Kurzarbeit bude sociální berličkou pro všechny zaměstnance?

20. 8. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Tuhle otázku si musím klást, neboť po zkušenostech se "spravedlivou" sociální politikou české vlády mohu mít oprávněný pocit, že se jedná jen o další fígl, jak zajistit, aby pánbůh mohl, lidově řečeno, dál kálet na velkou hromadu.

Zaměstnanci firem de iure nejsou zdaleka jen řadoví dělníci, ale i jejich vedení(majitelé). Platy těchto lidí běžně bývají násobkem platů dělníků a tak na nákladech státu za 30% doplatek mzdy za zkrácenou pracovní dobu nejvíce vydělají ti, kteří jinak volí politické strany, které jim slibují, že v případě volebního výsledku nepřipustí, aby stát navyšoval sociální podpory lidem, pro které práce objektivně není.

Samozřejmostí je, že tyto strany mají odpor k civilizované pracovně právní ochraně řadových zaměstnanců, z kterých by chtěly mít, a bohužel i mají, děvečky pro všechno, s nimiž lze nakládat jak momentálně potřebují.

Proto nepochybuji, že kurzarbeit svými hlasy podpoří i pravicová opozice. ČSSD tak opět jde vstříc lidem, jejichž světový názor je hlavní příčinou sociálního napětí, který svět žene do válečných konfliktů.

Může rozumný člověk nevidět, že hlavní tou příčinou je bezohledná nenažranost mocných? Zkrátka a dobře. Proč ČSSD v souvislosti s kurtzarbeitem nedeklaruje, že bude pomáhat jen těm, jejichž mzdy jim dlouhodobě nedovolují myslet na zadní kolečka?

Copak lidé na dně tohle odporné pravicové klišé z úst pravicových politiků nemusí už více jak dvacet roků běžně poslouchat? Nebylo by z její strany dnes státotvorně výchovné připomenout úspěšným, že to co radí druhým, budou muset poznat na vlastní kůži?

0
Vytisknout
8932

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014