Americký velvyslanec v Německu: Chci svrhnout Merkelovou a umožnit nástup ultrapravice v Německu k moci

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Šokující interview amerického velvyslance v Německu pro americké "Parlamentní listy": Budu osobně zasahovat do vnitřní politiky v Evropě a umožním ultrapravičákům nástup k moci.

Americký velvyslanec v Německu dal právě najevo, že by chtěl svrhnout současnou německou vládu!






O 40 let zakázaném dokumentárním filmu BBC a neuvěřitelném skandálu britského establishmentu

4. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut


Původně romantický herec Hugh Grant (filmy jako Love, Actually, česky Láska nebeská) je dnes v Británii pozoruhodně silně chválen za svou hlavní roli v třídílné britské televizní inscenaci A Very English Scandal (Velmi anglický skandál), která k všeobecnému potlesku skončila v neděli 3.6. večer. Nyní už zestárlý, vrásčitý (jistě pomohl make-up) Hugh Grant hraje v tomto filmu podle románu Russella T. Daviese, napsaného "podle skutečné události", jak je v úvodu filmu všech tří dílu zdůrazněno, Jeremyho Thorpa, někdejšího šéfa třetí britské politické strany, která se v jeho době jmenovala Liberálové (dnes je to Liberálnědemokratická strana).


Rozhovor Britských listů 167.

Stejně jako Češi, každý cizinec je jiný

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Proč se učí lidé česky? A jaké je to, když má Čech za partnera či manžela Nečecha? V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Hanou Tomšů-McCulloch, která učí zahraniční studenty na pražské Karlově univerzitě českému jazyku. Předtím vyučovala studenty z celého světa na Glasgow University ve Skotsku a přivezla si odtamtud i skotského manžela. Jaké je to žít mezi dvěma kulturami? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. června 2018.

Pozn. red.:
V rozhovoru se mluví o klasickém  seriálu televize Channel 4 Father Ted (z let 1995-1998) ostře ironizujícím tři katolické kněze působící v západním Irsku. Tady jsou:


Reportér BBC 40 let doma tajně schovával zakázaný investigativní film, vysílal se v televizi až včera!

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Andy Davies, Channel 4 News: Tohle je brilantní. V roce 1979 si reportér investigativního pořadu Panorama tajně schoval doma kopii zakázaného analytického dokumentu o skandálu ohledně Jeremyho Thorpa. Vysílalo se to POPRVÉ PO ČTYŘICETI LETECH až včera!

SLEDUJTE DNES: Reportér investigativního pořadu BBC "Panorama" vyšetřoval údajné spiknutí zavraždit Normana Scotta,  bývalého milence šéfa Liberální strany Jeremyho Thorpa. Je to film, který byl zakázán, když byli všichni obžalovaní (podvodně, pozn. red.) u soudu osvobozeni. Vysílá se poprvé po čtyřiceti letech:

Podrobnosti v Britských listech ZDE

Příběh zkorumpované Británie ukazuje, proč obdivuji Západ

4. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Foto: Někdejší ředitel BBC Charles Curran vysvětluje Tomu Mangoldovi v zakázaném dokumentu z roku 1979, že sice ve věci Jeremyho Thorpa konzultoval vysoké britské politiky, ale že v žádném případě BBC neovlivňovali

Když si čtu článek o Británii v šedesátých a sedmdesátých letech, o zkorumpovanosti a kamarádšoftech, napadá mne, že to je výborná příležitost, abych zmínil důvod, proč hluboce obdivuji západní svět. Není to proto, že tam automaticky vždy všechno bylo správně, je to právě naopak proto, jak obrovskou změnu tyto západní společnosti od dob panského stavu, rasismu jako normy a naprosté zkorumpovanosti udělaly během 20. století. Proto mi přijde vždy směšné, když se někdo chce vracet k nějakým „tradičním hodnotám“ nebo vysněné minulosti. Stačí si přečíst Dickense, Balzaka, Huga, Zolu…

Co vlastně teda Babiš chce? (Kromě toho nemá mandát, proč vystupuje na mezinárodní scéně?)

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Babiš v pondělí odmítl návrh Angely Merkelové na vytvoření flexibilního evropského přístupu k migraci, který by realizovala evropská pohraniční policie. Podle Babiše si má každá země hlídat vlastní hranice.

Visegrádské země nemají žádnou zkušenost s přijímáním migrantů a bojí se jich, poznamenává tisková kancelář Reuters.

Merkelová konstatovala, že Evropa musí mít ústřední instituci pro migraci a Marshallův plán pro Afriku. Podpořila "flexibilní systém", v jehož rámci by země, které odmítají uprchlíky, mohly pomáhat v jiných oblastech.  Babiš odmítl představu, že by země, které odmítají uprchlíky, měly jakkoliv pomáhat. Vítězství protiimigračních stran ve Slovinsku a v Itálii podle něho dokazuje, jak se postoje visegrádských zemí šíří. (Už nedodal, že vítězství ultrapravicových stran v Itálii je důsledkem postojů visegrádských zemí, které Itálii odmítly pomoci s uprchlíky.)

Babiš se vykecává na mezinárodním fóru, ale jeho vláda nemá mandát.

Trump si osobuje "absolutní právo" si udělit milost

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta




Donald Trump v pondělí tvrdil, že má "absolutní právo" si udělit milost za jakýkoliv možný zločin ("ale proč bych to dělal, když jsem se ničeho nedopustil?") a zaútočil na mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera, vyšetřujícího zásahy Ruska do americké předvolební kampaně jako "naprosto neústavní". Trump uvedl, že jeho tvrzení v tomto smyslu podporují "četní právní odborníci", i když žádného neuvedl. Trumpův právní tým argumentuje, že Trump nemůže být povolán k výslechu, ani nemůže být obviněn z obstrukcí vyšetřování, protože je nejvyšším soudcem v zemi. Washington Post v této souvislosti varuje, že taková interpretace pravomocí amerického prezidenta je vážným posunem k autoritářství a poukazuje na to, že americká revoluce proti Británii v roce 1776 vznikla právě proto, že se anglický král George pokusil omezit nezávislost soudců, tak, jak to nyní za podpory Republikánské strany dělá Trump. Pokud se na podporu Trumpa Republikáni stavějí proti americké demokracii, měla by veřejnost nutně podpořit Demokraty, argumentuje list.

Trumpův stoupenec Rudy Giuliani se vyjádřil v médiích, že Trump "asi má právo se sám omilostnit", ale že by to "pravděpodobě vedlo k jeho okamžitému svržení".

V roce 1974 konstatovalo těsně před rezignací Richarda Nixona na prezidentskou funkci americké ministerstvo spravedlnosti, že prezident sám sebe omilostnit nemůže. 

V Jordánsku už čtvrtý den občané protestují proti zvýšení daní

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta







Jordánsko, jedna z nejstabilnějších zemí na Blízkém východě, zaznamenává rostoucí frustraci občanů nad zvýšením daní. Demonstrace požadují už čtvrtý den, aby vláda odstoupila.

Vláda zvyšuje daně zaměstnanců o pět procent a firem o 20 až 40 procent. Jordánsko trpí vysokou nezaměstnanopstí. Nemá skoro žádné přírodní zdroje. Opakovaně tam rostou ceny základních potravin, jako je chleba, a vláda uvaluje stále větší daně na základní zboží.

Vláda po získání tříleté půjčky od MMF ve výší 723 milionů dolarů provádí Mezinárdoním měnovým fondem doporučené škrty.

18,5 procent obyvatelstva je nezaměstnáno, 20 procent obyvatelstva žije na hranici chudoby.

Jordánsko poskytuje útočiště více než jednomu milionu uprchlíků ze Sýrie, což vážně zkomplikovalo hospodářskou situaci v zemi.


Návrhy reforem EU: Merkelová vyšla Macronovi napůl vstříc

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Německá kancléřka Angela Merkelová přednesla v neděli dlouho očekávanou odpověď na ambiciózní výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k reformě Evropské unie. Ve věci investic nabídla olivové ratolesti a slíbila pomoc zadluženým členským zemím. 

