Observer: Babiše ohrožuje záporný verdikt z Černošic

3. 2. 2019

čas čtení 3 minuty



Miliardář premiér ČR Andrej Babiš čelí neočekávané politické hrozbě poté, co ho jeho místní komunální úřad shledal vinným ze střetu zájmů, protože vlastní vlivná média, zatímco zastává vysoký politický úřad.

Andrej Babiš přežil masové protesty požadující jeho rezignaci, vyšetřování kriminálního podvodu i pokračující zkoumání jeho podnikatelských metod, které provádí Evropská komise.

Rozhovor Britských listů 204. Jak může studium starověku razantně osvětlit dnešní svět

1. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


(for English, scroll below)

Jan Čulík hovoří s Hannou Čulík-Bairdovou, která vyučuje klasická studia na Bostonské univerzitě. Dr. Čulík-Bairdová při své práci intenzivně využívá moderních sociálních sítí, mnoho lidí jí sleduje na Twitteru, a ve svých přednáškách o starořecké a latinské literatuře a kultuře kriticky rozbírá především to, co vědci předchozích století zkreslovali a co má nesmírně aktuální vazby na dnešek. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. února 2019.

In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Hannah Čulík-Baird, Assistant Professor of Classics at Boston University. In her work, Dr. Čulík-Baird systematically uses social networks and digital humanities. She has many followers on Twitter and in her lectures on ancient Greek and Latin literature and culture, she critically analyses many themes which are extremely relevant for contemporary times and which were often distorted and misinterpreted by scholars from previous eras.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pro stoupence czexitu

"Británii prospěje, když nebude mít co jíst"

3. 2. 2019

čas čtení 10 minut

Celé to mělo podivný, a velmi nebritský, jakoby náboženský podtext. Zavládla představa, že věci budou fungovat, jen když v ně budete dostatečně silně věřit. Také se objevila nenávist vůči praktickému úsudku a vznikla vlna agresivního, šovinistického národovectví. Brexit byl politický projekt, založený na představě,  že  technokratické otázky dokáže vyřešit důraz na národní osobitost. Jestliže se ukazuje, že technokratické otázky jsou problematické, prostě jen musíte silněji věřit ve svou národní totožnost. Bylo to jako snažit se odemknout dveře kusem chleba.


Nebezpečná část Angličanů propadla kolektivnímu šílenství, podobnému nesmyslné iracionální nenávistí Čechů vůči uprchlíkům. V americkém deníku Washington Post o tom píše Ian Dunt:

V úterý 29. ledna požadovala britská premiérka Theresa Mayová, aby její strana odmítla její vlastní dohodu o brexitu, aby se mohla vrátit k vyjednávání s Evropskou unií a zlikvidovat dohodu, kterou její vláda za poslední dva roky uzavřela s Evropou, a to během naprosto nemožně krátkého období v rámci rozhovorů, které už byly vyloučeny. Na všech úrovních je to šílený způsob chování. Britská vláda aktivně sabotuje práci, kterou dokončila během posledních dvou let, a tančí nad tím tanec vítězství.

Anglická královna má být evakuována, pokud by se Británie po brexitu propadla do násilí

3. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Britští činitelé obnovili nouzové plány ze studené války, podle nichž bude anglická královna Alžběta evakuována z Londýna, pokud by došlo po chaotickém brexitu k násilným demonstracím, uvádějí dva britské nedělníky.

"Tyto nouzové plány evakuace existují od studené války, ale nyní byly aktualizovány pro případ občanských nepokojů po vypadnutí Británie z EU bez dohody," napsal týdeník Sunday Times a citoval nejmenovaný zdroj z britského úřadu vlády, který se zabývá citlivými administrativními problémy. O tomtéž informoval nedělník Mail on Sunday.  ZDE

Z dalších katastrofických zpráv o blížícím se brexitu:

Trump oznámil zrušení americké účasti na dohodě s Ruskem o zákazu jaderných střel středního doletu

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Jádro sporu: Příslušná ruská raketa, která podle USA a NATO porušuje smlouvu IMF. 

Dohodu INF podepsali v roce 1987 Ronald Reagan a Michail Gorbačov. Trumpovo rozhodnutí od dohody odstoupit vyvolává obavy z nového závodu ve zbrojení.

USA obviňuje Rusko, že smlouvu prý porušilo tím, že si tajně vyvinulo zakázané rakety. Rusko popírá, že by tyto nové rakety měly tak velký dolet, který porušuje ustanovení zmíněné smlouvy. Spojenci USA v NATO v tomto sporu souhlasí s USA, nikoliv s Ruskem.

Trumpovo rozhodnutí odstoupit od zmíněné dohody dává Rusku volnou ruku, aby si začalo vyvíjet jakékoliv jaderné střely jakéhokoliv doletu chce.

