Trump zřejmě jmenuje ministrem zahraničí proruského šéfa olejářské firmy

11. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel ropné společnosti Exxon Mobil Rex Tillerson má být nominován Donaldem Trumpem do funkce amerického ministra zahraničí. Tillerson má vazby na ruského prezidenta Vladimíra Putina. Tillerson (64) pracuje pro ropnou firmu Exxon Mobil už 41 let a uzavřel dohody po celém světě, včetně dohod s ruským státním ropným gigantem, firmou Rosneft. Hospodářské sankce proti Rusku brání Tillersonově spolupráci s firmou Rosneft a Tillerson je kritizuje. Dohoda s firmou Rosneft z roku 2011 o přístupu k ropným ložiskům v Arktidě by mohla mít hodnotu až 500 miliard dolarů, řekl tehdy Putin. V roce 2013 obdržel Tillerson v Kremlu Řád přátelství. V roce 2013 zavedla Evropská unie sankce proti Rusku za anexi Krymu a Tillerson je kritizoval jako škodlivé. Tillerson má už od devadesátých let velmi přátelský vztah k Igoru Sečinovi, generálnímu řediteli firmy Rosneft. Sečin je bývalý náměstek ruského premiéra a Putinův přítel.

Sun-c´ o tom, jak vyhrát válku bez boje:

Vlak s Leninem dorazil do USA, aneb Trumpova ruská vláda se pomalu rýsuje

11. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Poté, co Donald Trump odmítl zprávu CIA o intervenci Kremlu do amerických voleb v jeho prospěch, vyšlo v sobotu najevo, že ministrem zahraničí hodlá budoucí prezident jmenovat Rexe Tillersona. Ten již odchází z postu ředitele společnosti Exxon Mobil. Jde o nositele Řádu přátelství Ruské federace, který má výborné osobní vztahy s Putinem a je schopen bez mrknutí vyměnit NATO za těžební práva na Sachalinu nebo v ruské Arktidě. Jeho zástupcem na State Departmentu se pak má stát John Bolton, což je opravdu velmi špatná zpráva pro budoucnost OSN, potažmo celého poválečného mezinárodního řádu.

Rozhovor Britských listů 87:

Snažím se rozvracet nespravedlivý sociální pořádek

9. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto rozhovoru Britských listů s Ondřejem Liškou, bývalým předsedou Strany zelených a ministrem školství, který "zmizel z české politiky" a v současnosti pracuje mimo ČR pro mezinárodní organizaci Ashoka, prosazující sociální inovace. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

EU zamýšlí deportovat uprchlíky ze svých zemí zpět do Řecka

11. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Plány Evropské unie začít navracet žadatele o azyl do Řecka ohrožují tisíce lidí. EU odmítá plnit své povinnosti v oblasti lidských práv a sdílet odpovědnost za uprchlíky. Evropská komise oznámila 8. prosince, že členské země EU musejí mít možnost postupně začít podle azylových předpisů EU vracet od poloviny března 2017 uprchlíky do Řecka. Národní soudy v celé řadě členských zemí EU to zakázaly poté, co Evropský soud pro lidská práva v roce 2011 rozhodl, že problémy řeckého azylového systému a ponižující zacházení s vězněnými uprchlíky v Řecku znamená, že není bezpečné vracet žadatele o azyl do Řecka. Evropský soud EU také zakázal deportaci uprchlíků zpět do Řecka. "Je šokující, že si Evropská komise myslí, že žadatelé o azyl by měli být vraceni do Řecka, kde už trpí v důsledku politické strategie EU tisíce lidí," uvedla Eva Cossé, odbornice organizace Human Rights Watch pro Řecko. Podrobnosti v angličtině ZDE

V Turecku došlo u fotbalového stadionu k atentátu, který usmrtil 38 a zranil 166 lidí

11. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Numan Kurtulmuş, náměstek tureckého premiéra uvedl, že zakázaná Kurdská dělnická strana (PKK) zřejmě zosnovala atentát před fotbalovým stadionem v Istanbulu, při němž zahynulo 36 lidí a 166 bylo zraněno. Vybuchla bomba umístěná v automobilu a o minutu později následoval sebevražedný atentát. Jiným podezřelým je Islámský stát, který vyzval své členy, aby páchaly atentáty proti turecké infrastruktuře. Třináct lidí bylo přes noc zatčeno. Čtrnáct osob zůstává na jednotkách intenzivní péče. Kurtulmuş řekl v televizi, že země, které vyjadřují Turecku soustrast, by měly také projevit solidaritu s bojem Turecka proti terorismu. Kromě dvou osob byli všichni mrtví policisté. Útočník se zaměřil na autobus s policisty, který odjížděl ze stadionu po zápase.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jeremyho Corbyna zostudili levicoví aktivisté požadující důraznou akci proti ruskému vraždění v Sýrii

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Demonstranti vedení dlouholetým britským aktivistou za práva homosexuálů Peterem Tatchellem přerušili projev šéfa britské Labouristické strany Jeremy Corbyna ke Dni lidských práv. Požadovali, aby se energicky vyslovil pro akce proti ruskému masakrování obyvatelstva v Sýrii.

Corbyn přerušil svůj projev, zatímco několik demonstrantů v čele sálu zdvihlo transparenty s nápisy "Jednejte a požadujte akce v Sýrii" "Ukončete utrpení v Aleppu" a "Potrestejte Rusko".

Rok 2016 byl rokem Vladimíra Putina

9. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

V Sýrii zaznamenal Putin velké vítězství. Prokázal, že je možné vraždit nebo vyhánět z měst a domovů miliony lidí zcela beztrestně. Můžete zabít statisíce lidí a nikdo proti tomu neudělá nic.

Od Aleppa do Bílého domu, od postpravdy až po brexit, v roce 2016 byl svět restrukturalizován podle Putinova obrazu, píše Jonathan Freedland. Nebyl nutně aktérem při všech těchto událostech, i když mnohým z nich připomohl, celkově ale je Putin největším vítězem roku 2016.