EU: Ján Kuciak a Daphne Caruana Galizia jsou vzorem Evropě

3. 6. 2018 / Jan Čulík, Dominika Švecová

čas čtení 10 minut

Foto: viceprezident Evropského parlamentu Valcarcel Siso Ramon Luis


"Mír musí být víc než jen absence války."  To musíte zajistit. Aby Evropská unie nadlouho zůstala něčím víc, než jen absencí války.



ZDE, vážení čtenáři, naleznete naši devadesátiminutovou nahrávku posledního zasedání shromáždění 9000 mladých lidí ze 40 zemí Evropy v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Zasedání se konalo  v sobotu 2.6. večer. Kdo umí anglicky a má čas, nahrávku vřele doporučujeme. Ukazuje, jak radikálně odlišná je atmosféra v západní Evropě.

Dvoudenní setkání tisíců mladých lidí EYE  2018 bylo charakterizováno obrovským množstvím energie, entuziasmu, nových nápadů a myšlenek a hluboce humanistickým etosem, často nesmírně idealistickým. Rozdíl mezi tím, co se dělo v posledních dvou dnech ve Štrasburku a jak na Evropskou unii pohlíží třeba česká veřejnost a český tisk (nemluvě třeba o Polsku) by nemohl být větší.

Hudební prezentace před závěrečnými projevy a poslední veřejnou debatou byla velmi idealistická. Přítomní zpívali refrén "Human being defines us. Common love unites us" (Lidskost nás definuje. Sdílená láska nás spojuje)"  - viz nahrávka, od minuty 3.20

Povšimněte si vystoupení Angličanky-Italky (nahrávka, od minuty 54.55):

"Toto není otázka, chci jen vyjádřit vděčnost těm 9000 lidí zde.  Já jsem se tak bála sem přijet, kvůli hlasování pro brexit. Očekávala jsem nepřátelství a agresi. A setkala jsem se to s takovou laskavostí a vřelostí. Děkuju vám. Jménem Británie, děkuju vám."

Poláci, stejně jako mnoho Čechů, jsou zblblí xenofobními lžemi domácích médií. Výroky polské delegátky o "nebezpečnosti uprchlíků" byly přijaty nesouhlasným bučením:


"Dobrý den, já jsem Angieszka z Polska. Když mluvíme o uprchlících, někdy si je pleteme s obyčejnými migranty. Vy jste říkali, že na ně musíme myslet jako na lidské bytosti. Ale co evropské lidské bytosti? Evropská unie by měla chránit nás jako Evropany. Musíme ty imigranty ověřovat. Protože mezi nimi samozřejmě jsou lidé, kteří potřebují pomoc, a těm musíme pomoci, ale v těch skupinách jsou lidé, kteří jsou nebezpeční." (drobný potlesk, obrovské nesouhlasné bučení).  (Nahrávka, od minuty 58.06.)

Z českého hlediska (Václav Klaus právě srovnal Evropskou unii s komunistickým režimem) je zvlášť pozoruhodný projev viceprezidenta Evropského parlamentu Valcarcela Siso Ramona Luise z poslaneckého klubu Evropské lidové strany. To je klub pravicových stran - avšak propast mezi jeho myšlením a myšlením středoevropských pravičáků by nemohla být hlubší.

Viceprezident Luis vzpomněl ve svém projevu mj. na Jána Kuciaka a zavražděnou maltskou novinářku  Daphne Caruanu Galizii jako na hrdiny a symboly Evropy (nahrávka, od minuty 17.07)

Citujeme:

Írán: Ze základen v Sýrii, které nemáme, neodejdeme. A ta částka také nesouhlasí.

4. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Írán neudržuje žádnou vojenskou přítomnost v Sýrii, tvrdí tajemník Nejvyššího výboru pro národní bezpečnost Alí Šamchání spolu s ministrem zahraničí předmětného íránského klienta ZDE. Ze Sýrie neodejdeme, kontruje generál Masúd Džazajrí působící ve štábu íránské armády ZDE. - Každý ze zmíněných pánů svým dílem přispívá ke ztrátě reputace íránského fundamentalistického režimu a k jeho opětovně rostoucí mezinárodní izolaci.

Vražda zdravotnice v Gaze aneb Ohlušující ticho po pěšině

4. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty




Když jsem psal o pokrytectví české mediální a politické obce ohledně vraždění bezejmenných novinářů v zemích globálního Jihu, neměl jsem zároveň v úmyslu bagatelizovat autoritářský a v nejednom ohledu zločinný režim v Kremlu. Navíc řeč byla o novinářích a nikoliv o ruských podnikatelích, kteří byli za podivných okolností zavražděni ve Velké Británii. Neexistuje totiž důvod, proč se vlamovat do otevřených dveří, jelikož se Putinovým zločinům – a to jak reálným, tak imaginárním – věnuje většina našich zahraničněpolitických komentátorů. Opět zdůrazňuji, že primární je informovat o zločinech zemí hlásících se k západnímu civilizačnímu okruhu a jeho lidskoprávním idejím, zvlášť když se o nich neinformuje vůbec.    

      

Dnešní Polsko: Zabijte ty muslimáky svatým obrázkem

2. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut




“Boję się ciapaków.” Český překlad přibližně: "Bojím se těch (mu)slimáků." To mi řekla moje stará dobrá kamarádka z vysoké školy. Inteligentní, vzdělaná, s diplomem z obtížného oboru vystudovaného na čelné polské univerzitě. "Ciapak" je rasistická polská nadávka pro muslimy a Araby, ale také pro Indy a další lidi s tmavší kůží. Podobný, ale významově užší český výraz je "muslimácí", nebo "slimáci". "Bojím se těch slimáků," řekla. "Bojím se jich a nechci je tady, i když bych jim chtěla pomoci. "Čeho se bojíš?" zeptal jsem se. "Přesně z toho důvodu jsem nechtěla jet do Německa. Je tam prostě příliš mnoho těch slimáků." Povzdechl jsem si. Bylo vidět, že budu muset zase znovu vysvětlovat, proč používat toto slovo není v pořádku.

29984

EYE 2018: Zakládání podniků: Jak může Evropská unie podpořit mladé podnikatele?

4. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, patnácté téma k úvaze a diskusi je:


START-UPS: HOW CAN THE EU SUPPORT YOUNG ENTREPRENEURS? - JAK MŮŽE EVROPSKÁ UNIE PODPOŘIT MLADÉ PODNIKATELE?

Nové firmy a inovativní podniky hrají životně důležitou roli při vytváření prosperity a pracovních příležitostí

Jak může EU podporovat mladé lidi, aby si založili vlastní podnik?

Můžeme vytvořit kulturu, která přijme neúspěš a dá mladým podnikatelům druhou šanci k úspěchu?


https://www.europeanyouthideas.eu/start-ups-how-can-eu-support-young-entrepreneurs


Co si o tom myslíte vy?

Někleré návrhy mladých lidí:

Myslím, že hlavním problémem je absence potřebných konexí a nedostatek financování. Co se týče konexí, EU by měla podporovat setkávání lidí podobných zájmů prostřednictvím akcí věnovaných networking, vytváření sítí. To by umožnilo mladým podnikatelům vytvořit si kontakty na profesionály v průmyslu, na mentory, novátory a investory. EU už poskytuje finance pro zakládání firem, avšak tyto finance jsou omezené a přístupu k nim brání mnoho byrokratických překážek. Financování pro studenty by se mělo zpřístupňovat a inzerovat na univerzitách. EU by měla odrazovat mladé podnikatele od financování svých nových podniků prostřednictvím bank, protože to je nesmírně riskantní a vytváří to zbytečná břemena. EU by měla podporovat podnikatele, aby použili své vlastní fondy, anebo aby žádali o granty a oficiální financování.

Nově založené firmy by měly být osvobozeny od daní, dokud nezačnou produkovat určitý příjem. EU  by měla mladé podnikatele informovat jasně o možnostech, které jsou pro ně k dispozici, hosté by měli dělat přednášky na univerzitách, atd. Největším problémem pro mladé lidi je dnes, že se jim říká, že to či ono je nemožné. Měli bychom zajistit, aby věděli, že možné je všechno, co chtějí dělat.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Asad chystá návštěvu KLDR

4. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bašár al-Asad oznámil, že plánuje navštívit severokorejského lídra Kim Čong-una. Oznámila to v neděli severokorejská média. V případě uskutečnění návštěvy by šlo o první setkání Kima s hlavou cizího státu v Pchjongjangu. 

