Můj dědeček byl nacista. Vím, proč potřebujeme EU

20. 2. 2019

čas čtení 7 minut

 

Evropská unie je dnes těžce vydobytou kulminací dlouhých desetiletí budování míru a politické integrace. Vůbec není dokonalá, ale je to jediný úspěšný formát demokratické, mezinárodní integrace. V globalizovaném světě posiluje národní suverenitu prostřednictvím sloučení hospodářské a politické moci svých členů. Přitom zajišťuje svým občanům bezprecedentní míru svobody a stability.

Až do své smrti začátkem devadesátých let byl můj dědeček přesvědčený nacista. Většina jeho starších bratrů zahynula během jediné noci v bitvě v Hartmannsweilerkopfu za první světové války. V těžce ztraumatizovaném meziválečném Německu, definovaném nenávistí proti cizincům, židům a demokracii, stejně jako falešnou představou německé národní výlučnosti a velikosti, byl dědeček po celá dvacátá léta nezaměstnaný. Stal se jedním z prvních členů NSDAP a dobrovolně se r. 1940 přihlásil do války. Byl důstojníkem wehrmachtu a vedl takzavnou "protipartyzánskou" jednotku na východní froně a účastnil se dobytí Kyjeva, píše Matthias Bergmann, právník působící v Hamburku.

Tři konzervativní poslankyně odešly ze své strany. Obvinily ji, že přešla k ultrapravici

20. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Poté, co tento týden odešlo z Corbynovy Labouristické strany osm poslanců a obvinilo ho i stranu z antisemitismu a z toho, že řeší brexit, jako když pejsek a kočička vařili dort, se stejným obviněním nyní odešly z Konzervativní strany tři poslankyně a připojily se k nově vytvořené centristické skupině Nezávislých poslanců. Obvinily Konzervatiní stranu, že ji sežrala ultrapravice a že se stala stranou podobnou ultrapravicové straně UKIP, tedy BlueKIP (modrá je tradičně symbolem britských konzervativců).

Poslankyně zdrcujícím způsobem zkritizovaly Theresu Mayovou za chaotický způsob, jímž "řeší" brexit. Jejich rebelie snižuje už tak minimální parlamentní většinu Mayové na osm poslanců (včetně podpory deseti poslanců ultrapravicové severoirské fundamentalistické strany DUP - tedy konzervativci sami v parlamentě žádnou většinu nemají). V Dolní sněmovně se šíří zprávy, že z obou hlavních politických stran odejdou ještě další poslanci.

Theresa Mayová ve středu odpoledne znovu "jedná" v Bruselu o své dohodě.

V důsledku konfliktu mezi Španělskem a Británií ohledně Gibraltaru je nyní pravděpodobné, že Britové budou pro cestu do Evropy muset žádat o vízum a platit za něj 60 euro. 

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

 

Autoritářství v informačním věku

20. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Informace, které průměrný Američan konzumuje na Googlu, nejsou nutně nejpřesnější nebo neposkytují vhled do problému - je to informace, kterou za nejvhodnější považuje algoritmus Googlu.


Internet je z definice zcela nesuverénní, píše Jacob Shapiro. Jde o globální síť počítačů propojených podmořskými kabely a družicemi ve vesmíru. Internet je mocný, protože nepatří žádné jednotlivé zemi. Nikdy předtím neměly lidské bytosti tak rychlý a snadný přístup k informacím.

Rozhovor Britských listů 206: Jak se přebírají a likvidují podniky

15. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem se mafiánské koncerny v České republice zmocňují nekalými metodami podniků? O tom v dnešním Rozhovoru Britských listů mluví Jan Čulík s analytikem Albínem Syberou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. února 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak vláda mění až vymění, aneb Nechci slevu zadarmo

20. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Babišočesko se probouzí z globální ekonomické konjuktury jako duševně nemocný z deliria. Po návrhu propustit desetinu státních zaměstnanců je na světě další geniální nápad současné vlády: Aby se našly peníze na důchody, bude možná třeba zrušit seniorům slevy na veřejnou dopravu, jimiž si hnutí ANO koupilo hlasy starších voličů před posledními volbami ZDE.

Ali příjde o nohy. Bosna, Evropa, 21. století. Omrzliny

20. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Ali příjde o nohy. Bosna, Evropa, 21. století. Omrzliny, píše Eva Zahradníčková.

Lidé se pokoušejí přecházet přes hory sněhem, aniž by k tomu měli i jen normální boty.