Seriál Most! jako osvětový projekt

1. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Musím se přiznat, že jsem občasnou zmínku o televizním seriálu Most!, o jeho popularitě, poslouchal jen s určitým pohrdáním. Zase nějaká pokleslá, lidová zábava. Nakonec jsem si ale pustil na internetu dva první díly a byl jsem velmi potěšen. Možná je to tím, jak málo jsem čekal. Citlivým, pozitivním hrdinou je žena, která byla mužem. Vrací se z Prahy do Mostu. Jejím protipólem jsou bílí muži, kteří jsou hloupí, frustrovaní a nevědí si rady s rozporem mezi stupidním předsudky a praktickou realitou. Tito hospodští rasisté mají přitom mezi sebou jako kamaráda Roma a také bývalého kněze, alkoholika.

Anglie: V mrazu v ulicích spí dnes bez přístřeší 4677 osob. Kolik v ČR?

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Zimní počasí drsně zhoršuje společenskou nerovnost, jako všechny okolnosti, které kladou větší požadavky na lidi a jejich zdroje, píše se v redakčním komentáři deníku Guardian. Žádná skupina lidí není více ohrožována mrazem a sněhem než lidé, kteří přespávají bez přístřeší na ulicích. Od roku 2010 stoupl počet lidí bez střechy nad hlavou v Anglii o 165 procent na 4677. Počet úmrtí lidí spících na ulicích také ostře stoupl, na 600 v roce 2017. Smrt jen málokterých z nich vyvolala takové rozhořčení jako smrt Gyuly Remese, který před Vánocemi zemřel v podchodu u britského parlamentu.

Stane se příštím britským premiérem antisemitský konspirační teoretik?

1. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Nejnovější britský průzkum veřejného mínění. I když se konzervativci chovají jako blázni, přesto mají nad labouristy volební náskok 7 procent!!


Skotská premiérka Nicola Sturgeon: Znepokojující a sílící - náznaky, že se Corbynovi labouristé připravují umožnit toryovský brexit. Jestli tomu tak je, celá generace jim to nikdy neodpustí.




V roce 2012 poskytl nynější předseda Labour Party Jeremy Corbyn rozhovor antisemitskému konspiračnímu teoretikovi Morrisi Hermanovi. Souhlasil v něm s domněnkou, že by Izrael mohl provést "operaci pod falešnou vlajkou", aby měl záminku rozpoutat válku s Íránem.

Jemen: Používání hladu civilistů jako válečné zbraně

1. 2. 2019

čas čtení 5 minut

 

Šéf Světového potravinového programu OSN David Beasley konstatoval v rozhlase BBC, že utrpení lidí v Jemenu je vážnou obžalobou lidstva. Osud, jemuž čelí civilisté v této zemi, je neodpustitelný.


Ze všech humanitárních krizí v dnešním světě je ta v Jemenu podle Beasleyho nejhorší. Hovořil o tom, jak byl šokován, když navštívil nemocnici a lékař mu sdělil, že tam mají tak málo zdrojů, že nemocné a podvyživené děti posílají každý den  domů zemřít. Je to neodpustitelné a je to obžaloba lidstva. Jediným způsobem jak tuto krizi ukončit, zdůraznil, by bylo aby se pro její řešení spojili vedoucí světoví představitelé a ukončili tamější válku.

Tento týden zveřejnila OSN stav hladomoru ve válečných zónách světa.   V Sýrii se situace trochu zlepšila. Nyní je tam ohroženo hladem pět a půl milionu lidí, před rokem to bylo šest a půl milionu.  Avšak zpráva OSN je děsivým shromážděním špatných zpráv. V pěti zemích světa počet lidí ohrožených akutním nedostatkem potravin vzrostl.

Norddeutscher Rundfunk: Prohlášení lékařů o neškodnosti prachu a NOx sepsala autolobby, Die Welt v defensivě

1. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/zapp/Diesel-Lungenaerzte-machen-Medienkarriere,diesel342.html

Prof. Dr. Dieter Köhler žádný výzkum, který by jeho tvrzení dokládal,
neprováděl, je častým hostem talk shows, a v penzi.

Die Welt hájí otisknutí PR podle hesla 5 minut ekologové, 5 minut
popírači: "Dali jsme jim jen prostor, který by stejně dostali jinde."
(Welt je v českých trafikách, na rozdíl od normálních novin, běžně k dostání :) )

s pozdravem
V.Žítek

P.S.  ČT odvysílala (3 dny po BL) reportáž o studii MPIC o prachu ze
zemědělství, stejně jako Die Welt, "vyváženou" Köhlerovo lživým PR gagem,
samozřejmě bez disclaimeru.