Britští konzervativci se posmívají antisemitismu v Labouristické straně, avšak ignorují islamofobii ve vlastní straně

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Muslimská rada Británie ostře protestuje proti televiznímu rozhovoru novopečeného konzervativního ministra vnitra Sajida Javida, který ignoroval oprávněnou kritiku, že Konzervativní strana je prolezlá islamofobií, zatímco kritizuje antisemitismus v Labouristické straně:


Konzervativní poslankyně Horní sněmovny Sayeeda Warsi kritizuje pokrytectví v Konzervativní straně, která se posmívá labouristům za jejich antisemitismus, avšak zcela ignoruje islamofobii ve vlastní straně:



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Turecké armádě "zbývá 25 km k iráckému štábu organizace PKK"

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Turecká armáda se nyní nachází 25 - 30 km v hloubce území iráckého Kurdistánu, v provincii Irbíl, tvrdí Abdullah Hawez. Zmocnila se desítek vesnic, poprvé buduje předsunutá postavení v provincii Irbíl. Je 20 - 25 km od Kandilu, sídla vedení [kurdské teroristické organizace] PKK.   #Turkish military (TSK) are 25-30km deep into Iraqi #Kurdistan's Erbil province, capturing a dozen villages + building outposts for the first time in Erbil province. TSK are now 20-25km away from Qandil, the seat of PKK leadership. pic.twitter.com/KRRAvA3bq7

 


Přečetli jsme:

Tajné služby nikdo neřídí, zpravodajci už politikům nevěří, říká bývalý šéf rozvědky Randák

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zpravodajské služby se teď stáhnou do ulity přesně v duchu zásady "kdo nic nedělá, nic nezkazí". Výsledkem bude paralýza zpravodajské činnosti, narušení toku předávání informací. Když totiž zpravodajci vidí, že politici jejich zprávy v přímém přenosu zneužívají - a dokonce i prezident republiky -, tak je jejich reakce přirozená: stáhnou se, budou vyčkávat, téměř k nule se sníží jejich ochota informace někomu poskytovat. A nelze se jim vlastně ani divit.

Celý text: ZDE

Zemanova hra s Pochem: Podle kuloárů se prezident kandidátovi na ministra mstí, ve hře je i prosazení vlastní zahraniční politiky

4. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Žádný jiný politik v Česku dnes tolik neželí zvyku prezidenta Miloše Zemana nepoužívat mobilní telefon než kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche. I když by s ním potřeboval nutně mluvit, nemá se mu kam dovolat. Složitě tak hledá cestu k hlavě státu přes jeho pobočníky, ale i tady zatím naráží na neprostupnou zeď. Zeman se ostře postavil proti jeho nominaci do vlády, kvůli neochotě se setkat však Poche ani veřejnost přesně nevědí proč. Jisté náznaky tu jsou a sázky podle nich stojí vysoko. Poche rozhodně své úsilí nevzdává a dál na rozhovoru s prezidentem trvá.

Celý text: ZDE

29966

EYE 2018: Ekonomika sdílení: Jak může Evropa podporovat podnikání s pozitivními sociálními dopady?

3. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, čtrnácté téma k úvaze a diskusi je:

 

EYE 2018: SHARING ECONOMY: HOW CAN EUROPE SUPPORT BUSINESSES WITH SOCIAL IMPACT? -  EKONOMIKA SDÍLENÍ: JAK MŮŽE EVROPA PODPOROVAT PODNIKÁNÍ S POZITIVNÍMI SOCIÁLNÍMI DOPADY?

Sdílení namísto vlastnění: nová generace Evropanů si cení zkušeností namísto statusu, přístupu namísto vlastnictví a sdílení namísto sebezájmu.

Jak může Evropa podporovat kulturu zakládání nových podniků, které budou mít pozitivní sociální dopady?

Evropa si může vytvořit mechanismus pro vytváření sociálního podnikatelství a přimět členské země, aby zavedly zákony, které pomohou podnikům mít větší a dlouhodobější pozitivní sociální dopady.

https://www.europeanyouthideas.eu/sharing-economy-how-can-europe-support-businesses-social-impact

Co si o tom myslíte vy?

29972

EYE 2018: Další fotografie ze setkání mladých lidí ve Štrasburku

3. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

Z večerního Štrasburku v sobotu, plného mladých lidí...

Ze srovnání postojů západoevropských mladých lidí a českých delegátů na tomto mezinárodním setkání vyplývají dva vážné problémy, poznamenává ze Štrasburku Dominika Švecová. Je pozoruhodné srovnávat nadšení mladých Západoevropanů se skeptickým postojem zdejších lidí z České republiky. Přitom právě entuziastické nadšení je motorem, který vede k nápravě věcí.

Druhým problémem je, že je zjevné, že mladí lidé z Česka se nedokáží vůbec vyrovnat svým vrstevníkům ze západní Evropy, soudě podle lidí, kteří ve Štrasburku vystupovali. Ti byli vysoce informovaní, aktivní, jazykově vybavení, schopní chytře a přesvědčivě argumentovat na veřejnosti, mluvit spatra tak, že to dává smysl, inteligentní a sebevědomí.

Tuto zkušenost mohou čeští mladí lidé získat, pokud například jako studenti pojedou v rámci studentské výměny Evropské unie Erasmus na zahraniční univerzitu, nebo i v rámci střední školy. Tam totiž uvidí, jak mladí lidé z druhých zemí vystupují a mohou se to podle nich naučit.

Učitelé v ČR by samozřejmě měli mladé lidi učit kritickému myšlení, vystupování, schopnosti mluvit bez papíru a prezentovat své názory strukturovaně, informovaně, věcně a inteligentně na veřejnosti.

Evropská unie právě zdvojnásobila rozpočet na projekt Erasmus. Nechť čeští mladí lidé jezdí do zahraničí víc!

Mezitím Václav Klaus tvrdí, že Evropská unie je vlastně komunismus...

Musíme vyrábět, žádnou nemocenskou!

3. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta


Tohle je taky převelice pěkné (dotaz byl, zda proplácet první tři dny nemocenské).

No řekněte - proč? Ze superhrubé mzdy je odvedeno nějakých 31% platu na sociální pojištění, ale proč by vám to mělo být propláceno, když onemocníte? No řekněte proč? Proč dělat zaměstnancům úlitbu, každá nemoc se dá přechodit, však nechcípnete, vyležet to můžete o víkendu.

Přece je to jasný, jste všichni simulanti. Zaměstnavatel je chudák, musí vás honit do práce - škoda že vás nemůže přikurtovat k ponku a švihat bičem k vyššímu tempu. To je beztak taky nějaká socanská úlitba. A jak vy se mu za to odvděčujete, nevděčníci? Drze onemocníte! Prd onemocníte, chcete vykachlíčkovat koupelnu nebo pomoct bráchovi se zabíjačkou, a hodíte se marod.

Však to tak funguje všude, žeáno Mr Juříček? Firma odveze vaše zboží, vyklopí to v první zatáčce, je to pojištěné - ale ne, hochu, pojištění platí až od 30. kilometru, vždyť se ani pořádně nerozjel. Dostanete zboží, pokazí se druhý den, Mr Juříček jde uplatnit záruku, má smůlu, záruka přece platí až od třetího týdne, logika ne?

Jsem myslel že tenhle druh podnikatelského primitivismu ve stylu "zaměstnanec je něco jako stroj, akorát tolik nevydrží" už vymizel, ale evidentně jsem se mýlil. No co jste si zvolili, to máte.

O přetvářce v české společnosti

2. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Když ve Vídni v 60. letech akcionisté napadali měšťacké představy o životě a o vztahu ke světu hrou s tělesnou bolesti a deformací, krví či exkrementy, byly noviny plné výpadů vůči zvráceným umělcům, kterým není nic svaté. Zasahovala policie, ničila a zabavovala se "zvrácená" díla, píše Petr Fischer. Dost se to podobá dnešní hysterii kolem hry Naše násilí, vaše násilí v Brně. K mé lítosti se do ní zapojil i profesor Osolsobě, který ve velmi apelativnim dopisu, oznamujícím jeho odstoupení z DIFA JAMU, vyjadřuje podobné znechucení z Frljićovy inscenace.