Začněme Sýrií, která i v tomto roce hrůz bezpochyby zaslouží být ve vlastní výjimečné kategorii zrůdnosti. Vedoucí politikové v západních státech rituálně odsuzují katastrofu, která postihla obyvatele Aleppa, výmluvně kritizují bombardování nemocnic, srovnávání civilních oblastí se zemí, zabíjení dětí, odpírání potravin a léků. Putin ale ví, že to nemusí poslouchat. Nikdo mu ani jeho syrskému vazalovi Bašáru Asadovi nebrání v tom, aby v masakrování pokračovali.

Průzkumy veřejného mínění: Britové nepřijmou brexit, který by znamenal, že zchudnou

11. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Z nového průzkumu veřejného mínění vyplývá, že britští občané nepřijmou dohodu o brexitu, která by znamenala, že na tom budou finančně hůř než dosud. Polovina občanů, kteří hlasovali letos v červnu pro odchod z Evropské unie, včetně 62 procent voličů Labouristické strany a 59 procent občanů žijících na anglickém severu, není ochotna přijít o jakékoliv příjmy v důsledku odchodu Británie z EU.

Jen 10 procent voličů by bylo ochotno oželit více než 100 liber měsíčně. Odborník na průzkumy veřejného mínění Peter Kellner konstatoval, že z výsledků vyplývá, že britská premiérka Theresa Mayová "bude mít zřejmě vážné problémy s přípravou takového brexitu, který by uspokojil ty občany, kteří pro něj hlasovali."

Trumpův tým požádal americké ministerstvo energetiky o seznam zaměstnanců, kteří se účastnili konferenci o globálním oteplování

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Tým Donalda Trumpa předložil americkému ministerstvu energetiky neobyklý dotazník obsahující 74 otázek. Dotazník požaduje seznam jmen všech zaměstnanců a subdodavatelů ministerstva energetiky, kteří se účastnili konferenci o akcích proti globálnímu oteplování, a také všechny emaily a dokumenty týkající se těchto konferencí. Dotazník agresivně vyžaduje odpovědi na otázky o výzkumu globálního oteplování, o programech ekologické energetiky a o zaměstnancích, kteří na těchto programech pracují. Naznačuje, že se ministerstvo bude muset přeorientovat na podporu jaderné energie a že výzkum laboratoří ministerstva, který je považován za mimořádně kvalitní, má být komercionalizován. Z dotazníku vyplývá, že Trumpova vláda "plánuje hon na čarodějnice na státní úředníky, kteří prostě jen dělali svou práci," konstatuje Robert Weissman z organizace Public Citizen.

CIA: "Rusko se pokusilo ovlivnit americké prezidentské volby"

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Osoby spojené s moskevskou vládou poskytly serveru WikiLeaks emaily, hackersky získané z emailových účtů celostátního výboru (tj. ústředí) Demokratické strany, z emailových účtů šéfa kampaně Demokratické strany a od dalších lidí, konstatuje CIA. Tyto osoby byly "jeden krok" vzdáleny od ruské vlády, což je v souladu s minulou praxí Moskvy používat v citlivých výzvědných operacích "prostředníky", aby mohla účast na těchto akcích popřít.

"Úsudkem výzvědné komunity je, že cílem Ruska bylo dát přednost jednomu kandidátu před druhým, aby byl zvolen Trump," konstatoval minulý týden jeden vysoký americký výzvědný činitel během prezentace nejvýznamnějším senátorům, to je konsensus."

Britská levice o Putinovi (se poněkud liší od fašizující české "levice")

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Čelný představitel a komentátor britské corbynovské levice Owen Jones o zprávě CIA, že Rusko pomohlo Trumpovi vyhrát volby:

"Tak vražedný režim pomohl instalovat do Bílého domu sexuálního násilníka a plutokrata, který obrovským počtem hlasů prohrál v USA lidové hlasování.

Ano, CIA má dlouhou historii lhaní a svrhávání demokratických vlád, ale to neznamená, že lžou o Trumpovi.

Není to "rusofobie" poukázat na to, že Putin stojí v čele hnusného režimu a je kmotrem západní radikální pravice.

Ani opozice vůči Putinovi neznamená, že jste apologetem západní zahraniční politiky. Putinův kandidát stejně přebírá teď Bílý dům.

Valné shromáždění OSN požaduje příměří v Sýrii a ukončení obléhání Aleppa

10. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Valné shromáždění OSN hlasovalo v pátek 122 hlasy ku 13 a schválilo tak požadavek okamžitého ukončení války v Sýrii a umožnění humanitárního přístupu k ohroženým občanům a okamžité ukončení obléhání všech měst, včetně Aleppa. Rezoluce OSN jsou nezávazné, ale mohou mít politický dopad.

Monika Patřičná upadla v Británi do sexuálního otroctví

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Oběti moderního otroctví v Británii doplatí na brexit, protože to ochromí pomoc humanitárních organizací a postižené osoby se kvůli obavám z deportace nepřihlásí policii, sdělil televizi Sky News Andrew Wallis z charitativní organizace Unseen. Zmínil se o případu Moniky Patřičné, 28, z České republiky, která byla jednou obětí sexuálního otroctví v Británii, jejichž počet se odhaduje na 13 000. Patřičná byla přivezena do Británie za prací, ale v Bristolu byla donucena k prosituci. "Do domu denně přicházelo 60 - 70 mužů. Museli jsme být připraveni pro zákazníky čtyřiadvacet hodin. Nemohli jsme spát. Budili nás uprostřed noci. Britské policii trvalo pět let, než pachatele přivedla na lavici obžalovaných. Tři členové gangu byli odsouzeni celkem na 25 let do vězení. Patřičná řekla: "Nemohla jsem odejít, protože jsem neměla žádné peníze. Neuměla jsem anglicky a nikoho jsem neznala. Byla jsem sama a nevěděla jsem, co mám dělat."