Mezitím v Absurdistánu 95,5 - mimořádné pokračování

1. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 5 minut

Někdy jsem obviňován, že jsem zaujatý. Jsem obviňován, že vybírám informace tak, že můj seriál líčí Polsko zkresleně. Pravdou je, že je tomu ve skutečnosti obráceně. Procházím během týdne sdělovacími prostředky a internetem a vybírám zajímavá témata. Také dostávám tipy od čtenářů, ale když začnu své články psát, musím většinu nasbíraných témat nechat stranou, protože je jich prostě příliš mnoho, a pak musím vyhodit ještě další text, pokud do článku chci včlenit aktuální závažné a důležité zprávy.

Je tomu prostě tak, když sledujete podrobně politiku v Polsku, že je nemožné NESETKAT SE s absurdními historkami každý den. Pokud mi nevěříte, prosím uvědomte si, že nejsem jediný, kdo podrobně sleduje polskou politiku. Dnes, 31. ledna, například, napsal na svém twitterovém účtu Ben Stanley, polsko-britský akademik:

Záhada Trumpových vazeb na Kreml se právě ještě více prohloubila

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Mnozí Američané považují vztah prezidenta Donalda Trumpa s Kremlem za nepříjemně vřelý, napsal John R. Schindler. Někteří z nich, včetně vysoce postavených představitelů zpravodajských služeb, jsou přesvědčeni, že prezident své vztahy s Ruskem skrýval, a že to není nic nového.

Jak dál, Venezuelo?

1. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Moudřejším lidem patrně už došlo, že vysoká politika je v podstatě o věcech, z nichž se reflexivně obrací žaludek. To je ale dáno tradičními pravidly hry, na které víceméně bez reptání přistupujeme. Mám za to, že poctiví novináři a obecně ti, kdo se nechtějí nechat zkorumpovat, by za žádných okolností neměli stranit jakýmkoliv mocenským aparátům, které ze samé své podstaty ryzí úmysly nemají. Jestliže existuje mediální konsenzus týkající se zločinů té či oné vlády, která se nepodřizuje vůli mezinárodního společenství (tedy vůli Spojených států a dalších západních zemí - a nikoliv Ruska a Číny, jejichž zájmy ignorujeme, či naopak vnímáme jako hrozbu), není na škodu uvádět také informace, jež tuto vládu nevykreslují pouze v černých barvách. V žádném případě nejde o její obhajobu, nýbrž o vytvoření odstínovaného kontextu. Tato strategie totiž vytváří nutný souhlas veřejnosti s potenciálním humanitárním zásahem, který v podstatě vždy stávající krizi prohloubí, přičemž plodí extrémně negativní jevy jako Daeš či káidistický terorismus. Vídali jsme to opakovaně v Srbsku, Iráku, Libyi, Sýrii a mnohokrát předtím. O to více si cením střízlivých neutrálním hlasů, které se snaží být jazýčkem na vahách.

(Ne)logika (ne)vměšování

1. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud náhodou zastáváte názor, že ruské vměšování na Ukrajině je "pochopitelné" a Ukrajinci si je prý zavinili sami, ale současně se ohrazujete proti diplomatickým akcím západních států vůči venezuelské diktatuře, rozhodně nejste "antiimperialisty". Jestliže někdo hlásá názor, že ruská agrese na Krymu, v Donbasu či v Kerčské úžině je ospravedlnitelná, ale vadí mu i pouhé úvahy o americkém ozbrojeném zásahu proti diktátoru Madurovi vedeném z Kolumbie, nejde z jeho strany ani o pragmatické přijetí cynické logiky mocenských bloků. A konečně v případě, že překážejí americké jednotky v Bogotě, ale nikoliv ruské v Caracasu, nemůže být řeč ani o nějakém suverenismu. Zmíněná sada postojů  totiž jednoznačně patří ke campismu - nespravedlivému, stranícímu, vrcholně nesoudržnému postoji, který bez ohledu na jakákoliv fakta či nezávislá kritéria soustavně nahrává jedné ze soupeřících stran ("táboru míru a socialismu").

Soukromá armáda ruského prezidenta: Historie nejdelikátnějšího úkolu Jevgenije Prigožina

1. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Jméno Jevgenije Prigožina se stalo synonymem neformální přítomnosti Ruska v konfliktních zónách, kde má své zájmy, od Sýrie přes Západní Afriku až po Venezuelu, uvádí redakční text analytického webu The Bell. Rizikový úkol podílet se na založení soukromé armády "pro Putina" tento člověk zřejmě obdržel od vyššího vojenského velení a sama myšlenka se zrodila na Petrohradském ekonomickém fóru ještě v roce 2010. Prigožin osobně zatvrzele odmítá svou účast na založení soukromé vojenské společnosti (PMC) a rozměry svého byznysu označuje za silně přeháněné.

