Svatost a otázka zázraku

27. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 


Na sv. Václava se opět musím vracet v myšlenkách ke svatosti a zázraku. Světec má přece konat zázraky, dokonce i jeho ostatky mají mít zázračnou sílu, čemuž se vysmíval už Boccacio ve svém nádherném Dekameronu. Znám velmi dobře pocit nadřazenosti moderních racionálních lidí, kteří berou vážně vědu, když se ptají na to, zda věřím v zázraky.

Svatý Václave, vévodo české země...

28. 9. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 


Víte, já měl tu nejhodnější babičku na celém světě, laskavě se smála a měkce hněvala, vrásky ji kreslívaly dobrotu do tváře. A jaké ona uměla lívance se sádlem
a skořicí, a koblihy. Jéje. A tahle moje babička byla velmi zbožná - ne tak, jako mnozí na okrasu a k obdivu. Její vztah k Pánu Bohu to bylo děkování za nový den a za vnoučata, a poctivé zpívání v kostele a vůbec pokorné pobývání mezi lidmi plné lásky a odpuštění.

Rozhovor Britských listů 321. Pravičáci jsou vyčerpaní, a proto jsou líní myslet

25. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



Co způsobilo nejen v Polsku, ale do určité míry i v Česku a po celém světě najednou tak obrovskou, populistickou, ultrapravicovou nenávist vůči gayům a vůbec menšinám? Nad tím se s kulturním antropologem a novinářem Fabianem Golgem zamýšlí Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Česko si zničilo úřad Veřejného ochránce práv

28. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V České republice už se lidských práv nedovoláte. Stanislav Křeček, nedávno jmenovaný do funkce Veřejného ochránce práv, zjevně proto, aby tuto funkci zničil, publikuje na své facebookové stránce rasistické bláboly a odkazuje na fašistický server Nová republika.

To poslední, co by měl dělat Ochránce práv, je rasisticky šířit kolektivní vinu. Židé nejsou podřadní jako celek; navzdory nápisům ve vídeňských supermarketech ("Češi, nekraďte!") všichni Češi nekradou; Romové nejsou asociální jako celek a muslimové nejsou teroristé.

Koronavirus: Celebrity budou Čechů smrt

26. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut


Herec Petr Čtvrtníček (56) leží s koronavirem na jednotce intenzivní péče v ohrožení života, Češi horlivě mezitím horlivě sdílejí lživé informace Janka Ledeckého, Báry Basikové a Lucie Bílé, že koronavirus "nikoho neohrožuje",  píše Deník N.

Zajímavý je mechanismus nebezpečně zavádějících či přímo lživých tvrzení těchto českých celebrit. První potíží je, že v Česku považuje velká část veřejnosti celebrity mylně za filozofy, kteří jim dokáží vysvětlit smysl života a dát jim instrukce, jak dobře a správně žít. Přitom bohužel české  celebrity často nejsou moc chytré a zároveň bohužel nemají skromnost celebrit mezinárodních - Anthony Hopkins kdysi řekl v britské televizi: "Mě se neptejte, já jsem jenom blbej herec."

Tak k tomu mechanismu lží. Důležitý je silně emocionální náboj. Druhou důležitou charakteristikou je, že musí jít o polopravdy, které vypadají šokujícím způsobem, podvratně a realisticky. Rozdíl mezi fakty a těmito lžemi musí být malý a těžko povšimnutelný.

NYT: Trumpova daňová přiznání vykazují chronické ztráty a mnoho let, kdy se vyhnul placení daní

28. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Americký list New York Times získal daňová přiznání Donalda Trumpa za více než dvě desetiletí, bohužel ne za poslední dva roky. Informace, které z těchto daňových přiznání vyplývají, vypovídají o Trumpově finanční situaci zcela jinak, než jak o ní veřejně hovoří sám Trump. New York Times analyzoval data z tisíců individuálních i podnikatelských daňových přiznání za léta 2000-2017 a daňové informace z dalších let.

