Rozhovor Britských listů 180.

Proč nemáme s lidmi pocit sounáležitosti?

31. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



"Zaujalo mě, jak Miloš Forman dokázal zaznamenat při pozorování mentality českého národa takovou tu nelidskou krutost. Ale tehdy, v šedesátých letech to byl teprve začátek." "Kam se vytratila elementární potřeba sounáležitosti s ostatními lidmi? Dnes se k nám nedostávají možnosti pocítit sounáležitost s jinými." Nebo ano? To jsou otázky, o nich hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů. Ten se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 31. srpna 2018.

Opravdu se už ČSSD zbláznila?

5. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta


Bob Woodward, Strach. Nová kniha o děsivých poměrech v Trumpově Bílém domě

5. 9. 2018

čas čtení 5 minut


Nová kniha Boba Woodwarda, Fear (Strach) novináře, který proslul odhalením Nixonova skandálu Watergate, je založena na stovkách hodin rozhovorů s čelnými pracovníky Trumpova Bílého domu


John Kelly, šéf štábu Bílého domu, byl tak rozzuřen chováním Donalda Trumpa, že ho soukromě charakterizoval ostatním poradcům v Bílém domě jako "idiota" a stěžoval si, že jsou všichni v "městě šílenců".

Nový, velmi nelichotivý portrét Trumpova Bílého domu, v němž je Trump vylíčen jako člověk, který je natolik ochromený strachem z pokračujícího vyšetřování ruského vlivu na Trumpovu předvolební kampaň, že je v podstatě úplně nefunkční, vychází v  těchto dnech v USA.

Volební program ANO pod dubem, za dubem

5. 9. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

"Uděláme Česko bohatší," slibuje před senátními a komunálními volbami vládní "hnutí" vlastněné Andrejem Babišem. Jak by asi slíbeného mohlo být dosaženo, pokud zisky samotného Agrofertu vloni klesly o 40 % a navržený deficit příštího státního rozpočtu činí 40 miliard korun, takže na každého Čecha zásluhou geniální vládní politiky za posledních několik málo let připadá dluh bratru 120 000 korun, to už ovšem volič neřeší. Prostě jim to hodí.

Proč technologie zvýhodňuje tyranii

5. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Umělá inteligence může vymazat řadu praktických výhod demokracie a nahlodat ideály svobody a rovnosti, varuje Yuval Noah Harari. Ještě více zkoncentruje moc v rukou nepočetné elity, pokud včas nepodnikneme kroky, které tento proces zastaví.

Britská prokuratura obžalovala dva členy ruské vojenské rozvědky z otravy Skripalových

5. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Britská policie obžalovala dva ruské občany, příslušníky vojenské rozvědky, z otravy Sergeje Skripala a jeho dcery novičokem. Britská policie a prokuratura to oznámila ve středu. Oba muži cestovali s pravými ruskými pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Přiletěli Aeroflotem do Británie několik dní před útokem. Britská prokuratura konstatuje, že existuje dostatečné množství důkazů, aby mohli být obžalováni. Obžalovala je ze spiknutí zavraždit Skripalovy a policistu Nicka Baileyho, který onemocněl po návštěvě Skripalova bytu, poté, co byli oba nalezeni zkolabovaní na lavičce v Salisbury.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2018

1. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 58 466.08 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 86 289.51 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme ***přibližně o třetinu*** větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem srpna 2018 249 661.49 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

A Czech holidaymaker has published a video of "staged drowning of refugees", filmed in Crete. It was a lie

4. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Several Czech websites have recently shared a video made by Marek Chrastina, a Czech holidaymaker in Crete. Mr Chrastina argued that his video recorded the filming of "pretend-drowning refugees", an instance of fake news, made and disseminated by the establishment media to make the European public feel sorry for the immigrants who try to cross the Mediterranean.  In fact what the Czech tourist recorded was the filming of a scene for a historical film dealing with the Turkish-Greek war of the 1920s.

