Jak to vypadá a kam to směřuje na Ukrajině

22. 8. 2014 / Craig Proctor

čas čtení 13 minut

Pokračující ukrajinský konflikt, který vznikl v souvislosti s prvními protesty na podporu Evropské unie na Majdanu v polovině prosince 2013 a rychle se proměnil v občanskou válku, nyní, jak se zdá, kulminuje. Avšak na východě stále trvají úporné boje a z četných zpráv o velkém množství mrtvých a raněných i mezi civilisty vyplývá, že tato etapa války je možná pro prozatímní ukrajinskou vládu i pro obyvatelstvo na východě země dosud nejnebezpečnější.

What it looks like and what it is leading to in Ukraine

22. 8. 2014 / Craig Proctor

čas čtení 10 minut

The ongoing Ukrainian conflict that started with the pro-EU Maidan protest in the first half of last December, and quickly transformed into Civil War now seems to be coming to a head. But with heavy fighting still going on in the East and numerous reports of heavy casualties including civilian losses this phase of the war could be the most dangerous for Ukraine's interim government and the Eastern population yet.

Ukrajina: Obyvatelstvo Lugansku v těžké nouzi

24. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva MVČK1 No 149/2014

Ženeva/Kyjev/Moskva (ICRC) -- Personál Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) hlásí přerušované ostřelování obytných oblastí Lugansku ohrožující životy civilistů včetně humanitárních pracovníků.

"Telefonní linky ani jiná komunikační zařízení v Lugansku nefungují," říká Laurent Gorbaz, vedoucí operací MVČK v Evropě a Střední Asii. "Získávání informací od našeho týmu, který zde je již po několik dní, je komplikované. Je zřejmé, že obyvatelé Lugansku potřebují pomoc. Potravin a léčiv je nedostatek, přístup k pitné vodě je velmi obtížný. Je urgentní situaci zlepšit."

Vítězství Islámského státu v Sýrii vede k tlaku na Západ reagovat robustněji

23. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Západní mocnosti se ocitají pod sílícím tlakem zasáhnout razantněji proti Islámskému státu v jeho opevnění v Sýrii, kde se silně ozbrojení extremisté z Islámského státu připravují na okupaci důležité letecké základny, která by potvrdila jejich ovládnutí velké části severu země.

Americká letadla dál bombardují islámské extremisty v severním Iráku, avšak Obamova vláda studuje celou řadu alternativ jak vyvinout na Sýrii nátlak, především prostřednictvím výcviku "umírněných" syrských vzbouřenců jako náhradní armády, přičemž by americké letecké údery sloužily jako možná podpora.

Jak jsem dal za pravdu Jaroslavu Šabatovi

24. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Před mnoha lety jsem v Brně v budově dnešního Centra zahraničních studií Masarykovy univerzity přihlížel veřejné debatě věnované nějakému tomu "vzpomínání na slavnější minulost". Jedním z vystupujících byl zesnulý Jaroslav Šabata, klíčová postava brněnského disentu.

Britští tajní policisté nebudou stíháni za to, že měli pohlavní styk s ženami, které sledovali

22. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

Britští tajní policisté sice mohou čelit disciplinárnímu řízení, bylo jim však ve čtvrtek sděleno, že nebudou trestně stíháni za to že měli dlouhodobě pohlavní styk se ženami, které pro tajnou policii špehovali.

Čtyři britští tajní policisté z mimořádné tajné sledovací jednotky byli vyšetřováni z podezření z trestných činů včetně znásilnění a dalších sexuálních zločinů poté, co infiltrovali britské ekologické organizace a utvořili si sexuální partnerství s aktivistkami, které špehovali.

OSN: Občanská válka v Sýrii si dosud vyžádala 191 300 lidských životů

22. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Počet osob usmrcených v občanské válce v Sýrii stoupl na více než 191 300, uvedla organizace Spojených národů. Jde údaje z období od března 2011 do dubna 2014. V červenci 2013 zkodumentovala organizace Spojených národů, že počet mrtvých v Sýrii tehdy dosáhl 100 000.