* * *

Bezejmenná kuchyně, Bělehrad

Všichni byli zděšeni podmínkami v Kasárnách, v onom místě uprostřed Bělehradu, kde se zrodila Bezejmenná kuchyně. Bylo to během první zimy, která následovala po uzavření evropských hranic, kdy vstoupit do jakékoliv evropské země se stalo téměř nemožným a na žádosti o azyl úřady přestaly reagovat.

Kromě toho, policisté některých evropských zemí začali bít kohokoliv, koho nalezli na svém území.

Situace je v současnosti stejná.

Venezuela: A co když Maduro přežije?

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Střet titánských rozměrů o kontrolu nad Venezuelou probíhá jak na otevřené scéně, tak za ní, mezi lidmi usilujícími o svržení prezidenta Nicoláse Madura a těmi, kdo si přejí, aby zůstal v úřadě, napsal Marcos Peckel. Boj zahrnuje různé místní, regionální a globální aktéry. A výsledkem bude buď pád socialistického režimu, jeho přežití, hybridní situace prodlužující krizi, nebo jednání, jež mohou vést ke svobodným volbám.

Desetitisíce lidí protestovaly ve Francii proti antisemitským útokům

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Desetitisíce lidí vyšly ve Francii do ulic na protest proti nedávnému nárůstu antisemitských útoků. V Paříži se jedné takové demonstrace měl účastnit premiér Édouard Philippe spolu s ministry a poslanci a prezident Macron bude držet minutu ticha u pařížského památníku holocaustu.

Ve Francii žije kromě USA a Izraele největší procento židů.

27710

Kde se ve Francii vzala všechna ta nenávist k Židům?

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Židé ve Francii tvoří 0,7 % obyvatelstva, takže proč je tu tolik nenávisti proti nim? John Lichfield zkoumá důvody dalšího vyvrcholení antisemitismu v zemi, která má politováníhodnou historii animozity vůči židovské komunitě.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Snižování příjmů obyvatelstva je ve světě vnímáno jako vizitka Ruska

20. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

V předvečer projevu Vladimira Putina k zákonodárcům RF západní média hodnotí dlouhodobou udržitelnost ruské ekonomiky. Rozpočet s přebytkem a kladné obchodní saldo hovoří ve prospěch stability. Avšak nízká životní úroveň obyvatelstva, rostoucí role vlády a vysoká závislost umožňují označit ruskou stabilitu za zdánlivou, píše Olga Solovjovová.

V pětaosmdesáti zemřel kameraman Stanislav Milota, tvůrce Spalovače mrtvol

19. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 36 minut

Zemřel vynikající kameraman - samouk, čestný člověk.

ZDE najdete inteligentní vzpomínku na jeho dílo a život.

Britské listy se s pane MIlotou setkaly před téměř dvaceti lety, v říjnu 1999, při příležitosti oslav desátého výročí pádu komunismu v Československu. Hovořilo se při tom o skutečnosti, že Václav Havel v listopadu 1989 slíbil Alexandru Dubčekovi, že mu v první etapě přenechá funkci československého prezidenta, avšak tento slib porušil.

S přípomínkou Stanislava Miloty dnes znovu vydáváme tento text, který původně vyšel v Britských listech v pondělí 18. října 1999 ZDE

(My máme v Britských listech zdokumentováno všechno... :) )

Svědectví o průběhu demokratické revoluce 1989 - a debata o údajné dohodě Havel - Dubček

Praha pátek 15. října dopoledne.

Po všeobecném úvodu Jiřího Suka, editora dokumentů Občanského fóra z období revoluce, předcházela nekontroverzní, nepřekvapivá osobní svědectví o situaci v Občanském fóru na přelomu let 1989 - 90. Svědčili Petr Pithart, Radim Palouš, Eda Kriseová, Vladimír Hanzel. Nejzajímavější byl z toho příspěvek Edy Kriseové, která mimo jiné řekla:

Pro stoupence czexitu

Brexit: Japonská automobilka Honda oznámila likvidaci své továrny v Británii se ztrátou 3500 pracovních míst

19. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Ztráty pracovních míst budou samozřejmě daleko vyšší, v důsledku likvidace subdodavatelů půjdou do desetitisíců


- Automobilka Honda oznámila, že do roku 2022 zlikviduje svou výrobní továrnu v anglickém městě Swindon. Uštědřila tak to, co odbory charakterizují jako "šokující ránu" britskému automobilovému průmyslu, který bude těžce postižen brexitem. Problémem je, že v dnešní době je automobilová výroba založena na mezinárodní spolupráci a výrobní součástky putují několikrát přes hranice států Evropské unie.