Ruský stát dopoval více než 1000 sportovců a mj. zcela zkorumpoval Olympijské hry v Londýně r. 2012

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruské vládní a sportovní úřady "zkorumpovaly v bezprecedentním měřítku" londýnské Olympijské hry z roku 2012. Ruští sportovci si brali zakázané dopingové látky a vyhýbali se testům.

Vyplývá to ze 144 stránkové zprávy respektovaného kanadského profesora práv Richarda McLarena. Zprávu vypracoval na zadání Světového protidopingového úřadu (Wada). McLaren zdokumentoval, že více než 1000 ruských sportovců z více než 30 sportovních odvětví - včetně fotbalu používalo v letech 2011-2015 státem sponzorovaný doping.

Na korupčním spiknutí se podílelo ruské ministerstvo sportu, ruské bezpečnostní orgány i ruský protidopingový úřad.

Mezinárodní olympijský výbor konstatoval, že "došlo k fundamentálnímu útoků proti integritě Olympijských her a sportu obecně." Oznámil, že bude znovu analyzovat všechny vzorky od ruských atletů, kteří soutěžili v Londýně a také více než 250 vzorků od ruských atletů, kteří se účastnili zimních olympijských her v Soči r. 2014.

McLaren varoval, že jeho zpráva je zřejmě jen špičkou ledovce: "Je nemožné zjistit, jak hluboko a jak daleko sahá toto spiknutí," konstatoval. "Dlouhá léta jsou mezinárodní sportovní soutěže korumpovány Ruskem. Sportovci a trenéři hrají na nerovném hřišti. Sportovní fanoušci a diváci jsou podváděni."

McLaren identifikoval 15 ruských sportovců, kteří r. 2012 v Londýně získali medaili. 10 z nich byly už medaile odebrány, avšak McLaren přiznal, že je to pouhý začátek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prominentní londýnský soudce se obrátí na irský soud kvůli brexitu

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Jolyon Maugham QC, se chce prostřednictvím irských soudů dotázat Evropského soudního dvora v Lucembursku, zda je možno proces odchodu Británie z EU zastavit. Prostřednictvím crowdfundingu apeluje v této věci na veřejnost o finanční příspěvky. Je ale nepravděpodobné, že by Evropský soudní dvůr vydal v této věci verdikt dříve, než 31. března 2017, kdy britská premiérka Theresa Mayová plánuje zahájit brexit.

Maugham spolupracuje se sympatizujícími poslanci Dolní sněmovny i Evropského parlamentu. Odhaduje, že potřebuje sebrat přibližně 70 000 liber.

Město bez židů: Film z roku 1924, který předpověděl vzestup nacismu

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Filmrettung: DIE STADT OHNE JUDEN from Filmarchiv Austria on Vimeo.

Rakouský filmový archiv apeluje prostřednictvím crowdfundingu na veřejnost, aby mu financováním umožnila kompletní restaurování filmu "Město bez židů", natočeného ve Vídni r. 1924. Ve filmu se dostane k moci židy nenávidějící kancléř, obviní židy ze všech problémů společnosti, pomluvami a lžemi vyvolá nenávist proti židům, kteří jsou z města deportováni. Na rozdil od pozdějších historických událostí si však obyvatelé města ve filmu uvědomí, že židy potřebují pro ekonomiku i kulturu a zavolají je zpět.

Tento týden získal rakouský filmový archiv téměř 80 000 euro na restaurování tohoto filmu, jehož chybějící konec archiváři nedávno našli na bleším trhu v Paříži. Po Trumpově volebním vítězství v listopadu poskytla rakouskému filmovému archivu podstatnou částku jedna americká židovská asociace, protože nyní film považuje za velmi aktuální.

Nedávno v Paříži nalezená verze filmu obsahuje drsnější scény antisemitismu, než jaké se zachovaly v neúplné, poškozené verzi bez závěru, která dosud byla ve Vídni k dispozici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Východní Aleppo se stalo znovu terčem intenzivního bombardování, přestože Rusko slíbilo konec bojů

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

OSN vyjádřilo znepokojení, že stovky civilistů po opuštění východního Aleppa "byly zmizeny"

Obklíčené východní Aleppo bylo v noci ze čtvrtka na pátek znovu terčem intenzivního bombardování, navzdory prohlášení Ruska, že bojové operace budou zastaveny. Vyvolává to otázky, zda Rusko myslí jakékoliv příměří vážně a zda vůbec má vliv na svého spojence Asada.

Yasser al Youssef, mluvčí vzbouřenecké skupiny Noureddine al-Zinki ve východním Aleppu konstatoval: "Asadův režim a Rusko vydávají propagandu, že jsou fronty v Aleppu relativně v klidu. To je absolutně falešné. Letecké a dělostřelecké bombardování pokračuje ve všech čtvrtích Aleppa a všechny fronty hoří."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl ve čtvrtek večer, že syrská armáda zastaví v Aleppu veškerou činnost a dovolí odchod civilistů z obklíčených čtvrtí, které jsou stále ještě pod kontrolou vzbouřenců.

Úřad OSN pro lidská práva vyjádřil v pátek znepokojení ohledně osudu civilistů, kteří opustili vzbouřenecké oblasti. Stovky mužů z východního Aleppa "byly zmizeny", poté, co přešly do čtvrtí, které ovládá Asadův režim.

"Vzhledem k tomu, že Asadův režim systematicky lidi svévolně vězní, mučí a nechává je zmizet, jsme hluboce znepokojeni," řekl Rupert Colville, mluvčí UNHCR.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravicový populismus je porazitelný

9. 12. 2016

čas čtení 4 minuty

Porážka Norberta Hofera v Rakousku nám dává možnost dát vzestup pravicového populismu do řádného kontextu a hlavně, změnit stále více poraženecký narativ, který ho obklopuje, píše politolog Cas Mudde.