Navi Pillay, vysoká činitelka OSN pro lidská práva, uvedla, že počet mrtvých je pravděpodobně ještě vyšší a kritizovala to, co charakterizovala jako "ochromenost" světa a jeho nečinnost vůči bojům v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prosíme, podpořte finančně interkulturní filmový projekt

10. 8. 2014

čas čtení 1 minuta



Britské listy spolupracují s dokumentaristkou Dominikou Švecovou na dvou časosběrných dokumentárních filmech o přípravě a průběhu Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze mezi Vánocemi 2014 a Novým rokem 2015. Do Prahy přijede přes 30 000 mladých lidí z nejrůznějších zemí. Připravované filmy Dominiky Švecové budou zkoumat, jakým způsobem proběhne interakce mezi těmito "cizinci" a lidmi z České republiky. Taizé je ekumenické hnutí, které organizuje mezinárodní setkání mladých lidí - příslušníků nejrůznějších náboženství světa - katolíků, protestantů, ale i muslimů. Jak bude uzavřená Česká republika reagovat na tuto akci?

Jsme přesvědčeni, že otevírání dveří do světa je jedním z nejdůležitějších úkolů dnešní české společnosti. Proto na výrobě těchto filmů spolupracujeme.

Oba snímky se budou vysílat v České televizi v březnu 2015. Z větší části ČT tento projekt financuje, avšak k jeho zdárné realizaci potřebujeme určitou finanční podporu od veřejnosti prostřednictvím crowd funding. Doufáme, že nám čtenáři Britských listů pomohou. Ideálně potřebujeme sebrat částku 50 000 Kč.

Kdo by chtěl přispět, otevřete si prosím TUTO STRÁNKU

Děkujeme.

Jan Čulík

Zde je informační video klip také v angličtině:

Zavraždění amerického novináře je důsledkem postupného kolapsu západních médií

22. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Spojené státy a Velká Británie jsou šokovány zavražděním amerického novináře Jamese Foleyho zřejmě britským aktivistou hnutí Islámský stát. V důsledku hlubinných a nevratných změn v sektoru sdělovacích prostředků však postupně dochází k jejich slábnutí a kolapsu. Už většinou nehrají roli hlídacích psů demokracie a mladí novináři už skoro vůbec nemají šanci získat trvalé novinářské místo. Nejvýznamnější odhalení přinášejí novináři, pracující na volné noze, kteří za objevnou zprávu na titulní stránce dostávají zaplaceno jen pár jednorázových korun. Martin Chulov v deníku Guardian upozorňuje, že zavraždění amerického novináře Jamese Foleyho bylo přímo důsledkem této situace:

Hamas popravil 18 osob podezřívaných z "udavačství"

22. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Palestinská organizace Hamas popravila 18 osob, podezřívaných z "udavačství" vůči Izraeli poté, co tři vysocí vojenští velitelé Hamasu byli usmrceni izraelskými leteckými údery zřejmě na základě informací od palestinských spolupracovníků izraelských tajných služeb.

Podle mluvčího Hamasu bylo 11 osob popraveno na jedné policejní stanici v Gaze po soudním líčení a po vyhlášení rozsudku. Avšak je nepravděpodobné, že by došlo ke spravedlivému soudnímu procesu. Na internetu byly zveřejněny záběry osob ležících v kalužích krve. Palestinské Středisko pro lidská práva uvedlo, že dvě popravené osoby byly ženy.

Ruský "humanitární konvoj" vjel na Ukrajinu. Bez koordinace s Kyjevem a bez Červeného kříže

22. 8. 2014

čas čtení 6 minut

Aktualizace, pátek 21.00:

Kontroverzní ruský "humanitární" konvoj překročil hranici směrem do Ukrajiny. Kyjev to charakterizoval jako "přímou invazi". První vozidla konvoje dorazila do válkou zničeného města Luhansku v pátek odpoledne.

