Ukrajina dál útočí na proruské vzbouřence

20. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ukrajinská vládní vojska prováděla v úterý útoky ve dvou největších městech, které na východě Ukrajiny ovládají proruští vzbouřenci. Kyjev zároveň také vyvíjel diplomatické úsilí ve snaze ukončit konflikt, v němž zahynulo více než 2000 osob a vzniklo 300 000 uprchlíků. Ukrajinský prezident Petro Porošenko bude o víkendu hostit německou kancléřku Angelu Merkelovou a pak dojde k setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Valerij Chaly, náměstek v Porošenkově vládě, uvedl v televizi, že Kyjev vidí jasnou diplomatickou cestovní mapu a doufá, že bude možno nalézt nový způsob jak ukončit válku.

"Jak umírala 30. brigáda"

20. 8. 2014

čas čtení 6 minut

KD│ Clausewitz před téměř dvěma sty lety upozornil na fakt, že za války je většina zpráv nespolehlivých. S ohledem na to a dále s racionálním předpokladem, že žádná z bojujících stran konfliktu na Ukrajině nemá důvod publikovat pro sebe nepříznivé informace bez toho, aniž by byly pravdivé - (pro)ruská strana údaje o závislosti na vojenské podpoře z Ruska, ukrajinská informace o porážkách a ztrátách - publikují Britské listy článek Valentina Bortnika odvolávající se na očité svědectví jednoho z ukrajinských vojáků.

Nejsem zrádce ani panikář. Ale to, co se stalo s 30. brigádou z Novogradu-Volynského, zasluhuje nejpozornější pohled veřejnosti. Mlčet o tom znamená zradit zemi a muže, kteří zůstali ležet v doněcké zemi. Zradit jejich rodiny a národ, který poskytuje své nejlepší syny pod velení ..... s velkými hvězdami na výložkách. Nechci tu nikoho kritizovat, prostě doufám, že vyprávění obyčejného berdyčevského mladíka, jemuž se podařilo během zmíněných událostí zůstat naživu, pomůže Ukrajincům pochopit, že nekompetentní důstojník je horší Janukovyče...

"Ruská vojenská kolona" v ukrajinském Suchodil'sku

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Amatérské video vložené na YouTube uživatelem Виталик Я zaregistrovaným 20. 5. 2010 zachycuje "ruskou vojenskou kolonu" v ukrajinském Suchodil'sku ZDE na ulici Šosejnaja, projíždějící směrem na Luhansk. V koloně jsou vojenské nákladní vozy s vojáky, mikrobusy a další vozidla. Některé nákladní automobily vezou tažené houfnice D-30 a na posledních záběrech projíždí výsadkové obrněné vozidlo, nejpravděpodobněji BMD-2.

Video nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Informator.lg.ua: Do Luhanska "přijela velká kolona ruské vojenské techniky"

19. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

19. srpna projela kolona ruské vojenské techniky obcí Mykolajivka v okrese Stanycja Luhanska. "Karavana" z tanků, raketometů Grad, děl a také polních kuchyní měřila 1,5 km. Technika pokračovala přes Pioněrske a Mykolajevku směrem k Luhansku, s odvoláním na místní obyvatele píše server Informator.lg.ua.

Kolona byla dále spatřena v oblasti hypermarketu Epicentr ve východní části Luhanska. Podle svědků vojáci přiznávají, že jsou z Ruska. Pokračovali do ulice Buďonného směrem k centru města.

