Trump odsouzen v Americe jako "zrádce" za to, že se spojil s Putinem proti americkým úřadům

16. 7. 2018

čas čtení 5 minut



Donald Trump byl v USA odsouzen jako "zrádce" za to, že se postavil na stranu Kremlu proti úřadům americké vlády. Došlo k tomu na ohromující tiskové konferenci s Vladimírem Putinem, během níž Trump akceptoval Putinovo tvrzení, že Rusko nezasahovalo do amerických prezidentských voleb.

Po důvěrných rozhovorech Trump-Putin, které trvaly déle než dvě hodiny a u nichž byli jen překladatelé, Trump absolutně nijak nekritizoval Vladimíra Putina ani internetové útoky ruských hackerů, které podle americké výzvědné komunity Putin koordinoval, aby napomohl Trumpovi v prezidentských volbách r. 2016 ke zvolení.

"Říkám vám, pan prezident Putin dnes byl při svém popření této záležitosti nesmírně silný a mocný," řekl Trump.

Francie po fotbalovém vítězství oslavuje své imigrantské fotbalové družstvo

16. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



16 z 23 členů vítězného francouzského fotbalového družstva jsou imigranti. Družstvo je právem oslavováno jako vítaný symbol multikulturní Francie a veškerého jejího talentu. Lidé však přijímají, že problémy ve společnosti musejí řešit politikové, ne sportovci.

Paradoxní skutečnost, že ve fotbalovém mistrovství světa zvítězilo družstvo tvořené drtivou většinou z imigrantů a uprchlíků, by mělo vést k vážnému zamyšlení ve střední Evropě.

Zdroj:  ZDE

Z mnoha analýz a statistik vyplývá, že přijímání imigrantů vede k výraznému rozkvětu ekonomiky a kultury v každé zemi, která je přijímá, neboť příchozí se neuvěřitelně silně snaží uspět a jsou daleko více motivovaní k práci než místní lidi. Přinášejí také množství nových pohledů a nápadů, což vede k oživení ekonomiky. Babiš odmítáním uprchlíků ohrožuje českou ekonomiku i kulturu.

Příchod uprchlíků výrazně posiluje evropské ekonomiky
 
Trump potlačil oficiální vládní zprávu, z níž vyplývá, že uprchlíci vydělali Americe 63 miliard dolarů
 
Výzkum ukazuje, že imigranti nezvyšují kriminalitu
 

Smrt pravdy: Jak jsme se vzdali pravdy a skončili jsme s Trumpem

16. 7. 2018

čas čtení 9 minut



"Ideálním občanem totalitního státu není přesvědčený nacista nebo přesvědčený komunista, ale lidé, pro něž rozdíl mezi faktem a fikcí (tedy realitou zkušenosti) a rozdíl mezi pravdou a lží (tedy normou myšlení) už neexistují," napsala Hannah Arendtová ve své knize z roku 1951 Původ totality.

Slova Arendtové nyní znějí jako děsivý popis politické a kulturní reality, v níž dnes žijeme. Nacionalismus, kmenové uvažování, chaos způsobený vykloubením z normy, strach ze sociálních změn a nenávist vůči outsiderům jsou znovu na postupu. Lidé znovu ustoupili do svých ideologických pevností a bublin a ztrácejí smysl sdílené reality a schopnost komunikovat přes sociální a sektářské hranice, píše nositelka Pullitzerovy ceny Michiko Kakutani.

POZOR, NEBEZPEČÍ!

Větší hrozbou pro Evropu než Trump je možná Steve Bannon

16. 7. 2018

čas čtení 4 minuty


Steve Bannon,  bývalý poradce Donalda Trumpa, požadoval v rozhovoru na londýnské rozhlasové stanici LBC propuštění ultrapravicového aktivisty Tommyho Robinsona, který byl nedávno v Británii odsouzen k nepodmíněnému třináctiměsíčnímu trestu do vězení, protože vysíláním na Facebooku o soudním procesu se skupinou osob, obviněných ze znásilňování zranitelných mladých dívek, už po druhé porušil britský zákon, který zakazuje tisku informovat o průběhu soudního procesu, dokud nebyl dosažen verdikt, protože by tiskové informace mohly ovlivnit porotu a zabránit férovému průběhu spravedlnosti. Je paradoxní, že svými hysterickými islamofobními výlevy proti obžalovaným ohrožoval Robinson soudní proces a kdyby policie proti němu okamžitě nezasáhla, obžalovaní by museli být propuštěni bez trestu.