Reportéři a činitelé na hranici oznámili, že v podstatě všech 260 ruských nákladních vozů překročilo v pátek odpoledně hranici na Ukrajinu. Ruský server LifeNews zveřejnil záběry mužů vykládajících pytle v Luhansku, kam údajně dorazilo 100 vozů. Informoval také, že ve městě nedaleko konvoje dopadlo několik dělostřeleckých granátů, avšak jiné zprávy uvádějí, že se konvoj nestal terčem střelby.

Ruský humanitární konvoj dostal povolení vjet na Ukrajinu

22. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

První nákladní automobily obrovského ruského humanitárního konvoje prošly celní kontrolou na hraničním přechodu, ovládaném vzbouřenci na východní Ukrajině a jsou připraveny vstoupit na ukrajinské území.

Oficiálně nemá Kyjev kontrolu nad hraničním přechodem, kudy ruský humanitární konvoj má přejet na Ukrajinu, Avšak minulý týden přešlo na ruskou stranu přechodu jiným hraničním přechodem 58 ukrajinských pohraničníků s cílem zkontrolovat obsah ruského humanitárního konvoje. Na vzbouřeneckém pohraničním přechodu byly ve čtvrtek dva džípy s činiteli mezinárodního Červeného kříže.

Rusko tvrdí, že konvoje je čistě dobrovolnou akcí, kterou zorganizovaly nevládní organizace. Nákladní vozy jsou však přestříkaná vojenská vozidla a jejich řidiči a další personál přiznávají, že to jsou vojenští veteráni. Konvoj také doprovázejí vojenské vrtulníky.

Výzva Ledové vědro: soutěž celebrit, která nemá nic společného s dobročinností

22. 8. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

The Guardian vydal silně kritický článek Petera Robinsona k aktuální kampani, která probíhá na sociálních sítích. Článek poukazuje na to, že je jistě záslužné snažit se získat peníze na něco tak závažného, jako je onemocnění motorických neuronů (ALS). Na druhé straně ale ukazuje na způsob, jakým dobře zmíněná kampaň zmutovala, díky sdílení na sociálních médií, v bizarní soutěž celebrit, nabývající tragikomických rozměrů. Autor připomíná svůj dva roky starý blog, v němž ironicky zpochybňoval vypovídací hodnotu hitparád ovlivňovaných obřími marketingovými rozpočty a sociálními sítěmi "z uzdy utrženou" posedlostí fanouškovských základen návrhem, aby muzikanti nahráli zvuk toho, když se vyprazdňují do žlutého kbelíku. Prodejnost těchto nahrávek by mohla být lakmusovým papírkem k tomu, aby se změnil algoritmus výběru skladeb do hitparád.

Historická pokuta za hypotéční krizi v USA

22. 8. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Podle včerejšího prohlášení ministerstva spravedlnosti USA zaplatí Bank of America pokutu 16,65 miliard dolarů za roli, kterou hrála v americké hypoteční krizi. Podle ministerstva spravedlnosti je toto vyrovnání největší vůbec v historii mezi americkou vládou a jedinou firmou. Konkrétní provinění banky je "klamání investorů, aby kupovali riskantní hypotéční cenné papíry."

Není to první pokuta, kterou musela Bank of America a další banky v této souvislosti platit. Podle vyjádření představitele banky musela banka dosud vynaložit na problémy se zákonem asi 80 miliard dolarů.

Federální žalobci nyní obracejí svou pozornost na Goldman Sachs a Wells Fargo, kde může dojít k ještě vyšším pokutám, než je ta právě udělená Bank of America. Jak jde vidět, banky nemusejí být imunní proti právu a mohou být nakonec potrestány za nezákonné chování. Je otázka, jestli někdy dojde také na osobní zodpovědnost.

K tomu (stopáž od 2:50): Britští komikové John Bird a John Fortune o hypotéční krizi (české titulky)

Bank of America agrees to historic $17B settlement of mortgage claims (+video)

"Žiju v Rusku, protože tu mám pocit svobody"

Jak zahraniční Skoti debatují o pojmu národní identity

18. 8. 2014

čas čtení 13 minut



Zde přinášíme český překlad filmu Emy Čulík Independent Souls (Nezávislé duše) o tom, jak uvažují před referendem o skotské nezávislosti o pojmu národní totožnosti Skoti žijící v Rusku.