Rozhovor Britských listů 203. Co dělají Čeští elfové?

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous se stal mluvčím Českých elfů. Je to skupina několika desítek lidí, kteří chtějí bojovat proti falešným informacím šířeným tzv. "trolly" na internetu. Může ale taková akce být efektivní? O tom s ním mluví Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Venezuelané zaplnili ulice Caracasu

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Venezuelané všech generací, třídní příslušnosti a profesí vyšli do ulic hlavního města, aby žádali odstoupení prezidenta Nicoláse Madura a vyjádřili podporu mladému lídrovi opozice, který se prohlásil úřadujícím prezidentem. Nesli státní vlajky, ukazovali transparenty a vykřikovali hesla.

Zahraniční novináři v Číně: Sledování, zastrašování

1. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zadržování novinářů, zdržování víz a podezření z odposlechu telefonů patří k výzvám, jimž čelí zahraniční novináři v Číně. Podle nich se pracovní podmínky zhoršují, když mnozí hlásí sledování a zastrašování, napsala Elizabeth Lawová.

Americká lobby držitelů zbraní tvrdí, že cesta do Moskvy nebyla "oficiální". Emaily a fotografie ukazují skutečnost

1. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Americká lobby držitelů zbraní NRA se tento týden poprvé pokusila distancovat od jakéhokoliv formálního zapojení do nechvalně proslulé cesty do Moskvy podniknuté skupinou vysoce postavených členů. Avšak vnitřní materiály zveřejněné na sociálních médiích ukazují něco jiného. Zdá se, že organizace byla významně zapojena do plánování sporné cesty, upozorňují Pete Madden a Mattew Mosk.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trumpova tisková mluvčí: Bůh chtěl, aby se Trump stal prezidentem

31. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Sarah Sandersová, tisková mluvčí Donalda Trumpa, se vyjádřila v americké náboženské televizní stanici, že "Bůh chtěl, aby se Donald Trump stal prezidentem".

Washington Post konstatuje, že Trump má kupodivu, navzdory svým sexuálním eskapádám, lhaní a finančním podvodům osmdesátiprocentní volební podporu amerických evangelikálů.


Sandersová řekla v křesťanské televizi Christian Broadcasting Network:

30201

Technologie mohou vysušit zdroj falešné identitární politiky: jazyk

Skončí nacionalismus definitivně ve 21. století?

31. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Technologie  vyvolaly v euroatlantickém prostoru vlnu defenzivního nacionalismu tím, že se podařilo rozbít kontrolu nad informační distribucí. Levná digitální média a dezinformační kampaně vedou k vyvolávání strachu a strach vede k potřebě "bránit". Bránit něco jako společnost znamená nejprve ohraničit ji. Proto nacionalismus a proto defenzivní. Ten sice není nacionalismem jako takovým, je to jen Pavlovův reflex na mediální hysteriii, přesto má podobné dopady. Xenofobii, exity, zdi. Společenské či ekonomické řešení se úplně jednoduše nerýsuje, neboť míra symbiózy kapitalismu a nacionalismu je vysoká. Díky technologiím by se ale mohl velmi rychle vypařit zdroj identitární politiky, která se o zbytky nacionalismu opírá. Babel fish je na světě, intenzivně se pracuje na jejím zdokonalení. Co to udělá se světem, pokud zmizí jazyková bariéra? Co to udělá s národní identitou, pro kterou je jazyk nepostradatelným kódem?

29869

Není pravdivé definice národa

31. 1. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Vladimír Putin, ani žádný jiný autoritářský vůdce, nestaví na pravdě. O to méně se snaží hájit zájmy svého vlastního „národa“, či své vlastní „imaginární komunity“. Vůdcům putinovského typu pouze vyhovuje, když mohou skrze politiku identity maskovat své osobní ambice a kumulaci svého osobního bohatství.

„Nic není nebezpečnější než politický systém, který tvrdí, že předkládá pravdu.“ Michel Foucault

Mayová se snaží vyřešit své problémy s brexitem známým způsobem: korupcí

31. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Podobně jako když prohrála zbrkle uspořádané předčasné volby v červnu 2017 a udržela se u moci pouze pomocí úplatku miliardy liber, který poskytla fundamentalistické severoirské straně DUP za její parlamentní podporu, čímž si vytvořila obrovský problém pro brexit, protože DUP nepřijme žádné normální řešení, nyní se britská premiérka rozhodla úplatky zkorumpovat severoanglické labouristické poslance, aby podpořili její odmítnutou dohodu o brexitu.

