Ruský zajatec na videu zveřejněném kyjevskými orgány patrně opakuje naučenou výpověď

22. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny zveřejnila videonahrávku výpovědi údajného ruského zajatce odvysílanou televizní stanicí 112 Ukraina. Voják měl být zajat spolu s výsadkovým vozidlem, o němž Britské listy informovaly včera ZDE.

Muž na videu nejprve překotně drmolí personálie a údaje o službě u jednotky, takže je mu sotva rozumět. V čase 0:39 hovoří o tom že byl s jednotkou vyslán "do Rostovské oblasti" zarazí se a znova opakuje "do Rostovské oblasti". V čase 0:49 překotně zopakuje že se vojáci "rozptýlili", později často opakovaně usilovně přivírá oči a hledá slova, která mechanicky, bez přirozených dechových pauz, odříkává. Zakoktává se, opravuje se.

V čase 3:24 obraz vypovídajícího náhle zmizí a je nahrazen černou obrazovkou s titulky. Následuje střih v 3:31 a pokračování výpovědi. Výpověď je utnuta v čase 5:52 bez vysvětlení.

Dojem z podobného improvizovaného videozáznamu pořízeného zjevně někde v podzemním polním krytu je nutně subjektivní. Na mě muž na videu působí jako někdo, kdo nepronáší vlastní věty, ale odříkává předem naučenou roli jako školák se špatným přednesem povinnou básničku. Z role se přes značnou psychickou vyčerpanost a stres usilovně snaží nevypadnout.

Nevím, zda se jedná o ruského vojáka, nebo nejedná, zda personálie a údaje o jednotce souhlasí. Každopádně však nevěřím obsahu toho, co muž během své výpovědi odříkává, protože podle mne není autorem této výpovědi a "roli" mu napsal někdo jiný.

0
Vytisknout
10003

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014