Spiknutí kokotů

2. 6. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 1 minuta

Už delší dobu uvažuji o tom, že napíšu článek nazvaný "Spiknutí kokotů", píše na Facebooku Roman Kanda.  Jeho hlavní teze by zněla jednoduše asi takto: současný svět se stal obětí domněle či oprávněně zneuznaných mužů ve věku nad 50; narcisů, nadutých blbů, šovinistických hovad, zkrátka sociopatů, kteří agresivitou a arogancí zakrývají vlastní nejistotu a zbabělost.

Jenže zjišťuji, že napsat něco takového je nad moje síly, protože materiál se doslova rozrůstá před očima. Každou chvíli se odkudsi vynoří nějaký kokot, který se mermomocí chce stát spasitelem a zachraňovat svět tradičních hodnot, ať už to někdo chce, nebo nechce.

Jistě, tohle všechno my neomarxisté víme, jména známe nebo je brzy poznáme, a kdybychom byli nácci, užuž sestavujeme seznamy. Ovšem jeden zapomenutelný článek sotva může tento rozrůstající se zástup kokotů jakkoli omezit. Psané slovo takovou moc nemá...

A jsme u jádra věci: skutečnost je občas tak pitomá, groteskní, úděsná a fraškovitá, že psaní a reflexi vyřazuje jako cosi málem zastaralého a zoufale pomalého. Občas zůstává jen u němého úžasu.

Fake news: Silně sdílené video "násilností muslimů v Birminghamu" jsou záběry fotbalových chuligánů ve Švýcarsku

2. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ne, na tomto videu nejsou "muslimové v no-go zóně v Birminghamu" útočící na automobily. Jsou to švýcarští fotbaloví chuligáni, stoupenci soupeřících klubů Basilej a Lucern. Přesto se lež virálně šíří, mnohokrát je sdílena na Facebooku a na Twitteru ji zhlédlo více než 150 000 osob.  


Jaké to bylo v roce 1968 - osobní svědectví

20. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 49 minut

Foto: Jan Čulík v roce 1968

Toto je osobní svědectví o tom, co před padesáti lety zažil patnáctiletý až sedmnáctiletý kluk. 

Jsem si plně vědom varování historiků, že osobní svědectví nelze považovat za ověřitelná fakta. Nicméně jsem velmi zklamán výroky o šedesátých letech a o Pražském jaru 1968, které činí mladší lidé, kteří tyto události nezažili. Když jejich výroky srovnám s tím, co jsem já ve skutečnosti zažil, vidím, že jsou primitivní, zjednodušené a stereotypní, a to do takové míry, že mě to vede k otázce, zda výzkum určitého období, prováděný lidmi, kteří jej nezažili, může být vůbec být považován za spolehlivý. Obávám se, že neustále vytváříme vlastně jen narativy o dnešku a minulost zkreslujeme jeho prizmatem. 

Jsem si vědom, že tento skeptický přístup budou mnozí lidé považovat za extremní. Na druhé straně jsem si také vědom názorů, které varují, že analýzy historiků o událostech minulosti jsou na úrovni beletrie - a když lidé činí výroky o minulých událostech, které oni sami nezažili, vypovídá to daleko víc o současnosti než o dané historické události.

A Personal Testimony: What was going on during the 1968 Prague Spring?

20. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 36 minut

Photo: Jan Čulík in 1968

This is a personal testimony of what a 15-year old experienced 50 years ago.

I am fully aware of the warnings of historians that personal testimonies cannot be taken as verifiable facts. However, I am very disappointed with statements about the 1960s and the 1968 Prague Spring made by younger people who have not actually experienced these events. When I compare these statements to what I actually experienced, I find them crude, unsophisticated and stereotyped, so much so that it leads me to question whether research by people who have not actually experienced a particular time can be seen as reliable. I am aware that this sceptical approach may be seen by many as extreme, on the other hand I am also aware of the views which warn that accounts of historians about events in the past are on the level of fiction – and that when individuals make statements about past events which they have not personally experienced, what they say normally tells much more about the present time than about the historical event

K probíhající diskusi na Britských listech: Co je ultralevičáctví a co je ultrapravičáctví? A jak v dnešní době kriticky hodnotit fakta?

1. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Měli jsme dnes na University of Glasgow centrální závěrečnou schůzi examinátorů, kde se kontrolovaly a schvalovaly výsledky letos absolvujících studentů. Při pohledu na promítané jednotlivé výsledky studentů v jednotlivých kursech mi připomněl vedle mě sedící kolega známku jedné studentky, kterou jsme viděli na plátně, a  jejíž seminární práci jsme hodnotili (a dali jsme jí horší dvojku), přestože byla jasně fašistická. V seminární práci vypracované pro náš kurs o historii cenzury, studentka obviňovala západní vysoké školy a mainstreamová média z potlačování svobody projevu nositelů různých ultrapravicových názorů, jako je například kontroverzní ultrapravičák původně z Breitbart News Milo  Yiannopoulos. Horší dvojku jsme studentce dali, protože některé její argumenty byly nevěcné, avšak kurzem prošla, protože struktura práce a její argumentace byla vytvořená docela kompetentně. 

Snažíme se v Britských listech zachovávat pluralitu názorů, a proto vedle sebe záměrně publikujeme články dvou názorově protikladných autorů, Daniela Veselého a Karla Dolejšího. Účelem je vést lidi ke kritickému myšlení. Prosím ale - jak to opakujeme vždycky - uvědomte si, že to, co v Britských listech vydáváme, není materiál pro vaši černou mši souhlasu, abyste se s tím kmenově, stoprocentně identifikovali ("ten jim to nandal") - vězte, že lidský mozek je omylný a vždycky vnímá jen určitou část pravdy - je na vás, abyste si předložený argument očistili od ideologického nánosu.

Tak například v dnes zveřejněném článku poukazuje Daniel Veselý, že za poslední rok v Rusku nezabili žádného novináře. To je sice pravda, ale 12. března byl v Londýně nalezen uškrcený ruský podnikatel Nikolaj Gluškov, a je to už asi čtrnáctý Rus, který byl v Anglii v poslední době usmrcen za podezřelých okolností. Takže náznaky ve Veselého článku, že se vražedná historie Putinova režimu přehání, neodpovídají úplně skutečnosti, i když Veselý má pravdu, že Západ většinou ignoruje vražedné útoky na novináře ve třetím světě. 

Avšak  stejně velký problém, ne-li větší, mám osobně s celou řadou článků Karla Dolejšího. Cením si jich, stejně jako článků Daniela Veselého, jako odlišného pohledu, který dokáže upozornit na skutečnosti, jichž si čtenář nebyl vědom, a vede ho nad nimi k zamyšlení, přestože celkový postoj článku je spíš extremistický a neodpovídá rozumnému a věcnému mezinárodnímu komentátorskému konsensu. Mám tedy potřebu několik argumentů Karla Dolejšího z poslední doby poopravit: 

Babiš tweetuje populisticky protievropské nesmysly

2. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Poškození planety plasty je vážný problém. NIkoliv však pro rozumbrady v Česku a Babiše, který se opatření proti tomu idiotsky vysmívá. 


V Thajsku právě uhynula mladá velryba. V žaludku měla 8 kg, tedy osmdesát igelitových tašek. Nemohla jíst. Pět vyzvracela, než zemřela. Ať žije Babiš se svým posměchem vůči opatření EU proti plastům! (JČ)




29960

EYE 2018: Udržitelné město: Jak lépe cestovat, pracovat a společné žít?

2. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty



Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, třinácté téma k úvaze a diskusi je:


UDRŽITELNÉ MĚSTO: JAK LÉPE CESTOVAT, PRACOVAT A SPOLEČNĚ ŽÍT?

Města hrají v éře globalizace nesmírně důležitou roli, nabízejí místní řešení pro globální problémy.

