 5. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Max Fisher upozorňuje na blogu amerického deníku Washington Post na nedávný incident při odemykání českých korunovačních klenotů, při němž podle Pražského hradu prezident Miloš Zeman "trpěl virózou", ale, jak na to poukazuje Washington Post, "mnoho Čechů si myslí, že byl opilý". List publikuje několik fotografií z akce a doporučuje čtenářům, aby je zhlédli - že to je opravdu něco výjimečného.

Jistě můžeme bagatelizovat útoky pražského tisku jako Lidových novin, IDnes či Hospodářských novin, které se zdiskreditovaly v prezidentských volbách bezostyšnou a hysterickou podporou jednoho z dvou prezidentských kandidátů, a jsou tedy v těžkém střetu zájmů, když Miloše Zemana kritizují. Těžko však bagatelizovat Washington Post, který nemá na věci žádný osobní zájem a informuje o kuriózním incidentu v zemičce, která jinak nikoho nezajímá. Jak silně tento incident posílil mezinárodní prestiž České republiky, je obtížné říci.

Marná sláva, fotografie mluví výmluvnou řečí, a to mezinárodně. Vypadá to, že prezident Zeman bude brzo mezinárodně tak proslulý, jako byl Václav Klaus krádeží chilského pera. Když už nic jiného, fiasko otevírání korunovačních klenotů za přítomnosti Miloše Zemana "s virózou" bylo obrovským selháním jeho úředníků v prezidentské kanceláři. Přece dá rozum, že profesionální tým by nemohl prezidenta, který se necítí dobře, ať už z jakýchkoliv příčin, pustit na veřejné fórum s přítomností televize. Toto faux pas je bezpochyby především trapným selháním nových úředníků prezidentské kanceláře, ale vlastně i Miloše Zemana samotného, vzhledem k tomu, že to dokazuje, že obsadil prezidentskou kancelář absolutními amatéry. Co to věstí pro budoucnost?

Zpráva o Zemanově "viróze" se nezadržitelně šíří do světa

14. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

V úterý v podvečer vydal dlouhý článek o Zemanově "viróze" i britský, široce čtený bulvární deník Daily Mail. A protože je to bulvár, něco jako IDnes, už si nebere servítky. A na fóru listu si ze Zemana, kterého neznají, jediné, co o něm vědí je to, co vidí na fotografiích a citovaných videích, dělají legraci už i Angličani: "Takovou virózu jsem měl v pátek."

Jak jsme už poznamenali, Zemanovo vystoupení při odmykání korunovačních klenotů bylo přímo učebnicovým příkladem absolutní mediální chyby Kanceláře prezidenta republiky, která se bude zřejmě velmi obtížně odčiňovat, protože videozáznamy a fotografie Zemanovy "virózy" u korunovačních klenotů se nyní nezadržitelně šíří světovými médii. Které jinak na České republice nezaujme nic.

Takže Američané si možná pletou Česko s Čečenskem, ale ode dneška budou vědět, že čečenský prezident má sklon trpět virózami.

Titulek Daily Mailu zní: "Opilý" český prezident se při ceremonii sotva dokázal udržet na nohou, ale tvrdí, že ho jen přepadla viróza.

Daily Mail, 'Drunk' Czech president can hardly stand on ceremonial occasion but insists he is just suffering from a virus ZDE

27 procent Španělů je nezaměstnaných. Ale v jednom místě je plná zaměstnanost

13. 5. 2013

čas čtení 4 minuty

Marinaleda funguje jako komunistická utopie a pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím

V malém andaluském městysu Marinelada je nezaměstnanost nulová. Obec funguje jako komunistická utopie. Pyšní se zkolektivizovaným zemědělstvím (1200 dříve nevyužívaných hektarů, které místní obyvatelé r. 1990 zkonfiskovali z pozemků místního aristokrata). To umožňuje všem lidem v městysu, aby pracovali na polích a v olivových hájích.

