Hamas popravil 18 osob podezřívaných z "udavačství"

22. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Palestinská organizace Hamas popravila 18 osob, podezřívaných z "udavačství" vůči Izraeli poté, co tři vysocí vojenští velitelé Hamasu byli usmrceni izraelskými leteckými údery zřejmě na základě informací od palestinských spolupracovníků izraelských tajných služeb.

Podle mluvčího Hamasu bylo 11 osob popraveno na jedné policejní stanici v Gaze po soudním líčení a po vyhlášení rozsudku. Avšak je nepravděpodobné, že by došlo ke spravedlivému soudnímu procesu. Na internetu byly zveřejněny záběry osob ležících v kalužích krve. Palestinské Středisko pro lidská práva uvedlo, že dvě popravené osoby byly ženy.

Později tentýž den bylo sedm dalších mužů popraveno po poledních modlitbách před al-Omariho mešitou v Gaze.

Server Al Rai, který má vazby na Hamas, vaaroval, že "tentýž trest bude brzo vykonán i nad dalšími osobami". Naznačil, že smrt vysokých činitelů Hamasu je důsledkem udavačství, a dodal, že "nynější okolnosti nás donutily k takovýmto rozhodnutím."

Tři další údajní udavači byli popraveni ve čtvrtek.

Kolaborace s Izraelem se podle palestinského práva trestá smrtí, i když popravy musí schválit prezident. Hamas opakovaně provádí urychlené popravy a vyvolává tím ostrou kritiku palestinských i mezinárodních lidskoprávních organizací.

Izraelské výzvědné služby spoléhají intenzivně na udavače v Gaze i na Západním břehu Jordánu. Někdy jsou osoby k udavačství vydíráni, jindy je motiv finanční. Odhalený udavač čelí smrti a jeho rodina je ostrakizována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7121

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014