Merkelová po nedělních volbách v Berlíně v bojovném projevu přiznala chyby, avšak plně neustoupila

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová přijala plnou odpovědnost za katastrofální volební výsledek CDU v nedělních volbách ve spolkovém státě Berlín a přiznala chyby ve svém přístupu k uprchlické krizi.

V neobvykle sebekritickém, ale také bojovném projevu uvedla Merkelová v pondělí odpoledne, že zajistí, aby se neopakovaly chaotické scény na německých hranicích, "kdy jsme po určitou dobu neměli kontrolu". "Nikdo nechce opakování loňské situace, včetně mě," řekla Merkelová.

Avšak Merkelová se nedistancovala od svého rozhodnutí z loňského září otevřít hranice Německa tisícům uprchlíků, kteří uvízli na budapešťském nádraží Keleti. Chybou bylo, uvedla kancléřka, že se ani ona, ani její vláda, rychleji nepřipravily na masový pohyb obyvatelstva vyvolaný konflikty na Blízkém východě.

Rozhovor Britských listů 75:

Musíme lidem dodat pohledy za kapitalismus

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, co si počít s orgiemi iracionální, nenávistné xenofobní hysterie v českých a středoevropských médiích a zda z toho vyvázneme bez úhony, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s novinářem Martinem Hekrdlou. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. září 2016.

Článek Jiřího Hochmanna "Pohledy za kapitalismus", o němž se v tomto rozhovoru zmiňuje Martin Hekrdla, je ZDE

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Turecko blokuje odjezd více než 1000 syrských uprchlíků do USA, protože mají univerzitní vzdělání

19. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Více než 1000 syrských uprchlíků v Turecku zabránily turecké úřady v odjezdu do USA a do dalších zemí, protože mají univerzitní vzdělání. Přijetí uprchlíků schválily americké úřady, avšak turecké úřady zablokovaly jejich odjezd, často jen pár dní před určeným datem. Turecko si stěžuje, že západní země si vybírají jen vzdělané uprchlíky.

"Potřebujeme, aby západní země v první řadě pomáhaly nejzranitelnějším osobám," sdělil jeden turecký činitel.

Uprchlíci však zpochybňují, zda univerzitní vzdělání znamená, že nejsou zranitelní.

Atentát v New Yorku: Útočník byl z rozhádané restaurace

19. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Policie Rahamiho po přestřelce v Lindenu v New Jersey v pondělí zatkla. Videozáznamy policejních kamer z ulic jí k němu zavedly. Zároveň je vyslýcháno i pět dalších lidí, kteří byli zadrženi v neděli.

Rahami byl během svého zatýkání zraněn, zraněni byli i nejméně dva policisté v Lindenu. K přestřelce došlo poté, co Rahamiho policie nalezla, jak spí ve dveřích jednoho baru v New Jersey. Rahami vytáhl zbraň a vystřelil na policistu, který měl na sobě neprůstřelnou vestu, a začal střílet i po dalších policistech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Newyorská policie hledá v souvislosti se sobotním atentátem ve čtvrti Chelsey, který zranil 29 osob, osmadvacetiletého Ahmada Khana Rahamiho, naturalizovaného Američana afghánského původu. Je to syn Muhammada Rahamiho, který provozuje na Elmora Avenue fastfoodovou restauraci "First American Fried Chicken", na kterou si opakovaně stěžovali místní občané. Restaurace byla totiž otevřena celou noc a po půl noci kolem ní řvaly davy zákazníků, kteří močili na příjezdových cestách k domkům sousedů. Městský úřad nařídil, aby restaurace zavírala ve 22 hodin, avšak ta neposlechla. Sousedé proti ní opakovaně volali policii, když restaurace zůstávala otevřena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sýrie: Rozpad příměří, které nikdy nezačalo

19. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Novinky dnes sdělují čtenářům: "Po americkém náletu na syrská vojska se příměří rozpadá". K "americkému" náletu se ovšem výslovně přihlásili Dánové ZDE a Australané ZDE, nikdo jiný. Základním parametrem příměří dále mělo být doručení humanitární pomoci civilistům do obklíčených oblastí ZDE, přičemž ani jediný humanitární konvoj během týdne nedorazil do cíle. Stručně řečeno: Incident s náletem, kterým se teď Moskva a Damašek ohání, pouze zakrývá fakt, že Kreml nikdy nepřinutil Asada dodržovat základní podmínky příměří. Nyní Rusové obviňují Američany, že neexistující příměří ztroskotalo kvůli nim.

Roste podíl migrantů, kteří do EU přijíždějí skrytě

Skryté selhání evropské migrační politiky

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Je pohodlné myslet si, že evropská migrační a uprchlická krize je z větší části za námi, že zoufalá dohoda s Tureckem má zamýšlený účinek - obrazy desítek lodí vykládajících uprchlíky na řeckém pobřeží a lidí šlapajících Balkánem z televizních obrazovek vesměs zmizely, napsala Kristy Siegfried.

