Merkelová po nedělních volbách v Berlíně v bojovném projevu přiznala chyby, avšak plně neustoupila

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Angela Merkelová přijala plnou odpovědnost za katastrofální volební výsledek CDU v nedělních volbách ve spolkovém státě Berlín a přiznala chyby ve svém přístupu k uprchlické krizi.

V neobvykle sebekritickém, ale také bojovném projevu uvedla Merkelová v pondělí odpoledne, že zajistí, aby se neopakovaly chaotické scény na německých hranicích, "kdy jsme po určitou dobu neměli kontrolu". "Nikdo nechce opakování loňské situace, včetně mě," řekla Merkelová.

Avšak Merkelová se nedistancovala od svého rozhodnutí z loňského září otevřít hranice Německa tisícům uprchlíků, kteří uvízli na budapešťském nádraží Keleti. Chybou bylo, uvedla kancléřka, že se ani ona, ani její vláda, rychleji nepřipravily na masový pohyb obyvatelstva vyvolaný konflikty na Blízkém východě.

"Kdybych mohla, vrátila bych čas o mnoho, mnoho let, abych mohla připravit vládu a úřady na situaci, která nás z čistého nebe zasáhla v pozdním létě 2015," řekla.

V pondělí Merkelová také přiznala, že dostatečně nevysvětlila svou strategii ohledně uprchlíků a že její výraz "Zvládneme to" vyprovokoval některé lidi, kteří s její politickou strategií nesouhlasí.

Příliš dlouho, řekla Merkelová, spoléhala na procedury podle Dublinské rezoluce, "která, jednoduše řečeno, způsobila, že se Německo o problém nemuselo starat. To nebylo dobré."

Merkelová také odmítla požadavek sesterské strany CSU na "pevný horní limit" na počet žadatelů o azyl, které Německo může v roce 2016 přijmout. Argumentovala, že takový limit by "problém nevyřešil."

Zakazovat lidem ve vstupu do Německa na základě jejich náboženství by bylo neslučitelné s německou ústavou a s "etickými kořeny" její vlastní strany, řekla Merkelová.

Vyjádřila zklamání, že Evropská unie jako celek odmítá uznat, že uprchlická krize je "globální a morální výzvou". "To, čeho jsme svědky v Evropoě, je uvědomění, že už nestojíme v čele, pokud jde o globalizaci, neurčujeme tempo."

"V roce 1990, když padla berlínská zeď, skončila studená válka a všude rozkvetla svoboda. Vypadalo to, jako že jsme na nezvratitelné cestě k vítězství a že je na ostatním světě, zda se k nám přidá. Svoboda zvítězila. Dnes se ukazuje, že to není tak jednoduché."

Ultrapravicová protiuprchlická strana AfD zaznamenala největší úspěchy ve východní části Berlína.

Bohatý okraj na západě Berlína získala CDU, chudý okraj východního Berlína AfD, Centrum západního Berlína získali sociální demokraté, centrum východního Berlína Die Linke, ve středostavovských čtvrtích zvítězili zelení:

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6017

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016