Byl střelec z Orlanda "osamoceným atentátníkem"?

13. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Omar Mateen údajně nedávno přislíbil loajalitu Islámskému státu. To naznačuje určitou míru zmatenosti a neznalosti. Stoupenci Islámského státu totiž musejí prokazovat loajalitu jeho šéfovi, nikoliv organizaci. Islámský stát posléze informoval, že útok v Orlandu nebyl proveden, na rozdíl od pařížských útoků loni v listopadu, na příkaz jeho vysokých činitelů ani jimi nebyl plánován, upozorňuje odborník na terorismus Jason Burke.

Netypický pro Islámský stát je i cíl útoku. I když islamističtí extremisté v posledních letech projevují vysokou míru homofobie, Islámským státem plánované masové útoky se dosud nezaměřovaly na homosexuální komunitu. Proto je přímé angažmá Islámského státu nepravděpodobné.,

Americká policie bude zkoumat, do jaké míry byl Omar Mateen samotář. V Evropě bylo většinou zjištěno, že osamocení atentátníci nebyli osamocení, měli vždycky vazby na al Kajdu, Isis nebo jiné extremistické frakce, i když někdy jen vzdáleně. Je zřejmě důležité, že ve svém telefonátu před útokem na nouzovou linku 911 hovořil Omar Mateen o útocích bratří Carnajevů na bostonském maratonu v roce 2013. Ti neměli žádné vazby na žádné džihádistické organizace.

Z výzkumu vyplývá, že většina "samostatných atentátníků" má podporu v malých sítích. Některé podporují rodinní příslušníci nebo přátelé, nebo se alespoň svěří blízkým společníkům. V Evropě pochází hlavní hrozba za posledních devět měsíců ze sítě mladých mužů, kteří se všichni znali a pocházeli z jediné čtvrti v Bruselu. FBI ví, že opravdu osamocení atentátníci bývají spíše výjimkou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6846

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016