- Jaký je váš model pro udržitelné město?
- Jaké jsou vaše návrhy pro kvalitní život mladých listí a rodin? Pro soudržnost mezi všemi generacemi, byty, které si lidé mohou dovolit, bezpečné veřejné prostory a místo pro sportovní vyžití?

https://www.europeanyouthideas.eu/sustainable-city-how-better-move-work-and-live-together

Co si o tom myslíte vy?

Reakce mladých lidí:

Jedním z hlavních problémů ve velkých městech jsou automobily, které znečišťují vzduch a příspívají ke globálnímu oteplování. Proto navrhuju zákaz automobilů v centrech měst a rozšíření veřejné dopravy.


Města by měla být do určité míry koncentrována. Domy pět šest pater. To umožňuje veřejnou dopravu i chození pěšky. Nekonečná předměstí s přízemními domky a rodinnými automobily krade lidem mnoho hodin života dojížděním a zabíjí to planetu. Měla by existovat určitá forma veřejného bydlení pro mladé rodiny. Aby se mohly stěhovat za prací. Měly by existovat zóny zábavy, parky, hřiště. Veřejná doprava mnoha forem a sdílení automobilů. Auta z předměstí by měla parkovat na okraji města a lidi by měli přestoupit na veřejnou dopravu.

Udržitelné město by bylo plné vegetace a ovoce a zeleniny rostoucích na ulicích, na střechách a v dosud nevyužívaných zahradách. Doprava by byla kolektivní, ekologická a byla by zadarmo. Všude ve městech by měla být k dispozici jízdní kola a měly by pro ně existovat samostatné cyklotrasy. Veřejný prostor by měl být strukturován tak, aby se v něm lidé mohli setkávat a tvořit sociální, ekonomické i umělecké projekty. Jádrem nových měst by měla být příroda a kultura.

Včera Izraelci zastřelili jednadvacetiletou zdravotnici. O jediné fotografce na palestinské hranici

2. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



V pátek zastřelila izraelská armáda u hranice v Gaze jednadvacetiletou zdravotnici. Izraelští vojáci ji střelili do prsou a ostrou municí zranili další desítky lidí. V posledních týdnech usmrtili izraelští vojáci ostrou střelbou více než sto Palestinců, včetně dvou novinářů.

Navzdory tomuto nebezpečí existuje jedna žená, která v Gaze dál fotograficky pozoruhodným způsobem dokumentuje život na tomto ožebračeném izolovaném území. Je to jediná novinářská fotografka. Nezaznamenává jen tragedii množství zabíjení civilistů izraelskou armádou, ale také triumf života a jeho mnoho tváří v pásmu Gaza. Vynikající portrét britské televize Channel 4.

Počet migrantů do Itálie drasticky poklesl, ale v moři jich umírá daleko víc

2. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Letos zatím přišlo do Itálie přes Středozemní moře jen 13 430 lidí, což je 20 procent loňského počtu, ale percentuelně jich v moři umírá nyní daleko víc. Channel 4 News v této páteční dramatické reportáži zaznamenaly zachránění jednoho člunu tento týden. Pozor, jak upozorňují Channel 4 News, reportáž obsahuje znepokojující záběry.

V důsledku kontroverzní dohody Itálie s Libyjí se Libye snaží imigrantům v cestě do Itálie bránit. V Libyi jsou však drženi za opravdu strašlivých podmínek a Evropská unie za to nese přímou odpovědnost.

V této reportáži uvidíte děsivý rozhovor s dvěma Súdánci, které LIbyjci v Libyi mučili elektrickým proudem, připevněním elektrod na nohy. Starší muž si myslel, že ho tím usmrtí.

Evropu zasáhnou Trumpovy sankce na ocel a hliník

1. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Představitelé na obou stranách Atlantiku nedokázali dosáhnout dohody, která by odvrátila tarify na evropské zboží - krátce před vypršením výjimky. EU prohlašuje, že v krátké době oznámí odvetná opatření. 

Jakou cenu zaplatí Ukrajina za svůj podvod?

31. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


 

Jedním z důvodů, proč demokracie reagují tak nekompetentně na vlnu hrubých dezinformací přicházejících z Ruska, je, že žádná zjevná forma protiúderu neexistuje, píše Anne Applebaum v deníku Washington Post. Ruský prezident například lhal o invazi na Ukrajinu - muži v uniformě objevující se po celém Krymu byli jen vojáci na dovolené a své vojenské zařízení si nakoupili v tamějších obchodech. Když těmto vojákům o pár měsíců později udělil medaile, co by bývalo adevátní reakcí? Začít šířit vlnu fake news i do Ruska?

Konec české demokracie

31. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Skoro na den přesně od začátku ostudného monstrprocesu nad Miladou Horákovou, rozhodla se česká dolní sněmovna vzdát kontrolní úlohy nad exekutivou, tedy konkrétně nad konáním prezidenta republiky. Nemá si cenu lhát do kapsy, jsme svědky zániku české demokracie. Vládní moc, která není kontrolovatelná, stává se mocí absolutní.

29955

Šarlatánství a fake news mají stejný kořen

Nespokojenost, nejistota a zoufalství v digitálu skvěle vytěžují nevědomost a tendenci věřit

31. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

S respektem ke všem známým faktům: žijeme v myšlenkových, emočních a sociálních konstrukcích. Náš svět je představa, jejíž platnost může být posuzována fakticky, ale mnohem obvykleji ji posuzujeme sociálně: platnost závisí na shodě s představami ostatních. Míra otevřenosti umožňuje rekonstrukci naší komplexní představy odpovídající se měnícím se podmínkám. Míra schopnosti posoudit shodu s fakty a jejich samotná dostupnost určují podíl "sociálně konstrukční iluze". To je takový tuze levně dostupný stavební materiál, který se povaluje všude okolo nás. Digitální prostor a naše přítomnost v něm způsobují informační přetlak, kterému musíme čelit. A nejen to: přispívá k rozpadu hierarchie tradičních autorit a umožňuje vytváření jejich "fake copies". Digitální prostor umožňuje snadný život "architektům", kteří nabízejí elementy či celé bloky, jež můžete pohodlně vestavět do svých gnozeologických konstrukcí. Výsledkem jsou obrovské vzdušné makrokomplexy, podobné "bludnému" obchodnímu centru, v němž je spousta nesourodých buněk, nabízejících každá jinou, často nepotřebnou, z informačního odpadu vytvořenou veteš. A to psychograficky, tedy na míru vašemu stávajícímu přesvědčení...

29725

Fikce a lež, za kterou si Soukupovi novináři stojí

Úroveň mediálních dělníků v Soukupově továrně na hloupost

31. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 19 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Níže kopíruji komunikaci s Vladimírem Barákem, což je "ředitel online aktivit vydavatelství" Empresa Media Jaromíra Soukupa, kam spadá Týden, TV Barrandov a další klenoty českého mediálního venkova. Pan Barák je též - mimo jiné - autorita v oblasti vzdělávání a vzdělávací politiky a z tohoto titulu píše zasvěcené články na toto téma (dříve se věnoval dopadům měnové intervence ČNB a učí cosi na Vysoké škole ekonomické). Tento člověk napsal difamační text plný věcných chyb, neprokazatelných tvrzení, částečně z naprosté neznalosti, částečně záměrně manipulující čtenáře o kontextu testování v českém vzdělávacím systému. Reakce na připomínky se dá shrnout do věty "za vším si stojím", aniž by se dokázal vyjádřit k samotným připomínkám. Na vině je pravděpodobně složitost problematiky, nicméně ani tam, kde pan Barák očividně lže, ani tam není ochoten uznat to. Námitka: "Napsal jste, že prší a ono prokazatelně neprší". Odpověď: "Prší a za tím si stojím". Jen pro zajímavost, nadřízeným pana Baráka je Daniel Köppl, člověk, který učil ještě v roce 2016 budoucí novináře na Fakultě sociálních věd UK. Köppl se ani po opakované výzvě k úrovni argumentace svého podřízeného nevyjádřil. Korekci nesprávných či lživých závěrů pana Baráka (za nimiž si stojí) Týden neumožnil.

29954

Mámo, dyť my žádnej oceán nemáme!