Ema Čulík vysvětluje, proč film natočila, ZDE

Jak vidí referendum o skotské nezávislosti Skoti žijící v Rusku

18. 8. 2014 / Ema Čulík

čas čtení 3 minuty



Ema Čulík o tom natočila tento osmnáctiminutový film Independent Souls (Nezávislé duše). Píše o tom:

Daleko ve vzdáleném Rusku zní ozvěny skotského referenda v srdci skotských vystěhovalců. Jak pohlížejí na představu nezávislosti své země lidé, kteří od ní žijí tak daleko? Jak změnil život v zahraničí jejich názor? Tento dokument je reflexí otázek o vlastenectví, národní hrdosti a o každodenních problémech. Zkoumá, co znamená národní totožnost v moderním propojeném světě přistěhovalectví, vystěhovalectví a stále více promíchaných kultur.

Proč by mělo být Skotsko nezávislou zemí? Co nás činí odlišnými? V době, kdy jsou hranice tak otevřené a lidé tak lehce cestují z místa na místo, co to pro nás znamená žít v jedné zemi nebo v jiné zemi? Definujeme se stále ještě svou národností?

O energii poněkud jinak

22. 8. 2014 / Kamil Vladislav Vaněk

čas čtení 17 minut

Velká většina válečných konfliktů se během posledních let soustředila na státy a území, které buď mají velké zásoby ropy a zemního plynu, nebo se zásobováním energií nějak souvisí. Toto vede k značně rozšířené představě, že třetí světová válka bude válkou o zdroje a to především o zdroje energie. Válečné harašení tak překrývá pohled na jednu ze základních otázek vývoje moderní společnosti: proč je představa lidského štěstí spojována s počtem mechanických "otroků", které vlastníme a proč je západní model nadspotřeby tak atraktivní pro země rozvojové i rozvíjejících se ekonomik.

Záznamy v trestním rejstříku omezují životní vyhlídky Afro-Američanů v USA

22. 8. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v USA se liší životní vyhlídky bílých a černých Američanů jako den a noc. Průzkum byl proveden v souvislosti s vývojem ve městě Ferguson ve státu Missouri, kde bílý policista zastřelil neozbrojeného černého mladíka Michaela Browna, přestože ten volal "Nestřílejte!" Pouze 37% bílých Američanů se domnívá, že střelba policistů do občanů nastoluje vážné rasové otázky, kdežto takový názor zastává plných 80% Afro-Američanů.

Co řekl Bismarck o Rusku a Ukrajině?

22. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Většina citátů o Ukrajině, které najdete na internetu, je úplně vymyšlených."
Otto von Bismarck
"Pokud nevíte, kam jdete, můžete skončit někde jinde."
Yogi Berra

Mezi "přáteli Ruska" koluje a velké oblibě se těší údajný Bismarckův citát následujícího znění (viz např. ZDE):

"Mohutnost Ruska může být podkopána jenom jeho oddělením od Ukrajiny. Je třeba Ukrajinu nejenom oddělit, ale především postavit proti Rusku, národ rozdělit na dvě části a pak se jenom dívat, jak bude bratr vraždit bratra. Proto musíme najít a vychovat zrádce z prostředí ukrajinské nacionalistické elity a s jejich pomocí změnit uvažování jedné části velikého národa až do toho stadia, kdy bude nenávidět vše ruské. Vše ostatní je jenom otázka času."

Ukrajina: Porošenko oslabil zákon o mobilizaci

22. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko upravil zákon o třetí etapě částečné mobilizace armádních záloh. Tisková služba informuje, že povoláni budou vojenští specialisté: příslušníci jednotek zvláštního určení, dělostřelci a podobně. Cílem opatření je kromě rotace nasazených jednotek zvýšení kvality ozbrojených sil.

