Akcie na londýnské burze drasticky klesají kvůli obavám z Brexitu

15. 6. 2016

čas čtení 2 minuty



Stav londýnské burzy od minulého čtvrtka

Hodnoty akcií na londýnské burze poklesly v úterý kvůli obavám z Brexitu o 30 miliard liber (1020 miliard Kč). Index londýnské burzy FTSE 100 nejdůležitějšího jednoho sta britských podniků poklesl o 121 bodů na 5923, už po čtvrtém dnu rapidního poklesu. (Ve středu ráno burza mírně stoupla na 6000, pak znovu začala klesat.) Investoři po celém evropském kontinentu utrpěli obdobné ztráty.

Rozhovor Britských listů 61:

Jsou Češi přijímáním čínských investic užitečnými idioty?

10. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous s Tomášem Hrudou, bývalým ředitelem Czechinvestu, o tom, co jsou a co nejsou prospěšné investice do České republiky a zda a kdy mohou vést k modernizaci a technologickému rozvoji české ekonomiky. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

57 konzervativních poslanců se vzbouřilo proti britskému ministru financí

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Britský ministr financí George Osborne varoval, že bude nutno zvýšit daně o 15 miliard liber, pohonné hmoty a alkohol budou muset být také více zdaněny a zdravotnictví, školství a obrana utrpí drastické škrty, pokud Británie odejde z EU. V tom případě se totiž objeví v britském státním rozpočtu černá díra 30 miliard liber.

Kampaň za odchod Británie z EU obvinila Osborna, že tím porušil sedm předvolebních příslibů, na jejichž základě byla Konzervativní strana loni zvolena, a nabídla idealistickou vizi existence Británie po odchodu z EU, kdy budou na všechno peníze.

Stoupenci Brexitu varovali, že Osbornovy finanční škrty by zlikvidovaly jeho důvěryhodnost a že Osborne i premiér Cameron by byli svrženi.

Bob Geldof se střetl s Nigelem Faragem na řece Temži

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Euroskeptik a šéf strany UKIP Nigel Farage zorganizoval na středu dopoledne flotilu probrexitových člunů, především probrexitových anglických rybářů, které demonstrovaly na řece Temži za odchod Británie z EU. Mělo to evokovat duch evakuace Britů malými čluny z Dunkirku během druhé světové války. Proti němu se postavil známý hudebník a lidskoprávní aktivista Bob Geldof, který upozornil, že Británie má druhou největší rybářskou kvótu v EU. Obvinil megafonem Farage ze lhaní a varoval, že Farage není žádným přítelem anglických rybářů. Na to reagoval jeden člun podporující Brexit tím, že začal na Geldofův člun stříkat z hadice vodu.

Greenpeace zaútočil na jednu z největších rybářských lodí, které se na řece Temži účastní Farageova protestu proti EU. Je to loď Christina S ze skotského města Peterhead. Před čtyřmi lety majitelé této lodi hráli klíčovou roli v rybářském podvodu v hodnotě 63 milionů liber. Majitelé lodi Ernest Simpson a jeho syn Allan Simpson tehdy dostali každý pokutu ve výši 65 000 liber a soudy jim zkonfiskovaly 725 000 liber za to, že protizákonně lovili makrely a herinky. Ernest Simpson přiznal, že spáchal podvody vylovením a prodejem nedeklarovaných ryb za více než 2 miliony liber a jeho syn za více než 2,7 miliony liber. Šlo o rozsáhlý podvod, jehož se účastnila celá řada skotských rybářů a několik významných továren na zpracování ryb.

John Sauven, ředitel organizace Greenpeace UK, upozornil, že je "nešťastné" že se protestu britských rybářů na řece Temži účastní právě tato loď.