Babišův poradce je pitomec a nestydí se za to

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Po tom šílenství okolo GDPR (panebože, Brusel chce chránit naše osobní údaje, jak si to může dovolit???!!!! Chudák korporace...) přichází další, tentokrát je na mušce bordel v oceánech, což je věc oceánů a ne nás, slušných lidí, co oceán nemají a nic jim do nich není.  . S výjimkou případů, kdy k nim zamíříme na dovolenou a můžeme pak nadávat, jaký je v nich bordel..., píše Stanislav Biler na Facebooku v reakci na blábol Babišova poradce Michla vydaný v Babišových MF Dnes

Každopádně su rád, že třeba povinnou školní docházku zavedla v roce 1774 nikým nevolená Marie Terezie, protože chtít to dnes zavést Brusel, tak v Česku vypukne občanská válka. 

Podobná klika nás potkala, že nemusí Brusel zavádět třeba kanalizaci, zdravotnictví, gramatiku, jedení příborem nebo mýdlo. 

Díky!

Pozn. Boba Kartouse: "Michl opsal pravděpodobně z internetu historii vynálezu "vatové tyčinky" a přidal k němu omezenecké lamentování nad snahou snížit produkci plastů, s typicky demagogickým dovozováním, že EU zakáže záchodová prkýnka a hračky. Ať už si to Michl uvědomuje, či ne (a je to skutečně vážně míněná otázka), jde o typický příklad směšování skutečnosti s fikcí, difuze podporující zmatenost českého diskursu a z ní profitujícího populismu. Místo uvažování o tom, co s odpadem, bez ohledu na jeho aktuální úložiště, protože to je skutečné jádro problému, se Babišův poradce podílí na další debilizaci veřejného mínění. Ale chápu, na víc nestačí a ani více nemůže.

K zákazu brček, plastových příborů a dalších plastových výrobků jednorázového použití

Lepení dírek po červotoči plastelínou v lodi děravé po zásahu torpéda

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Koncept jednorázových výrobků z energeticky a surovinově náročných materiálů je až na výjimky pitomost sama o sobě, ale tohle je lepení dírek po červotoči plastelínou v lodi děravé po zásahu torpéda, píše k zákazu některých jednorázových plastových výrobků v EU na Facebooku David Marenčák.

Většina plastů v moři pochází ze států, kde pojem „odpadové hospodářství“ znamená: všechno to nasypeme do řeky/moře a také z přímořského turismu a lodní dopravy, ale tady se spotřebitel bude cepovat, aby si náhodou nevzál mikroteňák na rohlík a budu se zakazovat plastová šťouchátka do uší.

Všem nadšencům doporučuji si pustit film Adicted to plastic, kde se týpek rozhodl žít bez plastů. Zuby si čistí prstem a žije v naprostém holobytu.

V plastech jsme doslova utopeni a to, co vidíme a denně držíme v ruce je jen zlomek toho, co se používá v průmyslu. Zákaz brček a plastových talířků to nevytrhne.

Jedna věc je na tom dobře – že cílí na výrobce/producenty, nikoli na spotřebitele, s jejich iluzorní svobodou volby.

Dala si ukrajinská tajná služba případem Babčenko vlastní gól?

31. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty




 
Komentátoři potřásají hlavou nad poněkud neuvěřitelným vyústěním "vraždy" Arkadije Babčenka v Kyjevě, o níž ve středu vyšlo najevo, že vraždou ve skutečnosti nebyla (takže ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov měl pravdu, když tvrdil, "My jsme ho nezabili!"), ale šlo o jakýsi podivný, nevysvětlitelný manévr ukrajinské tajné policie.

V diskusi Jona Snowa s odborníkem na východní Evropu  Mishou Glennym poukázal Glenny na pozoruhodnou skutečnost, že i když se prý tato inscenace údajné Babčenkovy vraždy připravovala více než dva měsíce, nikdo to neprozradil. Málokde na světě funguje takovýto spolehlivý systém utajení a Glenny musel konstatovat: "Ano, ukrajinská tajná služba dokáže své akce opravdu utajit."

Šalom, byla to speciální operace Ukrajinské tajné policie!!
 

Reportéři bez hranic: NIc neospravedlňuje fingování vraždy novináře:



Babčenkova fingovaná smrt nebyla zdaleka první. Ukrajinská tajná služba to dělá častěji. A Rusko také

1. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Amy Mackinnon: Jestliže jsou fingované únosy běžnou taktikou ukrajinské SBU, proč nepodezřívali najatí vrazi, že je to celé podvod? Tolik otázek...



Babčenko nebyla první fingovaná smrt. Ukrajinské úřady zorganizovaly za poslední tři roky nejméně dvě další fingovaná usmrcení a jeden únos ve snaze přistihnout při činu podezřívané pachatele. A děje se to i v Rusku:



V Rusku se o takovýchto operacích často píše v černé kronice v novinách. "V minulosti jsem napsal sám nejméně 12 článků, které se zabývaly touto taktikou," řekl Svobodné Evropě Jevgenij Vyšenkov, bývalý policejní detektiv v Petrohradě a náměstek editora ruského portálu Fontanka.ru.

Když u Kábulu bojujeme za Prahu

31. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Český premiér v demisi Andrej Babiš prohlásil, že ani KSČM nemá námitky proti některým zahraničním misím a navyšování počtu vojáků v Iráku, Mali a Afghánistánu. Podle šéfa komunistů Filipa se ala žádná konkrétní dohoda nerýsuje, přičemž KSČM nemíní podporovat mise postrádající souhlas RB OSN. Filip tedy implicitně nemá problém s českým vojenským angažmá v zemích sužovaných vleklými konflikty. Podle mého soudu je však zcela absurdní se domnívat, že u Bagdádu, Bamaka a Kábulu se bojuje za Prahu.     

Většina plastů se do moře údajně dostane deseti řekami

31. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Podle několik měsíců starého textu, který se objevil mimo jiné v Deutsche Welle, se odpad do oceánů nedostává přímo, ale v drtivé většině deseti říčními toky. Cituje studii Helmholtzova centra výzkumu životního prostředí v Lipsku, která těchto deset řek identifikovala. Jde o tyto říční toky v pořadí dle toho, jak vysokou zátěž oceánů plasty způsobují: Jang-c’-ťiang (Čína), Indus (převážně Pákistán), Chuang-che (Čína), Chaj-che (Čína), Nil (převážně Egypt), Ganga (Indie), Perlová řeka (Čína), Amur (Rusko, Čína), Niger (Guinea, Mali, Niger, Benin, ústí v Nigérii) a Mekong (Čína, Barma, Laos, Thajsko, Kambodža a delta ve Vietnamu). Všechny tyto řeky mají společné to, že protékají hustě zalidněnými oblastmi s chybějící odpadní infrastrukturou, v zemích, kde není nakládání s odpadem adekvátně regulováno ani řešeno. V těchto zemích by výrazně pomohlo v prvé řadě začít odpad sbírat, svážet a průmyslově zpracovávat. Výše odkazovaný článek v Deutsche Welle nabízí podrobnější infografiku k jednotlivým řekám v souvislosti s jejich vlivem na transfer plastového odpadu do oceánů. 

V popelnici umřu!

1. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Za 13 let 171 děťátek! Malá Marie v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří

Holčička se v brněnském babyboxu objevila ve 22:47 ve čtvrtek 31. května. Na přiloženém lístku je „Marie 17. května“, tedy zřejmě datum narození. Pupek nic moc a smrdí od cigaret, oznámila mi sestřička, jež děťátko vyjmula z babyboxu. Zdeněk Juřica mi poslal video, na kterém Maruška mává ručičkama, a sestřička mě ujistila, že vypadá zdravě. Na sobě měla  bodýčko a byla zabalená v peřince. Marie je sedmnácté brněnské děťátko a posunula skóre holčičky v. kluci na 98:73. Zavolala mi taky primářka Ludmila Brázdová, jež iniciovala brněnský babybox v roce 2005 jako druhý v pořadí, a uklidnila mě, že Marušku viděl už i lékař ve službě, jenž byl ve chvíli nálezu u porodu, holčička je v pořádku.

Ať žije Marie! Ať žije Ludmila Brázdová, velká kamarádka a protagonistka babyboxu!