Konference v Senátu ČR, která by mohla být důležitá - ale zřejmě nebude

19. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Pohled z terasy velvyslanectví ČR v Paříži, kde se v červnu 2012 konala konference o tom, jak prosazovat české zájmy prostřednictvím kulturní diplomacie v zahraničí. Od té doby se nic nepodniklo. Zámeček v těsné blízkosti Eiffelovky, v němž je velvyslanectví umístěno, získal pro Československo Milan Rastislav Štefánik. Má hodnotu 30 milionů euro.

19. a 20. září 2016 pořádá Stálá komise Senátu Parlamentu České republiky pro krajany žijící v zahraničí a partneři Akademie věd a Česká škola bez hranic z.s. konferenci „Diaspora jako partner mateřského státu“.

Hlavním cílem konference je definování politických cílů České republiky s ohledem na péči o českou diasporu a vytvoření efektivních nástrojů pro oboustranně přínosnou spolupráci, píše se v oficiálním oznámení. Konference má řešit tyto otázky:

Jaký vztah mají ke své zemi původu Češi žijící v zahraničí? Proč by se měl stát o svoji diasporu zajímat ? Co diaspora může své mateřské zemi přinést a co od ní očekává? Příklady z praxe: pozitivní i negativní; porovnání se zkušenostmi z jiných zemí.

Bohužel, téma konference je mylné. Snad každý Čech žijící v zahraničí sdělí českým politikům, že nejdůležitější není vztah států k nim, ale kulturní diplomacie v zájmu České republiky. Tomu v ČR nikdo nerozumí. Česká diaspora v zahraničí řekne českým politikům, kteří na to neslyší, že v dlouhodobém strategickém zájmu ČR je vytvářet si především podporu kulturologických a jazykových studií na západních univerzitách informované spojence v MÍSTNÍCH populacích jiných zemí.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Čtrnáctiletý Afghánec, který měl právo pobytu v Británii, byl zabit v Calais

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

"Zdvořilý a jemný" čtrnáctiletý chlapec z Afghánistánu byl usmrcen automobilem, který ujel, na dálnici vedoucí do přístavu v Calais. Upozornilo to veřejnost na obrovské riziko, které podstupují dětští žadatelé o azyl každou noc, jak se snaží připojit se k svým příbuzným v Británii.

Chlapec se snažil vylézt na střechu kamionu, který zpomalil, jak se v časných ranních hodinách v pátek podle svědků přibližoval k přístavu. Svědci uvedli, že se chlapce na střechu kamionu pokoušelo vytáhnout jiné dítě, ale neudrželo ho. Chlapec padl na silnici, kde ho přejelo jiné auto. Řidič z místa nehody ujel.

Evropská velvyslanectví v Británii zaznamenala od referenda o brexitu nárůst nenávistných trestných činů

19. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Drtivá většina z 60 oznámených incidentů se týkala občanů z východoevropských zemí, především z Polska

Polská konzulární služba v Londýně, v Manchesteru a v Edinburku zaznamenala od 23. června, dne trvání referenda o brexitu, 31 incidentů nenávistních zločinů. K osmi těmto útokům došlo v posledních třech týdnech.

Osm evropských velvyslanectví v Londýně zaznamenalo nárůst xenofobního násilí. Kdosi střílel na dům, v němž žijí Litevci v městě Lurgan, v Severním Irsku, v červenci byl v anglickém městě Norwich vypálen rumunský obchod. V Nottinghamu se útočníci vloupali do bytu Lotyšů, nadávali jeho obyvatelům do "zasraných imigrantů" a požadovali, aby z Británie odešli.

Většina útoků byla proti Polákům, anebo proti lidem, považovaným za Poláky. Na finskou matku křičeli "Poláci, vraťte se domů", když mluvila finsky se svými dětmi. Západoevropská velvyslanectví nezaznamenala útoky proti Španělům, Francouzům či Němcům.

Jon Burnett, výzkumník v Institutu pro rasové vztahy, konstatoval: "Nárůst útoků proti Východoevropanům nelze považovat za překvapivý, vzhledem k tomu, že jsou systematicky líčeni jako paraziti, podvodníci a hrozby. Tyto nenávistné zločiny jsou důsledkem politicky vykonstruovaného klimatu, které se buduje léta."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pět dalších pekelných strojů bylo nalezeno u železniční stanice v New Yorku

19. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Jedna bomba explodovala, když se ji robot pokoušel neutralizovat.K výbuchu došlo krátce po půl jedné v noci z neděle na pondělí. FBI pracovala na neutralizaci dalších čtyř bomb.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo uvedl, že jak se zdá neexistují vazby na mezinárodní terorismus v souvislosti s předchozí bombou, která ve čtvrti Chelsey explodovala v sobotu večer a zranila 29 osob.