Překvapivá blízkost ČSSD a TOP 09 jako dno politického nihilismu

15. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V životě se stávají situace, kdy se překreslují mapy spojenectví a kdy se pod tlakem reality proměňují priority. Zdá se, že jsme něčeho podobného dnes svědky v nejvyšší české politice. Včera v ČRo Plus jsem slyšel, jak si notují poslanci Huml (ČSSD) a Korte (TOP09) a stejně tak si notovali v nedělních Otázkách V. Moravce ministr Chovanec, první místopředseda ČSSD, s předsedou TOP09 Kalouskem.

Ruský tisk varuje, že zpravodajství státních TV stanic je lživé

15. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Buďte opatrní! Ve zpravodajství televizních stanic často dochází k zkreslování faktů a k lživým zprávám. Nejčastěji se to vyskytuje na televizních stanicích NTV a Rossija."

Původně toto varování vydal sibiřský list Jakutsk večernij, nyní ho vydávají i četné jiné ruské noviny jako vyjádření solidarity. Tento týden varováni vyšlo v asi dvaceti ruských novinách. Šíří se také po sociálních sítích. Podrobnosti v angličtině ZDE

Přijďte na veřejnou debatu ve středu 15. 6. v 16:00

Nakolik objektivní je vysílání Českého rozhlasu?

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Rada Českého rozhlasu tímto zve zájemce na Veřejnou prezentaci dvou nezávislých odborných analýz, které byly vypracovány v rámci výběrového řízení pro potřeby Rady Českého rozhlasu firmou Focus:

Mediální reprezentace „ukrajinské krize“ ve vysílání Českého rozhlasu

Kauza „Agrotec“ ve vysílání Českého rozhlasu

Norsko učinilo vůči EU jedny z největších ústupků za mnoho let

15. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta


Norský parlament v pondělí drtivou většinou schválil finanční dohled EU nad národními institucemi, což kritici označují za "největší ústup od suverenity od dohody o Evropském ekonomickém prostoru".

136 hlasů pro a 29 proti znamená, že parlament spojil finanční a pojišťovací instituce s pravidly EU. Agentura ESA bude mít pravomoc ověřovat, zda norské finanční instituce plní evropské předpisy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Mediální organizace jsou překvapeny, jak silně jsou jejich reportéři ztraumatizováni osudem uprchlíků

15. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Média, která informují o uprchlické krizi, čelí silné traumatizaci svých reportérů uprchlickou krizí. Je to překvapivé, protože reportéři se daleko lépe vyrovnávají s válkou.

"Pro válečné veterány, reportéry z válečných konfliktů, je práce z uprchlických zón zvlášť traumatizující," vysvětluje Phil Chetwyng, globální šéfredaktor tiskové kanceláře Agence France-Presse. "Ve válce totiž máte pocit, že jste jako reportér ohrožen stejně jako lidé, kteří ve válečné zóně žijí. Lidé se velmi obtížně vyrovnávají se situací, v níž oni sami ohroženi nejsou, ale dívají se na to, jak se v moři potápějí lodi a lidé umírají na utopení."

Caroline Hawley, diplomatická korespondentka BBC se nedávno vrátila z řeckého ostrova Lesbos: "Člověk je připraven na práci ve válečné zóně, bere si s sebou neprůstřelnou vestu. Když cestujete do válečné zóny, připravíte si vlastní psychické bariéry."

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Britský premiér se chce na poslední chvíli obrátit na EU s prosbou o omezení imigrace

15. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V důsledku rostoucí hysterické xenofobie, rozdmychávané bulvárním tiskem, motivuje Angličany nenávist vůči cizincům k hlasování za odchod Británie z Evropské unie, jak to naznačují nejnovější průzkumy veřejného mínění. Downing Street nyní uvažuje o tom, že by na poslední chvíli chtěla požádat EU o novou dohodu o omezení volného pohybu pracovních sil po celé Evropské unii, buď tím, že by vydala jednostranné prohlášení, že o toto omezení bude usilovat, anebo získání souhlasu od evropských politiků, že by se o tom začalo jednat, až bude Británie příští rok předsedat Evropské unii.