The Czech's  video, recorded on a beach in Crete, went viral on the web last month. A group of women in scarves walk into the water, carrying bundles containing things. They make their way towards some men who pretend to be drowning in the water. Then the video pans to show a cameraman and a film director who are instructing the actors in the sea what to do.

Čína a Rusko se nacházejí na jaderném kolizním kursu s USA

5. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Čína, která vloni předehnala USA, nyní provozuje největší válečné loďstvo na světě a zvětšuje svou flotu "s ohromující rychlostí". Vloni Čína uváděla 317 hladinových plavidel a ponorek ve službě, zatímco USA 283.


 

Čína a Rusko disponující rostoucími jadrnými arzenály vedou drobné "asymetrické" války za účelem rozšíření území a vlivu, upozorňuje Gordon G. Chang. Mohou je USA zastavit? Tyto mocnosti se domnívají, že nikoliv.

Ukrajina: Klimkin "našel způsob, jak porazit Rusko v Azovském moři"

5. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský ministr zahraničí Pavel Klimkin v televizním programu stanice ICTV Svoboda slova promluvil o opatřeních, která by měl Kyjev přijmout v reakci na provokace Moskvy v Azovském moři, píše Andrej Riskin. (Rusko v posledních týdnech fakticky vojensky zablokovalo ukrajinské přístavy a dopravní lodi v Azovském moři, aniž by tomu mezinárodní společenství věnovalo větší pozornost - pozn. BL.)

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Zvíře dejte do útulku, jestli chcete bydlet. Hledání nájemního bydlení se změnilo v horor, hlavně pro rodiny s dětmi

5. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Více než třetina lidí hledajících bydlení je odmítnuta kvůli vlastnictví domácího zvířete. Výrazně více se s odmítavým postojem potkávají ženy, u nich jde o čtyřicet procent případů. Muži zase trpí kvůli svému pohlaví. Nejhůře na tom jsou mladé rodiny s dětmi, právě kvůli potomkům jich odmítnutí od majitelů bytů slyšelo osmdesát procent.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Boj o voliče krajní pravice. SPD se překřikuje s Piráty

5. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Strany si zřejmě uvědomují velký průnik svých potenciálních voličů a snaží se je přetáhnout na svou stranu všemi dostupným zbraněmi. Obě parlamentní uskupení se snaží přesvědčit své voliče, že právě oni se nachází v roli obětního beránka. ,,Zatím je to právě naopak. SPD mobilizuje svoje voliče skrz smyšlené argumenty na plakátech,“ reagovala na vývoj situace místopředsedkyně Pirátu Olga Richterová v Seznam TV. Do strany Pirátů vkládalo mnoho středopravicových voličů velké naděje. Slibovali si proměnu České republiky v nové Estonsko, ale prozatím stranu doprovází pouze zklamaní voliči a mnoho skandálů. Od těžby bitcoinů, přes podporu komunistického básníka Sýse na vyznamenání, až k focení selfií na oslavách Dne vítězství na Ruské ambasádě. Piráti pomalu ale jistě odhalili, že jejich skutečnou cílovou skupinou není ani tak městský liberál, jako příznivce krajní pravice. A Tomio si je své konkurence dobře vědom.

Celý text: ZDE

Kdo zastaví šílené lži o "muslimském nebezpečí", šířené politiky a médii ve střední Evropě?

4. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Věříte skutečně, že je Zeměkoule placka? Když se vás vážně ze středoevropských médií ptají, zda je Zeměkoule placka, když tam byly parametry veřejné diskuse natolik vykloubeny - víte, že veřejnosti se tam tvrdě lže už hodně, hodně dlouho...


Novinář se mě nedávno zeptal během interview,  zda si myslím, že Evropa bude čelit občanské válce křesťanů proti muslimům, píše Andrew Stroehlein.

Ne, ten novinář si nedělal legraci, ani nebyl šílený.


Vzhledem k obrovské míře vyvolávání strachu v jeho visegrádské zemi, je to otázka, kterou je nutno pokládat.

