Sýrie: Rozpad příměří, které nikdy nezačalo

19. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Novinky dnes sdělují čtenářům: "Po americkém náletu na syrská vojska se příměří rozpadá". K "americkému" náletu se ovšem výslovně přihlásili Dánové ZDE a Australané ZDE, nikdo jiný. Základním parametrem příměří dále mělo být doručení humanitární pomoci civilistům do obklíčených oblastí ZDE, přičemž ani jediný humanitární konvoj během týdne nedorazil do cíle. Stručně řečeno: Incident s náletem, kterým se teď Moskva a Damašek ohání, pouze zakrývá fakt, že Kreml nikdy nepřinutil Asada dodržovat základní podmínky příměří. Nyní Rusové obviňují Američany, že neexistující příměří ztroskotalo kvůli nim.


Další podmínkou příměří mělo být zastavení režimních a ruských náletů na civilní cíle. Ani k tomu nedošlo. Tak jako v případě předchozích takzvaných příměří ZDE.

Před začátkem příměří, v sobotu 10. září, v předvečer muslimského svátku Íd al-Adhá, zaútočilo ruské letectvo na tržiště v provincii Idlíb a zabilo desítky nakupujících ZDE.

Následující den, během muslimského svátku, zaútočilo ruské letectvo na objekt humanitární organizace Bílé přilby v Sarakíbu, čímž si připsalo svůj jubilejní padesátý útok na zdravotnická zařízení v Sýrii. Při útoku byl zraněn ředitel organizace.

Kromě jiných případů, města Lataminah a Kafr Zita v provincii Hamá zasáhlo také v neděli několik náletů na civilní cíle.

Další nálety během svátku zasáhly Aleppo.

Hned po začátku tzv. příměří ruské nálety zasáhly město Rastan.

Další ruský nálet během prvního dne "příměří" zasáhl město Maárat Masrín.

Syrské letectvo nezůstalo pozadu a útočilo barelovými bombami v provincii Hamá.

Další ruské bombardování v první den údajného příměří se týkalo města Biníš v provincii Idlíb. Zasáhla je termobarická bomba, která naštěstí nevybuchla.

Město Irbín v jižní Sýrii zasáhl dělostřelecký přepad asadistů.

Do nemocnice v Dúmě byly přepraveny desítky dětských obětí zasažených ruskou kazetovou bombou.

Ve stejný den zasáhl nálet civilní cíle ve městě Márat an-Numan.

13. září OSN poprvé veřejně upozorňuje, že syrský režim blokuje konvoje s humanitární pomocí pro civilisty ZDE a porušuje tak základní podmínku příměří.

15. září provedlo syrské letectvo nálet na obec Šajk Mustafá.

Ve stejný den se terčem ostřelování, pravděpodobně vedeného z minometů, stalo město Rastan v provincii Homs.

V oblasti Bastan al-Kasr režimní jednotky zaútočily na zásobovací konvoj s palivem pro obklíčené Aleppo. Dva lidi zabily a jednoho zranily.

16. září režimní letectvo provedlo nálet na opoziční čtvrť Džóbar v Damašku ZDE.

Ve stejný den barelové bomby opět zasáhly obytné čtvrti v Homsu.

Syrský letoun Su-22 podnikl nálet v jižní části provincie Hamá.

OSN opakovaně vyzývá Asadův režim, aby umožnil přísun humanitární pomoci do Aleppa. Opět marně ZDE.

17. září ruské letectvo podniká noční útok zápalnou municí, pravděpodobně fosforem či termitem, na sídelní oblasti v provincii Homs.

Režimní síly zaútočily minomety na Talbísu.

18. září útok barelovými bombami zabil nejméně osm lidí na náměstí v Délu.

Pokračují také režimní deportace civilistů z Homsu.

Doprovázejí je nálety syrského letectva.

Předložený seznam ruských a syrských režimních aktů porušujících takzvané příměří rozhodně není vyčerpávající. Zahrnuje pouze ty mě dostupné zprávy, které doprovázelo pokrytí v respektovaném médiu nebo dokumentární videozáznam.

Takže o jakém příměří zde má být řeč a kdo že jej porušil?

***

Když Barack Obama vyměnil Asada za dohodu s Íránem ZDE, přistoupil na to, že USA budou v Sýrii podřízeny íránským a ruským zájmům a nebudou moci situaci nijak významněji ovlivnit.

V současnosti se chromá kachna Obama už jen snaží doklepat druhé funkční období a nebýt ničím rušena, zatímco předstírá, že na jejích postojích snad dění ve světě nějak záleží. Proto navzdory děsivým událostem v Sýrii - a snad ještě děsivějšímu lhaní ruské a syrské propagandy, které tyto události zcela dezinterpretuje - minimálně do ledna nelze čekat nic víc než občasnou polovičatou upřímnost frustrovaných amerických představitelů na méně významných postech ZDE.

0
Vytisknout
8758

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016