Transparency International: "Krize demokracie" a korupce jdou ruku v ruce

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Organizace Transparency International (TI) zveřejnila čerstvý Index vnímání korupce. Ukazuje mj., že Turecko a Maďarsko patří k zemím, které se v žebříčku výrazně propadly.



Kolektivní globální selhání při kontrole korupce přispívá ke krizi demokracie po celém světě - takový je verdikt poslední publikace Index vnímání korupce.

"Zatímco mnoho demokratických institucí po celé planetě je ohroženo - často lídry s autoritářskými nebo populistickými tendencemi - potřebujeme dělat víc pro posílení brzd a rovnováh a chránit práva občanů," říká Patricia Moreirová, ředitelka TI.

Výroční zpráva řadí země podle percepce korupce ve veřejném sektoru spíše než podle dokumentované korupce a hodnotí země na škále 0-100, kde nula znamená "vysoce korupční" prostředí.

Dánsko a Nový Zéland se důsledně umisťují na špici a vydání za rok 2018 zde není výjimkou. Dánsko dosáhlo 88 bodů, o jeden více než Nový Zéland na druhé pozici. Finsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko, Norsko, Nizozemsko, Kanada, Lucembursko, Německo a Británie se ještě vešly do první desítky.

Země považované za nejzkorumpovanější patří k válkou sužovanému triumvirátu Somálsko (10), Jižní Súdán a Sýrie (obojí po 13).

S velkým náskokem vede Západní Evropa a EU s průměrným skóre 66. Nejhorším regionem je Subsaharská Afrika (33). Asijsko-pacifický region dosahuje 44 bodů, zatímco Východní Evropa a Střední Asie 35. Americký průměr činí 44 bodů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9175

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019