Úřad britského premiéra se však obává, že takový příslib na poslední chvíli voliče nepřesvědčí a šance na získání souhlasu od evropských politiků jsou malé. Francie a Německo zaujímají velmi nepřátelský postoj vůči jakýmkoliv snahám znovu destabilizovat pracně dosaženou dohodu letos v únoru.

Labouristická strana začala pod tlakem xenofobních názorů veřejnosti také nahlas uvažovat o možnostech omezení volného pohybu osob z Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině

V syrské válce zahynulo už 470 000 lidí. 9 dětí tuto neděli

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Devět dětí je mezi 30 mrtvými v Sýrii. Rusko a Asadovo letectvo intenzivně bombardují civilní oblasti

V syrském městě Idlib zahynulo v důsledku leteckých úderů v neděli 34 lidí. Při útoku na trh a na činžovní dům zemřelo devět dětí. Provincie Idlib je v posledních týdnech terčem intenzivního bombardování. 46 lidí, včetně 14 dětí zahynulo v Idlibu během posledních 24 hodin. Několik monitorovacích organizací a místní aktivisté obvinili z náletů na civilní cíle Rusko. Ruské úřady to popírají. V syrské válce zahynulo už 470 000 lidí. Polovina obyvatelstva Sýrie byla vyhnána ze svých domovů, uvádí OSN.

Vrah z Orlanda navštěvoval tamější homosexuální klub Pulse a snažil se balit mladé muže

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Omar Mateen, vrah z Orlanda, podle svědectví pravidelných návštěvníků homosexuálního klubu Pulse ho také pravidelně navštěvoval a snažil se tam balit mladé muže. "Někdy se opil tak intenzivně, že se choval hlasitě a agresivně," svědčil pravidelný návštěvník klubu Ty Smith. Byl to muslim a opíjel se.

Povšimněte si: choval se agresivně, nikoliv bigotně. Nešířil kolem sebe nadávky proti homosexuálům. Na mobilu měl Mateen aplikaci Jack’d pro balení homosexuálních mužů.

Zdá se, že Mateenova motivace pro vraždění v orlandském klubu Pulse byla o hodně složitější, než údajná islamistická nenávist, poznamenává David Shariatmadari.

Zdroj v angličtině ZDE ZDE

Uprostřed slepé paniky se Labouristická strana pokusí přesvědčit Brity, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn zmobilizuje celý svůj stínový kabinet i předsedy tří hlavních britských odborových svazů uprostřed rostoucí paniky mezi stoupenci setrvání Británie v EU, že by Británie 23. června mohla hlasovat pro odchod z Evropské unie.

Konzervativní premiér David Cameron se rozhodl ustoupit do pozadí a dát prostor labouristům, kteří přiznávají, že jejich voliči souhlasí s argumenty stoupenců Brexitu, že odchod Británie z EU by zastavil imigraci. (To by bylo pravda pouze potud, pokud by Británie byla ochotna ztratit přístup k jednotnému evropskému trhu.)

V Downing Street se prý podle informovaných zdrojů šíří "slepá panika". Britští voliči obviňují politiky, argumentující pro setrvání Británie v EU, ze zrady.

Téměř milion údajných komunistů byl vyvražděn v Indonésii v polovině šedesátých let

13. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Moderátor: "Jednou z nejděsivějších věcí pro mě, a já jsem dost podrobně seznámen s tím, co se v Indonésii dělo v šedesátých letech, je to, že sousedi se navzájem udávali jako údajní sympatizanti s komunismem. Někdy prostě jen proto, aby tím zachránili vlastní život."