Rozhovor Britských listů 173.

S Peterem Hamesem o českém filmu

13. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta



Filmového teoretika Petera Hamese by měla Česká republika oslavovat. Od šedesátých let neúnavně rozšiřuje v anglosaském prostředí povědomí o československé a české kinematografii. Na filmovém festivalu v Karlových Varech s ním hovořil Jan Čulík o jeho práci, o jeho postojích a o tom, jaké české a československé filmy Peter Hames považuje za nejvýznamnější, které západní filmové tvůrce český film ovlivnil a proč. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. července 2018.

Trumputin v Helsinkách, aneb "V překladu" není ztraceno nic

16. 7. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Povrchní pozorování si sice dovede všimnout (velice častých) rozporů ve veřejně prezentovaných názorech Donalda Trumpa, nedokáže je však nijak přijatelně vysvětlit. - Trumpovy zuřivé útoky na NATO jsou v prvé řadě určeny voličské základně doma, jíž má být v souladu s prezidentovým unilateralismem a izolacionismem vštípena podezíravost a nedůvěra vůči americkým spojencům ve světě. Zdánlivě s tím kontrastující kritika Německa za plynovod Nord Stream 2 (projekt výrazně posilující postavení Ruska na evropském energetickém trhu) pak směřuje na prvním místě proti snahám Kongresu omezovat Trumpovy pravomoci ohledně případného rušení protiruských sankcí.

Mezitím v Absurdistánu 76:

Dnešní Polsko: Všichni občané jsou si rovni, ale někteří občané si jsou rovnější

16. 7. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut



V posledních několika týdnech jsem nebyl schopen psát v důsledku zranění, a mezitím se toho v Polsku odehrálo hodně. Probíhá poslední bitva za polské soudnictví a mezinárodní sdělovací prostředky o tom informují podrobně. Pokud jste v té věci poněkud zmateni a snažíte se jí porozumět, dovolte mi zjednodušené vysvětlení: Strana Právo a spravedlnost zavedla nový zákon, podle něhož musejí odejít soudci Nejvyššího soudu po dosažení věku 65 let do penze. Je to v jasném rozporu s Ústavou Polské republiky, neboť Ústava praví, že funkční období soudců nesmí být zkracováno. Avšak vzhledem k tomu, že polský Ústavní soud je nyní nahrazován loutkovým divadlem strany Právo a spravedlnost, není naděje, že by proti tomuto porušení ústavy zasáhl. Zejména vzhledem k tomu, že podle strany Právo a spravedlnost prý existuje precedens: jednou už přece bylo funkční období předsedy Nejvyššího soudu zkráceno, protože zemřel!  

Je Theresa Mayová "relativně rozumný lídr"?

16. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Mám určité problémy s komentářem Maxe Boota , který označuje Theresu Mayovou za "relativně rozumného lídra" a dává ji na roveň politikům, jako je Emmanuel Macron a Angela Merkelová.

Theresa Mayová nejprve řadu let zastávala pozici britské ministryně vnitra a nese odpovědnost za zavedení brutálně nepřátelské politiky vůči migrantům, v jejímž rámci začali být ostrakizováni i sedmdesáti a osmdesátiletí lidé, kteří byli pozváni v padesátých letech do Británie z Karibiku a celá dlouhá desetiletí v Británii tvrdě pracovali a platili daně. Když dospěli do důchodu, britský stát jim ho najednou začal odpírat, začal jim blokovat přístup ke zdravotnictví, celou řadu z nich proměnil v bezdomovce a některé deportoval do Karibiku, kde po desítkách let nemají žádné zázemí.

 

Trump stojí na špatné straně nejdůležitějšího boje naší doby

16. 7. 2018

čas čtení 5 minut

Krátce řečeno, po celém Západě je politika opět redukována na atavistický boj mezi radikální pravicí a švihlou levicí.