Brněnský magistrát čelí žalobě za odmítnutí návrhu na referendum

22. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Přípravný výbor za vyhlášení referenda o poloze železničního nádraží v Brně zaslal ve čtvrtek 21. srpna 2014 odpoledne Krajskému soudu v Brně žalobu proti Magistrátu města Brna, který odmítnul jeho návrh vyhlásit referendum a předložit ho zastupitelům na jejich jednání dne 2. září 2014. Výbor nesouhlasí s tím, že v návrhu chybí odhad nákladů na realizaci výsledku referenda a že téměř osm tisíc údajů o podepsaných osobách pod petici je vadných. Žalobu ve stejný den večer obdržel i magistrát.

24301

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

20. 8. 2019

čas čtení 13 minut

Foto:   Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, tehdy osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?"  (JČ) )


"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE



Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

Jak Brežněv hovořil v Moskvě v srpnu 1968 s Dubčekem a dalšími unesenými politiky z reformní KSČ

21. 8. 2014

čas čtení 64 minut

23. srpen 1968, Moskva. - Sovětský stenografický záznam rozhovoru mezi sovětskými představiteli v čele s L. Brežněvem a A. Dubčekem a O. Černíkem. Publikujeme s laskavým svolením Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, na jehož stránkách naleznete tento i další dokumenty i chronologii událostí roku 1968.

Stenogram rozhovorů ss. L. I. Brežněva, A. N. Kosygina, N. V. Podgorného, G. I. Voronova se ss. Dubčekem a Černíkem

Brežněv: Jak se cítí s. Černík?

Dubček: Špatně, jako všichni.

Jak Brežněv hovořil v Moskvě v srpnu 1968 s Dubčekem a dalšími politiky II

20. 8. 2014

čas čtení 25 minut

26. srpen 1968, Moskva. - Záznam z jednání československé delegace se sovětským vedením v Kremlu k návrhu tzv. moskevského protokolu.

Publikujeme s laskavým svolením Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, na jehož stránkách naleznete tento i další dokumenty i chronologii událostí roku 1968.

Záznam z jednání dne 26. srpna v Kremlu (16.00 m.č.)

Za ČSSR: soudruzi Svoboda, Dubček, Černík, Smrkovský, Husák, Biľak, Barbírek, Piller, Špaček, Švestka, Rigo, Šimon, Mlynář, Lenárt, Jakeš, Dzúr, Kučera, Koucký.

Za SSSR: soudruzi Brežněv, Podgornyj, Kosygin, Voronov, Kirilenko, Poljanskij, Suslov, Šeljepin, Šelest, Katušev, Ponomarjov, Semjonov, Gromyko, Grečko.

Na počátku jednání byl rozdán text návrhu protokolu. Rozvinula se diskuse, jak postupovat - sovětská strana navrhovala ke schvalování po stránkách. Ke slovu se však přihlásil za čs. stranu s. Černík:

21. srpen 1968 očima autorů Britských listů v minulých letech

21. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Téma demokratizace, Pražského jara a socialismu s lidskou tváří bylo vždy v Britských listech tématem velmi citlivým a traumatizujícím pro řadu autorů i čtenářů. Mnozí z nich věřili. Mnozí z nich věří dodnes a jsou hrdí na to, že mohli pracovat v době kdy lidé věřili svým politikům, věřili ideálům a lidské pospolitosti, která z davu dělala národ. Z generace těch, kteří byli v roce 1989 už dospělí nebo dospívající, neexistuje prakticky nikdo, kdo by ve svém okolí neměl někoho, jehož osud byl spjat s rokem 1968. Dodnes je to vnímáno jako nejvíce traumatizující společenský prožitek od Bílé hory a Bachova absolutismu.

Stačilo ale necelých pětadvacet let, a znalost událostí a kultury Pražského jara u mladé generace je mizivá. Rok 1968 se zařadil někam za Boženu Němcovou či Karla Havlíčka Borovského. Datum. Heslo. Mlha. Tma. His sunt leones. Snažíme se tuto ztracenou dobu objevit i pro ty, kteří ji nezažili. Čtěte. Protože to je jediné, co vám umožní poznání doby, ve které vyrůstali, snili, pracovali a získávali životní zkušenosti vaši rodiče.