Je důležité nejprve přiznat, že Hofer dosáhl dosud nejlepšího výsledku pro populistického radikálně pravicového kandidátu v etablované evropské demokracii. Jeho 46,2 procent podpory v celostátním hlasování je podstatně vyšší než nejlepší volební výsledek jeho Strany svobody (FPÖ), která získala 26,9 procent v parlamentních volbách v Rakousku v roce 1999.

Pokrytectví Borise Johnsona

9. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský ministr zahraničí Boris Johnson se vyjádřil, že Saúdská Arábie vede po světě prostřednictvím svých "zástupců" nejrůznější války. Kritikové poukazují na to, že ovšem Británie k tomuto účelu bezostyšně dodává Saúdské Arábii zbraně a dostává za to obrovské množství peněz. K tomu tento kreslený komentář Steva Bella: Johnson saúdským šejkům: "Ty vaše války!" Sotva vám stačím!"

Šokující je, že britská premiérka Mayová Johnsona veřejně sprdla za to, že si dovolil vyjádřit názor, že Saúdská Arábie porušuje lidská práva. Prý takový postoj "není vyjádřením oficiální britské politiky".

Practical manual for dictators in the 21st century

Totalitarianism which has learned its lesson

10. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

The following is a practical guide for trained dictators in the 21st century

A religious interpretation of the world and later Marx's dialectic both  assume that somehow humanity is heading for a better tomorrow. Either it is the kingdom of heaven after death, or longer life. Incidentally,  Marxism is noticeably more acceptable about this. Political developments in recent years, at least from the perspective of a Central European, appear to be good empirical material for a  groundbreaking study which finally disproves this myth. Heavily inspired by the genius of contemporary totalitarian regimes such as China and Russia, Central Europeans are building a somewhat different kind of paradise: it will be what all average Czechs, Poles, Slovaks or Hungarians love. It will bypass  anything which they do not want. Perhaps they will ignore most human rights. Indeed, as demonstrated by the great teacher Miloš, it is necessary for the concept of human rights to be reassessed. The following is a practical guide for trained dictators of the 21st century.

Contemporary political systems of the West now stand on the edge  of what can still be considered democracy. It is hard to say what is the actual political system in Poland or Hungary where populists have come to power and hold a majority while doing so. It is hard to say how far the Czech Republic and Slovakia are from this strange frontier with their, more or less openly or covertly, active policies which are based on xenophobia, isolationism and the so called defensive nationalism.

A Czech version of this article is in CLICK HERE

Unpleasant facts cannot be said in a democracy?

Post-totalitarian bigotry is in our cultural DNA

10. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty



The intellectuals are supposed to provoke. They are supposed always to stand on the side of doubt. When an image is too neat and too “true", it is necessary to look within it for cracks and defects. Behind every image, and this applies especially in the digital age, is a code. It is necessary to understand this code and the intellectual should serve this. As it transpires repeatedly, Czech society, or rather Czech intellectual circles, cannot cope with that fact. The attempt to censor a critical text dealing with Václav Havel and with the hypocrisy of the West right on stage of a Prague theatre and the demonstrative departure of some people from the hall is remarkable proof of the immaturity and the low self-confidence associated with the Prague metropolitan elites.

A Czech version of this article is in CLICK HERE

Us Boring Czechs

10. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut



Anyone who is in touch with Czech society these days will see that there is a social conflict. There is much talk about democracy, about who violates it, about who is sycophantic to what power, about who steals more and who wants to usurp more power. But if you,  by means of digital teleportation,   rise above the small space-time continuum in Central Europe, in which this seemingly important political conflict is happening,  it all begins to look somewhat different. A handful of  dogmatists commands a small group of ideological fellow travellers. These are usually  divided into two camps in an odd fight for Czech identity. This struggle is enclosed in a surprisingly hermetic cultural space in which this feud has been going on for centuries. These are boring, countless repetitions of the same, in slightly modified constellations and with a slightly modified cast. To try hard for victory in such a war is as futile as howling at the moon. But  for the majority, it is  evidently a more fun way of experiencing their own identity than any attempt to be interested in something substantial. Apropos, have you noticed how quickly the Czech society solved the terrible threat of the refugee crisis?

A Czech version of this article is in CLICK HERE

Kterýkoli raněný nebo nemocný má během ozbrojeného konfliktu právo na zdravotní péči

9. 12. 2016

čas čtení 5 minut

My, níže podepsané organizace vyslovujeme u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv podporu iniciativě Zdravotní péče v nebezpečí (Health Care in Danger). Znovu důrazně žádáme, aby bylo respektováno právo nemocných a raněných na poskytnutí zdravotní péče za ozbrojeného konfliktu a aby byly zastaveny útoky na zdravotnický personál a zdravotnická zařízení.

O "špatné straně dějin"

9. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Jednou z nejčastějších výhrad vyskytujících se v  rétorických cvičeních Baracka Obamy bývalo tvrzení: "Stojíte na špatné straně dějin" adresované těm, jimž   četl Levíty. Když první černý americký prezident odchází do politického důchodu střídán prvním prezidentem oranžovým a Západ se propadá do chaosu, teze o "špatné straně dějin" zní až komicky. Kdo že to kde stál a co o tom mohl s jistotou vědět?

K omylům a nedorozuměním okolo izraelské okupace palestinských území

9. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pan Urban se ve svém článku s názvem „Palestina a Izrael: Nemůžete být přítelem nikoho“ dopouští několika omylů, které bohužel v našich končinách neustále rezonují, aniž by se je akademici, novináři a politikové snažili pomocí relevantních fakt vyvrátit. Tato nedorozumění ale ztěžují pochopení podstaty blízkovýchodního konfliktu či spíše izraelské okupace palestinských území, a proto se často setkáváme s názory, že Izraelci jsou oběťmi a Palestinci viníky.       