Primátor Marinelady Juan Manuel Sánchez Gordillo je ve Španělsku celostátně známou osobou. Dokonce mu přezdívají "španělský Jánošík" poté, co on a skupina dělníků odmítli zaplatit v supermarketu za deset nákupních vozíků potravin, které muži rozvezli po okrese na místa, kde se chudým lidem rozdávají potraviny. O kontroverzi se psalo po celém světě, i až v Íránu.

Postaví se Pákistán proti protizákonným americkým úderům bezpilotními letadly?

13. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Vysoký soud v Pešaváru v rozsudku ostře odsoudil americké údery bezpilotními letadly na svém území. Pákistán musí nyní jednat na ochranu bezpečnosti svých občanů, argumentuje věhlasný lidskoprávní právník Clive Stafford Smith.

Čtvrteční rozhodnutí pákistánského vysokého soudu v Pešaváru je pozoruhodný dokument: Vrchní soudce Dost Muhammad Khan prozkoumal americké používání bezpilotních letadel v pákistánských kmenových oblastech a dospěl k několika závěrům, které jsou rozumným pozorovatelům zjevné, avšak americké úřady je už několik let nechápou.

Kapitalismus a člověk aneb Komunistům nezávidím

13. 5. 2013 / Karel Hoff

čas čtení 5 minut

Interakce mezi kapitalismem a člověkem popsána byla již hutným počtem slov, těžko nějak přispěti. Přesto: Před časem klopýtl jsem na internetu o stránky Osel.cz., což zkratka anglického Objective Source E-Learning. A hle, americký antropolog Robert Wald Sussman z Washington University v St. Louis spolu se svou kolegyní Donnou L. Hartovou z University of Missouri z téhož města v knize "Man the Hunted" (česky asi jako "člověk lovený") se snaží dokázat, že teorie "genu sobectví" jest mylná, neboť už australopitéci, kteří se na Zemi objevili před sedmi miliony let, aby za dalších pět milionů zmizeli, nebyli žádní lovci; z pestrého spektra australopiteků a jejich příbuzných vybrali jako předností objekt svého zájmu druh Australopithecus afarensis.

Házení hrachu na zeď blázince a jiné kratochvíle

13. 5. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 8 minut

Motto: Moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně

John Emerich Edward Dalberg- Acton

Nejenom notoričtí petenti a kverulanti zahnízdění na diskusních fórech sociálních sítí vědí, o čem je řeč (ať už plédují za přímou demokracii, kulturu, sociální spravedlnost, rovnost před zákonem, sílu práva proti právu síly, obyčejnou slušnost, či jinou bohulibou záležitost, která by měla patřit k přirozeným standardům civilizované společnosti). Hlas lidu už přestal mocné znepokojovat a spíše než slova Jana Křtitele: "Jsem hlas volající na poušti," připomíná házení hrachu na hluchou zeď.

Analýza OSN: Pro zabezpečení potravy pro lidstvo je nutno začít chovat hmyz

13. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Nejlepším způsobem, jak nakrmit 9 miliard lidí, které podle očekávání budou žít na planetě Zemi kolem roku 2050, by bylo začít chovat miliardy much, krmit je lidskými výkaly a krví z jatek a pak je rozemlít jako potraviny pro dobytek, konstatuje zpráva OSN vydaná v pondělí. Tato praxe by snížila tlak na lesy a moře na planetě Zemi jako na zdroje potravy pro lidi.

Vlády dnes berou vážně argumentaci, že by se mouchy a další hmyz jako brouci, včely, vosy, housenky, kobylky, termiti a mravenci měli začít používat jako významný průmyslový zdroj potravin, protože hmyz se množí neuvěřitelně rychle a živí ze zplodinami mnoha průmyslových procesů. Autoři zprávy předpokládají, že vzniknou plně automatizované továrny na hmyz nedaleko pivovarů nebo potravinářských výroben, které produkují velké množství zemědělského odpadu. Každá taková automatizovaná továrna na hmyz by vyprodukovala stovky tun hmyzu, který by se používal jako krmivo pro další zvířata.

Povinně dělená menstruace, aneb I muži musí mít své dny

13. 5. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

ČSSD plánuje po volbách zavedení rodičovské dovolené povinně dělené mezi oba rodiče. Má to prý napomoci sejmout z ženy stigma "nespolehlivého" zaměstnance, kterého zaměstnavatelé odmítají i proto, že "stejně půjde brzy na mateřskou".