Trumpovy finance jsou pod tlakem, jsou ohroženy dluhy ve výši mnoha set milionů dolarů, jejichž splatnost se blíží, a sporem s americkým daňovým úřadem IRS ohledně legitimnosti velké daňové vratky ve výši 72,9 milionů dolarů, kterou IRS považuje za nelegitimní a chce ji od Donalda Trumpa zpět s úroky. Spor o tuto částku vede Trump s daňovým úřadem už deset let a bude zřejmě muset zaplatit celých 100 milionů dolarů.

Britové popisují své příznaky "dlouhého covidu". Postiženo je prý až 600 000 osob

27. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

(Pozn. Barnard Castle v severní Anglii je místo, kam se na jaře protizákonně vydal v době lockdownu z Londýna na vzdálenost 400 km - kdy se nesmělo jezdit dál než 8 km od domova - Johnsonův hlavní poradce Dominic Cummings, Johnson ho za to navzdory skandálu odmítl vyhodit.)

Podle odhadů je prý v Británii vice než půl milionu osob, které trpí dlouhodobými příznaky covidu-19. Jedna taková dlouhodobá pacientka, zdravotní sestra Sophie Evansová, 28, popsala listu Daily Mirror její obtížné úsilí získat pro sebe zdravotní péči a konstatovala: "Divím se, že nejsem mrtvá."

Sophie strávila 10 dní v nemocnici a stále ještě je v nemocenské s "dlouhým covidem".

Až půl milionu Britů, včetně tisíců lidí ve věku mezi dvaceti až třiceti lety - trpí stále vážnými příznaky dlouhé měsíce po tom, co byli nakaženi.

Vytvořte bezpečné, legální cesty pro příchod uprchlíků, požadují britské celebrity

28. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Nejvýznamnější britské celebrity jako Olivia Colman, Michaela Coel a Stephen Fry požadují od britské vlády, aby vytvořila bezpečné a legální cesty, jak by se uprchlíci mohli dostat do Británie a požádat tam o azyl.

Víe než 70 známých britských herců, hudebníků, komiku, umělců a sportovců poslalo dopis Borisu Johnsonovi, jimž požadují změny v restriktivních britských zákonech o sjednocování rodin.

Švédsko jako koronavirová fantasmagorie pravice

27. 9. 2020

čas čtení 3 minuty



Švédsko je pro pravici v jednadvacátém století tímž, čím byl Sovětský svaz ve dvacátém století pro levici. Konzervativci proměnili Švédsko v pravicový Disneyland, kde lze realizovat všechny  sny, píše Nick Cohen. Je to země, která nemusí omezovat žádné svobody ani likvidovat v boji proti koronaviru svou ekonomiku. Pro velkou část pravice se tato fantasmagorie jmenuje Švédsko.

Potíž je, že Švédsko nenabízí únik od katastrofy veřejného zdraví. V britských pravicových denících, jásajících nad Švédskem, se nedočteme, že potřebujeme tak vysokou nemocenskou či státní finanční dotace činží, abychom, zajistili, aby nakažení občané mohli zůstat doma v karanténě a nebudou vystěhováni ze svých domovů na ulici. Konzervativci jásající nad Švédskem jaksi nepožadují, aby statisíce lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o zaměstnání, dostávali švédskou míru podpory v nezaměstnanosti, ani nepožadují praxi intervencionistického státu, který nově nezaměstnaným nabízí rekvalifikační kurzy.

Nezaspali jsme „něco“ s tím parazitickým „Covidem-19“?

27. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(Chce to „jen klid“? Vždyť orgány tu jsou, pokyny jsou, a roušky taky jsou!?)

Celé školsky prázdninové léto jsme bez přestávky zobali z televize, rozhlasu i tisku, jaký je Česká republika šampión při tom boji s tím zákeřným koronavirem, majícím jako svou běžnou navštívenku v anglické zkratce výraz „Covid-19“. Dokonce ne, že by tím šampiónem tolik byla obecně ta „ČR“, jako především její řídící a kontrolní orgány, zvláště vláda a její nástroje k zvládání té zatím nejnebezpečnější epidemie, jakou byl svět postižen v 21. století.