Vážné varování pro labouristy v doplňovacích volbách v euroskeptickém okrsku

9. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Doplňovací volby v silně euroskeptickém volebním okrsku Sleaford, který hlasoval 60 procenty pro odchod z EU, vyhrála velkou většinou kandidátka Konzervativní strany. Doplňovací volby se konaly, protože tamější konzervativní poslanec sice hlasoval pro brexit, ale rezignoval na svou parlamentní funkci proto, že nesouhlasil s postojem konzervativní vlády, která upírá parlamentu právo rozhodovat o brexitu.

Volby vyhrála za Konzervativní stranu místní lékařka dr. Caroline Johnson, a to velkou většinou 17 570 hlasů. Kandidátka euroskeptické strany UKIP byla druhá, získala 4426 hlasů. UKIP se neprosadila, zřejmě proto, že sami konzervativci přešli k ultrapravicovému euroskeptickému postoji.

Doplňovací volby byly vážným varováním pro Labouristickou stranu, jejíž kandidát byl až čtvrtý, za liberálními demokraty, s 3363 hlasy, a jehož volební podpora se propadla o 7 procent. Liberální demokraté posílili svou podporu o 5,3 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bílé helmy z Aleppa prosí o ochranu před vražděním - válka v Sýrii potrvá léta

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Dobrovolníci záchranáři z tzv Bílých helem, kteří dlouhé měsíce a roky vyhrabávali mrtvé a raněné civilisty z domů bombardovaných ruským a Asadovým letectvem, apelují naléhavě na mezinárodní organizace, aby je ve východním Aleppu ochránila. Bílé helmy varují, že záchranáři čelí mučení a popravám od postupující syrské armády a íránských ozbrojenců. Do osmačtyřiceti hodin budou v jejich moci. Rusko chce sice Asada a jeho režim zachránit, jenže Asad se odmítá podílet na moci s kýmkoliv jiným. Znamená to, že trojčlenná aliance Írán, Rusko a Asad se v budoucnosti změní a Asad nebude moci dosáhnout výrazného a trvalého vojenského vítězství.

Pád Aleppa nepovede k vítězství Asadova režimu, míní Haid Haid. Asadův režim totiž v současnosti ovládá méně než třetinu území Sýrie. K vítězství stoupenců Asadova režimu, především íránských jednotek, vedly ve východním Aleppu neshody mezi jeho obránci. Rusko Asadovi v Aleppu pomohlo intenzivním bombardováním a vyhladověním 250 000 jeho obyvatel, kteří byli udržováni od července v obklíčení bez potravin.

Takovou situaci nelze napodobit v severní Sýrii. Proti Asadovi v Sýrii stále bojuje asi 150 000 syrských vzbouřenců. Regionální mocnosto - Saúdská Arábie, Katar a Turecko, je stále intenzivně podporují proti Asadovi a jsou proti jakémukoliv řešení, které by Asadovi umožnilo zůstat u moci. Z toho vyplývá, že válka v Sýrii bude pokračovat ještě řadu let. Írán a Rusko krátkodobě podporují Asada, avšak dlouhodobě nesdílejí své cíle. Írán chce Sýrii proměnit trvale ve stát, který selhal, aby v něm měl vliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

29533

Tupost a zbabělost jako ctnosti české kultury a identity?

Přeskočilo nám

8. 12. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Česká společnost znovu prožívá normalizaci. Tentokrát nikoliv normalizaci politického charakteru, řízenou shora vládnoucí garniturou. Tentokrát žádná knuta, pod kterou by se kdokoliv musel hrbit ve strachu z perzekuce. Nikdo vás nevyhodí z práce či ze školy, když prohlásíte, že rasismus je projev omezenosti a zbabělosti. Přesto se velká část společnosti k této formě tuposti a zbabělosti hlásí, dokonce ji oceňuje. Rasistická lůza je oslavována za přítomnosti "kulturních elit" a tomu, který na protest odejde, je vyhrožováno smrtí. Normalizace nikým nenařízená, nikým nekontrolovaná. Normalizace z vlastního přesvědčení a rozhodnutí. Normalizace od lidských práv, humanismu a dalších cizáckých ideologií, jak průměrného Čecha a Češku učí Klausové, Zemanové a další komičtí názoroví vůdci "vystrašených” a "bezmocných". Češi ochotně naslouchají chronickým lhářům. Pod podmínkou, že lžou v souladu s jejich vlastním, jednoduše nabytým přesvědčením. Připadá nám to tak nějak… normální.

29530

Záměrná ignorance a normalizace utrpení

8. 12. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Vzdělání zvyšuje míru empatie – pokud přečtete hodně knih a vidíte hodně dokumentárních filmů, snáze si dokážete představit, jak se cítí lidé, kteří se od vás hodně liší. Když jste pak konfrontováni s tím, jak lidé jinde na světě zbytečně trpí, ať už hlady či vyhnáním či šestnáctihodinovou pracovní dobou, tak vám to trochu víc vadí. Možná proto, že jsem chodil dlouho do školy, tak mi připadá zarážející, kolik lidí se věnuje záměrné ignoranci a tváří se, že se jich „to“ netýká. Je to jistě velmi pohodlný postoj, stejně jako se pštros musí cítit docela dobře s hlavou zavrtanou hluboko v teplém uklidňujícím písku. Přijde mi, že utrpení a nespravedlnost se stává „normální“, a pokud se nás přímo netýká, tak máme štěstí.

TAKÉ POJÍDÁTE VÝKALY?

Papež František, sám oběť fake news, varuje před šířením falešných informaci: Je to konzumace výkalů

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Papež se sám stal obětí lživého zpravodajství, které tvrdilo, že podpořil kandidaturu Donalda Trumpa.