Babydědek Lu

Ludvík Hess
Babybox pro odložené děti - Statim, z. s., předseda
Nadační fond pro odložené děti Statim, předseda správní rady

www.babybox.cz

Nová italská ultrapravicová vláda chce deportovat půl milionu uprchlíků, nemá ale na to infrastrukturu

1. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Foto: Matteo Salvini



Nový ultrapravicový italský ministr vnitra, šéf Ligy Matteo Salvini, bývalý rozhlasový moderátor, chce deportovat z Itálie půl milionu uprchlíků. Vyvolává to znepokojení mezi experty na migraci, i když je to považováno za vysoce nerealistické, protože Itálie prostě nemá infrastrukturu ani právní flexibilitu na tak rozsáhlé deportace. Aktivisté z organizací usilující o integraci migrantů jsou nicméně znepokojeni šířením nenávisti a falešných zpráv o migrantech, stejně jako vytvářením nenávistného prostředí vůči jinakosti.

Právník Giuseppe Conte byl podruhé jmenován šéfem první italské populistické vlády

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


Právník Guiseppe Conte na setkání s prezidentem Sergiem Mattarellou oficiálně souhlasil s nabídkou stát v čele italské vlády. Informoval o tom ve čtvrtek generální tajemník prezidentské administrativy Ugo Giampetti.

"Prezident Sergio Mattarella přijal dnes profesora Giuseppe Conteho a navrhl mu vedení vlády, na což získal kladnou odpověď. Conte představil složení kabinetu," řekl tajemník. Dále dodal, že ceremonie složení přísahy proběhne v pátek v 16:00 místního času.

 

Celý text v ruštině: ZDE

Španělský premiér Mariano Rajoy byl donucen odstoupit

1. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Sánchez a Rajoy

Madridský parlament hlasováním vyjádřil nedůvěru španělskému premiéru Mariano Rajoyovi poté, co několik členů jeho katolické Lidové strany bylo odsouzeno za korupci. Nahradí ho Pedro Sánchez, předák opoziční španělské socialistické strany PSOE, která podala návrh na vyjádření nedůvěry. Pro vyjádření nedůvěry Rajoyovi hlasovalo 180 poslanců - o čtyři více, než byl potřebný počet 176 poslanců v parlamentě, který má 350 křesel. 

Sánchez se zapřísahal, že bude řešit "sociální naléhavosti" Španělů po mnoha letech politiky škrtů za Rajoyovy konzervativní vlády.

EYE 2018: Noví občané: Jak mohou najít své místo v Evropě?

1. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty



Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, dvanácté téma k úvaze a diskusi je:


NEW CITIZENS: HOW CAN THEY FIND A PLACE IN EUROPE? - NOVÍ OBČANÉ: JAK MOHOU NAJÍT SVÉ MÍSTO V EVROPĚ?

Nové děti ve čtvrti, snaží se najít nový domov v Evropě: v našich městech a vesnicích žije s námi bok po boku mnoho lidí z nejrůznějších národních a náboženských kultur.

Jaký je nejlepší způsob jak integrovat mladé migranty v našich komunitách - ve školách, ve sportovních klubech a na pracovištích?

Jaké jsou úspěšné příklady integrace? Jak nejlépe hrát novou hru "přijímání a dávání"?

Některé názory mladých lidí:

Čím bude mít Evropa více obyvatel, tím budeme mít víc moci. Bude jednodušší dosáhnout technologického předstihu, vojenské bezpečnosti, a hospodářské udržitelnosti. Ku prospěchu starších lidí bychom měli přijmout nové lidi, kteří se chtějí stát Evropany, aby mohli pracovat a žít v Evropě. Výzvou je udělat Evropu kontinentem pro mnoho lidí, ne jen pro pár vyvolených, a udržet si demokracii občanů, ne propadnout vládě nějakých cizích mocností.

Noví občané by měli mít mentora, který by je vedl, přivítal a pomáhal jim. Taky by lehčeji porozuměli tradicím a kultuře, do níž přišli. Měly by se pro to vyčlenit nějaké prostředky, ale upřímnně řečeno, já bych to dělal i sám, pomáhat lidem je to, co nás charakterizuje jako Evropany.

Mnoho Evropanů si myslí, že migranti nám berou zaměstnání a že někteří z nich jsou teroristé. Není to tak úplně pravda, ale události jako brexit dokazují moc xenofobní rétoriky, kterou šíří politické strany. Musíme donutit národní vlády, aby organizovaly informační kampaně a zastavily tento druh propagandy. Měli bychom zavést iniciativy jako "Jeden nový občan, jeden nový přítel", v jejichž rámci by evropské rodiny přijímaly nové občany do svých dokovů během adaptačního období (třeba prvního půl roku).

Musíme jiom dát nové příležitosti a nové šance. Měli by mít možnost naučit se jazyk, protože to je pro imigranta velký problém.

Proč považuji současný stav biomedicíny za katastrofální

31. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Mě těší zájem pana profesora Hořejšího o mé články, velmi si vážím jeho pochvaly, ale i jeho nespokojenosti s tím, že označuji současnou situaci v biomedicíně za katastrofální. Vím, že se v tom neshodneme a shodnout nemůžeme. On čerpá ze svých zkušeností, já čerpán naopak z vyjádření lidí, jako je Francis Collins, šéf Národních ústavů zdraví v USA.

Mýtus "americké invaze do Íránu" versus klíčová fakta

1. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

 Tvrzení, podle nějž "šílený Trump" vypověděl íránskou jadernou dohodu (JCPOA) proto, že "vlastně" směřuje k vojenské konfrontaci s Íránem, není ani dost málo slučitelné s fakty ohledně reálné americké vojenské přítomnosti na Blízkém východě. Existují však přinejmenším tři vlivné skupiny propagandistů, které mají zájem "invazní narativ" šířit, bez ohledu na fakta. 

29709

K hysterické reakci "slušných lidí" na představení Naše násilí, vaše násilí

Starší muži mají zřejmě morální problémy s vagínou

31. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Jsem myslel, že už mě jen tak něco nepřekvapí, ale stalo se. Tzv. obránci tradičních hodnot mají evidentně nějaký vnitřní problém s ženským lůnem. Jeden bývalý ředitel gymnázia, dnes politik se vyjádřil v tom smyslu, že ženské lůno v mužském provedení rovná se otvor, kterým se vyměšuje (zkráceně řiť). Prostě díra jako díra. Neúspěšný adept na ústavního soudce, docent doktor bývalý rektor si (ve svém článku na Aktuálně.cz) zřejmě rovněž myslí, že jsou to podobné orgány, jejichž hlavní účel spočívá v tom, že se do nich něco strká nebo se z nich něco následně vytahuje. To mě nemálo fascinuje. Podobně i řada dalších diskutujících se k ženskému lůnu vyjadřuje tak, že pokud je z něj něco vytaženo, je to zhanobeno. Chudáci novorozenci.

Četl jsem docela dost rozhořčených projevů nad oním divadelním činem (navíc samozřejmě jen "hraným", nikoli skutečně prováděným) a když jsem si to rozklikal, tak jsou to samí starší muži, nikdo jiný, bez výjimky. 

Nějaký psychoanalytik nebo odborník na gender, který by mně to osvětlil? Je to obyč misogynie nebo něco tajuplnějšího?

Nezůstat lhostejní – zachraňme synagogu v Pacově

1. 6. 2018 / Pavel Kelly-Tychtl

čas čtení 5 minut


Stará paní si prohlíží fotografie. Třese se jí ruka a hlas: „To je moje milovaná sestřička Zdenička a můj milovaný tatínek s maminkou“. Tatínek, člen Sokola a městského zastupitelstva, zahynul v Buchenwaldu a sestra Zdenka s maminkou v Osvětimi-Březince. Důvod? Šlo o židovskou rodinu. Zdence bylo devatenáct let, mamince čtyřicet devět. Ještě než maminku s oběma dcerami poslali v listopadu 1942 do Terezína a odtud do Osvětimi, mohly si po zaplacení poplatku na četnické stanici vyzvednout papírovou krabici s tatínkovým popelem, kterou poslali z Buchenwaldu. Nikdy se již nedozví, že tatínka na smrt vyčerpaného a nemocného zplynovali v Bernburgu, Státním sanatoriu a nemocnici pro duševně nemocné, vzdáleném sto kilometru od Buchenwaldu. Nikdy se také nedozví, že tatínek nedostal dopisy, ve kterých mu napsaly o svatbě starší dcery a poslaly další zprávy z domova. SS je zadrží, ale s důslednou pečlivostí je uloží ad acta, odkud posléze doputují do archivu Červeného kříže.