Je to pozoruhodné, protože za normálních okolností vládnoucí britští konzervativci, kteří pohrdají normálními lidmi a neváhají jim ničit život drastickou politikou škrtů v sociální oblasti (4,5 milionu Britů v současnosti nemají vůbec žádné peníze a stoprocentně závisejí na tzv. food banks, charitativních centrech, které rozdávají zadarmo potraviny chudým lidem, 4,1 milionu britských dětí a 22 procent britského obyvatelstva, tedy 14,3 milionu lidí,  žijí v chudobě), kdykoliv se konzervativní vláda snaží prosadit nějakou politiku, peníze na zkorumpování politiků se vždycky najdou.  K výraznému zhoršení situace chudých občanů došlo od roku 2010, kdy se konzervativci dostali k moci.

Nyní si Mayová vyvzpomněla, že poskytne zaměstnancům v Británii po brexitu ochranu zaměstnaneckých práv a zahltí penězi bývalé hornické komunity v severní Anglii, které od uzavření uhelných dolů žijí v chudobě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Theresa Mayová se připravuje podplatit labouristické poslance, aby hlasovali pro její dohodu o brexitu tím, že zahltí jejich probrexitové volební obvody množstvím peněz. Po dlouhá desetiletí odebírali toryové peníze těmto oblastem prostřednictvím  likvidace institucí a politiky škrtů. Teď jsou ochotni je financovat prostřednictvím úplatků pro místní poslance:


Donald Tusk Therese Mayové: chaos brexitu si musíte vyřešit vy sama

31. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Mayová namítala, že při úterním hlasování poslanci Dolní sněmovny vyjádřili (minimální většinou) touhu zrušit irskou podmínku dohody. Jenže Evropská unie namítá, že Mayová ani Dolní sněmovna nenabídli žádné konkrétní řešení.

Tusk Mayové zdůraznil, že Mayová nemůže očekávat, že její problém bude řešit Brusel. Tusk napsal na Twitteru: Mé sdělení Therese Mayové: Postoj Evropské unie je jasný a důsledný. Dohoda o odchodu Británie z EU se nebude znovu vyjednávat. Včera jsme zjistili, co Británie nechce. Stále ještě nevíme, co Británie chce."

Totéž Mayové předtím sdělil hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Ten v debatě v Evropském parlamentu konstatoval nevěřícně: "Mayová se distancovala od dohody, kterou ona sama vyjednala!" Barnier poukázal na to, že Británie požaduje zrušení irské podmínky a její nahrazení něčím, co není nijak definováno. "Nevzrušeně říkám, právě tady a teď, tu irskou podmínku potřebujeme takovou, jaká je."

Britští brexitéři neustále v médiích tvrdí, že Brusel ustoupí, a nutí Mayovou, aby evropskou sedmadvacítku "donutila" k zrušení irské podmínky. Mají představu výlučnosti a domnívají se, že když Británie bude něco hodně nahlas vyžadovat anglicky, všichni ostatní se jí podrobí.

Barnier kritizoval i bývalé britské vládní ministry pro brexit Dominica Raaba a Davida Davise a požadoval od Británie  "jasný a realistický přístup".

Britský probrexitový bulvární tisk (Daily Mail a Daily Express) maniakálně ve středečních vydání oslavoval, že se "Mayové v Dolní sněmovně podařilo prosadit požadavek zrušení irské podmínky"."MAYOVÁ ZVÍTĚZILA!" řvaly titulky v těchto novinách. Jaksi jim nedošlo, že Evropská unie neustoupí, což bylo už dávno jasné.

Vážnou součástí fantazie brexitu je skutečnost, že anglická média ohlupují anglickou veřejnost nerealistickými nesmysly.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Kurdský uprchlík vězněný na ostrově mimo Austrálii dostal literární cenu v hodnotě 125 000 australských dolarů

31. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Laureát dvou nejvýznamnějších australských literárních cen se neúčastnil ceremonie, při níž mu byly uděleny.

Behrouz Boochani, jehož první kniha získala cenu 25 000 australských dolarů za literaturu faktu a zároveň cenu 100 000 australských dolarů za nejlepší současné literární dílo, má zákaz vstupu na australské území.

Tento kurdský íránský spisovatel je žadatelem o azyl, jehož Austrálie vězní v očistci na ostrově Manus v Papua New Guniea už téměř šest let.

Rada ČRo ve svém vývoji z pozice aktivní watchdog do pozice security service v zájmu moci

Anatomie mediální rady

31. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Odstranění Petra Fischera z pozice šéfredaktora stanice ČRo Vltava na základě stupidní kauzy o "vulgaritách" ve vysílání a vykonstruovaných argumentech o nenaplnění stanovených cílů ukazuje na varovný stav při řízení Českého rozhlasu jako celku. Změny, které proběhly ve vztahu mezi vedením veřejnoprávního média a radou, která má zajišťovat kontrolu tohoto vedení. V současnosti se zdá, že tento přirozený vztah významně pervertoval. Rada začala aktivně pomáhat řediteli rozhlasu v prosazování podivných kroků, které směřují k normalizaci "diskurzu" reprezentovaného českými politickými populisty. Vytvořit takové příjemné pracovní podmínky je o to snazší, pokud radu tvoří lidé s omezenou kvalifikací a tou správnou motivací prosazovat "svá" témata. Jelikož zanedlouho dojde k částečné obměně rady, je dobré si připomenout vývoj a současný stav.