Ve své kritice lživého zpravodajství, jaké v ČR přinášejí zejména Parlamentní listy, konstatoval František:

"Média, šířící lživé skandály, riskují, že se stanou obětí koprofilie, tedy sexuálního vzrušení nad výkaly, a čtenáři těchto médií riskují koprofagii, tedy pojídání výkalů."

To se přesně hodí na redaktory i čtenáře Parlamentních listů.

Velký protinacistický potenciál českého národa

8. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Bohumil Kartous se vrací ve svém článku „Přeskočilo nám“ ke skupině Ortel a českému rasismu. Cituje přitom Radka Mokrého, podle nějž se rasistické odrhovačky Ortelu staly „v lidové anketě hymnou obyčejného českého člověka“. Ortel prý popisuje, s odkazem na jeden takový text, „zkušenost členů více méně 40% domácností.“ Představa, že Ortel díky tomu, že uspěl v bezvýznamném Českém slavíkovi, v němž hlasuje pár desítek tisíc lidí, má nějakou širokou lidovou podporu, mi přijde zcela absurdní. Slavík není žádná „lidová anketa“, drtivá většina společnosti Ortel neposlouchá. Jediný problém s úspěchem Ortelu na Českém slavíku je ten, že se elita toho žánru zábavy nepostavila za Radka Bangu, který upozornil na spojení Ortelu s nacismem.

Jaderná válka už není pro Rusko "nemyslitelná"

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Nově vydaná "zahraničněpolitická koncepce" Ruské federace obsahuje některé zajímavé změny a aktualizace, píše Nikolas Gvosdev. Vzhledem k tomu, že tento dokument odráží strategickou mentalitu Kremlu a to, jak pohlíží na mezinárodní vztahy, je důležité to brát vážně.

O fenoménu falešných zpráv

7. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Žijeme v postpravdivé společnosti, již symbolizují brexit, Trumpovo volební vítězství a v neposlední řadě fenomén falešných zpráv. Zdá se, jako by fakta, pečlivé vyhledávání a ověřování informací nehrály v dnešní době tak významnou roli jako dříve. Falešné zprávy mají v očích spousty lidí magickou moc, neboť přinášejí přímočará fantastická odhalení a nevyžadují od svých konzumentů přílišnou intelektuální námahu. Bylo by však zrádné soustředit se pouze na negativní dopad falešných zpráv na společnost a opomíjet podhoubí, v němž tento fenomén nalezl takový dostatek živin, aby mohl ovlivňovat politické dění na obou stranách Atlantiku.     


Nemůžete nikdy vyřešit problém, který si ani nepřiznáte:

Končí Západ poražen ve válce, aniž si jí stihl všimnout?

7. 12. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Dlouho nad "ruskou hrozbu" povznesený analytik Mark Galeotti si v poslední publikaci věnované hybridní válce a napsané ještě v době předtrumpové ZDE nebere servítky. "Západ je ve válce. Není to válka starého typu bojovaná kanonádou, ale typu nového, bojovaná šustěním peněz, vřískavými mantrami propagandistů a nenápadným šeptáním špionů."

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rozhovor Britských listů 86:

Čeští politikové drsně zanedbávají školství

2. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak nedozírné škody působí České republice špatná politika české vlády vůči školství, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Danielem Münichem, ekonomem s CERGE, který se dlouhodobě zabývá vztahem ekonomiky a školství. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Propagandistická televize RT získá dotaci přes miliardu rublů na zahájení vysílání ve francouzštině

9. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta


Na příští rok plánuje ruská propagandistická televize zahájit vysílání ve francouzštině a získá na tento účel státní dotaci ve výši přes miliardu rublů (zhruba 397 milionů korun). Hovoří o tom projekt federálního rozpočtu, který se nachází v Dumě ve druhém čtení. Vláda do návrhu po prvním čtení vnesla změny. Celkově ruská propagandistická televize RT příští rok získá dotace ve výši téměř 19 miliard rublů (7,5 miliardy korun).

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Fotoreportáž NY Times z Filipín

Vraždí nás jako zvířata

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Fotograf deníku NY Times Daniel Berehulak už fotil válku, smrt a nemoc. "To, co jsem viděl na Filipínách," píše, "působí jako nová úroveň krutosti: policisté hromadně střílí každého, kdo je podezřelý z prodeje či dokonce jen užívání drog, domobrana zcela vážně berou výzvu prezidenta Rodriga Duerteho, aby je ‘všechny povraždili‘." Fotografie, které dokumentují vraždu 57 obětí během 35 dní, provedou čtenáře chaotickou a krvavou kampaní filipínského prezidenta proti drogám, která má od 30. června, kdy se Duerte ujal úřadu, na svědomí už tisíce životů.

Palestina a Izrael: Nemůžete být přítelem nikoho

8. 12. 2016 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

Zuří-li někde konflikt, předpokládá se účast dvou či více stran, jejichž síly jsou přibližně vyrovnané, tvrdí podle Daniela Veselého nekonformní izraelský novinář Gideon Levy. Opravdu? Odkdy? Domnívat se, že výrazně slabší jaksi z definice nemůže vést či dokonce iniciovat konflikt, to není ani tak nekonformní, jako spíše, řekněme, poněkud nezralé. Ve světě, kde asymetrické konflikty převažují, to platí dvojnásob.

Multikulturní malba dětí různých barev pleti na varšavském potrubí dálkového topení byla znovu zvandalizována rasisty

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Jak jsme o tom v Britských listech už referovali, malba na potrubí byla takto zvandalizována rasisty už jednou, před několika měsíci. Varšavský komunální úřad ji pak nechal opravit a zrestaurovat. Nyní byla zvandalizována znovu.