Všechny nalezené bomby byly primitivní a někteří policejní vyšetřovatelé se obávají, že byly zamýšleny jen jako test bezpečnostních opatření v New Yorku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Obrovská zadluženost Číny hrozí novou finanční krizí

19. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V následujících třech letech může vzniknout nová finanční krize v důsledku toho, že zadluženost Číny dosáhla v roce 2015 255 procent jejího HDP. Dluh mají většinou čínské podniky. Propast mezi mírou úvěrů a HDP dosáhla v prvním čtvrtletí letošního roku 30,1, varovala v neděli Banka pro mezinárodní narovnání (BIS). Zadluženost hrála v Číně při zachování ekonomického růstu klíčovou roli po vzniku finanční krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Skotská vláda žádá ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude moci zůstat součástí evropského trhu

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Vysocí činitelé Skotské nacionální strany plánují nové referendum o nezávislosti Skotska do podzimu 2018, než Británie odejde z EU

Vládnoucí Skotská nacionální strana usiluje o to získat ujištění od členských zemí EU, že nezávislé Skotsko bude po brexitu mít právo zůstat součástí jednotného evropského trhu. Vysocí činitelé Skotské nacionální strany jsou nyní přesvědčeni, že druhé referendum o nezávislosti Skotska by se mohlo konat před odchodem Británie z EU, na podzim 2018.

Skotská vláda usuzuje, že pokud by Evropská unie garantovala, že Skotsko bude moci zůstat součástí jednotného trhu, posílilo by to podporu Skotů pro nezávislost země. Skotská vláda zahájila kampaň ve snaze přesvědčit členské země EU, aby bylo Skotsko považováno za pokračujícího člena Evropské unie.

Sýrie: Obyvatelé Aleppa riskují životy při výrobě paliva

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve zničené budově se sousedé Abú Ahmad a Muhammad Ibrahím zoufale snaží najít v troskách zbytky plastu, který by mohli zpracovat na palivo. Obyvatelé povstalecké východní části Aleppa se snaží udržet auta a elektrické generátory v provozu, zatímco vládní vojska město nadále obléhají.

VOLBY ŘÍJEN 2016:

Který kandidát má vaše názory? Odpoví vám volební kalkulačka

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní online test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidátů do Senátu. Kalkulačku připravilo nezávislé sdružení KohoVolit.eu. Obsahuje 35 otázek na témata, kterým se budou muset noví senátoři v nadcházejícím volebním období věnovat.

Některé otázky řeší kandidáti ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů zaslaných veřejností nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všech 233 kandidátů, již skoro 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostali kandidáti, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Co když IS ztrácí území, ale vyhrává v ideovém boji?

19. 9. 2016

čas čtení 3 minuty


Teroristická skupina Islámský stát soustavně ztrácí území v Iráku a Sýrii. Ale jak se chalífát zmenšuje, skupina přesouvá důraz na šíření své ideologie, zakládání předsunutých základen po celém světě a útoky na "měkké cíle" a ekonomickou infrastrukturu.

Islamophobes in Prague demanded the compilation of lists of national traitors

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

A group of right wing extremists staged a demonstration on Wenceslas Square in Prague on Saturday 17th September under the slogan "Czexit - a struggle for our culture and for the security of our country".

The demonstrators chanted "Czechia only for the Czechs. Nothing but the nation. Kill Allah! Kill Allah!":

They demanded that the Czech Republic should leave the EU and "free itself of the diktat of Brussels".

Singer Olivie Žižková called on Europe to "return to Christianity. Christianity is incredibly important for us". She then sang her popular song "Europe, breathe!" which includes the following lyrics:

"Europe, breathe, look into the future, do not allow yourself to be trashed. We are strong. Europe, defend yourself, do not allow yourself to be shot. They have been given a task to go on a blood-thirsty trip. We no longer want to be just sheep going passively to slaughter."

"I have nightmares that trouble is coming. When I turn on the news, I get depressed. I prefer sḱinheads to the black gowns [of muslims]..."

The song also rejects what it calls "all the nonsense from Brussels":

According to newsreports, there were only some 300 active participants of the anti-islamic demonstration. However, as commentator J.X. Doležel remarks, what was frightening was that "the whole of Wenceslas Square" sang Olivie Žižková's song.

J.X. Doležel says in his column in the Reflex weekly:

"I personally am no supporter of refugees, but when the whole Wenceslas Square sang Olivie Žižková's song "Europe, breathe", it felt like under the Nazi occupation, [during the Nazi Protectorate of Bohemia and Moravia], when Wenceslas Square was full of Czechs who all gave a Nazi salute.

"The demonstrators demanded that lists of traitors, ie. those citizens who want to help refugees, should be compiled. The demand that these fellow citizens should be gassed was not explicitly stated, but it was palpable in the context of the speeches. This was no hoax. Even the Czech News Agency has reported on this.

"What was worrying that those present greatly welcomed the idea that lists of traitors should be compiled. And they were so pleased that when Olivia started singing her hit song "Europe, breathe!" the whole of the Wenceslas Square joined in and people sang, en masse, this idiotic pseudopatriotic ditty as an expression of their hatred of immigrants."

Source in Czech HERE

Karla Dolejšího boj s „levičáctvím“

19. 9. 2016 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

Čas od času má Karel Dolejší potřebu vyrovnat si účty s takzvaným „levičáctvím“. Na neserióznost jeho argumentace jsem už přitom jednou upozornil (http://blisty.cz/art/79726.html). Jak se zdá, zbytečně. Dolejší si kolovrátkově vede svou – totiž, stále vede typicky českou mutaci polemiky, jakou jsme poznali například u Václava Klause. Nejdříve vykreslí virtuální obraz názorového oponenta, následně mu vsune do úst řadu nesmyslů, které přece nikdo soudný vyznávat nemůže, potom na přehledném schématu (nejlépe s odkazem na odbornou literaturu nebo komplikovanou politickou situaci) ukáže, proč jsou dané nesmysly opravdu, ale opravdu nesmyslné. A nakonec vysvětlí, jak se věci mají a jak by se daly analyzovat a interpretovat mnohem adekvátněji a sofistikovaněji, quod erat demonstrandum (http://www.blisty.cz/art/83702.html).