Večer informaci o ruské koloně pro Hromadske.tv telefonicky potvrdil velitel ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Luhanska generálmajor Ihor Vorončenko.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Angličané se Skotům chtějí pomstít, ať budou v referendu o nezávislosti hlasovat jakkoliv

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu, provedeného v rámci projektu Future of England Survey, vyplynulo, že i kdyby Skotsko 18. září 2014 hlasovalo proti skotské nezávislosti, drtivá většina občanů Anglie je chce potrestat. Angličané chtějí zajistit, aby skotští poslanci v londýnském parlamentu nesměli hlasovat o zákonech pro Anglii a většina dotazovaných také požaduje, aby Británie snížila veřejné výdaje pro Skotsko o 10 procent, neboť podle některých výpočtů jsou prý vyšší než v Anglii. Většina Angličanů si myslí, že Skotsko a Anglie jsou stejně na trajektoriích, které povedou k jejich postupnému dalšímu vzdalování.

Angličané také drtivou většinou nechtějí, aby Skotsko po vyhlášení nezávislosti smělo dál používat britskou libru. Jen 19 procent Angličanů podporuje skotskou nezávislost a jen 23 procent Angličanů by Skotům dovolilo, aby dále používali po vyhlášení nezávislosti skotskou libru.

Nicméně 42 procent Angličanů si myslí, že by existující skotský parlament v Edinburku měl dostat větší pravomoci ohledně vybírání daní.

Jen 10 procent Angličanů se domnívá, že referendum o nezávislosti Skotska povede k zlepšení vztahů mezi Skotskem a Anglií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Americký kult bombardování

20. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Jestliže něco děláte stále dokola, vkládáte do toho velkou víru a enormní množství peněz, jen abyste přihlíželi mizivým nebo dokonce negativním výsledkům, nemělo by vás úplně překvapit, pokud neutrální pozorovatel zpochybní vaši příčetnost nebo pseudokultovní chování amerických prezidentů. Ti nadále hledají řešení složitých problémů v bombardování Iráku (stejně jako řady dalších zemí na celé planetě), píše William J. Astore.

Ferguson: Egypt naléhá na Spojené státy, aby se chovaly uměřeně

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Egypt apeloval na americké úřady, aby se vůči demonstrantům v městě Ferguson ve státě Missouri chovaly uměřeně. Dodal, že "pečlivě sleduje eskalaci protestů" poté, co tam 9. srpna bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského teenagera.

Prohlášení Egypta napodobuje výroky prezidenta Obamy během krutých zásahů egyptských úřadů proti demonstrantům v roce 2013.

Pozorovatelé uvádějí, že tato kritika je nezvyklá, protože Egypt dostává ze Spojených států každoročně pomoc ve výši 1,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bojovníci z Islámského státu vítězí nad iráckou armádou v Tikrítu

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Irácké armádě se napotřetí nepodařilo dobýt od Islámského státu město Tikrít, rodné město Saddáma Husajna, které leží 130 km severně od Bagdádu. Stala se terčem ostré střelby a útoků dělostřeleckými granáty.

Dokládá to podstatnou sílu bojovníků z Islámského státu, přestože IS v pondělí ztratil kontrolu nad strategicky důležitou přehradou v Mosulu, kterou dobyla irácká armáda. Irácké armádě se však nepodařilo dobýt města Tikrít.

UNHCR, úřad OSN pro uprchlíky, oznámil svou dosud největší humanitární operaci, v jejímž rámci pomáhá půl milionu Iráčanů, kteří za poslední dva měsíce uprchli před násilím ze svých domovů. V humanitární akci pomáhá i švédská nábytkářská firma Ikea, která Iráčanům věnovala 150 000 matrací a pokrývek v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Další dárci jsou ze Saúdské Arábie, z USA a z Británie.

Islámský stát zveřejnil na internetu video údajné popravy amerického novináře Jamese Foleyho, který se pohřešoval v Sýrii od roku 2012. Autentičnost videa nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

ZDE ZDE

Islamisté mají problém s ženami bojujícími v kurdských milicích

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

V bojích na severu Iráku hrají stále větší roli jednotky PKK, Kurdské strany pracujících. Ačkoliv je USA označují za teroristickou skupinu kvůli desetiletím bojů proti Turecku, stala se PKK nyní obávaným protivníkem islamistů v Iráku. V řadách těchto oddílů bojují i ženy.