Katastrofa pro lidská práva. Řecko systematicky brání vstupu žadatelům o azyl

27. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Člun s uprchlíky, s vážně nemocnou ženou a malými dětmi, který řecké pobřežní stráže zanechaly uprostřed moře bez motoru a bez pomoci.



Asi v 1 hodinu ráno 24. srpna nastoupil Ahmed (není to jeho skutečné jméno) do gumového člunu s 29 dalšími a vypluli z provincie Çanakkale v severozápadním Turecku. Asi za půl hodiny vstoupili do řeckých vod nedaleko ostrova Lesbos a přiblížila se k nim řecká pobřežní hlídka.

Jak to vypadá s uprchlíky ve vyhořelém táboře Moria na ostrově Lesbos

25. 9. 2020

čas čtení 2 minuty







"Jmenuju se Hamid" - "Ich bin Hamid." "I am Hamid," říká čtrnáctiletý chlapec, který prováděl filmařku pro televizi Channel 4 News - slavnou, mezinárodně oceněnou syrskou dokumentaristku Waad al Kateab  vypáleným uprchlickým táborem Moria. Chlapec uprchl před třemi lety s rodiči z Afghánistánu. Jeho matka, učitelka, říká, že rodina byla v ohrožení života.  Do tábora Moria přišla rodina před rokem. Řecké úřady je nepustily dál. Před vypálením tábora bydlel Hamid v táboře Moria se svými rodiči v provizorním stanu. Bylo tam dalších přibližně 13 000 lidí. Dlouhá léta upozorňovaly lidskoprávní organizace, že je to nejhorší uprchlický tábor na světě. 9. září tábor vyhořel. Nyní Řekové chtějí uprchlíky nastěhovat do nového provizorního tábora. V jednom stanu tam má bydlet až pět rodin.

"Chci se stát stavebním inženýrem," říká čtrnáctiletý Hamid. "Chci do Německa." "Nikdy se nevzdávat!"

Jen pár kroků dál jsou shořelé trosky Hamidovy školy. "Ano, tady byla třída kreslení," říká Hamid nad rozbitými pastelkami na zemi. "Tamhle, kousek, jsem se učil německuy."

A kus dál si dva malí kluci hrají na stavbu nového domu. "Co děláte?" "Stavíme stan," odpovídají. "Ten nový tábor je špatný, nepřivážejí jídlo a nejsou tam žádné obchody. Dali tři rodiny do jediného stanu. Nebo čtyři nebo pět rodin do jediného stanu."

Hamzova rodina je ze Sýrie. Snaží se připojit ke svým příbuzným v Irsku.

"Co jste zažili nejhoršího?" - "Byli jsme v Sýrii. Letělo letadlo a útočilo na naši čtvrť. Viděli jsme, jak nám nad hlavami létají střely."

Nikdo tady není, všichni jsme roztříštění po světě, říká Hamzova matka.  Mamince udělali rentgen, má nádor na játrech. "Doufáme, že to není rakovina," řekl jí lékaři. "Chci přežít, setkat se se svou rodinou..." Potřebuje jít k lékaři specialistovi, ta možnost neexistuje.

"Je mi hrozně smutno, protože tady byl náš stan," říká Hamid. 

Nebrala jsem covid vážně. Pak jím onemocněla moje sestra

26. 9. 2020

čas čtení 4 minuty


To, co jsem se dověděla o dlouhém covidu, mě přimělo radikálně změnit můj přístup k rizikovým faktorům a k tomu, co se bude odehrávat v budoucnosti, píše Hadley Freeman.


Moje sestra, mladá lékařka ve velké britské nemocnici, kde se účastnila od března léčby pacientů s koronavirem, tehdy covidem-19 také onemocněla. Dodnes trpí tzv. "dlouhým covidem", lékaři tomu říkají "post-akutní covid-19". Podle časopisu British Medical Journal pokračují příznaky covidu-19 ještě po třech týdnech u asi 10 procent nakažených lidí. V případě mé sestry tyto příznaky trvají už šest měsíců. Když v březnu covidem onemocněla, počítala s tím, že na podzim bude zase v pořádku a bude zase jezdit na dlouhé výlety na kole. Ve skutečnosti ani nyní nedokáže dojít na konec ulice, aby nepopadala dech. Nezlepšuje se to. Ta situace trvá.