Stýská se mi po časech, kdy bývali konzervativci považováni za přirozenou vládní stranu a jejich lídry byly flegmatické, nudné establishmentové typy jako Harold Macmillan, Helmut Kohl, Dwight D. Eisenhower, George W. Bush a Valéry Giscard d’Estaing, píše Max Boot. Naproti tomu dnes je v politice příliš mnoho vzrušení, na obou stranách Atlantiku. Přední pravičáci - nenazval bych je konzervativci - zahrnují maďarského Viktora Orbána, italského Mattea Salviniho, rakouského Sebastiana Kurze, francouzskou Marine Le Penovou, nizozemského Geerta Wilderse, polského Jaroslawa Kaczyńského, českého Miloše Zemana, tureckého Recepa Tayyipa Erdogana, ruského Vladimira Putina - a samozřejmě našeho prezidenta Trumpa.

Německo se obává setkání Trumpa s Putinem

16. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

Německo bude pozorně sledovat pondělní setkání impulsivního amerického prezidenta s ruským protějškem. Němce znepokojují tři věci: NATO, Krym a plynovod Nord Stream, píše Jefferson Chase.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Peking zasévá rozkol mezi USA a EU

16. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

V pondělí v Pekingu začíná summit Čína-EU. Číňané využívající ohromný objem obchodu s unií se chtějí dohodnout na společném postupu proti protekcionismu Bílého domu, upozorňuje Vladimir Skosyrjov.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Nejvýznamnější fotografie fotbalového mistrovství: Dívka z Pussy Riot s francouzským fotbalistou

16. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nejikoničtější scéna světového mistrovství ve fotbalu: Francouzský hráč Kylian Mbappé si plácne s členkou Pussy Riot, která vtrhla na hřiště na protest proti politickému útlaku v Rusku:

Skupina Pussy Riot konstatovala, že vtrhnutí na hrací plochu bylo protestem s těmito požadavky:

- Propusťte politické vězně.
- Nedávejte lidi do vězení za to, že něčemu na sociálních sítích dají "like".
- Přestaňte protizákonně věznit lidi na politických shromážděních.
- Dovolte politickou konkurenci v Rusku.
- Nekonstruujte trestní případy a nezavírejte lidi bezdůvodně.

Přečetli jsme:

Dá se Evropská unie ještě zachránit?

16. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Středoevropští politici v čele s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a lídrem polské politické strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským často nahlíží na Evropskou unii, jejímiž členy a také příjemci dotací jejich země jsou, jako na něco, co ohrožuje národní hodnoty a suverénní politická rozhodnutí. V tomto mají pravdu, přinejmenším co se jejich vlastní politiky týče, a podle všeho to tlumočí i postoj těch, kteří jim dávají své hlasy. Konzervativní elektoráty ve středoevropských členských zemích Evropské unie jsou proti hromadnému přistěhovalectví, nelíbí se jim spousta věcí prosazovaných liberálními politiky (například sňatky osob stejného pohlaví) a podporují co největší národní nezávislost. Evropská unie je zvláště v posledních dvou desetiletích naopak stále ambicióznější ve snaze o integraci ekonomik i společné politiky svých členů: přijetím Maastrichtské dohody v roce 1992 Evropské společenství (jak se tehdy toto sdružení nazývalo) učinilo velký krok směrem k evropskému sjednocení a po této cestě postupuje dál.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Analytici varují: Česká ekonomika je blízko přehřátí

16. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Česká ekonomika již dlouhou řadu měsíců roste závratným tempem. Loni rostly reálné výdělky nejrychleji za posledních čtrnáct let. Polepšili si všichni. Růst kupní síly má ale i svou odvrácenou stránku. Podle analýz reálné výdělky předstihly v rychlosti růstu produktivitu práce. A to je problém.

Celý text: ZDE

Daily Telegraph: Zapomeňte na fakta: Jen (nám) věřte!

16. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Britský deník, který dal Borisu Johnsonovi prostor, aby v němž šířil v devadesátých let systematicky lži o Evropské unii se nyní snaží britské veřejnosti nabídnout tohoto šarlatána jako rytíře na bílém koni, který bude blouznit o utopické britské budoucnosti mimo Evropskou unii. Ostudné.

Daily Telegraph, 16. července 2018: "JE NAČASE VĚŘIT V NAŠI VELKOU BRITÁNII. BORIS JE U NÁS ZPÁTKY JAKO KOMENTÁTOR! STR. 16!"

Trump: "Evropská unie je jedním z největších nepřátel Spojených států"

15. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Evropská unie je jedním z největších nepřátel USA, řekl Donald Trump těsně před svým pondělním setkáním s Vladimirem Putinem.
Trump je v současnosti ve svém golfovém klubu v Turnberry ve Skotsku po několika dnech v Británii, kde naštval skoro všechny, ohrozil politické postavení premiérky Theresy Mayové a její delikátní postoj vůči tomu, jak vyřešit problém brexitu, a porušil královský protokol při setkání s královnou, píše server Politico.

V rozhovoru pro CBS Evening News, odvysílaném v neděli, odpověděl Trump na otázku, kdo je nyní jeho největší globální nepřítel:

Německo, Francie a Malta přijmou uprchlíky, Babiš to odmítl

15. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Německo, Francie a Malta souhlasily, že každý z těchto států přijme 50 ze 450 žadatelů o azyl, které nedávno vylovily z moře u italského pobřeží dvě lodi. Italský premiér Giuseppe Conte odeslal dopisy 27 členským zemím EU a požádal je, aby sdílely odpovědnost za tyto migranty, zatímto ultrapravicový italský ministr vnitra Matteo Salvini trval na tom, že lodě s uprchlíky "nesmějí dostat povolení v Itálii přistát".

"Toto je solidarita a odpovědnost, o niž vždycky Evropu žádáme a která, nyní po posledním zasedání Rady Evropy, se začíná stávat skutečností," napsal premiér Conte na Facebooku poté, co se Německo připojilo k Francii a k Maltě, které souhlasily, že přijmou uprchlíky.

Český premiér Andrej Babiš odmítl přijmout jakékoliv uprchlíky a napsal na Twitteru, že "takový přístup je cestou do pekla" a "jen motivuje pašeráky a zvětšuje jejich příjmy", upozorňuje server Politico a uvádí odkazy na Babišovy výroky na Twitteru:





 

Před Putinovým summitem s Trumpem obžaloval Mueller 12 ruských rozvědčíků

14. 7. 2018

čas čtení 2 minuty



Dlouholetý politický vyjednavač pro Donalda Trumpa Roger Stone přiznal, že je "pravděpodobně" Trumpovým společníkem, který je zmíněn v žalobě americké vysoké poroty jako americký občan, který komunikoval s Rusy, kteří zaútočili v roce 2016 na americké prezidentské volby.

Trump odmítá požadavky od amerického parlamentu, aby zrušil svou schůzku s Vladimírem Putinem, která se má konat v pondělí v Helsinkách poté, co americká vysoká porota obžalovala dvanáct operativců ruské vojenské rozvědky z toho, že hackersky pronikli do ústředí Demokratické strany a prozradili emaily vysokých činitelů této strany.

Trump hraje golf ve Skotsku, zatímco demonstranti skandují: Žádný Trump, žádný Ku-klux-klan, žádné rasistické USA

14. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Desetitisíce lidí demonstrovaly proti Trumpovi v Edinburku a v Glasgow.


Trump z blbosti - nebo záměrně? - urazil anglickou královnu

14. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jak urážlivý, neslušný, sobecký a děsivý způsob je toto zacházení s dvaadevadesátiletou paní. Nemluvě o tom, že je to anglická královna, která této zemi slouží věrně už 66 let.

(Protokol velí, že anglická královna všude chodí první. Všichni jí dávají přednost.  Trump s tím měl být samozřejmě před cestou do Británie seznámen. Jenže tento "stabilní génius", jak Trump sám sebe označuje, zásadně neposlouchá žádné poradce a nenechá se předem informovat o ničem, nedokáže udržet pozornost.)