21. srpen 1968 jako TÉMA BL

V čem (ne)tkví odkaz jedenadvacátého...

21. 8. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Připomínáme-li si datum 21. 8., potom většinou pouze jako datum temné, spojené se vpádem cizích vojsk na naše území.

Události Pražského jara ovšem nelze smrsknout pouze na tuto epizodu, jakkoli hluboce ovlivnila naši společnost. Její myšlení, její postoje, její hodnoty.

Pražské jaro bylo vyvrcholením dlouhodobého procesu v naší společnosti, který můžeme sledovat po celá šedesátá léta. Procesu, který neskončil v roce 1968, ale až o rok později, po období mohutného intelektuálního a morálního vzdoru.

Zázrak naruby

21. 8. 2014 / Mojmír Grygar

čas čtení 6 minut

1. Kdybyste se dočetli, že v malém severoitalském městečku se 24. dubna odpoledne náhle zřítil dřevěný sloup na skupinku odpočívajících výletníků a že trám přitom zabil jednadvacetiletého mládence, asi byste oběť nehody politovali a uvedené neštěstí zařadili do nekonečné řady tragických náhod, které se dnes a denně stávají kdekoli na světě. Ale kdybyste dostali konkrétní popis události se všemi místními daty a okolnostmi, náhle byste o této smutné události začali s větším nebo menším údivem nebo zděšením přemýšlet.

Z Hondurasu putují do USA desetitisíce dětských uprchlíků - většinou pěšky

21. 8. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Rodiče v Hondurasu posílají své děti do USA, protože to je menší riziko než když si je ponechají doma. Titulky v místních novinách vysvětlují, co vede mnoho honduraských rodičů k tomu, aby svěřovali své děti pašerákům lidí nebo proč jiné děti jdou velkou část cesty pěšky.

Začalo to, když 24-letého Luise Alfonse Cahreru bili a mučili elektrickými ranami gangsteři v Hondurasu a pokračovalo to ještě hůř. Byl ponechán v nemocnici naprosto bez jakékoliv péče takže ho za dva týdny zaživa sežraly larvy much. Zprávu o tom podal Alexander Panetta z agentury The Canadian Press.

Pražské jaro v ČSLA - II

20. 8. 2014 / František Řezáč

čas čtení 10 minut

ČSLA je zkratka Československá lidová armáda. Do ní jsem byl povolán na podzim 1966, a to ke školnímu tankovému praporu v lese u Holýšova.

Ve stručnosti se nyní věnuji událostem, které se ve spojitosti s rokem 1968 týkají hlavně ČSLA. A nebylo jich málo, ať už se týkaly dějů nebo jejich protagonistů. Celková nálada v armádě byla, zejména v řadách mladších příslušníků důstojnického sboru i vojáků základní služby reformám nakloněna. To se ukázalo například v článcích čtnáctideníku Lidová armáda, který získal s novým rokem atraktivnější vzhled i obsah. Začalo se psát o legionářích, vojácích západní armády a také o armádách "potencionálního protivníka".

Československo 1968, Ukrajina 2014

21. 8. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 3 minuty

21. augusta 1968 vpadla na územie Československa armáda ZSSR a na pásoch tankov rozniesla nádeje Čechov a Slovákov na reformu spoločnosti a uskutočnenie pokusu o vybudovanie "socializmu s ľudskou tvárou". Politické vedenie a ozbrojené sily Československa sa nezmohli na vojenský odpor voči invázii cudzích vojsk: počas dvoch rokov bol duch slobody, nádeje a tvorivosti zlomený, krajinu opustilo niekoľko sto tisíc prevažne mladých ľudí a tí, čo zostali rezignovali a prijali ruskú okupáciu.