Louise Doughty: "Mnoho těchto příběhů pro mě mělo obrovskou rezonanci, protože můj čtvrtý román se odehrává v Evropě, je to román o holocaustu, a odehrává se na území, které je dnes v České republice. Jsou v něm židovské postavy a romské postavy, které zatkne Gestapo a pošle je do koncentračního tábora. Tohle je jeden z nejděsivějších rysů velkých konfliktů. Že se sousedé proti sobě navzájem postaví. Jako první myslíme na to, že chceme zachránit vlastní rodinu, vlastní děti. To často vede k udávání sousedů. I lidí, kterým byste v normální stabilní společnosti nikdy neublížili. Avšak když se společnost rozloží a když zmizí občanský pořádek, lidé propadnou svým nejhlubším ochranářským pudům. Myslím, že v takové situaci bych se tak začala chovat i já."

Indonéský prezident nařídil vyšetřování masakru, kdy v letech 1965-1966 byl v Indonésii vyvražděn téměř milion občanů, označených za komunisty poté, co byla tamější komunistická strana obviněna, že se pokusila o neúspěšný puč, informoval v neděli publicistický pořad rozhlasu BBC Newshour.

Ještě nyní, o padesát let později, žije v Indonésii mnoho lidí, kteří nechtějí, aby se o tomto vraždění mluvilo. Reportérku BBC podrobila výslechu místní policie a zastrašovala ji, když se pokusila hovořit s ředitelem institutu pro vyšetřování masakru. V Indonésii existuje nejméně 120 hromadných hrobů z této doby.

Donald Trump zrušil akreditaci deníku Washington Post

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump zrušil akreditaci amerického deníku Washington Post, protože "nemá novinářskou integritu". List získal během své historie 45 Pullitzerových cen.

V Trumpově prohlášení se praví: "Washington Post bohužel píše o panu Trumpovi velmi nepřesně. Dnešní titulek "Donal Trump tvrdí, že se prezident Obama podílel na střelbě v Orlandu" je toho dokonalý příklad. Už nebudeme spolupracovat s publikací, která dává přednost počtu "kliků" před novinářskou integritou. Nemají vůbec žádnou novinářskou integritu a píší o panu Trumpovi falešně. Panu Trumpovi nevadí záporné články, ale musejí být poctivé. Faktem je, že deník Washington Post je zneužíván majiteli Amazonu jako jejich politický lobbista, aby ta firma nemusela platit daně a nemohla být žalována za monopolistické tendence, které vedly k zničení obchodních domů a maloobchodního průmyslu."

Šéfredaktor listu Washington Post Marty Baron to označil za "odmítnutí role svobodného a nezávislého tisku".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Daily Mail: "Zuřivost nad spiknutím pustit do Británie 1,5 milionů Turků"

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Podobně jako Parlamentní listy v Česku, britský bulvární deník Daily Mail dál šíří před referendem o Brexitu do britské veřejnosti nesmysly. Podle listu je Británie ohrožena "tajným plánem britského premiéra vpustit do země 1,5 milionu tureckých občanů":

Stoupenci Brexitu: Pokud Británie neodejde z EU,"stane se terčem islamistického extremismu jako v Orlandu"

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Islamistický extremismus je opravdovou hrozbou našemu způsobu života. Jednejte nyní, než i u nás budeme svědky masakrů jako v Orlandu. Hlasujte pro odchod z Evropské unie," argumentovala v transparentu v pondělí britská kampaň za Brexit. Transparent, který rozšířil miliardář Aaron Banks, vyvolal takový odpor politiků a veřejnosti, že musel být stažen:

Británie: Stoupenci Brexitu mají údajně už šestiprocentní náskok

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného o víkendu společnostní ICM pro deník Guardian vyplývá, že podpora mezi britskými voliči pro odchod Británie z EU zřejmě sílí. Pro Brexit se vyslovilo 53 procent voličů, zatímco pro setrvání Británie v EU 47 procent, pokud se vyloučí procento dosud nerozhodnutých voličů. Podpora pro Brexit vzrostla před čtrnácti dny, kdy se jeho stoupencům podařilo učinit z imigrace zásadní téma, a od té doby sílí.