Lidmi záměrně vytvořený hladomor v Nigérii

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nigérie je jednou z nejbohatších zemí v Africe. Nyní však když nigerijská armáda dobývá území dosud ovládané povstaleckou organizací Boko Haram, objevuje děsivé scény uměle vyvolaného hladomoru:

Lobbyista těžebního průmyslu Trumpovým šéfem Agentury na ochranu životního prostředí

8. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Scott Pruitt, nejvyšší státní zástupce Oklahomy a velmi blízký spojenec amerického těžebního průmyslu, byl vybrán Donaldem Trumpem jako budoucí šéf Agentury na ochranu životního prostředí. Jde o vcelku jasný signál, že Trump je skutečně rozhodnut zvrátit Obamovu snahu postavit se globálním klimatickým změnám. Pruitt je považován konzervativními aktivisty za hrdinu. Je jedním z republikánských nejvyšších státních zástupců, kteří zformovali alianci s některými z největších energetických firem v USA proti Obamově regulační politice, jak v roce 2014 odhalil deník NY Times. Pruitt inicioval několik žalob proti agentuře, kterou má nyní vést.

Demokratický senátor Benjamin L. Cardin na Twitteru poukazuje na to, že Pruitt patří mezi popírače klimatických změn.

Další reakce z Twitteru od demokratického poslance Jareda Polise: Trump vybral Pruitta, aby řídil Agentutu pro ochranu životního prostředí. Pruitt bojoval proti regulacím na ochranu čisté vody a emisí skleníkových plynů.

Ethan Nedelmann, aktivista prosazující legalizacvi marihuany, poukazuje na to, že Pruitt podal žalobu na stát Colorado kvůli legalizaci marihuany.

Řada dalších reakcí na Twitteru poukazuje na absurditu spočívající v tom, že člověk, který bojuje proti ochraně životního prostředí, bude řídit federální agenturu, která ji má vykonávat.

Británie: Labouristická strana se nechala zmanipulovat Downing Street k hlasování o souhlasu aktivace brexitu

8. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská Dolní sněmovna schválila ve středu - neformální - labouristickou rezoluci, vyzývající "britskou premiérku, aby přislíbila, že před aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, zveřejní plán britské vlády pro odchod z EU". Úřad premiérky v Downing Street k rezoluci přidal větu "a aby vláda aktivovala článek 50 do 31. března 2017". Tuto rezoluci hlasováním schválilo 448 poslanců Dolní sněmovny. 75 ji odmítlo. Rezoluce byla schválena většinou 373 hlasů. Proti hlasovala skupinka labouristických poslanců, nestor Konzervativní strany, eurofil Kenneth Clarke, Strana zelených a všichni poslanci Skotské nacionální strany a všichni liberální demokraté.

Bodláky Václava Duška

Hafeme a koušeme, když nic nehrozí...

8. 12. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Nevídaný, neslýchaný objev roku. Obchod se zbraněmi nebyl prý košer – cosi a kohosi jsme neurvale obešli. Nebylo tomu prvně a ani naposledy. Komodita žádána mnohými krvelačnými válečnými i mírovými vrahy. Máme zbraní i střeliva dostatek. Přibalíme klidně prémiově i dárek. Máš na to finanční hotovost, promptně dodáme. Kdo nevěří, že poloskrytá ostuda je poslední, žije v omylu. Není-liž pravda, Tomášu.

K normalizaci utrpení a násilí přispívá i orientace společnosti na malichernosti

Otázka priorit...

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Pro všechny, pro které je EET problém roku." Ekonom Robin Abu Maialeh zveřejnil nedávno na svém facebookovém profilu tento lapidární komentář k videu, jež zachycuje jeden z mnoha masakrů, kterými trpí lidé v Aleppu. Fakt, že českou společností rezonuje mnohem mocněji téma elektronické evidence tržeb, je symptomatický.

Když peníze prohrají s penězi

8. 12. 2016 / Pavel Urban

čas čtení < 1 minuta

Za komunismu se vyprávěl vtip o člověku, který usiloval o místo rozhlasového hla-hlasatele, ale ne-ne-nepřijali ho, pro-pro-pro-to-že ne-nebyl ve straně. Na tenhle vtip vzpomínám, když čtu komentáře, vysvětlující vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách jako vítězství moci peněz. Peníze opravdu hrají ve volbách důležitou roli. Aby nemanic porazil miliony dolarů, to už by opravdu musela být nějaká mimořádná situace. To ale nebyl případ letošních amerických prezidentských voleb. Tady stály miliony proti milionům. Pokud si toho analytik či komentátor neráčil všimnout, pak asi jeho analýza mít velkou cenu nebude.

7 milionů dolarů na ochranu Trump Tower, starosta New Yorku požaduje 35 milionů

8. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Republikánští poslanci sněmovny reprezentantů vyčlenili 7 milionů dolarů jako mimořádnou finanční podporu pro město New York na zabezpečení ochrany Trump Tower, firemního i osobního sídla Donalda Trumpa, v němž zvolený prezident USA a jeho tým chystají převzetí politické moci. Bill De Blasio, starosta New Yorku, přitom požadoval pětkrát tolik a nadále vyvíjí mediální tlak na Republikánskou stranu, aby dosáhl zvýšení finanční podpory.

V hodnocení gramotnosti patnáctiletých (PISA) se ČR umístila na 29. místě, jako "průměrná" země

7. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

V hodnocení schopností patnáctiletých žáků ve vědě, v čtení a v matematice se ČR umístila na 29. místě, uprostřed "průměrných" zemí. Nejlepší výsledky zaznamenal Singapur, na druhém místě je Japonsko, na třetím Estonsko, dále Taipei, Finsko, Macao, Kanada a Vietnam.

Slovinsko je na 13. místě, Velká Británie na 15. místě, Německo na 16. místě, Polsko na 22. místě, USA na 25. místě, Rakousko na 26. místě.

V úrovni znalostí a schopností ve vědě a v matematice se ČR za poslední tři roky propadlo o 5, respektive 6 bodů, ve čtení se zlepšilo o pět bodů.