"Jak umírala 30. brigáda"

20. 8. 2014

čas čtení 6 minut

KD│ Clausewitz před téměř dvěma sty lety upozornil na fakt, že za války je většina zpráv nespolehlivých. S ohledem na to a dále s racionálním předpokladem, že žádná z bojujících stran konfliktu na Ukrajině nemá důvod publikovat pro sebe nepříznivé informace bez toho, aniž by byly pravdivé - (pro)ruská strana údaje o závislosti na vojenské podpoře z Ruska, ukrajinská informace o porážkách a ztrátách - publikují Britské listy článek Valentina Bortnika odvolávající se na očité svědectví jednoho z ukrajinských vojáků.

Nejsem zrádce ani panikář. Ale to, co se stalo s 30. brigádou z Novogradu-Volynského, zasluhuje nejpozornější pohled veřejnosti. Mlčet o tom znamená zradit zemi a muže, kteří zůstali ležet v doněcké zemi. Zradit jejich rodiny a národ, který poskytuje své nejlepší syny pod velení ..... s velkými hvězdami na výložkách. Nechci tu nikoho kritizovat, prostě doufám, že vyprávění obyčejného berdyčevského mladíka, jemuž se podařilo během zmíněných událostí zůstat naživu, pomůže Ukrajincům pochopit, že nekompetentní důstojník je horší Janukovyče...

Americký kult bombardování

20. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Jestliže něco děláte stále dokola, vkládáte do toho velkou víru a enormní množství peněz, jen abyste přihlíželi mizivým nebo dokonce negativním výsledkům, nemělo by vás úplně překvapit, pokud neutrální pozorovatel zpochybní vaši příčetnost nebo pseudokultovní chování amerických prezidentů. Ti nadále hledají řešení složitých problémů v bombardování Iráku (stejně jako řady dalších zemí na celé planetě), píše William J. Astore.

Ukrajina dál útočí na proruské vzbouřence

20. 8. 2014

čas čtení 5 minut

Ukrajinská vládní vojska prováděla v úterý útoky ve dvou největších městech, které na východě Ukrajiny ovládají proruští vzbouřenci. Kyjev zároveň také vyvíjel diplomatické úsilí ve snaze ukončit konflikt, v němž zahynulo více než 2000 osob a vzniklo 300 000 uprchlíků. Ukrajinský prezident Petro Porošenko bude o víkendu hostit německou kancléřku Angelu Merkelovou a pak dojde k setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Valerij Chaly, náměstek v Porošenkově vládě, uvedl v televizi, že Kyjev vidí jasnou diplomatickou cestovní mapu a doufá, že bude možno nalézt nový způsob jak ukončit válku.

"Ruská vojenská kolona" v ukrajinském Suchodil'sku

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Amatérské video vložené na YouTube uživatelem Виталик Я zaregistrovaným 20. 5. 2010 zachycuje "ruskou vojenskou kolonu" v ukrajinském Suchodil'sku ZDE na ulici Šosejnaja, projíždějící směrem na Luhansk. V koloně jsou vojenské nákladní vozy s vojáky, mikrobusy a další vozidla. Některé nákladní automobily vezou tažené houfnice D-30 a na posledních záběrech projíždí výsadkové obrněné vozidlo, nejpravděpodobněji BMD-2.

Video nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Pád cen ropy vážně zasáhl ruskou ekonomiku

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Cena surové ropy z Uralu v pondělí klesala osmý den v řadě, kvůli slabé poptávce evropských rafinérií. Klesla letos poprvé pod 100 dolarů za barel a zvyšuje tak obavy ohledně ruských financí postižených již západními sankcemi.

Islamisté mají problém s ženami bojujícími v kurdských milicích

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

V bojích na severu Iráku hrají stále větší roli jednotky PKK, Kurdské strany pracujících. Ačkoliv je USA označují za teroristickou skupinu kvůli desetiletím bojů proti Turecku, stala se PKK nyní obávaným protivníkem islamistů v Iráku. V řadách těchto oddílů bojují i ženy.