30202

Svoboda slova je svoboda slova. Tečka.

31. 1. 2019 / Milan Kohout

čas čtení 5 minut

 


Dovolte mně pár poznámek k panem Čulíkem rozvířené debatě o svobodě slova: 

https://blisty.cz/art/94311-cr-ohromujicim-zpusobem-na-ceste-k-bezpravnimu-statu.html


V dnešní době je více než jindy potřeba bojovat za princip svobody slova. Jakmile se někdo nazve arbitrem, který má rozhodovat, co je či není takzvaná “fake news” či jaký výrok je chápán jako nenávistný a nesnášenlivý a jaký nikoliv, tak se musí společnost vzepnout k protestu.

Zprávičky ČT

Naučme děti na levný zpravodajský infotainment

31. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V ČT, aspoň předpokládám, se snaží udržovat určitou úroveň zpravodajství, odlišující se agendou, zdroji, způsobem zpracování. Netuším, proč tzv. Zprávičky, tedy obdoba zpravodajství pro děti, musí přesně kopírovat dumbing down komerčních stanic zaměřených na velmi nenáročného diváka. Zachráněná kočička, kočičí kavárna a jakési ocenění trenérů za to, že lyžařka vyhrála olympiádu. Vyjma informaci o turnaji v šachu, která je alespoň samotnou podstotou zprávy edukativní (wow, ony existují šachy) je to sbírka informačního plevele. Nerozumím záměru a mám dojem, že ČT se tímto způsobem dostává sama se sebou do nepříjemné kontradikce.

Podprahová manipulace na serveru Novinky.cz

31. 1. 2019 / Jan Molič

čas čtení 2 minuty


Svou desetiminutovku nenávisti jsem dnes absolvoval - jako obvykle - s mobilem v posteli. Dělávám to tak denně. Srovnávám zprávy z několika českých deníků, protože je zajímavé sledovat, co který podsouvá a co který zamlčuje. (Když už se nevytočím zrovna tím, tak si aspoň přečtu názory lidí a to máte hned.) Dneska jsem se však vytočil už tím podsouváním.

V 9:08 hlavní zpráva na novinky.cz:

Evropský parlament uznal Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely. V poměru 439 hlasů k 104

31. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Podobně jako Spojené státy, Kanada, Brazílie, Argentina a další země uznal ve čtvrtek Evropský parlament Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely a apeloval na členské země EU, aby ho podporovaly až do nových "svobodných, transparentních a uvěřitelných voleb".

Rezoluci, kterou iniciovala Evropská lidová strana, podpořilo 439 poslanců. 104 poslanci hlasovali proti, 88 poslanců se zdrželo hlasování.

Euruposlanci odsoudili "zuřivý útlak a násili ve Venezuele, v jejichž důsledku umírají lidé". Požadují, aby došlo k zastavení porušování lidských práv a aby pachatelé byli pohnáni k odpovědnosti.

"Z Evropy můžeme pomoci venezuelský režim změnit a dát najevo, že tyrani nikdy žádnou demokratickou možnost nevyjasní," konstatoval španělský europoslanec Esteban Gonzáles Pons.

Guaidó se prohlásil za prozatímního venezuelského prezidenta dne 23. ledna a pokusil se svrhnout prezidenta Nicoláse Madura. Guaidó uvedl, že Madurovo zvolení loni na jaře bylo podvodné, a že proto v zemi není žádný demokraticky zvolený prezident. Guaidó od té doby naléhá na světové mocnosti, včetně EU a Číny a Ruska, aby vyvinuly tlak na Madura  a aby se do čtyř týdnů ve Venezuele konaly volby, konstatoval britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Ve čtvrtek také Británie požadovala, aby Evropská unie proti Madurovi vyhlásila sankce.

Madura podporují Rusko, Čína a Turecko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Donald Tusk: Evropská unie oceňuje roli Kanady a osobní nasazení premiéra Justina Trudeaua při řešení krize ve Venezuele. Plně sdílím jeho hodnocení a jeho postoj vůči tomu jak postupovat.


Hysterie v Británii: Televize BBC "omylem" odvysílala záběry stihaček Spitfire, jak útočí proti Evropě...

31. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Panebože, on to nebyl vtip... Aha, a byl to jen "omyl"... říkají, ne důkaz probrexitové zaujatosti BBC. Er... Tak dobře...