Zaměstnanec firmy Honda: Ano. No, chci říct, naprosto nekompetentní způsob, jímž se k tomuhle vláda staví, vůbec nepomáhá. Kde to jsme? 44 dní do brexitu a oni nemají tušení, co dělat. Nemohou se ani sami rozhodnout, co brexit znamená. Je to idiocie epochálních rozměrů.

- A jak dlouho už v té továrně Honda pracujete?

- 24 let.

Obyvatelé města Swindon, kde nyní automobilka Honda uzavírá svou továrnu, však hlasovali pro brexit.


Pro stoupence czexitu:

Brexitéři: My tady ty nadnárodní investory nechceme a nepotřebujeme!

19. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

V úterý potvrdila japonská automobilka Honda, že v roce 2021 zlikviduje v anglickém městě Swindon svou továrnu na automobily. Dala po oznámení této katastrofy svým zaměstnancům v úterý volný den.

Fundamentalističtí stoupenci brexitu v médiích argumentují, že odchod automobilky Honda z Británie "nemá s brexitem nic společného".  Jeden brexitér dokonce v úterý ráno v britské televizi argumentoval, že "my tady ty multinacionální investory v naší zemi nepotřebujeme". Šéf britských liberálních demokratů Vince Cable v níže uvedeném tweetu vypočítává všechny firmy, které z Británie odcházejí v důsledku brexitu, anebo jím byly negativně postiženy: 


Bavoři donutili stát zakázat praktiky velkozemědělství

19. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Petice v Bavorsku, požadující opatření na ochranu přírodních druhů, známá pod názvem "Zachraňte včely!" získala u veřejnosti tak velkou podporu, že donutila státní legislativu, aby zavedla opatření zakazující škodlivé praktiky velkozemědělství. Probudí se Češi a prosadí podobná opatření proti Babišovi?

Proč se Trump snaží zničit Evropskou unii

18. 2. 2019

čas čtení 4 minuty



Mike Pompeo leze kamsi východoevropským státům. Je to útok na samotnou existenci Evropské unie v rámci širší ideologické války

Trumpova vláda se snaží zničit Evropskou unii. Nynější návštěva amerického ministra zahraničí Pompea do Evropy byla už třetím pokusem Trumpovy vlády prohloubit rozkol v Evropské unii. Prvním byl Trumpův projev ve Varšavě v roce 2017, plný národoveckého nacionalismu. Druhým krokem bylo, když v roce 2018 uvalil Trump na EU cla a roztrhal klíčové dohody, jako je jaderná dohoda s Íránem a dohoda INF o zákazu jaderných střel středního doletu. Součástí téhož úsilí je Trumpovo povzbuzování brexitérů a jeho rozhodnutí odejít ze Sýrie. Vážně a konkrétně to ohrožuje evropské zájmy, píše Natalie Nougayrède.

Trump: "Věřím Putinovi"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Trump odmítl varování od amerických výzvědných služeb ohledně hrozby ze Severní Koreje.



Andrew McCabe, bývalý prozatímní ředitel FBI, informoval v televizním pořadu 60 minutes, že Trump odmítl varování ohledně hrozby USA ze Severní Koreje, které mu předložily americké výzvědné služby. Řekl: "Kašlu na to. Věřím Putinovi."


Donald Trump se chce pomstít americkému televiznímu komikovi

18. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: V souvislosti s Trumpovými cenzurními útoky na americkou televizi napsal na Twitteru Americký svaz pro občanské svobody:

Svobodu projevu zaručuje první dodatek americké ústavy


Herec Alec Baldwin k tomu napsal:


Když americký prezident ve funkci ponouká své stoupence, že moje role v televizní komedii ze mě dělá nepřítele lidu, je to hrozbou mé bezpečnosti a bezpečnosti mé rodiny?


Parodie televizního pořadu Saturday Night Live, v němž herec Alec Baldwin ironizoval Donalda Trumpa a jeho lhaní o údajné "celostátní krizi" na mexické hranici, rozčílila Donalda Trumpa. Ten požaduje, aby bylo proti herci Baldwinovi  a televiznímu pořadu SNL zahájeno vyšetřování!

Donald Trump ostře zaútočil na americký televizní satirický pořad Saturday Night Live a požadoval "pomstu" a vyšetřování pořadu poté, co ho v něm ironizoval herec Alec Baldwin.