Boj Romana Kandy za hádanice ad hominem

19. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Čas od času pocítí Roman Kanda potřebu a reaguje pak na mé texty ZDE. Z reakcí je však pravidelně zřejmé, že věnuje mnohem větší pozornost osobě autora než argumentům. Vzhledem k převráceným způsobům tedy musím začít s vysvětlováním od konce oponentova textu, který představuje klíčová řečnická otázka: "[P]roč Karel Dolejší své občasné, krajně nešťastné boje s „levičáctvím“ vůbec podstupuje?" - Odpověď je velice jednoduchá: Protože se Karel Dolejší se vším, co se Roman Kanda snaží představit jako jeho soukromý výmysl, až do úmoru setkává v diskusích s českými levičáky - a to pravidelně a opakovaně.

Darwinova cena pro postkomunistickou levici?

17. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Realistický projekt zvládnutí xenofobní vlny by vyžadoval jiný přístup. Muselo by v něm jít o to zabránit spojení potenciálních příznivců uzavřené tlupy pod jediným politickým práporem. Snění o tom, jak "terminální krize kapitalismu" ukáže, že "Marx měl pravdu"; jak se "(téměř) všichni, nejméně však 99 %, konečně stanou levičáky", zde ničemu nepomůže, kromě momentální psychické stability věřících. Mnohem užitečnější by ovšem bylo dosáhnout rozebrání co největší části masy fascinované uzavřenou tlupou mezi ostatní politické pozice.

Dávno před uprchlickou krizí, ještě v roce 2010, vydal politický sociolog Simon Bornschier knihu nazvanou "A Dynamic Perspective on Cleavages and the Populist Right. The New Cultural Conflict in Western Europe" (Dynamická perspektiva dělících linií a populistická pravice. Nový kulturní konflikt v Západní Evropě). Hlavní Bornschierův argument zní, že tradiční dělící linie mezi příznivci volného trhu a silného státu slábne ve prospěch kulturně definovaných konfliktů a skupinových identifikací. I poté, co uprchlická krize výše zmíněnou proměnu maximálně zdůraznila, se však v českém prostředí setkáváme s úpornou snahou levičáků převést novou dělící linii mezi příznivci otevřené a uzavřené společnosti, mezi kosmopolity a xenofoby (jako ostatně cokoliv jiného), na starou osu levice-pravice - a udělat z ní problém týkající se údajně příjmové rovnosti či ekonomického rozvoje.

Protikřesťanská demonstrace v Praze

18. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je-li pravda, že včera na xenofobní protimuslimské demonstraci v Praze bylo použito heslo „Zabijte Aláha“, je to dost pikantní vzhledem ke vzývání „křesťanství“ ze strany těchto primitivů. „Alaha“ s jedním „l“ je aramejské slovo pro „Bůh“. „Alláh“ s dvěma „l“ je arabské slovo pro „Bůh“, které používají také arabští křesťané a judaisté. Tedy oni xenofobové na pražské demonstraci chtějí, aby byl zabit Bůh, i ten křesťanský. V arabštině je Bůh křesťanů Alláh. Ve skutečnosti by tedy šlo o protikřesťanskou i protižidovskou demonstraci.

ovšem pravda, že těmto lidem tohle asi nikdy nedojde, i kdyby jim to někdo vysvětloval. Důležité je pouze to, aby pokud možno co největší část veřejnosti měla aspoň základní vzdělání o náboženstvích, které by jí umožnilo si uvědomit, jak mimořádně hloupí a neznalí tihle lidé jsou. Ono pokud jim vadí Bůh, tak v Česku největší skupinou, která Boha, arabsky Alláha, vyznává, jsou katolíci.

Čechy Čechům! Nic než národ. Zabijte Aláha, zabijte Aláha!“

The Aramaic word for "God" in the language of Assyrian Christians is ʼĔlāhā, or Alaha. Arabic-speakers of all Abrahamic faiths, including Christians and Jews, use the word "Allah" to mean "God".[10] The Christian Arabs of today have no other word for "God" than "Allah". (Even the Arabic-descended Maltese language of Malta, whose population is almost entirely Roman Catholic, uses Alla for "God".)

ttps://en.wikipedia.org/wiki/Allah

V demokracii mají voliči plné právo i nechat se ke své škodě zmanipulovat nesmysly

16. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lidé prostě chtějí to, co chtějí, bez ohledu na fakta, a mají právo to prosadit, přestože to tvrdě poškodí jak je osobně, tak jejich zemi. To je demokracie.