Často se objevují jednotky složené výhradně z žen. Pro islamisty to ale představuje velký náboženský problém. Věří totiž, že boj "za víru", pokud v něm zahynou, jim přinese ráj - avšak jen tehdy, pokud by je zabil muž. V případě, že je usmrtí žena, se ale, jak věří, do ráje nedostanou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pád cen ropy vážně zasáhl ruskou ekonomiku

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Cena surové ropy z Uralu v pondělí klesala osmý den v řadě, kvůli slabé poptávce evropských rafinérií. Klesla letos poprvé pod 100 dolarů za barel a zvyšuje tak obavy ohledně ruských financí postižených již západními sankcemi.

Irák: Islamisté odrazili vládní ofenzívu v oblasti Tikrítu

20. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Irácké jednotky včera zastavily krátkou ofenzívu, jejímž cílem bylo znova získat kontrolu nad městem Tikrít, rodištěm popraveného diktátora Saddáma Husajna. Odpor jednotek "Islámského státu v Iráku a Velké Sýrii" se ukázal jako příliš silný a akce skončila již kolem poledne.

Pozvánka:

Šebabové z Jarmúku. Cesta za sny do ruin uprchlického tábora

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

"Šebabové z Jarmúku" jsou celovečerním debutem mladého, talentovaného režiséra Axela Salvatori-Sinze (1982), jenž svému autorovi vynesl hned několik cen. Kromě nominace do hlavní mezinárodní soutěže největší kanadské dokumentární přehlídky HotDocs si snímek v roce 2013 vysloužil také cenu za nejlepší investigativní snímek festivalu Doclisboa. Švýcarská dokumentární porota mu pak v rámci přehlídky Visions du Réel udělila hlavní ocenění pro začínající filmové tvůrce, zároveň jej ale také nominovala do prestižní evropské soutěže Doc Alliance Selection, čím snímku umožnila putovat po 7 hlavních evropských dokumentárních festivalech rozesetých od Dánska až po Portugalsko.

Tisíce lidí se chytí za ruce za budoucnost bez uhlí

20. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Greenpeace

Tisíce lidí z celé Evropy, čtyři kapely, včetně slavných Asian Dub Foundation, osm kilometrů a jeden lidský řetěz. To vše má dobrý důvod: devět tisíc lidí, kterým hrozí zbourání domovů kvůli těžbě více než čtyř miliard tun hnědého uhlí na polské i německé straně hraniční řeky Odry. Tak bude vypadat 23. srpen v Dolní Lužici, 100 km od českých hranic.

Jak vidí referendum o skotské nezávislosti Skoti žijící v Rusku

18. 8. 2014 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty



Ema Čulík o tom natočila tento osmnáctiminutový film Independent Souls (Nezávislé duše). Píše o tom:

Daleko ve vzdáleném Rusku zní ozvěny skotského referenda v srdci skotských vystěhovalců. Jak pohlížejí na představu nezávislosti své země lidé, kteří od ní žijí tak daleko? Jak změnil život v zahraničí jejich názor? Tento dokument je reflexí otázek o vlastenectví, národní hrdosti a o každodenních problémech. Zkoumá, co znamená národní totožnost v moderním propojeném světě přistěhovalectví, vystěhovalectví a stále více promíchaných kultur.

Proč by mělo být Skotsko nezávislou zemí? Co nás činí odlišnými? V době, kdy jsou hranice tak otevřené a lidé tak lehce cestují z místa na místo, co to pro nás znamená žít v jedné zemi nebo v jiné zemi? Definujeme se stále ještě svou národností?

"Žiju v Rusku, protože tu mám pocit svobody"

Jak zahraniční Skoti debatují o pojmu národní identity

18. 8. 2014

čas čtení 13 minut



Zde přinášíme český překlad filmu Emy Čulík Independent Souls (Nezávislé duše) o tom, jak uvažují před referendem o skotské nezávislosti o pojmu národní totožnosti Skoti žijící v Rusku.