Babčenko vzkazuje britským novinářům: Jděte do prdele!

1. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Ukrajinské úřady dosud nijak nevysvětlily, proč fingovaly "vraždu" ruského novináře Arkadije Babčenka. Zato ten si nebere servítky.

Po svém zmrtvýchvstání napsal na Facebooku: "Panebože, bylo to tak nudný bejt mrtvej. Přislíbil, že "umřu, až mi bude 96, a budu tancovat na Putinově hrobě" a dále,  že "pojede na tanku Abrams po Tverském bulváru", hlavní moskevské třídě.

Znepokojující je především to, jak rychle se tzv. "nezávislý novinář" stal agentem ukrajinské rozvědky.

Britským novinářům  Babčenko vzkázal: "Milý britský tisku, jděte prosím do prdele. Chcete-li udělat něco užitečného, obstarejte mi britský pas a britské útočiště. Teprve pak byste si vysloužili právo poučovat mě, jak mám sebe a svou rodinu chránit. Zasraný všeználkové!"

Reakce z mediálních organizací a od reportérů celosvětově byla drtivou většinou záporná. Tato provokace ukrajinské vlády, většina mezinárodních novinářů souhlasí, umožní Rusku a dalším neskrupulózním vládám bagatelizovat skutečné události jako podvod. Mezinárodní federace novinářů (IFJ) označila Babčenkovu fingovanou smrt jako "naprosto nepřijatelnou". "Tím, že falešně rozšířily tuto zprávu, poškodily vážně ukrajinské úřady důvěryhodnost informací," zdůraznil předseda IFJ Philippe Leruth.

Podrobnosti v angličtině ZDE

29953

Podle této definice nám hrozí totalita

Hannah Arendtová k dnešku

31. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ideálním subjektem totalitní vlády není přesvědčený nacista či oddaný komunista, nýbrž lidé, kteří už nevnímají rozdíl mezi pravdou a lží, faktem a fikcí.


Pozn. Boba Kartouse: Velká část české společnosti projevuje právě takové tendence. Mnoho lidí si dokonce dogmata a lži hýčká, neboť ve své omezenosti věří tomu, že defenzivní se držení dogmat léčí nejistotu a neschopnost vyrovnat se s rychle se měnícím světem. Tomu odpovídá i politická situace v ČR: většinu získávají populisté, kteří vytěžují fikci a lež.

Sebevražedné tendence Babčenkových západních kritiků

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vždy ma pobaví, keď nejaký západný akademik alebo novinár hodnotí morálnu krásu činov ľudí, ktorí čelili brutálnej diktátorskej moci, napsal na Facebooku Juraj Smatana. "John Simpson konstatoval ve čtvrtek v poledne v britském rozhlase, že nesmírně znepokojující na tomto případě je právě to, že se Babčenko identifikoval s vládní akcí a rezignoval na svou nezávislost." Arkadij Babčenko: “Až k vám přijdou a ukážou vám objednávku vaší vlastní vraždy, jistě zaujmete hrdý postoj a řeknete: leží mi na srdci především dobrá pověst sdělovacích prostředků, jen ať mě klidně zavraždí! Do toho!”

 

Zdroj: ZDE

Proč je Rusko doslova nadšeno falešnou smrtí Arkadije Babčenka

1. 6. 2018

čas čtení 5 minut



Když ukrajinští činitelé na tiskové konferenci představili po jeho fingované smrti velmi nemrtvého Arkadije Babčenka, který se z novináře stal agentem výzvědných služeb, vypadali potěšeni. Avšak ve skutečnosti to byla ruská vláda, která nemohla uvěřit, jak vynikajícím způsobem jí to nahrálo, píší Natalia Antelava a Grigorij Voroncov ze serveru Coda Story, kriticky analyzujícího poměry v Rusku. (Ruská verze serveru Coda Story je v Rusku blokována.)

Podle deníku Moskovskij komsomolec, což je jeden z nejvlivnějších ruských bulvárních deníků, byla falešná Babčenkova smrt "doslova darem pro Kreml".

29889

Vraždy novinářů nelze posuzovat podle ideologického klíče

1. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nejapný cirkus okolo údajné vraždy ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka přináší hned několik cenných lekcí. Ukrajinská vláda, pro kterou má z logických důvodů slabost nejeden český a západní komentátor, zahájila novou fázi informační války, což obyčejně bývá doménou Kremlu. Ruská vláda má nyní v rukou silný argumentační klacek, neboť podezřelá úmrtí opozičních novinářů v minulosti, jakož i případné vraždy ruských novinářů v budoucnu může odbýt poukazem na dětinské manipulace Kyjeva. Ilustrativní jsou též ukvapené reakce některých českých komentátorů a politiků na domnělou Babčenkovu vraždu. Ti při vyslovení jména Putin totiž rychlostí blesku ztrácejí soudnost a bezděky nahrávají na smeč prokremelské dezinformační mašinérii.    

Filosofie, vzdělávání a ekologická krize

1. 6. 2018 / Jana Létalová

čas čtení 8 minut


Ústředním tématem 21. století se stává ekologická krize, na jejímž odstranění nebo alespoň zmírnění závisí kvalita i budoucnost života na naší mateřské planetě. Podstata ekologické krize však bohužel zůstává pro širší veřejnost i vinou neodpovídajícího vzdělávání nepochopena. K tomu, abychom porozuměli jádru ekologické krize a mohli jí úspěšně čelit, potřebujeme obecnou filosofickou teorii, která dokáže adekvátně klást i zodpovídat otázky související s celkem světa. Namísto tradiční spekulativní filosofie dnes potřebujeme ekologicky kompetentní filosofii, která v souladu s poznatky speciálních věd dokáže diagnostikovat příčiny ekologické krize a otevřít cestu k jejímu překonání.

Přečetli jsme:

Zavedení amerických cel bude mít dopad i na české oceláře. Tuzemští výrobci vyváží za oceán zboží za pět miliard korun

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zavedení cel na dovoz oceli do USA bude mít dopady i na české oceláře. Ti na americký trh vyvážejí ocel za pět miliard korun. Podle Ocelářské unie, která sdružuje hlavní české a slovenské podniky, tvoří vývoz do Spojených států necelá tři procenta hutního exportu z Česka. Šlo o kolejnice, legované trubky nebo trafoplechy.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Vábení Moskvy: Šéfka diplomacie EU se stydí za boj proti ruské propagandě. Spadá přitom pod ni

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogherinová dlouhodobě čelí kritice, že je ve své politice a ve svých vystoupeních příliš proruská a neodostatečně adresuje problematiku ruských falešných zpráv a dezinformací. Přitom právě pod její úřad spadá tým, který má propagandu Moskvy vyvracet. Podle zdrojů INFO.CZ se kvůli tomu dostala dokonce na tenký led s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který práci East StratCom kritizoval. Mogheriniová se podle našich zdrojů týmu nezastala a částečně se od něj distancovala.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Jiří Pehe: Polské a české prokletí

1. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jaký je tedy rozdíl mezi Polskem a Českem? Zdá se, že především ten, že polský fašismus se nabaluje na konzervativní okraje polského katolicismu. Jádro protestů proti Prokletí ale tvořili lidé, jejichž motivaci lze jakžtakž rozumět, protože se dotýká jejich skutečné víry. Což samozřejmě neznamená, že lze jejich vyhrožování divadelnímu souboru omlouvat. U nás jsou sice prý kdesi za Slušnými lidmi též katolíci, ale v čele, zdá se, stojí zase jednou ti samí náckové, kteří nejprve terorizovali „nepřizpůsobivé“ Romy, pak se z nich stali obránci „našich“ hodnot proti migrantům, a teď už terorizují rovnou spoluobčany s jinými názory. Mají bohužel pravdu ti, kdo upozorňují, že takto začínal i nacismus v Německu.

 

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26909