Mám určité pochybnosti nad vášnivým apelem Jakuba Patočky, požadujícím, aby Evropská unie razantně zasáhla proti hrozícímu propadu středoevropských zemí do obnoveného autoritářství. Tato nebezpečná tendence v zemích středoevropské visegrádské čtyřky skutečně existuje, jenže, jak se nyní ukazuje, zejména na případě britského hlasování pro brexit, které zviditelnilo tendenci přítomnou nyní po celém světě, voliči v demokracii mají plné právo prosadit, co chtějí, bez ohledu na to, že to odporuje faktům a že je to v blízké budoucnosti drasticky poškodí. Je to vůle lidu.

Rychlá fašizace veřejného diskursu ve středoevropských zemích má zjevně celou řadu příčin, jimž dost dobře nerozumíme, a jen jednou z nich zřejmě je, jak píše Patočka, frustrace veřejnosti ze zkorumpovaných politiků, prosazujících neoliberalismus. Pozor však, v tomto argumentu Patočka prosazuje názor zhrzené pražské intelektuální menšiny, kterou nikdo neposlouchá - naopak mám pocit, že docela značná část českého obyvatelstva si v ultrapravicovém neoliberalismu velmi libuje. Patočka varuje před Andrejem Babišem jako nebezpečným oligarchou - jak ale vysvětlit, že Babiš a jeho strana ANO je v České republice rekordně nejúspěšnějším politikem a politickým hnutím? Proč českým voličům nevadí mnoho pochybných rysů Andreje Babiše a jeho strany a hromadně ho podporují?

Amnesty International:

Odpor vůči uprchlíkům je charakteristickým ruským postojem. Nejvíc se mu přibližuje Polsko

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na otázku "Přijali byste vy osobně lidi prchající před válkou či pronásledováním do vaší země?" odpovědělo kladně více než 90 procent lidí ve Španělsku, v Německu, v Jordánsku a v Číně, ale jen 50 procent Poláků a jen 30 procent Rusů...

Polsko mívalo 5-10 rasistických/xenofobních incidentů týdně. Teď je to 5/10 rasistických incidentů denně...

V Londýně demonstrovaly tisíce lidí za práva uprchlíků

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Vanessa Redgrave a Lord Dubs se přidali k demonstrantům, kteří požadují, aby britská vláda před summitem OSN o uprchlících začala dělat víc pro řešení uprchlické krize

Redgravová konstatovala: "Občané této země, z jakéhokoliv zázemí, všichni chtějí dodržovat zákon. Existují zákony o lidských právech. Současná vláda a předchozí vlády porušují mezinárodní lidskoprávní zákon. Musíme je pohnat k odpovědnosti."

Tisíce lidí, včetně poslanců a celebrit, se účastnily demonstrace v Londýně, která požadovala, aby britská vláda jednala energičtěji ku prospěchu řešení uprchlické krize.

Demonstraci zorganizovala Solidarita s uprchlíky, organizace jako Amnesty International, Oxfam, Lékaři bez hranic, Rada pro uprchlíky a Stop the War Coalition.

V pondělí se bude v New Yorku konat summit OSN o uprchlících, jemuž bude předsedat Barack Obama. Britská premiérka Theresa May se ho účastní.

Demonstranti procházející londýnským bulvárem Park Lane nesli transparenty s nápisy "Nikdo není ilegální", "Zastavte topení lidí", "Zvolte lásku" a "Buďme lidmi". Demonstranti skandovali, "Thereso Mayová, vy budete říkat, že jsou tady uprchlíci vítáni":

Demonstrace se účastnili herci Vanessa Redgrave, Douglas Booth a Juliet Stevenson. Projevy pronesli i vedoucí představitelka Strany Zelených poslankyně Caroline Lucas, Alf Dubs, labouristický lord a liberálně demokratický aktivista Sas Sheehan.

Redgravová konstatovala: "Občané této země, z jakéhokoliv zázemí, všichni chtějí dodržovat zákon. Existují zákony o lidských právech. Současná vláda a předchozí vlády porušují mezinárodní lidskoprávní zákon. Musíme je pohnat k odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při "záměrné" explozi v New Yorku bylo zraněno 29 osob

18. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejméně 29 osob bylo v sobotu večer zraněno při výbuchu v Chelsey, rušné čtvrti New York City. Příčina výbuchu zůstává nejasná. Primátor Bill de Blasio jej označil jako "úmyslný", avšak dodal, že není známo, že by exploze měla vazbu na terorismus. V téže čtvrti byl posléze nalezen papiňák s dráty propojenými na mobilní telefon. K výbuchu došlo kolem jednadvacáté hodiny večer. Většina zraněných byla pořezána. Bomba byla umístěna v odpadkovém koši.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Berlíně zřejmě bude vládnout levicová trojkoalice

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností poklesla podpora pro CDU, stranu Angely Merkelové v Berlíně na pouhých 18 procent. Je to její dosud nejnižší volební podpora v německém hlavním městě.

Sociální demokraté (SPD) zřejmě dostali 23,2 procent, CDU 17,9 procent, Strana zelených 16,7 procent a Die Linke 16,2 procent. Do berlínského parlamentu se poprvé dostane protiimgrantská Alternative für Deutschland, jejíž podpora se odhaduje na 11,8 procent.