Trump je tvrdě rasistický prezident

14. 7. 2018

čas čtení 4 minuty

Trump je zosobněním rozporů - ale jeho rasismus je systematický a důsledný

Když sledujeme tohoto pinballového prezidenta, jak poskakuje Evropou, mnozí si asi myslí, že Trumpovo šílenství nemá žádnou systematičnost, píše Richard Wolff.

NATO je podle Trumpa zároveň finanční podvod a velmi silné. Plán Theresy Mayové pro brexit je podle Trumpa zároveň ubohý a senzační.  Trumpův interview pro deník The Sun byl zároveň fake news a velmi dobrý. Trump je naprosto nedůsledný - s výjimkou dvou věcí, když jde o imigraci a o Vladimira Putina.

Důvěra podle principu "Nechci poslouchat ty kecy"

13. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


To, že druhá vláda Andreje Babiše získala z vůle sociálních demokratů a komunistů, tedy dvou stran, které propadly v minulých sněmovních volbách, takzvanou důvěru, podle mne neznamená mnoho. Je to vláda menšinová a velmi obtížně čitelná. Koaliční partner je v ní de facto ze zoufalství. A sněmovní podporovatel taky. Nejde o politický projekt, ale jen o to, že Andrej Babiš „nechce poslouchat ty kecy“.

Co by byl účinný antikomunismus

13. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jako člověk, který se dlouhodobě netají se svými antikomunistickými názory, musím říci jednu věc: pokud někdo chtěl komunisty opravdu zničit, měl na první místo stavět vybudování slušného demokratického státu, který svou funkčností přesvědčí drtivou většinu občanů, aby vnímali minulý režim jako něco odporného a hrozného. Pokud by tedy někomu šlo skutečně o to, jak vymazat komunisty z politické mapy...

Ve skutečnosti ale mnoha "antikomunistům" šlo a jde o něco úplně jiného, totiž o to, aby morálním rozhořčením nad komunisty bylo zakryto, že smyslem polistopadového vývoje nebyla funkční a slušná demokratická společnost, ale zlodějský bezprávní stát, na kterém oni sami nejvíce tak či onak profitovali. Ve skutečnosti těmto lidem nikdy nešlo o to, aby komunisté byli poraženi, ale naopak jim šlo o normalizační princip vlastního obohacení, který vystihl Karel Kryl v písni Braniboři v Čechách: proč by si jeden nepokrad, jo v tom je Pepa demokrat, vždyť šikulovi má být dána šance.

V Londýně protestuje proti Trumpovi čtvrt milionu demonstrantů

13. 7. 2018

čas čtení 3 minuty




Trumpovi se podařilo urazit po příletu do Evropy doslova všechny, píše Politico. Dokonce i britský bulvární deník The Sun, který Trump obvinil, že publikoval "fake news" místo rozhovoru s ním.

The Sun reagoval zveřejněním nahrávky. Jak poukazuje BBC, Trump lhal, že přijel do Skotska den před referendem o brexitu a předpověděl, že Británie bude hlasovat pro brexit.

Je to lež, informuje reportér BBC John Sopel. Přijel den po referendu o brexitu, byl jsem při tom. Zajímavé je, že Trumpovy sprosťárny, lži a nesmysly možná Evropu sjednotí v odporu vůči němu. Existrují desítky videí, potvrzujících, že Trump přiletěl do Británie až 24. června 2016.



Známý britský komentátor Andrew Neil o Trumpově metodě: Den 1: Řekne šokující blbost. Den 2: Ustupuje a snaží se tu blbost z předchozího dne zakamuflovat.


Na tiskové konferenci  s Theresou Mayovou se Trump snažil popřít své šokující výroky v rozhovoru pro deník The Sun. 