Teď si představte, jak zkreslená musí být veřejné diskuse v jeho zemi, když se to tam považuje za legitimní téma k diskusi.

Nezáleží vlastně na tom, která to byla visegrádská země (byla to ČR, pozn. red). Znám   všechny čtyři, takže vím, že toto mohla být potenciálně otázka ve všech z nich.

Jsou to země, v nichž žije tak málo muslimů, že drtivá většina tamější lidí v životě muslima neviděla.

Avšak jejich hlavy jsou plné lží, které do nich každodenně pumpují politikové, kteří spolu vzájemně soutěží o to, kdo je poděsí víc a kdo více získá pozornost a hlasy voličů.

Tito politikové zjevně přesvědčují své občany, aby prohledávali nejtemnější kouty internetu a vyhledávali si tam nejděsnější lži a nenávistné memy - invaze, spiknutí, falešné statistiky, zfalšované fotografie...

Bojte se, mějte strach - ale já, [Babiš, Orbán, Kaczynski] vás ochráním... Nenávist, strach, nenávist, strach, hlasujte.

Když nemůžete proniknout do jazykové bubliny v těchto zemích, je pravděpodobně obtížné si to vůbec představit. Mohli byste se podívat na nějaké ultrapravicové internetové stránky, abyste o tom získali určitou představu - jenže si musíte představit, že takovéto lži se šíří v mainstreamových médiích a slyšíte je pořád od mainstreamových politiků.

Možná, že je neférové dávat tyto čtyři visegrádské země dohromady. A v mnoha ohledech je mezi nimi řada důležitých rozdílů. Jenže v tomto ohledu jsou znepokojujícím způsobem podobné. Teď několik příkladů:


Dnes z ČR: "Chemnitz je za rohem! My nechceme žít v Africe!"



Maďarsko: Spoluzakladatel vládnoucí strany Fidesz v provládní televizi" "zas.aně brzo neuvidíte už nikoho jiného [než černochy]"


Andrew Stroehlein pak uvádí další příklady z Polska, ze Slovenska a z Maďarska a zdůrazňuje, že proto je nesmírně důležité hlasování příští týden v Evropském parlamentu o Maďarsku: Většina Evropanů a většina europoslanců nesdílí tuto strachem vyvolávanou noční můru pro Evropu, převzatou přímo z nějakého extremistického serveru. Drtivá většina Evropanů věří v demokratickou Evropu.




Počet umírajících ve Středozemním moři je nyní rekordně nejvyšší od migrační krize r. 2015

4. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

 
 



Přeplavba ze Severní Afriky do Itálie je nyní nebezpečnější než kdykoliv od vrcholu evropské uprchlické krize v roce 2015, přestože počet neschválených uprchlíků a imigrantů přicházejících do Evropy za toto období poklesl na naprosté minimum. Vyplývá to ze zprávy Vysokého úřadu OSN pro uprchlíky. 

Během pokusu přeplout Středozemní moře se během prvních sedmi měsíců letošního roku utopil každý osmnáctý člověk. Je to přibližně trojnásobný počet mrtvých ve srovnání s rokem 2015 a přibližně dvojnásobný počet ve srovnání s rokem 2016.

Populistická ultrapravicová pátá kolona v Evropě přímo ohrožuje bezpečnost každého evropského občana

4. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Bezpečnost všech jednotlivých občanů Evropy závisí na existenci efektivních, utajených a spolehlivých výzvědných služeb jednotlivých evropských zemí. Jejich přeshraniční spolupráce dokázala zabránit četným ultrapravicovým a islamistickým teroristickým útokům. Potíž je, že výzvědné služby zemí, kde se dostali k moci ultrapravicoví populisti, jsou ochromeny vazbami výzvědných pracovníků na Rusko, které se snaží Evropskou unii destabilizovat.