28449

Foldynův jezevčík a Arabela

18. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dobrá zpráva je, že místopředseda sociální demokracie Foldyna nemá v roce 2019 problém s tím, že je někdo homosexuál. Podle Foldyny „to je život a příroda“. Možná jeho děti nebo děti jeho dětí budou mít třeba už něco takového za naprosto přirozené. V každém případě se představy o tom, co je přirozené velmi liší podle doby a společnosti. Pro bílé obyvatele jihu USA bylo v roce 1800 většinou zcela přirozené, že lidé s černou barvou kůže jsou otroci. To, že někdo něco označí za přirozené nebo naopak nepřirozené, vychází z jeho výchovy, z jeho doby, v přírodě vůbec nic „přirozeného“ není.

Mezitím v Absurdistánu 96:

Obrovské "úspěchy" Polska na mezinárodní scéně, protesty před televizí a právní stát

18. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Mnozí z nás si jistě pamatují situaci ze základní školy: spolužák, který se zoufale snaží být přijat do skupiny uznávaných, senzačních žáků, se pokouší si vstup do ní zaplatit. Avšak i kdyby vydal veškeré své kapesné, které má na bonbóny, ve snaze zalichotit se těm uznávaným lidem, jeho situaci to jen zhorší: ztratí i to minimum respektu, které pro něho ještě měli a namísto toho se mu posmívají a pohrdají jím ještě víc, zatímco celá třída ho začne považovat za podlézavce a už se na jeho stranu nikdo nepostaví, když mu někdo chce dát pár facek.

Británie: Sedm labouristických poslanců odešlo z Labouristické strany

18. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Sedm níže uvedených labouristických poslanců odešlo z Labouristické strany. Nesnášejí extremistický marxismus Jeremyho Corbyna a jeho poradců, autoritářské vedení strany, chaotický a euroskeptický postoj Corbyna a vedení jeho strany k brexitu a antisemitismus Labouristické strany. Skupinu v pondělí dopoledne představila Luciana Borger, která se v minulých dnech stala terčem ostrých antisemitských útoků z řad labouristů. Konstatovala, že se za stranu stydí.

Konzervativní strana je velmi podobným způsobem rozdělena v důsledku postojů vůči brexitu. Není vyloučeno, že by v Británii mohlo dojít ke kolapsu obou hlavních britských politických stran a k vytvoření nové centristické strany. 50 procent britských voličů podle průzkumů veřejného mínění uvažuje, že by takovou stranu podpořili. Komentátoři v posledních dnech poukazují na to, že v médiích a v parlamentě dostávají prostor jen brexitářští extremisté a centrističtí občané Velké Británie jsou umlčeni.

Nikde se například nehovoří o tom, že už řadu měsíců požaduje o 12 procent více Britů setrvání Británie v EU než odchod z EU.

Otázkou je, zda by většinový volební systém v Británii vznik nové strany připustil, poznamenává Jan Čulík.





Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Ne naším jménem!

18. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


V otevřeném dopise vyzývají občanské iniciativy premiéra Andreje Babiše, aby na summitu zemí V4 a Izraele požadoval ukončení okupace palestinských území a blokády pásma Gazy a aby jednoznačně odsoudil výstavbu nelegálních osad na Západním břehu Jordánu včetně Východního Jeruzaléma.

Podbrdská krajina zakletých zámků

18. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Dnes jsem na konci výletu v Brdech kolem Věšína došel přes Starý Rožmitál krásnou alejí kolem Podzámeckého rybníka až do Rožmitálu pod Třemšínem.

Až do té chvíle, kdy jsem odpočíval v aleji na lavičce, po prhlídce hřbitova a kostela ve Starém Rožmitále, mi to pořipadalo jako venkovská idyla. Za zamrzlým rybníkem silueta města a zámku, jeho držitelé se zapsali do dějin českého království. J. J. Rybu raději nezmiňuji, ten tu vyskakuje na návštěvníka za každým rohem.

Co bude s plzeňským kulturním domem Peklo?

18. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

O tomto případě psaly Britské listy ZDE.

Mezitím byly obecní volby, a nyní tedy začalo Zastupitelstvo města Plzně věc řešit.

Vedle obvyklých výpovědí zástupců etablovaných stran, jejichž zastupitelé spravovali město v minulosti, a nesou tedy za současný stav odpovědnost, zaujme ponovu názor zastupitele Pirátů Šrámka:

Zastupitel a šéf plzeňských Pirátů Pavel Šrámek prohlásil, že je zapotřebí otázku další budoucnosti Pekla probrat s veřejností. „Rozhodně bychom to chtěli projednávat s obyvateli Plzně. To je pro nás naprosto stěžejní, zejména pokud se jedná o Peklo,“ řekl Šrámek.