Státy visegrádské čtveřice budou vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, která by blokovala volný pohyb obyvatelstva

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Slovensko, Maďarsko, Polsko a Česká republika důrazně oznámily, že ochrání práva svých občanů žít a pracovat v Británii

Čtyři středoevropské země jsou připraveny vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, uzavřenou mezi Británii a EU, která by omezila právo jejich občanů žít a pracovat v Británii, řekl slovenský premiér Robert Fico.

Visegrádská čtveřice prý zablokuje jakoukoliv budoucí obchodní dohodu, která by ohrozila základní princip EU, totiž volný pohyb obyvatelstva. Jak to chce Fico učinit, však není jasné, protože dohodu EU a Británie o brexitu podle článku 50 Lisabonské smlouvy schvaluje na evropské straně pouze kvalifikovaná většina.

"Země visegrádské čtyřky se budou chovat nekompromisně," řekl v sobotu Fico. "Pokud nebude existovat záruka, že tito lidé, žijící a pracující v Británii, mají rovné postavení, budeme jakoukoliv dohodu mezi EU a Británií vetovat," řekl Fico tiskové kanceláři Reuters. "Británie ví, že tohle je pro nás otázka, kde není místo pro kompromis."

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Německu se v sobotu demonstrovalo v mnoha městech proti dohodě TTIP

17. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Antiglobalizační organizace Attac očekávala, že se v sedmi německých městech demonstrací proti dohodě TTIP účastní až čtvrt milionu lidí.

Vývozci jednání podporují, neboť má přinést nižší tarify, méně byrokracie a širší základnu zákazníků pro prodej spotřebního zboží. V Evropě však čelí vyjednávání protestům, protože se tam spotřebitelé obávají, že dohoda zlikviduje ochranu zaměstnaneckých práv a životního prostředí, povede k častějšímu outsourcování práce a k zvýšení nezaměstnanosti.

HRW: Výroky britského ministra zahraničí o imigraci z Libye jsou neinformované a nelidské

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Názory Borise Johnsona na to, jak by se mělo zacházet s čluny s uprchlíky vyplouvajícími z Libye jsou neinformované a nelidské. "Osobně si myslím, že by čluny měly být vraceny co nejblíže pobřeží, aby nemohly doplout k italskému území a aby bylo více odstrašení," řekl britský ministr zahraničí v Římě ve čtvrtek.

Podle mezinárodního a evropského práva nesmějí země Evropské unie nutit ženy, muže a děti k návratu do Libye, aniž by předem zhodnotily, zda potřebují ochranu a co se jim může stát, pokud tam budou vráceni. Itálie se o to už pokusila, když v Libyi vládl plukovník Kaddáfí. Evropský soud pro lidská práva tu strategii odmítl a rozhodl, že nikdo nesmí být vracen do země, kde mu hrozí riziko mučení či krutého, nelidského či ponižujícího zacházení.

PŘEČETLI JSME:

J.X. Doležal požaduje trestní stíhání antiislamistických extremistů

18. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Šokující jsou na celé akci dvě věci. První je řešitelná - třeba trestním stíháním, pachatel je jasný. Z pódia totiž zaznělo, že by měly vzniknout seznamy vlastizrádců, kteří pomáhají migrantům. Požadavek na zplynování těchto vlastizrádců nezazněl výslovně, ale byl citelný v kontextu prohlášení. Nejde o žádný přeslech či hoax, referovala o tom i ČTK.

A to druhé, co je na sobotní akci zaznamenání hodné. Na rozdíl ode mne požadavek na seznamy vlastizrádců návštěvníci demonstrace vítali. A to tak upřímně, že když se dala na mikrofon do zpěvu Olivie se svým hitem Evropo, dýchej, přidal se k ní celý Václavák a lidé masově pěli proti imigrantům debilní rádobyvlastenecký popěvek."

Kompletní článek ZDE

Intelektuálové mají větší potenciál oslovit zfašizované české levičáky, než si myslí

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Jakubem Patočkou, že příčina toho,proč jsou politici jako Miloš Zeman populární je zhnusení zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem. Otázka je, dá se vzrůstajícímu nacionalismu a pravicovému populismu ve středovýchodní Evropě zabránit? ptá se Petr Huďa.

Politický komentátor Martin Hekrdla v Rozhovoru Britských listů to vyjádřil přesně: MUSÍME LIDEM DODAT POHLEDY ZA KAPITALISMUS.

Neustále vyvracet předsudky, hoaxy, dezinformace a lži, které šíří některá česká média a politici, je skutečně sisyfovská práce.

Donald Trump opět naznačil, že by Hillary Clintonová měla být zavražděna

17. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V bizarním projevu se Donald Trump odchýlil od psaného textu. Vyzval strážce, kteří hlídají Hillary Clintonovou, aby "okamžitě odzbrojili", a dodal: "Sledujme, co se jí pak stane."

Po obtížném dni, jemuž dominovala Trumpova neomluva za to, že v minulosti podporoval konspirační teorii, podle níž se prezident Obama nenarodil v Americe, pronesl Trump v pátek večer v Miami projev, v němž opět jak se zdá naznačil, že by měla být Hillary Clintonová zavražděna.