S Putinovou politickou stranou Sjednocené Rusko spolupracuje italská ultrapravicová vláda, rakouská ultrapravicová vláda i maďarská ultrapravicová vláda. Rakouské výzvědné služby už jsou nespolehlivé, protože předávají informace Rusku. Bývalý polský ministr obrany Antoni Macierewicz měl také vazby na prokremelské ruské ultrapravicové organizace i na ruského gangstera Semjona Mogileviče, varuje Guy Verhofstadt, předseda Aliance liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentě.

Evropské země by měly zahájit vyšetřování, do jaké míry jsou její zpravodajské služby vazbami na Rusko ochromeny. Důležité je ale dobře informované občanstvo. V těchto temných dnech pro demokracii musíme požadovat, aby naše vlády dodržovaly zákonnost a bránily naše cenné demokratické instituce.


Nový školní rok z pohledu rodiče

4. 9. 2018 / Petr Chaluš

čas čtení 12 minut


Jako rodič dětí různého věku a předseda Fóra rodičů, který diskutuje s rodiči a sleduje novinky, bych vás rád provedl školním rokem 2018/2019. Od nejmenšího dítěte po největší, co nás v systému školství nového čeká a s čím se už nějakou dobu potýkáme.

Chemnitz: Bylo jich víc. 50 000 lidí se účastnilo protifašistického koncertu

4. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Účastníci koncertu v Saské Kamenici dodrželi minutu ticha pro Daniela H, jehož smrt vyvolala nepokoje. Jeho rodina se distancovala od pravicových protestů jeho jménem.

Údajné Babišovy výroky zneužívá ruská propaganda k destabilizaci Evropy: 

"Chemnitz máme hned za rohem!! Český premiér Babiš ostře kritizuje imigrační politiku EU

Tohle je boj za ochranu naší evropské civilizace a kultury. Nechceme žít v Africe ani na Blízkém východě. Musíme bojovat za své hodnoty. Viděli jste záběry migrantských lodí směřujících na turistické pláže? Evropané jsou šokováni a bojí se. Totéž se stalo v Chemnitz. Nebyla jen spáchána vražda, ale i vraždy mladých dívek a sexuální útoky," řekl podle ruské propagandy Babiš. - Není jasné, zda to skutečně řekl, ale jsou to nesmysly. K žádným vraždám a znásilněním mladých dívek nedochází. Lži o znásilňování, vraždění a fyzických útocích od imigrantů vůči "bělošským ženám" jsou součástí systematické ultrapravicové kampaně proti jinakosti. Před 120 lety se totéž tvrdilo o židech... Babiš by se měl stydět.



Trump zaútočil na svého ministra spravedlnosti

4. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



V dalším neuvěřitelném ranním tweetu zaútočil Donald Trump na svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse že byli obžalováni dva republikánští kongresmani, což ohrožuje pozitivní výsledky pro Republikánskou stranu v nadcházejících volbách do Kongresu.

Je důležité si uvědomit, že Trump nezpochybňuje vinu těchto kongresmanů, ale obviňuje Sessionse, že "provádí trestní stíhání, které poškodí Republikánskou stranu".

V normální zemi by to vyvolalo ústavní krizi, neboť není možné, aby prezident naléhal na ministerstvo spravedlnosti, aby trestní stíhání, které provádí, bylo přizpůsobováno potřebám nějaké politické strany.

Trump pohrozil, že po volbách Sessionse vyhodí z funkce, což by zřejmě znamenalo i vyhození Roberta Muellera, mimořádného vyšetřovatele vazeb Trumpovy kampaně na Rusko.

Je velkou otázkou, zda by takové zpotvoření spravedlnosti Republikánská strana tolerovala. Někteří její činitelé tvrdí, že ano, jiní, že ne.

Celá řada volebních modelů naznačuje, že v nadcházejících volbách přijdou Republikáni o svou většinu v Kongresu, protože velká část americké veřejnosti chce, aby Trump byl donucen opustit prezidentský úřad.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Budou někdy česká média vnímat Izrael jako mezinárodního vyvrhele?

4. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Česká novinářská obec je proslulá svou nekritickou náklonností vůči Izraeli, a tato slepá náklonnost vůči „jediné demokracii na Blízkém východě“ se přirozeně odráží v celé české společnosti. Nezaujatý pozorovatel by se mohl ptát, kde má tato bezzubá adorace vlastně hranice; zdali vůbec existuje pomyslná červená linie, za níž už nebude možné hájit neobhajitelné.

Máme relativně málo nebo mnoho sudích?

4. 9. 2018 / Zdeněk Slanina

čas čtení 3 minuty

Není snad týden, by národ neoněměl úžasem nad některou informací z justiční sféry. Někdy je mu to vysvětlováno tím, že systém je přetížen. To vede k částečně souvisící otázce, jak jsme na tom s počty soudců vzhledem k jiným zemím.

V rámci Evropy funguje Council of Europe European Commission for the efficiency of justice, známá pod svou francouzskou zkratkou CEPEJ, a ta vydává různé přehledy. Z jejího sborníku CEPEJ STUDIES No. 23 z roku 2016 (data z roku 2014) pochází i ta tabulka s počty profesních soudců a soudních úředníků na 100000 obyvatel. U ní jsou dvě poznámky.

Polsko: Reformujeme soudy, aby všichni ti demonstranti neunikli trestu

4. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na okamžik spadne maska. Bývalá premiérka strany Právo a spravedlnost Beata Szydlo: "Provádíme reformu soudů, aby všichni ti protestující demonstranti neunikli trestu."


Pro ČRo a další česká média: Co způsobí vaše podpora autoritářského populismu

3. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mainstreamová média si hrají s ohněm, když se snaží zvýšit svou čtenost šířením emocionálních zpráv a zuřivosti. Zdá se, že jim vůbec nedochází, že tím pomáhají dostat se k moci přesně těm silám, které, až převezmou moc, zlikvidují svobodu tisku. Viz Maďarsko či Rusko. Podřezávají si větev, na které sedí.

 

The leader of the Czech Social Democrats "takes steps" against "increased criminality by foreigners"

3. 9. 2018

čas čtení 2 minuty

Jan Hamáček (39), the current leader of the Czech Social Democrats, has informed us on Twitter that he has started a project of "joint police patrols" in which Czech Police will cooperate with Polish police and Slovak Police. The purpose of the joint patrols is "to tackle increased criminality by foreigners".

By statements like these, Hamáček is evidently trying to attract extreme right wing support to the Czech Social Democratic Party,  the popularity of which has plummetted spectacularly over the past couple of years and whose electoral support is now 6,5 per cent.

Pozoruhodné. Hamáček se snaží zalíbit fašistům

3. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tvrdí cosi o "zvýšené kriminalitě cizinců", zatímco všechny statistiky v Evropě ukazují, že cizinci páchají méně trestných činů než domorodci. Kromě toho v ČR žádní imigranti nejsou. :)

Jan Hamáček by měl vědět: Když se někdejší centristická strana lísá k fašistům, voliči budou hlasovat pro fašisty, ne pro někdejší centristickou stranu. Proč jít ke kováříčkovi, když lze jít ke kováři? Jediné, čeho centristická strana dokáže, je, že zlegitimizuje rasismus a nenávist.
Hamáček reagoval na Twitteru, že mu nejde o kriminalitu uprchlíků, ale zahraničních dělníků. Loni prý byla kriminalita zahraničních dělníků 16 procent, letos prý už 26 procent:

Bohužel, přesto takovéto výroky přispívají k všeobecné atmosféře xenofobie v České republice. Hamáčkovi už čeští občané na Twitteru odpovídají, že by měl také angažovat "arabskou policii" proti Arabům v Teplicích...