Při středečních večerních zprávách televize BBC v 18 hodin byla informace o tom, že Theresa Mayová znovu poletí do Bruselu "konfrontovat" "nespolupracující" evropské činitele se svými požadavky záběry anglických stihaček Spitfire útočících proti Německu za druhé světové války. BBC se ve čtvrtek omluvila, že prý šlo o "omyl", kritici BBC, kteří systematicky poukazují na její probrexitovou zaujatost, pohlížejí na tuto omluvu skepticky.





Britský automobilový průmysl oznámil, že v důsledku brexitu poklesly investice do britských automobilek o 50 procent. Jak informujeme na jiném místě, banka Barclays přesouvá kvůli brexitu 166 miliard liber z Británie do Dublinu v Irské republice.

Totéž dělá i hlavní brexitérský fundamentalista, poslanec a makléř Jacob Rees-Mogg.

Britský Institute for Government varuje, že není možné, aby britský parlament včas schválil před brexitem dne 29. března 6 klíčových zákonů, nemluvě o 500 statutárních právních instrumentech. 10 z 12 britských pohraničních a imigračních počítačových systémů není připraveno na pobrexitové pasové kontroly.

Není jasné, jak za osm týdnů budou britští farmáři a rybáři prodávat své produkty do Evropské unie. Není jasné, zda bude mít Británie přístup k evropským lékům.

Farmaceutický gigant Johnson & Johnson se obává, že chaos v přístavech bude znamenat narušení dodávky životně důležitých léků. Britská vláda "ujistila" veřejnost, že lékům "dá přednost před dodávkou potravin" a připravuje "železnou zásobu" balíčků pro léčení traumat.  ZDE  (To veřejnost zrovna neuklidnilo.)

Britské školy zřejmě nebudou schopny pro žactvo poskytovat obědy zadarmo, protože nebudou mít k dispozici dost potravin. ZDE

Neexistují žádné přípravy v oblasti bezpečnosti - Británie nemá dojednáno s EU výměnu otisků prstů, dat či DNA podezřelých osob. Existuje absolutní právní vakuum.

V této situaci tento týden hlasoval britský parlament PROTI odložení data brexitu.






Daniel Veselý a Alexandr Vondra diskutují o venezuelské krizi v ČRo

31. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Venezuela chystá protesty proti autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání předčasných voleb. Opoziční politik Juan Guaidó se prohlásil za prezidenta, uznaly ho USA a další země. Maduro ale uznat svého oponenta odmítá. Kdo způsobil současnou krizi ve zemi? 

„Chávezův režim má na krizi velkou vinu, ale jsou tu i vnější faktory: jednak pokles ceny ropy, a také americké finanční embargo, které na zemi uvalil už Barack Obama a eskaloval ho v roce 2017 Donald Trump,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista Daniel Veselý.

„Za krizi mohou Chávez a Maduro, kteří vedli a vedou zemi a lidé toho mají plné zuby, to je jednoznačné,“ soudí ředitel Centra transatlantických vztahů při CEVRO Institutu Alexandr Vondra.

Text s audiem a videem ZDE

Britská banka Barclays přesunuje 4930 miliard Kč kvůli obavám z brexitu z Británie do Irské republiky

31. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Britský Nejvyšší soud ve středu schválil nouzové plány banky Barclays, jejichž součástí je přesunutí kapitálu, vlastněného asi 5000 jejími klienty, do pobočky v irském hlavní městě Dublinu. V důsledku brexitu banka Barclays zvýší počet svých zaměstnanců v pobočce v Dublinu ze 150 asi na 300 osob.

Royal Bank of Scotland  požádala o svolení převést třetinu svých britských investičních fondů kvůli brexitu z Británie do Amsterdamu.

Odchod Británie z EU bez dohody by znamenal, že banky se sídlem v Británii ztratí právo obchodovat v zemích Evropské unie.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

190 000 britských důchodců, kteří odešli na penzi na španělská pobřeží, do Provence ve Francii a do Toskánska v Itálii, přijde v případě brexitu bez dohody o zdravotní pojištění, které jim v těchto zemích financuje britské státní zdravotnictví. Bude to znamenat další vážné břemeno pro britské státní zdravotnictví, pokud se tito důchodci budou muset na léčení vrátit do Británie. Britská vláda přiznala, že financování zdravotní péče pro britské důchodce žijící ve Francii a ve Španělsku je levnější, než kdyby se britské státní zdravotnictví muselo o tyto důchodce starat v Británii.