Ema Čulík vysvětluje, proč film natočila, ZDE

Proč nepodpořit Prague Pride

19. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ačkoliv se česká veřejnost ráda kasá, že je vůči gayům a lesbám tolerantní, myslím, že skutečnost je poněkud jiná. Byl jsem svědkem takových případů, které by se mírou homofobie spíše hodily do Ruska. Přestože jsem se minulý rok Prague Pride zúčastnil, letos jsem tyto "svátky duhy" bojkotoval z naprosto čitelných důvodů.

Kyjev v Donbasu mění taktiku. A mlčky uznává problémy

19. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Mluvčí informačně-analytického centra Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andryj Lysenko včera v programu Svoboda slova na kanálu ICTV oznámil ZDE, že ukrajinské ozbrojené síly v boji se separatisty mění dosavadní taktiku. Současně s tím radu definitivně opouští bývalý představitel Euromajdanu Andryj Parubyj ZDE, z minulosti (do roku 2004) známý otevřenými kontakty na neonacistické organizace ZDE.

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Mezinárodní trestní soud v Haagu čelí západnímu tlaku nezkoumat válečné zločiny v Gaze

19. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Mezinárodní trestní soud v Haagu se systematicky vyhýbá zahájení vyšetřování možných válečných zločinů v Gaze v důsledku nátlaku Spojených států a dalších západních zemí, varují bývalí pracovníci soudu a právníci.

V minulých dnech se stalo potenciální vyšetřování zločinů izraelské armády i organizace Hamas v Gaze složitým politickým bojištěm a hlavním tématem vyjednávání na rozhovorech o příměří, které se konají v Káhiře. Avšak otázka, zda by Mezinárodní trestní soud v Haagu měl zahájit vyšetřování, rozdělila samotný soud v Haagu.

VZPOMÍNKY:

Pražské jaro v československé armádě

19. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 9 minut

ČSLA je zkratka Československá lidová armáda. Do ní jsem byl povolán na podzim 1966, a to ke školnímu tankovému praporu v lese u Holýšova. V sousedství byl umístěn tankový pluk, což obnášelo na 100 tanků T-54 M, vyprošťovací a mostní tanky, plus veškeré technické zabezpečení, parky, dílny, týl -- taková menší Škodovka. Dnes je tam v lese solární elektrárna, malá průmyslová zóna a pobořené objekty našeho praporu, který byl umístěn v bývalé muničce z 2. světové války.

Izrael zahájil nové letecké údery proti Gaze

19. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Příměří a vyjednávání v Káhiře se octly v nebezpečí poté, co z Gazy byly směrem na Izrael odpáleny rakety, což vyvolalo rychlou vojenskou odvetu Izraele. Izraelská armáda uvedla, že se znovu zaměřuje na to, co charakterizuje jako "teroristické cíle" a premiér Binjamin Netanjahu nařídil svému vyjednavačskému týmu, aby rozhovory v Káhiře opustil.

V Gaze byl za posledních osm dní relativní klid, protože platila dvě po sobě následující příměří. Další čtyřiadvacetihodinové příměří - které mělo vypršet o půlnoci v úterý - bylo dohodnuto v Káhiře pozdě v pondělí večer.

Konflikt na Ukrajině nemůže skončit vítězstvím

18. 8. 2014 / Ammon Cheskin

čas čtení 7 minut

Má-li mít nějaká válka smysl, každá válčící strana musí mít představu o tom, jak bude vypadat vítězství. Pro spojence za druhé světové války bylo vítězstvím totální a ponižující porážka nacistického Německa a zemí Osy. Ukrajina však nemůže vůbec doufat v jakékoliv triumfální vítězství. Ze všech scénářů, které mohou vzniknout z tohoto divoce nepředpověditelného a tragického konfliktu nebude pro Ukrajinu dobrý žádný.

