Britská prokuratura obžalovala dva členy ruské vojenské rozvědky z otravy Skripalových

5. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Britská policie obžalovala dva ruské občany, příslušníky vojenské rozvědky, z otravy Sergeje Skripala a jeho dcery novičokem. Britská policie a prokuratura to oznámila ve středu. Oba muži cestovali s pravými ruskými pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Přiletěli Aeroflotem do Británie několik dní před útokem. Britská prokuratura konstatuje, že existuje dostatečné množství důkazů, aby mohli být obžalováni. Obžalovala je ze spiknutí zavraždit Skripalovy a policistu Nicka Baileyho, který onemocněl po návštěvě Skripalova bytu, poté, co byli oba nalezeni zkolabovaní na lavičce v Salisbury.

 

Vyšetřování zajistilo videonahrávky z průmyslové televize obou obviněných poté, co přiletěli na letiště v Gatwicku a ubytovali se v hotelu  City Stay ve východním Londýně. Po příletu do Británie v pátek 2. března se odebrali do Salisbury na výzvědy. Téhož dne se vrátili do Londýna a do Salisbury cestovali opět v neděli. Policie má jejich záznam z kamer umístěných nedaleko domu Skripalových. Policie je přesvědčena, že po kontaminaci  venkovních dveří ke bytu Skripalových odcestovali oba muži vlakem a metrem do Heathrow a vrátili se zpět do Ruska letem v 22.30.

Británie nebude žádat o jejich vydání, protože ruská ústava zakazuje vydávání ruských občanů k trestnímu stíhání do zahraničí. Británie však získala evropský zatykač, takže pokud tito muži budou cestovat do jakékoliv evropské země, kde evropský zatykač platí, budou zatčeni. Evropský zatykač je bez promlčení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6759

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2018