Často se objevují jednotky složené výhradně z žen. Pro islamisty to ale představuje velký náboženský problém. Věří totiž, že boj "za víru", pokud v něm zahynou, jim přinese ráj - avšak jen tehdy, pokud by je zabil muž. V případě, že je usmrtí žena, se ale, jak věří, do ráje nedostanou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Angličané se Skotům chtějí pomstít, ať budou v referendu o nezávislosti hlasovat jakkoliv

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu, provedeného v rámci projektu Future of England Survey, vyplynulo, že i kdyby Skotsko 18. září 2014 hlasovalo proti skotské nezávislosti, drtivá většina občanů Anglie je chce potrestat. Angličané chtějí zajistit, aby skotští poslanci v londýnském parlamentu nesměli hlasovat o zákonech pro Anglii a většina dotazovaných také požaduje, aby Británie snížila veřejné výdaje pro Skotsko o 10 procent, neboť podle některých výpočtů jsou prý vyšší než v Anglii. Většina Angličanů si myslí, že Skotsko a Anglie jsou stejně na trajektoriích, které povedou k jejich postupnému dalšímu vzdalování.

Angličané také drtivou většinou nechtějí, aby Skotsko po vyhlášení nezávislosti smělo dál používat britskou libru. Jen 19 procent Angličanů podporuje skotskou nezávislost a jen 23 procent Angličanů by Skotům dovolilo, aby dále používali po vyhlášení nezávislosti skotskou libru.

Nicméně 42 procent Angličanů si myslí, že by existující skotský parlament v Edinburku měl dostat větší pravomoci ohledně vybírání daní.

Jen 10 procent Angličanů se domnívá, že referendum o nezávislosti Skotska povede k zlepšení vztahů mezi Skotskem a Anglií.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ferguson: Egypt naléhá na Spojené státy, aby se chovaly uměřeně

20. 8. 2014

čas čtení < 1 minuta

Egypt apeloval na americké úřady, aby se vůči demonstrantům v městě Ferguson ve státě Missouri chovaly uměřeně. Dodal, že "pečlivě sleduje eskalaci protestů" poté, co tam 9. srpna bělošský policista zastřelil neozbrojeného černošského teenagera.

Prohlášení Egypta napodobuje výroky prezidenta Obamy během krutých zásahů egyptských úřadů proti demonstrantům v roce 2013.

Pozorovatelé uvádějí, že tato kritika je nezvyklá, protože Egypt dostává ze Spojených států každoročně pomoc ve výši 1,5 miliardy dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bojovníci z Islámského státu vítězí nad iráckou armádou v Tikrítu

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Irácké armádě se napotřetí nepodařilo dobýt od Islámského státu město Tikrít, rodné město Saddáma Husajna, které leží 130 km severně od Bagdádu. Stala se terčem ostré střelby a útoků dělostřeleckými granáty.

Dokládá to podstatnou sílu bojovníků z Islámského státu, přestože IS v pondělí ztratil kontrolu nad strategicky důležitou přehradou v Mosulu, kterou dobyla irácká armáda. Irácké armádě se však nepodařilo dobýt města Tikrít.

UNHCR, úřad OSN pro uprchlíky, oznámil svou dosud největší humanitární operaci, v jejímž rámci pomáhá půl milionu Iráčanů, kteří za poslední dva měsíce uprchli před násilím ze svých domovů. V humanitární akci pomáhá i švédská nábytkářská firma Ikea, která Iráčanům věnovala 150 000 matrací a pokrývek v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Další dárci jsou ze Saúdské Arábie, z USA a z Británie.

Islámský stát zveřejnil na internetu video údajné popravy amerického novináře Jamese Foleyho, který se pohřešoval v Sýrii od roku 2012. Autentičnost videa nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

ZDE ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červen 2014

2. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

V červnu 2014 přispělo 625 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 223 279,10 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v dubnu 2014 částkou 1991,75 Kč. Příjem z reklamy byl v červnu 2014 celkem 140 000 Kč.

Zůstatek byl koncem června 2014 403 628,99 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

21. srpen 1968 | Ukrajina | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
80048