Toto totiž není konvenční válka. Je konvenční pouze v tom zoufalém smyslu, že tisíce vojáků, vzbouřenců i civilistů přicházejí o příbytky a o život. Avšak je to nekonvenční válka v tom smyslu, že nikdy není úplně jasné, zda je to občanská válka, která se bojuje mezi kyjevským centrem a radikálními separatisty na východě, anebo je to mezinárodní válka mezi Ukrajinou a Ruskem.

An English version of this article is HERE

Dobře napapaní bojovníci

18. 8. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

To, co se dnes označuje jako demokracie, je pouhá degenerace srdcí.
Ortega y Gasset

"Doba, kdy demokracie představovala potěšitelný pocit a povznášející impulz, je pryč." Na této větě je možná nejsmutnější, že vypadá, jako by ji španělský spisovatel a filozof Ortega nenapsal počátkem minulého století (Democracia morbosa, 1917), ale docela nedávno -- téměř dnes. Coby stručný komentář k mnohým neutěšeným obrazům těžce zkoušených regionů tohoto nemocného světa, do nichž jsme vyváželi demokracii tak nevybíravě, že se v současnosti mnohdy neobejdou bez humanitární pomoci.

USA: Vyžádá si situace ozbrojený zásah?

18. 8. 2014

čas čtení 5 minut

FERGUSON - Čínští a ruští představitelé varují před potenciální humanitární krizí v neklidné americké provincii Missouri, kde prastaré komunální spory přerostly v plnokrevné násilí, paroduje styl zahraničního zpravodajství Max Fisher.

Platit by měl Katapult!

18. 8. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

V souvislosti s autorskoprávním sporem autora textu "co děti, mají si kde hrát?" a stranou Zelených mě napadá několik otázek:

1. Utrpěl autor textu nějakou škodu? Nebo naopak z veřejného textu profitoval?

Ukrajinský ministr: Rozhovory nejsou jednoduché

18. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Šéfové resortů zahraničních věcí Ruské federace, Ukrajiny, Německa a Francie pokračovali večer v Berlíně v jednáních u pracovní večeře. Poté přešli k rozhovorům kvarteta Lavrov, Klimkin, Steinmeier a Fabius.

Orbán, Fico, Le Penová -- noví ideoví lídri l'avice

18. 8. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 7 minut

Čo má spoločné časť našej l'avice s pravicovým populistom Viktorom Orbánom, ľavicovo sa tváriacim šéfom strany slovenských oligarchov Róbertom Ficom, či s líderkou francúzskej extrémnej pravice Le Penovou? Sú ľudia ako Igor Druz nový ideál stredoeurópskej ľavice? Ideológ proruských vzbúrencov a poradca plukovníka KGB Moskovčana Igora Girkina - Strelkova na okupovanom území Donecka v rozhovore BBC presne vyjadril čo by čakalo východoukrajinské "Novorusko", keby ho anektovalo Rusko. Bola by to provincia stojaca na ochrane kresťanských hodnôt, ortodoxnej morálke a "rodinných hodnotách". Odmietajúca homosexualitu, podporujúca trest smrti.

Tisíce afghánských civilistů usmrcených silami NATO nám nestojí za řeč

18. 8. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ještě ani nedohořela debata o vyjádření, či nevyjádření úcty českým vojákům, kteří byli zabiti v Afghánistánu, a Amnesty International publikovala detailní zprávu o tom, že se tisícům civilních obětí zabitých americkou armádou, potažmo ozbrojenými složkami v rámci NATO (souhrnně ISAF) nedostalo žádné spravedlnosti ZDE. Mám za to, že každý zmařený afghánský život je minimálně stejnou tragédií jako zmařené životy představitelů okupačních sil, a to z důvodů, jež uvedu v článku.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Ukrajina | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34012