Dělení či dokonce úplná výměna tradičních rolí (otec na "mateřské" dovolené) je jistě zajímavou možností, pakliže se na ní prvotně dohodnou sami rodiče. Funkcí státu by zde však mělo být jen tradiční rodičovské schéma "znepovinit" a otevřít cestu alternativním variantám. Tak by tomu alespoň bylo tehdy, pokud by stát byl ideologicky neutrální a cílem právní úpravy by bylo umožnit legální koexistenci či konkurenci různých rolových modelů, jejichž legitimita se vždy odvíjí od postojů daného konkrétního páru. Jinak to ovšem vypadá, jestliže stát chápete jako inkvizitora, který "ty jedině pravé" hodnoty prostě vynucuje bez ohledu na postoje a pocity nesvéprávných jednotlivců. V tom případě můžete ale také nakonec záležitost, kterou zmíněným způsobem prosazujete, velmi poškodit: Kde totiž figuruje přinucení bez přesvědčení, nastupuje často hned vzápětí znechucení a odpor doprovázený radikalizací postojů.

Idea Levicového fóra

13. 5. 2013 / Vlasta Hábová

čas čtení 16 minut

Publikace záměru skupiny aktivistů z iniciativy M. Kroha ustavit Levicové fórum jako diskusní a kooperační platformu pro mobilizaci intelektuálního a organizačního potenciálu řadových členů politických stran, občanských hnutí, iniciativ i odborů ve prospěch podpory případné budoucí levicové vlády zatím nevyvolala větší zájem v řadách těch, koho by se měl záměr týkat především, ani u mediálních prostředků. Je to zvláštní v situaci, kdy naléhavá potřeba ustavení takového fóra doslova "visí ve vzduchu" ať již pro tristní výkony dvou období vlád pravicových stran, či pro ne zcela přesvědčivé výsledky předchozích vlád ČSSD.

Výsledky přímé prezidentské volby, stejně jako zakládání nových, netradičních politických spolků navíc ukazují, že občané už přestávají důvěřovat levicovým stranám pro jejich vzájemnou nevraživost a systémovou nekoncepčnost jejich politických programů, nabízejících v době rostoucí nezaměstnanosti a neuvěřitelného majetkového vyvlastňování řadových občanů metodami privatizace veřejných statků, služeb i prostoru jako návnadu na voliče takové programové perly, jako jsou 13. důchody či povinná rodičovská dovolená pro muže.

Proč tedy takové "ticho po pěšině" okolo Krohovy iniciativy? Cítí se uraženi organizátoři SPaSu, jejichž úmysly byly obdobné? Cítí se dotčeni naši "přední" levicoví intelektuálové či ohrožena ČSSD s její MDA, když vysvitlo, že první schůzka iniciátorů založení Levicového fóra byla svolána za součinnosti pražské organizace SPOZ? Bude dnes už stále méně účinný antikomunistický povyk vystřídán ve funkci "paralyzéra" české levice obavami z intelektu a politického umění Miloše Zemana? To je na tom česká levice opravdu tak špatně?

Boris Johnson: Britové jsou líní a nemají dlouhodobou strategii

13. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Odchod z EU nevyřeší britské hospodářské problémy, varuje londýnský primátor

Ve srovnání se zahraniční konkurencí má Británie velký problém, protože Britové jsou líní a ve srovnání se zahraničními soupeři prostě nepracují, konstatoval britský konzervativní primátor Boris Johnson. V deníku Daily Telegraph napsal, že kdyby Británie odešla z EU, "museli bychom uznat, že většinu našich problémů nevyvolal Brusel".

Johnson to uvedl poté, co se o víkendu přiznali dva ministři Cameronovy konzervativní vlády, ministr školství Michael Gove a ministr obrany Philip Hammond, že by hlasovali pro odchod Británie z Evropské unie.