Klesá počet nerozhodných voličů, kteří se zřejmě přidávají na podporu Brexitu. V současnosti je nerozhodných voličů jen 7 procent, před čtrnácti dny jich bylo 9 procent.

Setrvání Británie v EU podporují labourističtí voliči poměrem 58 procent vůči 38 procentům, konzervativní voliči poměrem 47 procent vůči 49 procentům a voliči euroskeptické strany UKIP poměrem 2 procenta vůči 97 procentům.

Mladí lidé ve věku 18-34 let podporují setrvání Británie v EU poměrem 56 procent vůči 39 procentů, kdežto penzisté starší 65 let podporují odchod Británie z EU poměrem 55 procent k 39 procentům.

Labouristé se opožděně snaží své voliče zmobilizovat, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU, neboť odchod Británie z EU by byl strašlivě nebezpečný nejen pro Británii a pro celou EU, ale i pro budoucnost samotné Labouristické strany. Je však možná už pozdě, zejména proto, že britský bulvární tisk nedá politikům z Labouristické strany prostor pro jejich argumentaci. Britský bulvární tisk je tak posedlý hysterickou podporou Brexitu, že ignoroval i masakr v Orlandu.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

BRITÁNIE SE ROZPADÁ - DOPADNE EU STEJNĚ?

Stoupenci Brexitu pustili ze řetězu fúrie, které sami nezvládnou

14. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Vzbudíme se ráno po referendu dne 24. června a vzpomeneme si, že jsme byli umírněný národ, kterého nedokázali svést na zcestí svou píšťalou krysaři ani z ultrapravice, ani z ultralevice? Moc s tím nepočítejte. Víme, jak lze zničit civilizované demokracie vlnou rasismu a xenofobie. A ať referendum dopadne jakkoliv, kam bude dál směřovat veškeren tento hněv?

Angličtí fotbaloví fanoušci v Marseille to říkali jednoznačně: "Ať jde Evropa do prdele, všichni hlasujeme pro odchod!" skandovali. Přesně tak skálopevně jsou o nutnosti odchodu Británie z EU v Británii přesvědčeni mnozí voliči Labouristické strany. Zacpávají si uši a neakceptují věcné protiargumenty, píše Poly Toynbee.

V ústředí Labouristické strany v Londýně telefonují mladí dobrovolníci labouristickým voličům a snaží se je přesvědčit, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU. Setkávají se s odporem, všichni chtějí hlasovat pro odchod. "Podporoval jsem Labouristickou stranu celý život, ale teď chci z EU odejít," zní jednotný hlas. Proč? Prvním argumentem je odpor vůči imigrantům. Na druhém místě je lživé tvrzení, že Británie posílá každý týden do EU 350 milionů liber. "Chci svou zemi zpět - třetí argument." A čtvrtý: "Chci, aby pro setrvání Británie v EU nehlasoval vůbec NIKDO."

Moskevský fotbalový činitel ruským chuligánům ve Francii:

Výborně, chlapci, jen tak dál!

14. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Igor Lebeděv zdůraznil, že ruské fotbalové fanoušky, kteří páchali v Marseille násilí, je nutno pochválit, že "hájí čest své země". "Nevidím nic špatného na tom, že se fanoušci perou," napsal Igor Lebeděv na Twitteru. "Naopak. Jen tak dál chlapci, výborně!"

Lebeděv je členem výkonného výboru ruského fotbalového svazu a poslanec nacionalistické Liberálnědemokratické strany a náměstek předsedy ruského parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská vláda zaútočila na svobodu internetu

14. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Varšava utužuje dohled nad internetem jménem "bezpečnosti států", přestože Polsko nezažilo teroristický útok od roku 1939, píší ve Foreign Policy.

