Ruský humanitární konvoj dostal povolení vjet na Ukrajinu

22. 8. 2014

čas čtení 3 minuty

První nákladní automobily obrovského ruského humanitárního konvoje prošly celní kontrolou na hraničním přechodu, ovládaném vzbouřenci na východní Ukrajině a jsou připraveny vstoupit na ukrajinské území.

Oficiálně nemá Kyjev kontrolu nad hraničním přechodem, kudy ruský humanitární konvoj má přejet na Ukrajinu, Avšak minulý týden přešlo na ruskou stranu přechodu jiným hraničním přechodem 58 ukrajinských pohraničníků s cílem zkontrolovat obsah ruského humanitárního konvoje. Na vzbouřeneckém pohraničním přechodu byly ve čtvrtek dva džípy s činiteli mezinárodního Červeného kříže.

Rusko tvrdí, že konvoje je čistě dobrovolnou akcí, kterou zorganizovaly nevládní organizace. Nákladní vozy jsou však přestříkaná vojenská vozidla a jejich řidiči a další personál přiznávají, že to jsou vojenští veteráni. Konvoj také doprovázejí vojenské vrtulníky.

Humanitární situace na východě Ukrajiny se dál zhoršuje. Nejméně dvě osoby byly ve čtvrtek usmrceny dělostřeleckou palbou na předměstí Doněcku, podle informací z úřadu tamějšího primátora. V Luhansku, který je údajně většinou pod kontrolou vzbouřenců, nemají obyvatelé tekoucí vodu a elektřinu už několik týdnů.

Činitelé v Kyjevě původně plánovali potlačit vzbouření na východní Ukrajině do neděle 24. 8., což je na Ukrajině Den nezávislosti, avšak zatímco ukrajinská armáda zaznamenala podstatné zisky, vzbouřenci se zakopali v Doněcku a v Luhansku a civilní utrpení vzrostlo.

"S pokračujícími boji naléháme na bojující strany, aby dávali pozor na civilní obyvatelstvo a na civilní objekty. V Luhansku a v dalších postižených oblastech je naléhavá potřeba potravin a zdravotnických zásob a je nutno obnovit kontakt mezi izolovanými členy rodin," konstatoval Laurent Corbaz, šéf operací pro Evropu a střední Asii z Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Ukrajina ve čtvrtek tvrdila, že objevila dvě ozbrojená vozidla, patřící ruské armádě, která operovala hluboko na ukrajinském území.V Kyjevě uvedl bezpečnostní mluvčí Andrij Lysenko: "Ukrajinští vojáci zajali v bojích u Luhansku dvě ozbrojená vozidla z ruské letecké divize ze Pskova. Jedno vozidlo mělo kompletní soubor dokumentů, od řidičských průkazů až po vojenské dokumenty."

Kyjev tvrdil, že řidiči těchto vozidel utekli, avšak novinář, přičleněný k armádě, zveřejnil fotografie, které, jak se zdá, ukazují, oficiální vojenskou dokumentaci a identifikační dokumenty a úvěrové karty vojáků, kteří údajně ve vozidle jeli.

Mluvčí ruského ministerstva obrany konstatoval, že ozbrojená vozidla jsou pravděpodobné ukrajinská a že dokumentace byla ukradena.

Ruští činitelé opakovaně tvrdí, že nepodporují vzbouřence na východní Ukrajině. V úterý se mají setkat na summitu v Minsku v Bělorusku ruský prezident Vladimír Putin s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Německá kancléřka Merkelová přicestuje předtím do Kyjeva v sobotu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8012

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014