Odchýlil se od psaného textu a vyzval bodyguardy Hillary Clintonové, aby "okamžitě odevzdali zbraně". Dodal: "Sledujme, co se jí pak stane."

"Vemte jim ty zbraně!" požadoval Trump a jeho publikum bouřilo nadšením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na trestní oznámení nenávistných trestných činů české úřady nereagují

17. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Reaguji na Váš článek, píše Kamil Schwarz. Během posledních měsíců jsem trestních oznámení proti nenávistným trestným činům poslal více, na policii i na státní zastupitelství. Buď mi nesdělili nic, nebo mne odbyli nějakými trapnými floskulemi. Na telefonický dotaz mi bylo řečeno, že veřejnosti nemohou podávat žádné informace.

Prostě se smiřte s tím, že z Čech a spol. se staly shora dolů a naopak kompletně fašistické (přívlastek si můžete libovolně upravit) země.

Já tam musím z Mnichova jezdit kvůli staré mámě, ale v mnoha, ne všech ohledech, se mi to tam jeví horší než za hlubokého reálného socialismu. Všichni sice tehdy volili komunisty, ale to jen ze zbabělosti. Ted jsou to náckové z přesvědčení.

A co s tím dělat netuším.

V regionálních volbách v Berlíně zřejmě drtivě zvítězí levicová koalice

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že v nedělních regionálních volbách v Berlíně drtivě zvítězí koalice sociálních demokratů, zelených a Die Linke. Potvrdí to mimořádný, zcela "levicový" status německého hlavního města, které nereagovalo pozitivně na předvolební kampaň strany CDU Angely Merkelové, která na základě zkušenosti z velké části Německa nyní silně zdůrazňuje potřebu posílení "bezpečnosti". Jenže Berlín má v důsledku své historie velmi špatné zkušenosti se státním špehováním občanů a vojenskými a bezpečnostními opatřeními ve kdysi rozděleném městě.

Během šestitýdenní předvolební kampaně šíří v Berlíně strana Angely Merkelové heslo "Silný Berlín" a navrhuje naverbovat více policie a instalovat více bezpečnostní videotechnologie. Kandidát CDU a současný náměstek berlínského premiéra Frank Henkel slibuje najmout další 750 policistů a vydat 2 miliony euro na HD kamery průmyslové televize pro všechny stanice U-Bahnu i S-Bahnu.

Jazyk sousedů je důležitý

16. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Výše zmíněné učitelce se podařilo zorganizovat exkurzi své třídy do jednoho západoněmeckého města, kde její žáci pár dnů chodili do tamější, německé střední školy a v německé třídě tam byli spolu s uprchlíky. Následovalo dramatické prozření:

"Paní učitelko, proboha, oni tady pracují v té škole daleko intenzivněji než my v ČR!"

"Paní učitelko, proboha, oni všichni ti uprchlíci mluví dokonale anglicky!"

- See more at: http://www.blisty.cz/art/83695.html

Dobrý den! píše František Řezáč:

Angličtina by měla být pro každého samozřejmostí. Kdo ji neumí, nerozumí ani většině věcí kolem IT. Když na něj z PC vyskočí nějaký dotaz nebo příkaz v angličtině, je v p. Starší lidi anglicky neumí a jsou tudíž odkázáni například na Parlamentní listy. Ty jsou dnes jako v první republice tzv. stříbrňácký tisk.

Co se týče němčiny, ta je pro Čechy a Moravany součástí jejich národní identity. Není možné uctívat Svatého Václava a neumět německy. O Karlu Čtvrtém nemluvě. Herder, Goethe, Marx, Engels, dělnické hnutí v Německu a Rakousku Uhersku. Který funkcioář KSČM si umí přečíst klasiky marxismu v originále? Neumějí ani rusky. Možná to uměl Miloslav Ransdorf, možná to uměl i Gustáv Husák. Masaryk v Otázce sociální, cituje klasiky, vždy užívá k filosofickým pojmům německý ekvivalent (vyšlo 1896). Však mu taky "čeští vlastenci" nadávali, že je poloviční Němec, placený židy.

Neumět jazyk sousedů, na nichž závisí hospodářství ČR, je hloupé a riskantní. Velcí čeští politikové nové doby, na které se nynější "národovci" odvolávají a stavějí jim pomníky a přijímají zákony o tom, jak se zasloužili o stát, byli bilingvní, uměli stejně dobře česky jako německy, včetně Bohumíra Šmerala, zakladatele KSČ. Dnešní KSČM vříská, když se u nás konají přátelská česko-německá setkání. Proletářský internacionalismus mají tito "soudruzi" už dávno v ruličce na záchodě. KSČM je dědičkou těch nejhorších, nacionalistických "tradic" KSČ.

https://www.kscm.cz/aktualne/aktuality/stanovisko-plzenskeho-kv-kscm-ke-konani-komunalniho-kongresu-sudetonemecke
                                                                                                 