Polská vláda schválila zákon, který četnými mlhavými formulacemi omezuje svobodu internetu. Odmítla kritiku parlamentní opozice s tím, že "opozice napomáhá teroristům". Zákon umožňuje svévolné věznění cizinců a jejich sledování. Polská výzvědná služba dostala právo bez soudu likvidovat servery, o nichž její agentu rozhodnou, že jsou "hrozbou bezpečnosti státu". Po vyhlášení (mlhavě definovaného) mimořádného stavu bude mít od nynějška polská policie právo vyřadit z provozu veškeré telekomunikace (také mlhavě definované). Zákon také poskytuje výzvědným službám neomezené právo shromažďovat informace o polských občanech.

Nebezpečím je, míní server Foreign Policy, že tento drastický zákon se lehce může stát inspirací pro vlády jiných zemí střední Evropy.

Tolik obsahová analýza, kterou si ČRo sám objednal

Český rozhlas ukazuje migrační krizi jako "problém ohrožující české občany" a redaktoři jsou "explicitně xenofobní"

7. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

Podle RRTV je však "všechno zcela v pořádku"

Český rozhlas v posledním roce zadal vypracování tří obsahových analýz k různým tématům, která se dostala do širšího povědomí veřejnosti. Byla to ukrajinská krize, imigrační vlna a Agrotec. Dále nechal ČRo vypracovat analýzu vybraných pořadů Radiožurnálu a ČRo Plus. Z analýzy o pojetí migrační krize mimo jiné vyplývá, že ČRo vytváří negativní vazbu k pojmu "imigrant" a vytváří okolo imigrační krize narativ vnitřního ohrožení ČR. Níže z obsáhlé analýzy přímo citujeme.

Útok v Orlandu: Zkouška pro Ameriku

13. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Teroristé mívají na mušce víc než jen bezprostřední oběti - jejich terčem jsou liberální, otevřené společnosti, které hodlají zničit. Ve volebním roce zabiják z Orlanda se svým širším záměrem možná uspěl, napsala Ines Pohl.

Zvrácený vztah mezi veřejností a médii:

My diktujeme, vy nám to potvrďte

9. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Česká televizní rutinérka Obzinová odůvodňovala reportérům TV Prima, že televize musí k uprchlické krizi "zaujmout postoj". Pravděpodobně jen shodou okolností je ten postoj založen na vyvolávání hysterie a podněcování strachu veřejnosti z uprchlíků. Shodou okolností tento "postoj" rezignuje na jakoukoliv snahu o objektivitu a nadbíhá většinovému názoru vytvořenému politickou a mediální manipulací politováníhodné úrovně. Prima má jasno: vzhledem k tomu, že její zpravodajství sledují spíše starší a spíše méně vzdělaní lidé, nabízí jim to, co chtějí slyšet. Nabízí nikoliv zpravodajství, ale confirmation bias, utvrzování stereotypů, v tomto případě bludů. Kdo to nedělá, ztrácí oblibu a to je pro média na historickém ústupu, jako je TV Prima, smrtící... 

O vraždění v Orlandu a obyčejné korelaci

13. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Oba zbylí američtí prezidentští kandidáti, Hillary Clintonová i Donald Trump, interpretují víkendový masakr v Orlandu na Floridě a využívají jej ve volební kampani, aniž by se snažili vysvětlit, co se skutečně stalo. Místo toho se upínají ke korelaci vraždění s určitým vybraným znakem - podle toho, jak vypadá jejich vlastní politická agenda. Korelace sama o sobě racionálně nevysvětluje, proč se dva znaky vyskytují společně; maximálně může být podnětem k dalšímu zkoumání příčinné vazby. Přesto, statisticky vzato, i na základě korelace můžete formulovat určité (statistické) prognózy.