Jak by si ono "probrání s veřejností" Piráti představovali, nespecifikoval. V případném referendu by musela nutně figurovat také otázka, zda objekt zbourat anebo opravit. Ta nad celým článkem jaksi visí nevyslovana. V prvním případě by se bouralla v Plzni další kulturní památka. Ať už jí Peklo je úředně či jen pro to, že to prostě kulturní památka je.  


https://www.german-architects.com/de/architecture-news/hauptbeitrag/das-wunder-von-hamburg?gclid=CjwKCAiA7vTiBRAqEiwA4NTO657Qgc-K-gmeKd85R9RWRhCulgK3Il3Bgrck3hwUj9I5wPZjTGCLEBoC-msQAvD_BwE

 12978

Facebook jsou "digitální gangsteři", varuje britská Dolní sněmovna

18. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Facebook úmyslně porušoval zákony o ochraně soukromí a o konkurenci v podnikání a musí být bezodkladně podroben statutární regulaci. To se uvádí ve zdrcující parlamentní analýze, která odsuzuje firmu Facebook a její vedoucí představitele jako "digitální gangstery".


Závěrečná zpráva britského parlamentního výboru pro digitální záležitosti, média a sport shrnující závěry vyšetřování trvajícího 18 měsíců zabývajícího se dezinformacemi a fake news obviňuje Facebook, že záměrně blokoval jeho vyšetřování a nepodnikl nic proti úsilí Ruska manipulovat volby.

"Demokracie je ohrožena zlovolným a nelítostným útočením na občany dezinformacemi a personalizovanou 'temnou reklamou' z neidentifikovatelných zdrojů, které se šíří na velkých mediálních platformách, jichž používáme každý den, varuje předseda výboru Damian Collins.

Martina Navrátilová uprostřed kontroverze týkající se transgenderových "sportovkyň"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Martina Navrátilová, bývalá globální tenisová hvězda, šampionka z Wimbledonu a aktivistka za práva gayů, která v současnosti žije v Americe, se octla uprostřed kontroverze, když poukázala na to, že dovolit transgenderovým "ženám", aby soutěžily v mezinárodních sportovních soutěžích jako ženy, je "šílenství a je to podvádění".

Už v prosinci 2018 napsala Navrátilová na Twitteru: "Nemůžete se prostě prohlásit ženou, a získat tak právo soutěžit s ženami. Musejí existovat určité normy a mít penis a soutěžit jako žena neodpovídá těm normám."

 12978

Britský parlamentní výbor ostře odsuzuje "podvodníky z Facebooku"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Facebooku není možno důvěřovat, že se bude sám efektivně regulovat, a musí být podroben přísným novým zákonům, konstatuje zpráva britské Dolní sněmovny, zveřejněná v pondělí.

Analýza také bude požadovat, aby bylo zahájeno nezávislé vyšetřování zahraničních zásahů do britských voleb od roku 2014 do současnosti. Zpráva parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport je zásadním textem analyzujícím fake news a dezinformace na sociálních sítích.

Roste napětí mezi Varšavou a Jeruzalémem kvůli tvrzení o "polských vazbách na nacisty"

18. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Polský premiér zrušil svou účast na summitu V4 v Jeruzalémě poté, co izraelský ministr zahraničí obvinil Poláky z  nenávisti vůči židům a ze spoluúčasti na holocaustu. Israel Katz, který byl jmenován ministrem zahraničí v neděli, uvedl, že Poláci "pijí antisemitismus s mateřským mlékem" a obvinil všechny Poláky, že jsou postiženi "hluboce zakořeněným" antisemitismsm. Polský premiér Mateusz Morawiecki se vyjádřil, že tyto výroky jsou "nepřijatelné" a "rasistické".  ZDE  

Snahy izraelského premiéra Binjamina Netanjahua budovat přátelské styky se středoevropskými zeměmi jsou podrobovány vážným zkouškám. V předvečer jeruzalémského summitu skupiny V4  došlo ke kontroverzi týkající se historie holocaustu.

Netanjahu je už dlouho v Izraeli terčem kritiky, že se snaží vytvářet politické aliance ve střední Evropě a ignoruje při tom středoevropský historický revizionismus a antisemitismus. Minulý týden se Netanjahu octl uprostřed kontroverze během návštěvy ve Varšavě, když řekl, že Poláci během holocaustu spolupracovali s nacisty.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26444