Nová americká zpravodajská strategie: Rusko a Čína využijí izolacionistických sklonů na Západě

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Varování zpravodajské komunity přichází ve chvíli, kdy Sněmovna reprezentantů odmítla Trumpovy útoky proti NATO, píše Katie Bo Williamsová. "Tradiční protivníci" - Rusko a Čína - se budou snažit využít "slábnutí poválečného mezinárodního řádu a... stále izolacionističtějších sklonů na Západě" k získání vlivu, varuje úřad Národního ředitele zpravodajských služeb ve strategickém dokumentu zveřejněném minulý týden.


Národní zpravodajská strategie vydávaná jednou za čtyři roky představuje široký rámec přístupu americké zpravodajské komunity ke konfrontaci národněbezpečnostních hrozeb. Ačkoli letošní vydání poskytuje málo konkrétních detailů, začíná varováním, že ruské úsilí "zvýšit vliv a autoritu bude zřejmě pokračovat a může být v konfliktu s americkými cíli a prioritami v řadě regionů". Dokument dodává, že expanzionistické nároky Číny v Pacifiku a její úsilí modernizovat armádu také zůstávají zdrojem znepokojení.

Varování zpravodajské komunity přichází spolu s rostoucím znepokojením z izolacionismu prezidenta Trumpa. Bývalý ministr obrany Jim Mattis rezignoval v prosinci kvůli názorovým neshodám ohledně hodnoty partnerů a spojenců v zahraničí. Minulou středu Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila nadstranické opatření, které administrativě zakazuje využít federální zdroje k odchodu z NATO a odmítla Trumpovy časté útoky na alianci. Hlasování v poměru 357:22 ukazuje hloubku znepokojení na Capitol Hillu.

"Tradiční protivníci se budou dál snažit získávat a prosadit vliv, využít měnících se podmínek v mezinárodním prostředí - včetně slábnutí poválečného mezinárodního řádu a dominance západních demokratických ideálů, sílících izolacionistických sklonů na Západě a změn v globální ekonomice," píše se ve strategii. "Tito protivníci znamenají tradiční, netradiční, hybridní, asymetrické výzvy ve vojenské, ekonomické a politické sféře."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8008

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019