Počet umírajících ve Středozemním moři je nyní rekordně nejvyšší od migrační krize r. 2015

4. 9. 2018

čas čtení 2 minuty
 
 



Přeplavba ze Severní Afriky do Itálie je nyní nebezpečnější než kdykoliv od vrcholu evropské uprchlické krize v roce 2015, přestože počet neschválených uprchlíků a imigrantů přicházejících do Evropy za toto období poklesl na naprosté minimum. Vyplývá to ze zprávy Vysokého úřadu OSN pro uprchlíky. 

Během pokusu přeplout Středozemní moře se během prvních sedmi měsíců letošního roku utopil každý osmnáctý člověk. Je to přibližně trojnásobný počet mrtvých ve srovnání s rokem 2015 a přibližně dvojnásobný počet ve srovnání s rokem 2016.

 



Zpráva OSN vychází v době zvýšeného politického a sociálního napětí v Evropě, kde migrace posílila tamější ekonomiky zvýšením spotřebitelské poptávky, ale také zvýšila tlak na instituce státu a vyvolala popularitu ultrapravicových stran a kauz.

Dramatický nárůst počtu mrtvých ve Středozemním moři je především důsledkem rozhodnutí ultrapravicového italského ministra vnitra Salviniho zabránit záchranným lodím v přístupu do italských přístavů. Za prvních sedm měsíců letošního roku se ve Středozemním moři utopilo asi 1600 lidí.

Salviniho zákaz však nezpůsobil výrazný pokles počtu příchozích uprchlíků do Itálie. Během tří měsíců, co je ve funkci, přicházelo do Itálie měsíčně v průměru asi 2200 migrantů, předtím asi 2700 migrantů.

Před příchodem Salviniho k moci nestoupal počet utopených lidí ve Středozemním moři, protože je zachraňovaly záchranné lodi charitativních organizací. Salvini tomu v poslední době zabránil.

Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:

Každý osmnáctý. To je vaše šance, že zemřete, nebo zmizíte při pokusu překročit Středozemní moře.

Více než dvojnásobek mrtvých loni.

Riskovali byste to?

Ve snaze uniknout mučení a znásilňování v Libyi?


0
Vytisknout
7087

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2018