Pokud je Británie v EU, britští důchodci žijící v evropských zemích jsou ošetřováni tamějšími zdravotníky a britské státy zdravotnictví jejich léčbu druhým evropským zemím platí. Tato reciproční dohoda přestane po vypadnutí Británie z EU bez dohody platit. Pokud tedy britští brexitéři hlasovali pro brexit, protože nenávidí příchod evropských občanů do Británie, po brexitu budou zahlceni vlnou anglických důchodců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Transparency International: "Krize demokracie" a korupce jdou ruku v ruce

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Organizace Transparency International (TI) zveřejnila čerstvý Index vnímání korupce. Ukazuje mj., že Turecko a Maďarsko patří k zemím, které se v žebříčku výrazně propadly.


Mezitím v Absurdistánu 95:

Vraždění divočáků, manželku smíte podle návrhu zákona bít jen jednou, národovecké lavičky a skandál Kaczyńského

30. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Posledním čtrnácti dnům v Polsku samozřejmě dominovala tragická vražda primátora města Gdańsk (ZDE). Někteří lidé říkají, že se to může stát významným momentem pro budoucí polskou politiku, že po této vraždě už nemůže níc zůstat takové, jaké to bylo. Strana Právo a spravedlnost však rychle stáhla všechny snílky k zemi, jednak tím, že začala ve veřejných médiích šířit šokující propagandu, obviňující opozici, a jednak chováním šéfů této strany - Jarosław Kaczyński a jeho stoupenci se například rozhodli neúčastnit se minuty ticha na Adamowiczovu památku a vstoupili do jednací síně až po této poctě. Veřejnost na druhé straně projevila obrovskou podporu pro usmrceného primátora. Spontánně zorganizovaná sbírka  na Facebooku,  jejíž organizátoři doufali, že vyberou tak 1000 zlotých (6000 Kč) pro charitativní organizaci, kterou Adamowicz podporoval, shromáždila ohromujících 15 991 611 zlotých (cca 96 milionů Kč).

Zbrojení: Nové ruské schopnosti, jichž by se měl Západ opravdu obávat

30. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Z Ruska se hrnou vojenské strašidelné historky. Jedna se týká Poseidonu, velkého jaderného torpéda či bezpilotního prostředku. Rusko rádo zveřejňuje podrobnosti o jeho dostřelu a ráži. Něco z toho může dokonce i být pravda. Další údajně neporazitelnou zbraní je nadzvuková raketa Avangard, která má být letos zavedena do výzbroje, píše Edward Lucas.

Nová americká zpravodajská strategie: Rusko a Čína využijí izolacionistických sklonů na Západě

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Varování zpravodajské komunity přichází ve chvíli, kdy Sněmovna reprezentantů odmítla Trumpovy útoky proti NATO, píše Katie Bo Williamsová. "Tradiční protivníci" - Rusko a Čína - se budou snažit využít "slábnutí poválečného mezinárodního řádu a... stále izolacionističtějších sklonů na Západě" k získání vlivu, varuje úřad Národního ředitele zpravodajských služeb ve strategickém dokumentu zveřejněném minulý týden.

Proč levice stále nechápe Venezuelu

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Venezuela je postižena vládou vyvolanou ekonomickou krizí dvojnásobného rozsahu než Velká deprese 30. let, která zapříčinila největší uprchlickou vlnu v nedávné historii Latinské Ameriky. Režim, který tuto katastrofu způsobil, se mezitím mění z ošklivé autokracie v potenciálně plnokrevnou diktaturu. Ovšem "antiimperialisté" dávají přednost diktátorovi podporovanému Ruskem před revoltou veřejnosti, napsal James Bloodworth pro Foreign Policy.

Rusko a Venezuela sdílejí stejný osud

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Důvodem, proč jsou události ve Venezuele pro Moskvu tak znepokojující, je, že jasně indikují, co mohou putinské elity očekávat poté, až bude protiústavní Putinův režim svržen - a ony "v jediné hodině" ztratí veškerou legitimitu svého bohatství a moci, píše Natalija Guljevskaja.

Bolsonarova vláda zveřejnila plány rozvoje "neproduktivní Amazonie"

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Necelý měsíc stará administrativa brazilského prezidenta Bolsonara ústy šéfa pro strategické záležitosti minulý týden oznámila plány na výstavbu mostu přes řeku Amazonku ve státě Pará. Ten by měl zahájit ekonomický rozvoj toho, co je označováno jako "neproduktivní, poušť připomínající" region - čímž se myslí amazonský prales, upozorňuje Jan Rocha.

Povede politička nakloněná Orbánovi eurokandidátku německé FDP?

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Nicola Beerová nyní oficiálně povede kandidátku německé Strany svobodných demokratů (FDP) do Evropského parlamentu, upozorňuje Abraham Vass. Ačkoliv její strana Orbána ostře kritizovala, Beerová to vždycky nedělala. Kromě toho její manžel je blízkým přítelem maďarského premiéra.

Hospodaření OSBL v prosinci 2018

26. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 93 433.82  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem prosince  2018 398 843.45  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
50036