V Orlandu nezabíjel islámský terorismus, nýbrž rasismus a homofobie

13. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Otřesný masakr v gay klubu v americkém městě Orlando, během nějž útočník Omar Mateen zastřelil 50 lidí a posléze byl sám usmrcen zasahujícími policisty, je bezesporu nejhorší masovou střelbou v dějinách USA. Uvážíme-li, že jde již o 161. masovou střelbu spáchanou letos ve Spojených státech, při nichž přišlo o život celkem 213 osob ZDE, je na místě spíše kriticky reflektovat excesy kultury zbraní v USA, než horečně sbírat politické body při volebním klání, jak činí především republikánský uchazeč o křeslo v Bílém domě Donald Trump.

Nejde o změnu Britských listů, ale mediální krajiny v ČR

11. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Michal Musil píše, že se Britské listy změnily. Nemyslím, že se změnil deník. Ten vždy v podstatě reagoval na to, co se děje ve zbytku mediální krajiny. Tam se nyní, jak jsem snažil popsat, děje zčásti vysoká míra prostituce s dominantním veřejným postojem k uprchlické krizi, zčásti obcházení tématu, které se obejít nedá. Minimálně podle jedné sémantické analýzy dvou stanic veřejnoprávního rozhlasu (Radiožurnál a ČRo Plus) je tato stanice zatížena stereotypním, tendenčním zpravodajstvím a publicistikou.

3. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

11. 6. 2016

čas čtení 7 minut



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z předchozích týdnů:

Téma 1. Apatie, nebo účast? Agenda pro dynamickou demokracii ZDE

Téma 2. Válka a mír: Perspektivy pro mírovou planetu ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

Dominika Švecová k tomu dodává: Čtenáři našich článků se nás ptají na vznik a význam této iniciativy. Je to otevřená diskuse pro všechny. Zajímají nás názory lidí, kteří nejsou normálně slyšet. A tímto jim dáváme prostor. Děláme to proto, aby se v Čechách na tato témata otevřela diskuse. Každý kdo tu žije, tak má právo se vyjádřit k dění v ČR a v EU. Nevěříme, že nikdo nikoho neposlouchá. Věříme, že jen společně můžeme najít odpovědi na otázky, které se nás týkají.

Pokud o těchto tématech nebudeme mluvit, a budeme dělat, že neexistují, tak budou jiní rozhodovat za nás. Aby ti, co neustále křičí, měli možnost vidět, co si lidi opravdu myslí. Když si tyto věci budeme sdělovat pouze osobně už nikdo jiný si je nepřečte nedozví se o nich. Důležité je zapojit se, jakkoliv. Jen otevřenou diskusí si můžeme tříbit názory a na něčem se shodnout, protože věc / téma uvidíme z různých úhlů pohledu. A opravdu nemáme na mysli mít diskuzi pro diskuzi! "have a discussion for the sake of having discussion"! Tak snad touto iniciatiou rozmluvíme lidi, kteří se k těmto tématům normálně nevyjadřují. A přineseme čerstvý vítr do plachet lidem, kteří se nemohou dohodnout, a nabídneme jim diversitu - názory od lidí, se kterými se normálně nesetkávají.

Zmatené reakce na masakr v Orlandu

13. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Donald Trump napsal na Twitteru:

"Zmíní se prezident Obama konečně o islamistickém terorismu? Pokud ne, měl by okamžitě s ostudou rezignovat!"

Hilary Clintonová reagovala nejuměřeněji. Vyjádřila jen soustrast s obětmi a uvedla, že čeká na výsledky vyšetřování. Bernie Sanders zdůraznil potřebu kontroly zbraní.

Už počáteční reakce ukazují, jak zmatené zřejmě budou americké reakce. Tento masakr se netýká imigrace. Omar Mateen se narodil v Americe. Z masakru nelze vinit jiný národ. Jeho nenávist byla domácí, americká, píše komentátor Gary Younge.

Byl střelec z Orlanda "osamoceným atentátníkem"?

13. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Omar Mateen údajně nedávno přislíbil loajalitu Islámskému státu. To naznačuje určitou míru zmatenosti a neznalosti. Stoupenci Islámského státu totiž musejí prokazovat loajalitu jeho šéfovi, nikoliv organizaci. Islámský stát posléze informoval, že útok v Orlandu nebyl proveden, na rozdíl od pařížských útoků loni v listopadu, na příkaz jeho vysokých činitelů ani jimi nebyl plánován, upozorňuje odborník na terorismus Jason Burke.

Netypický pro Islámský stát je i cíl útoku. I když islamističtí extremisté v posledních letech projevují vysokou míru homofobie, Islámským státem plánované masové útoky se dosud nezaměřovaly na homosexuální komunitu. Proto je přímé angažmá Islámského státu nepravděpodobné.,

Americká policie bude zkoumat, do jaké míry byl Omar Mateen samotář. V Evropě bylo většinou zjištěno, že osamocení atentátníci nebyli osamocení, měli vždycky vazby na al Kajdu, Isis nebo jiné extremistické frakce, i když někdy jen vzdáleně. Je zřejmě důležité, že ve svém telefonátu před útokem na nouzovou linku 911 hovořil Omar Mateen o útocích bratří Carnajevů na bostonském maratonu v roce 2013. Ti neměli žádné vazby na žádné džihádistické organizace.

Z výzkumu vyplývá, že většina "samostatných atentátníků" má podporu v malých sítích. Některé podporují rodinní příslušníci nebo přátelé, nebo se alespoň svěří blízkým společníkům. V Evropě pochází hlavní hrozba za posledních devět měsíců ze sítě mladých mužů, kteří se všichni znali a pocházeli z jediné čtvrti v Bruselu. FBI ví, že opravdu osamocení atentátníci bývají spíše výjimkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Levicoví euroskeptici mohou rozhodnout o Brexitu

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


V Evropě se obvykle předpokládá, že členové britské Labour Party jsou přirozenými eurofily, zatímco konzervativci mají spíše sklon ke skepsi ohledně zásluh evropské integrace. Od vedení labouristů se normálně neočekává, že označí osmadvacítku za "úžernickou Evropu, která mění své menší státy v kolonie dluhové peonáže", jak vloni napsal Jeremy Corbyn. Ale když veteránský euroskeptik zvítězil v souboji o předsednictví, mnozí začali pochybovat, kam se strana postaví ve věci referenda o členství v EU.

Selhání abenomiky a prokletí japanizace

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


"Japanizace" se vztahuje k dlouhé japonské stagnaci - chorobě, která strašila v hlavách všech účastníků nedávného summitu G7. Premiér Šinzo Abe správně odložil zvýšení daní, ale opozici lze prominout, že se do něj pustila kvůli tomu, jak náhle obrátil. Není možné nijak přislazovat špatnou zprávu o takzvané abenomice - snaze oživit ekonomiku monetárním uvolňováním, fiskálními výdaji a strukturálními reformami. Na letitou stagnaci země vycházejícího slunce měla zanedbatelný účinek, napsal Jeff Kingston.

Inspekční orgán OSN:

Jaderná dohoda s Íránem zatím funguje, avšak inspektoři jsou "přepracovaní"

13. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Šéf Mezinárodního úřadu pro atomovou energii ve Vídni konstatuje, že Írán dodržuje loňskou jadernou dohodu do písmene, avšak že jeho inspektoři jsou přepracovaní vzhledem k tomu, že musejí monitorovat dodržování této dohody v zemi o velikosti Aljašky, píše Washington Post.

Yukiya Amano, generální ředitel Mezinárodního úřadu pro atomovou energii zdůraznil, že tvrdá práce na verifikaci paktu bude zřejmě pokračovat po dlouhá léta, a naznačil, že bude usilovat o to, aby zůstal v čele úřadu po třetí funkční období, aby mohl dohlédnout na dokončení této práce.

"Je to stále ještě nepevné," říká Amano o dohodě. "Dosažení dohody bylo velmi důležité, ale učinit ji udržitelnou vyžaduje velké úsilí."

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20655