V Mladé Boleslavi žije asi 12 000 zahraničních dělníků, především Slováků a Poláků. Je to asi čtvrtina obyvatelstva, tedy 26 procent trestných činů "spáchaných cizinci" by bylo naprosto v normě. Není jasné, proč je nutné na to xenofobně upozorňovat. A čeští policisté se opravdu při řešení trestných činů nedomluví se Slováky a s Poláky?

Mezitím v Absurdistánu 80:

Chyba, že byl pád komunismu v Polsku nekrvavý, Wałęsa odstraněn z oslav a všude vládne Panna Maria

3. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Foto: Socha papeže Jana Pavla II. v Poznani: "Kryl jsem pedofily"

Léto je v politice obyčejně obdobím lenosti. Pro mě to bylo taky takovým obdobím. Na všechno jsem se vykašlal a jel jsem autem na výlet po Evropě - ze Skotska přes Anglii, Benelux a francouzské Alpy do Toskánska a do San Marina. Myslel jsem, že se mě lidé budou ptát na brexit - konec konců, cestoval jsem v automobilu s britskou poznávací značkou - avšak ukázalo se, že to nikoho nezajímalo. Slyšel jsem jen za svými zády pár vtipů jako "Koukej, nějací Britové sem tu celou cestu přijeli autem." "No, po tom jejich idiotství je to zřejmě jejich poslední šance, tak jsou zoufalí vidět Evropu." Hehe, legrace.

Požár a skandální nedbalost pravicové vlády zničily největší archeologické bohatství Jižní Ameriky

3. 9. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Nejstarší fosilie v Jižní Americe (staré 12 tisíc let). Největší sbírka egyptských mumií na latinském kontinentě. Domorodý oděv tisíce let starý. Deníky dcery císařovny Marie Teresy (Leopoldiny), která  r. 1822 vyhlásila nezávislost Brazílie z Portugalska (její manžel, portugalský královský syn,  v té době cestoval). Šedesát tisíc vzácných a vyhynulých druhů hmyzu. Všechno zničeno.

Čekání na pád pana Poche

3. 9. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je to od začátku velmi absurdní divadlo. ČSSD se rozhodla pro vstup do vlády na základě vnitrostranického referenda. Hlasovalo se o vstupu do koaliční vlády s ANO a členové ČSSD rozhodovali i na základě toho, že jim bylo oznámeno, jaká ministerstva ČSSD bude mít a kdo na ně bude kandidován.

Bylo to logické. Předpokládalo se totiž na základě tradice, že koaliční strany si do nominací na ministry nemluví. A ANO žádné jasné výhrady přede referendem ani nemělo. Na základě složité vnitrostranické rovnováhy v ČSSD byl jako ministr zahraničí vybrán kandidát pražské organizace Miroslav Poche. Prezidentovi byl učiněn ústupek v případě ministra zemědělství. Všichni měli být spokojeni. Vnitrostranické referendum také schválilo účast ČSSD ve vládě.

29766

Bodláky Václava Duška

Bombarďáci bez studu

3. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Bytosti třeskutě pumprdetní se úspěšně rojí v podhorské kotlině. Kafrají. Neuvěříš, kdo se uvelebil v předních řadách kapitalistického pokroku, po vychytralém zákroku. Čítankové zločiny už skomírají; zastaralí pěšáci podivuhodných názorů vyzpěvují písně vtáků darebáků. Omluvit lze cokoli, ohnout právo do hrůzné abstrakce – drobnost. Máme se rádi, budeme šéfovat neschopnému světu, přineseme poznání, že není velkých ani malých překážek – my je obejdeme, my je podlezeme, zaplatíme si pohodlnou cestu k úspěchu. Nicota z nás trouby činí a bezduchost žene lidstvo do záhuby. Politická drobotina se morduje o dostatek zrna, žlaby a žlábky ceněny nad vzdělanost – vzdělanost je překážkou k pragmatismu, váhání nemáme v popisu práce, důslednost vítězí pravidelně, volby nevolby. Zdá se, jako by umělci určovali směr rozvoje a nastolovali pravidla - chce to řvát, dialog hnát po břit únosnosti! My máme pravdu, nenecháme si ji sebrat.