Spojené státy a liberální řád

16. 9. 2016

čas čtení 7 minut


Během posledního roku realitní magnát Donald Trump fascinoval americká média. Porušil všechna pravidla chování očekávaná od prezidentského kandidáta a nejen že přežil - dařilo se mu výborně. Mezi jeho herezemi byly i některé nové politické návrhy - zejména v oblasti zahraniční politiky. Trump zpochybnil užitečnost NATO, slíbil zahájit obchodní války s Čínou, Mexikem a Japonskem; otevřeně obdivoval autokratického vládce Ruska, zatímco znechutil lídry demokratických spojenců USA. Prosazoval waterboarding a vyhrožoval zabíjením rodin teroristů, přičemž současně sliboval udržet USA mimo zahraniční závazky a nechat Rusko rozhodnout o situaci na Blízkém východě. Během prvního většího zahraničněpolitického vystoupení v dubnu otevřeně vyzval k velké strategii "America First". Tvrdil, že si spojenci a rivalové se Spojenými státy dělají co chtějí a zneužívají příliš štědrého poskytování globální stability. Z Trumpova hlediska nastal čas, aby USA ustoupily do pozadí a zbytek světa platil, napsal Paul D. Miller v představení své knihy "American Power and Liberal Order: A Conservative Internationalist Grand Strategy" (Americká moc a liberální řád: Konzervativní internacionalistická strategie).

Třetina saúdských náletů v Jemenu je proti civilním cílům

16. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Armádu a letectvo Saúdské Arábie vyzbrojují USA a Velká Británie. Více než třetina nynějších leteckých úderů proti Jemenu zasáhla civilní cíle: školy, nemocnice, trhy, mešity a ekonomickou infrastrukturu. Saúdská Arábie, podporovaná USA a Británií, lže, že "minimalizuje civilní oběti". Přitom útočí ze vzduchu na civilní cíle systematicky a opakovaně.

Výše uvedené šokující údaje vyplývají z průzkumu, který provedla organizace Yemen Data Project, skupina akademiků a lidskoprávních organizátorů a aktivistů. Údaje povedou k posílení už tak rostoucího nátlaku na USA a Británii, aby přestaly podporovat Saúdskou Arábii. Upozorní to na britskou roli při poskytování vojenského personálu vrchnímu velitelství saúdské armády a letectva, odkud se provádějí letecké operace.

"Páchá Miloš Zeman trestné činy? Toho přece odvolat a stíhat nelze, je to prezident!"

16. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý předkládá ve svém článku absurdní argument, že trestné činy se nemají stíhat, pokud je páchá někdo populární, anebo pokud je podporuje větší část obyvatelstva. Mimochodem, schvalování trestného činu je podle českého trestního řádu také trestný čin.

Co to je proboha za monarchistickou představu, že když spáchá stařičký mocnář trestný čin, tak ho nelze odvolat a stíhat? V jakém monarchistickém předklonu to žijete? V osmnáctém století?

Co je to za Kocourkov?

Představte si, že by Miloš Zeman někoho zavraždil, nebo znásilnil dvouletou holčičku. Daniel Veselý by také argumentoval, že ho nelze trestně odvolat a stíhat, protože by to vyvolalo rozhořčení jeho stoupenců?

Anomie by měla rychle skončit

16. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Nejsou tomu ještě ani tři roky, co většina "vlastenců" přinejmenším předstírala, že ctí západní kulturní a politické normy. Mezitím se ale "doma" nestalo nic zásadně důležitého. Neobjevily se žádné kardinální nové skutečnosti. Někteří lidé se prostě s požehnáním patologického alkoholika Miloše Zemana urvali ze řetězu a začali soptit na muslimy a další přistěhovalce. V zájmu zachování civilizované společnosti je rozhodně trvat na tom, že normy, které "vlastenci" otočili vzhůru nohama, stále platí.

PŘEČETLI JSME:

Články v Parlamentních listech si platí ministři i hejtmani. Celkové částky jdou do milionů. Inzerce vypadá jako redakční články

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Oficiálně jde o platby za PR služby a reklamu pro společnost Our Media. Ta však vydává kontroverzní web Parlamentní listy, pod který patří třeba i konspirační Protiproud Petra Hájka, a jako žádaný bonus pak svým klientům publikuje pozitivně laděné články a rozhovory, které jsou většinou od nerozeznání od jiných redakčních textů. Nejsou zpravidla totiž označeny jako komerční prezentace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si tak třeba u Our Media nakoupilo PR služby, a v konečném důsledku tak i články na Parlamentních listech a s nimi spojených Krajských listech či na webu Prvnizpravy.cz, za 637 200 korun. Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo s Our Media v posledních dvou letech kontrakty za 90 750 korun a Ministerstvo pro místní rozvoj za 242 000 korun. Vyplývá to z informací, které se podařilo získat deníku Mf DNES a otiskl je ve svém dnešním vydání.

Celý článek ZDE

NYT: Omilostněte Edwarda Snowdena

16. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Edward Snowden, Američan, který pravděpodobně během Obamovy vlády nejvíce ovlivnil veřejnou debatu v USA, je dnes považován za zločince. Čelí trestnímu stíhání za špionáž, přestože americký prezident uznal, že jeho odhalení vyvolala závažnou veřejnou debatu, píší v deníku New York Times Kenneth Roth a Salil Shetty.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21701