Boris Johnson však ve svém článku argumentuje, že o členství v EU nejde. Hlavním problémem Británie je podle něho to, že britští zaměstnanci trpí leností a ve firmách existuje kultura "snadného nadměrného odměňování na úkor investic", dále je velkým problémem chronická britská neschopnost dlouhodoběji plánovat a vytvářet delší strategii, nekompetentní management podniků, špatná kvalifikace zaměstnanců a nedostatek investic do lidského i hmotného kapitálu a infrastruktury."

"Proč jsme pořád, když srovnáme jednotlivou osobu po osobě, o tolik méně produktivní než Němci? To je nyní otázka, která je starší už více než sto let, a odpověď nemá naprosto nic společného s Evropskou unií. Ať v Evropské unii budeme nebo nebudeme, musíme mít jasnou vizi, jak dosáhneme konkurenceschopnosti v globální ekonomice."

Postoje Michaela Govea a Philipa Hammonda také ostře kritizoval bývalý britský ministr zahraničí Malcom Rifkind. V rozhlase v pondělí uvedl: "Oba ministři uvedli pana premiéra do nemožné situace. Pan premiér nemůže hlasovat pro parlamentní dodatek [k aktuálnímu politickému programu Konzervativní strany], aby se konalo referendum o odchodu Británie z EU, protože by to úplně rozštěpilo vládní koalici. Zároveň ale tento dodatek nedokáže vyhrát, protože pro něj není v parlamentu většina. Ten dodatek o referendu nebude přijat. Jediné, čeho dosáhnou, je rozštěpení vlastní strany, oslabení premiérovy autority a posílení vyhlídek Labouristické strany na vítězství v příštích volbách. To není jen pošetilé, to je naprosto v rozporu s veškerými politickými instinkty odpovědné politické strany, která si chce uchovat po příštích volbách moc."

Načasování výroků ministrů Govea a Hammonda o tom, že by měla Británie opustit Evropskou unii, zjevně muselo konsternovat premiéra Camerona, který se účastní v Bílém domě rozhovorů s Barackem Obamou a usiluje o uzavření obchodní dohody mezi EU a USA, která by, podle jeho argumentace, přinesla Británii roční prospěch v hodnotě 10 miliard liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Česká republika má trochu víc grantů ERC

13. 5. 2013 / Pavel Exner

čas čtení 2 minuty

Musím zareagovat na poznámku pana Cveka, byť jen proto, že jako současný vicepresident Evropské výzkumné rady ji mám v popisu práce.

Je pravda, že soutěž o granty ERC nastavila to příslovečné zrcadlo a výsledky pro naši republiku nejsou radostné, a nejen pro ni. Ze všech tak řečených nových členských zemí se jediné Maďarsko drží jakž takž na dohled průměru, my a Poláci vidíme jen koncová světla vlaku, ostatní ani to ne.

Česká věda v mezinárodním kontextu

13. 5. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Zase po nějaké době jsem zabloudil na stránky European Research Council (Evropská výzkumná rada), která uděluje nejprestižnější vědecké granty na úrovni Evropské unie. Tyto granty jsou udílené na základě vědecké excelence výzkumníků a jejich návrhu budoucího výzkumu, jemuž se chtějí věnovat. Když si najdete seznam právě běžících ERC projektů v jednotlivých zemích (odkaz níže), vyjde vám tohle (občas mi tento žebříček vytane na mysli, když média přinášejí informace o tom, jak je česká věda vynikající):


Velká Británie 339 projektů
Německo 223 projektů
Francie 211 projektů
Nizozemí 118 projektů
Švýcarsko 95 projektů
Španělsko 90 projektů
Izrael 83 projektů
Itálie 75 projektů
Belgie 71 projektů
Švédsko 48 projektů
Rakousko 35 projektů
Dánsko 33 projektů
Finsko 28 projektů
Irsko 19 projektů
Portugalsko 14 projektů
Řecko 12 projektů
Norsko 11 projektů
Maďarsko 10 projektů
Polsko 8 projektů
Estonsko 2 projekty
Turecko 2 projekty
Kypr 1 projekt
Česká republika 1 projekt
Slovensko 1 projekt

Seznam počtu ERC grantů v jednotlivých zemích: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33850