Trump obvinil The Sun, že záměrně nepublikoval to, co "řekl o Mayové hezkého". Deník The Sun ukazuje, že to prostě není pravda:




Deník Guardian poznamenává: Naši američtí čtenáři jsou možná na Trumpovy výroky o imigrantech zvyklí, avšak to, že je označuje za zločince, je v Evropě nepřijatelné a naprosto šokující:

"Američtí čtenáři jsou bezpochyby dobře seznámeni s Trumpovými názory na cizince. Avšak pro Evropana jsou šokující. Trump v podstatě tvrdil, že imigranti jsou teroristi a (navzdory tomu, že stojí v čele země, kterou vytvořili imigranti) neřekl vůbec nic pozitivního o imigraci a o diverzitě. Dosud nikdy nestál žádný britský premiér či premiérka vedle spojence, který by na britské půdě říkal takto extremistické věci."



250,000 people are protesting #togetheragainsttrump in central London right now! #resist #carnivalofresistance #UKtrumpvisit pic.twitter.com/bTacIgyvpT

— Stop Trump (@UKStopTrump) July 13, 2018


Neutrina umožňují nový způsob pozorování kosmu

13. 7. 2018

čas čtení 1 minuta

Přesvědčivé důkazy, že neutrino s velmi vysokou energií vzniklo v blazaru vzdáleném nějaké čtyři miliardy let, ukazují, jak lze provozovat astronomii s využitím zcela odlišného druhu částic, napsal Eoin O'Carroll.

Trump během návštěvy v Británii vyhrožuje Therese Mayové

13. 7. 2018

čas čtení 4 minuty


neuvěřitelném rozhovoru chválil americký prezident   Borise Johnsona a stěžoval si, že Mayová ignorovala jeho doporučení ohledně brexitu


V pozoruhodném rozhovoru pro britský bulvární deník The Sun vyhrožoval Donald Trump, že zničí novou strategii Theresy Mayové pro brexit, kterou si pracně vyjednala minulý týden při zasedání britské vlády v jejím letním sídle v Chequers.

Trump vyhrožuje spojencům vystoupením z NATO

13. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Hlavní událostí summitu NATO v Bruselu se stalo nekompromisní navýšení požadavků ze strany USA vůči ostatním státům, píše Igor Subbotin. Prezident Trump nejen že vyzval spojence, aby neprodleně splnili již projednané rozpočtové podmínky, ale fakticky navýšil cenu jejich členství na dvojnásobek, když pohrozil odchodem z NATO.

Irsko stáhne investice z průmyslu fosilních paliv

13. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zákon Fossil Fuel Divestment Bill schválený ve čtvrtek dolní komorou parlamentu, postupuje do horní komory. Očekává se, že rychle projde a koncem roku vstoupí v platnost. V návrhu jde o stažení investic ve výši 318 milionů eur z průmyslu fosilních paliv.

Přečetli jsme:

Firmám zdražuje elektřina, teplo i pohonné hmoty. Více stojí i lidé, zisk se jim tenčí

13. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tuzemské podniky se potýkají s čím dál většími náklady. Nejvíce s nárůstem mezd, kvůli nedostatku lidí. K tomu se navíc přidávají čím dál dražší energie. Firmy si vyšší výdaje musí častěji promítat do marží. Například strakonickému výrobci funkčního prádla Moira se od začátku letošního roku náklady zvýšily dokonce až o 14 procent. "V minimální míře to budeme muset promítnout do ceny výrobků a zbytek těch nákladů poneseme my z našeho zisku," říká výkonná ředitelka podniku Marcela Vlčková.

Podrobnosti: ZDE

Přečetli jsme:

Po chytře řízeném devítiměsíčním chaosu získal Andrej Babiš důvěru. Musel to mít opravdu tak jednoduché?

13. 7. 2018

čas čtení < 1 minuta

Po devíti měsících máme vládu s důvěrou sněmovny. Premiér Andrej Babiš se snaží vyvolávat dojem, jaké bylo pro něj sestavování vlády s důvěrou martyrium a jen ho odvádělo od „makání“ pro lidi. Tak to ale není, on sám nemůže uvěřit svému štěstí, co se mu podařilo. Přestože v čele vlády zůstal sám trestně stíhaný Babiš a přestože se vláda opírá o extrémní KSČM, kabinet získal důvěru. Ta rovnice mu dlouhé měsíce nevycházela, ale Babiš ji donutil, aby nakonec vyšla a přinesla mu většinu poslaneckých hlasů.

Podrobnosti: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26724