Tabulka je ZDE (na str. 5)

(Níže uvedený graf se týká matematiky):

Donald Trump urážkami na Twitteru prostě reaguje na to, co je před ním

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Za posledních 11 měsíců jsem s kolegyní Jasmine C. Lee analyzoval a zkategorizoval více než 14 000 výroků na Twitteru, které zveřejnil Donald Trump, píše Kevin Quealy v deníku New York Times. Každý devátý tweet byla urážka.

Tato práce pomohla odhalit jasný vzorec - který se od Trumpova vítězství v amerických prezidentských volbách nezměnil.

OSCE vyjadřuje znepokojení nad pokusy polské vlády omezit svobodu shromažďování

7. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropští činitelé pro lidská práva vyjádřili vážné znepokojení ohledně dodatků, které minulý týden schválil polský parlament. Ty by vážně omezily svobodu shromažďování v Polsku, kdyby se staly zákonem. Vládnoucí strana Práva a spravedlnosti schválila v prvním čtením zákon, který je součástí řady nových zákonů, jejichž účelem je, jak uvádí vláda, posílit tradiční katolické a národní hodnoty. Zákon by poskytl ústředním politikům pravomoci zakazovat demonstrace.

O konzervativní kontrarevoluci v Evropě

7. 12. 2016

čas čtení 5 minut


Jak velký rozdíl může znamenat pouhých pár let, napsal Brian Whitmore. V prosinci 2013 byly evropské hodnoty na postupu na Ukrajině, v Gruzii a v Moldavsku. Nyní jsou na ústupu v samotném centru EU.

Ruská historička: Putinovo řízení státu stále více připomíná Stalina

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Jednou z nejtypičtějších charakteristik ruské politické moci je, že je neomezená, protože má jen malou vazbu na veřejnou tvář státu a není formalizovaná. To je i případ současného Putinova režimu, napsala Irina Pavlovová. A jde o jedno z "podstatných znamení", že jeho způsob vlády stále více připomíná způsob, jímž vládl Stalin.

Odvolání proti rozhodnutí dát pravomoc parlamentu ohledně aktivace brexitu neprobíhá pro britskou vládu zrovna úspěšně

7. 12. 2016

čas čtení 5 minut



Naprosto brilantní lord Pannick během své prezentace k brexitu u Nejvyššího soudu

V úterý pokračovalo u Nejvyššího soudu v Londýně před 11 nejvýznamnějšími britskými soudci odvolání britské vlády proti nedávnému rozhodnutí nižší soudní instance, že britská vláda nemá pravomoc aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z Evropské unie bez souhlasu parlamentu.

V pondělí a v úterý dopoledne u Nejvyššího soudu prezentovali argumentaci londýnské vlády její právníci a soudě podle kritických reakcí soudců Nejvyššího soudu během prezentací právníků londýnské vlády, její argumentace zřejmě nebyla přijata zrovna pozitivně. V jednu chvíli byl právní zástupce londýnské vlády jedním ze soudců upozorněn, že se mu během pěti minut podařilo ctihodnému soudu předložit dva navzájem protikladné argumenty. "Budeme se muset rozhodnout při čtení transkriptu jednání, který z nich přijmout," poznamenal předseda soudu ironicky.

Úterý odpoledne bylo dobou, kdy argumenty proti vládě a ve prospěch pravomoci parlamentu předložil u Nejvyššího soudu snad nejbrilantnější (a velmi drahý) britský právník lord Pannick, zástupce podnikatelky Giny Millerové, která vládu žaluje, že nemůže jen tak aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy bez souhlasu parlamentu.

Jednání soudu se živě vysílalo na internetu. Asi hodinová prezentace lorda Pannicka byla naprosto brilantní. Připomínala soudní jednání s právníkem Perry Masonem v detektivkách od Earle Stanleyho Gardnera, poznamenává Jan Čulík.

Britský tisk si dovolil slovní hříčku: "Jednání u Nejvyššího soudu vyvolalo ve vládních kruzích Pannicku."

Angela Merkelová - poslední z klíčových Obamových spojenců

7. 12. 2016

čas čtení 3 minuty


Jen před několika měsíci německá kancléřka Angela Merkelová svedla dohromady lídry z USA, Británie, Francie a Itálie, aby diskutovali o krizích ve světě. Tento okamžik je zachycen na fotografii pěti politiků u konferenčního stolu. Když v červenci uspořádá summit 20 předních světových mocností, bude poslední, kdo z nich politicky přežil - a řada politik jejích partnerů se může obrátit opačným směrem.

Američtí židé a muslimové utvořili alianci proti nenávisti

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

V důsledků vlny xenofobní nenávisti, která se vzedmula v USA po vítězství Donalda Trumpa, se začali američtí židé a muslimové spojovat v překvapivé nové alianci, píše deník New York Times. Odkládají své neshody ohledně Izraele a spojují se v odhodlání vůči tomu, co může v USA nastat.

Jonathan Greenblatt, generální ředitel Anti-Defamation League (Ligy proti difamaci), uvedl v nedávném interview: "Židé vědí velmi dobře, co to znamená být identifikován a značkován, být registrován a odváděn stranou. V židovské komunitě to vyvolává velmi silné emoce."

Greenblatt vyvolal ovace ve stoje, když na konferenci své organizace v Manhattanu zdůraznil, že pokud kdy budou v Americe muslimové nuceni se registrovat, "toto je den, kdy tento hrdý žid se půjde registrovat jako muslim".

"Všichni z nás známe příběh dánského krále, který řekl, že jestliže židé v jeho zemi budou muset nosit žlutou hvězdu, bude ji nosit celé Dánsko."

Téměř 500 muslimských a židovských žen se tuto neděli účastnily v Madisonu ve státě New Jersey výroční konference Sesterství Salaam Shalom, organizace, která má nyní 50 poboček ve více než 20 amerických státech. Bylo to dosud největší taková konference. Na svých facebookových stránkách zaznamenává tato organizace nenávistné útoky proti židům a proti muslimům.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
45208