Papež František čelí nejhorší krizi svého pontifikátu

3. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


Od doby svého zvolení papežem je František terčem útoků od konzervativců, kteří stojí ostře v opozici proti jeho podpoře chudých a marginalizovaných lidí, včetně uprchlíků. Někteří burani v České republice a v Polsku se dokonce vyjádřili, že by bylo dobře, aby František už umřel.

Svět odsoudil uvěznění dvou novinářů v Myanmaru na sedm let

3. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Novináři po celém světě protestují proti odsouzení dvou žurnalistů tiskové kanceláře Reuters v Myanmaru na sedm let za - provádění novinářské práce.


 



Odsouzení dvou novinářů tiskové kanceláře Reuters, kteří odhalili masakr muslimů Rohingya bylo celosvětově odsouzeno jako výsměch spravedlnosti a jako vážná rána tiskové svobodě v Myanmaru.

Wa Lone, 32 a Kyaw Soe oo, 28, byli shledáni v pondělí vinnými, že porušili Zákon o utajování oficiálních tajemství, který v Myanmaru zavedla r. 1923 britská správa.

Novináři jsou vězněni od listopadu, kdy byli zatčeni poté, co informovali o vyvraždění 10 Rohingyů myanmarskými vojáky a buddhistickými vesničany v Inn Din, ve vesnici na severu státu Rakhine.

Rozsudky a skutečnost, že je Aung San Suu Syi, držitelka Nobelové ceny míru, neodsoudila, znamená, že její pověst je zničena.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Tisíce lidí protestovaly v Rusku proti návrhu zvýšit věk odchodu do důchodu

3. 9. 2018

čas čtení < 1 minuta



Vladimír Putin návrh označil za "finanční nutnost"


V neděli protestovaly tisíce lidí po celém Rusku proti plánům vlády zvýšit věk odchodu do důchodu, navzdory nedávnému příslibu Vladimíra Putina, že nepopulární opatření zmírní.

Asi 9000 lidí protestovalo dva kilometry od Kremlu v Moskvě. Moskevská police odhadla počet účastníků na 6000.

Mnoho lidí neslo rudé vlajky a transparenty hlavního organizátora protestů, komunistické strany KPRF.

Ve středu Putin oznámil, že zvýšení věku odchodu do důchodu pro ženy bude sníženo z navrhovaných 63 let na 60. V současnosti odcházejí v Rusku ženy do důchodu v 55 letech. Putin chce zvýšit věk odchodu mužů do důchodu ze 60 let na 65 let. To nezmírnil.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Pro stoupence Czexitu: Barnier odmítl návrhy Theresy Mayové

3. 9. 2018

čas čtení 2 minuty



Vyjednavač EU pro brexit také varoval, že evropské automobilky budou muset používat méně součástek vyrobených v Británii


Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier konstatoval, že se ostře staví proti návrhům Theresy Mayové pro brext. Varoval také evropské výrobce automobilů, že budou muset používat méně součástek vyrobených v Británii. Návrhy Mayové ohledně celních opatření jsou protizákonné a její návrh "společných předpisů" pro zboží by zlikvidovaly evropský projekt.

V pondělí se v Saské Kamenici bude konat protirasistický koncert. Chystají se na něj desetitisíce lidí

3. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Německý ministr zahraničí apeloval na občany, aby byli více aktivní v boji proti rasismu

V pondělí se bude konat ve východoněmeckém městě Saská Kamenice (Chemnitz) obrovský rockový protifašistický koncert. Více než 27 000 lidí přislíbilo na něm účast. Koná se pod heslem Wir sind mehr - Nás je víc.

Na facebookové stránce akce se praví: "Rasismu nesmí být dovoleno, aby ovládl ulice. Všem těm lidem, kteří se stali terčem útoků od neonacistů a kteří podporují hodnoty, jako je tolerance, respekt a lidskost, chceme ukázat, že nejste sami."

Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26475