Bojovníci z Islámského státu vítězí nad iráckou armádou v Tikrítu

20. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Irácké armádě se napotřetí nepodařilo dobýt od Islámského státu město Tikrít, rodné město Saddáma Husajna, které leží 130 km severně od Bagdádu. Stala se terčem ostré střelby a útoků dělostřeleckými granáty.

Dokládá to podstatnou sílu bojovníků z Islámského státu, přestože IS v pondělí ztratil kontrolu nad strategicky důležitou přehradou v Mosulu, kterou dobyla irácká armáda. Irácké armádě se však nepodařilo dobýt města Tikrít.

UNHCR, úřad OSN pro uprchlíky, oznámil svou dosud největší humanitární operaci, v jejímž rámci pomáhá půl milionu Iráčanů, kteří za poslední dva měsíce uprchli před násilím ze svých domovů. V humanitární akci pomáhá i švédská nábytkářská firma Ikea, která Iráčanům věnovala 150 000 matrací a pokrývek v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Další dárci jsou ze Saúdské Arábie, z USA a z Británie.

Islámský stát zveřejnil na internetu video údajné popravy amerického novináře Jamese Foleyho, který se pohřešoval v Sýrii od roku 2012. Autentičnost videa nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

ZDE ZDE

0
Vytisknout
6954

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2014