Průběžné zpravodajství

Vědci: Koronavirus možná začíná být nakažlivější

27. 9. 2020

čas čtení 12 minut

 Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 28.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1305 případů na 64 597.   Zemřelo 606  osob, 802 osob je v nemocnici.

- Počet globálních úmrtí se v pondělí přibližuje 1 milionu. Zatím dosáhl čísla 996 084 úmrtí.

- 8000 žáků a 350 učitelů je v karanténě v městě Liverpool, informuje tamější primátor.

- 12,4 milionů Angličanů si stálo koropnavirovou aplikaci, která upozorní držitele mobilního telefonu, že se octl v blízkosti nakažené osoby. Kdy bude taková aplikace zprovozněna v ČR?

- Indie potvrdila, že má 6 milionů nákaz. Je to po USA druhá nejnakaženější země. V pondělí indické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo nových 82 170 nákaz. Celkový počet úmrtí v Indii je 95 542.

- V Paříži a v 11 dalších francouzských městech byla zavedena nová karanténní omezení. Bary musejí uzavírat ve 22 hodin. Zakázány jsou svatby, festivaly, organizované akce a studentské mejdany. Kina, muzea a divadla, která dodržují vlastní karanténní opatření, mohou zůstat otevřena. Od soboty jsou zakázány akce pro více než 1000 lidí a na veřejných prostranstvích nesmí setkávat více než 10 osob. 72 procent Francouzů je ochotno nová karanténní opatření dodržovat.

- V Británii je větší míra nákazy mezi lidmi, kteří cestovali do zahraničí, informuje tamější Státní statistický úřad. ZDE 


Skočím!

27. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Naprosto přesný německý kreslený komentář k vyjednávání o obchodní dohodě Británie s EU po brexitu, která má být uzavřena do 15.10:

Boris Johnson: "Buď přejdeš na mou pozici, nebo jdu."

Johnson rychle proměňuje Anglii v ultrapravicovou diktaturu: Další šokující krok

27. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Ultrapravičáci a brexitéři Paul Dacre a Charles Moore

V sobotu vyšlo najevo, že Boris Johnson se rozhodl jmenovat do vlivných funkcí regulujících britská média antidemokraty.

Podobně jako Češi jmenovali do funkce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, člověka, který je absolutní negací této funkce, Johnson chce jmenovat ředitelem Ofcomu, britského ekvivalentu české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Paula Dacrea, bývalého šéfa ultrapravicového, lživého bulvárního deníku Daily Mail, vášnivého prosazovatele brexitu, a předsedou Rady BBC Charlese Moora, bývalého šéfredaktora pravicového, také  probrexitového, nyní už zcela šíleného deníku Daily Telegraph.

Johnsonovo rozhodnutí vyvolalo obrovskou kontroverzi a kritiku i od osobností, které nestojí zrovna na levici. Labouristický poslanec Horní sněmovny Andrew Adonis shrnul reakci mnoha lidí na tuto zprávu:

Závažné varování V. Klause před „zacyklením“ koronavirózními informacemi (2. zastavení)

27. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

(Je záhodno se ptát, zda takto měli být čtenář či čtenářka Klausova textu spolehlivě uklidněni před nákazou aktuálně řádícím koronavirem!)

Člověk se vždy nějak psychicky „nalodí“ do určité koncepce; už díky svým životním zkušenostem či okamžitému ladění mysli. Předkládaná slovní formulace může umožnit další rozvlnění takto vzešlé informace. Často tu pak máme navíc též jistou atmosféru času s jeho určitým oficiálně převládajícím vyhodnocením.

Británie v pandemii: "Trpíme hladem". (Jakpak tomu asi je v Česku?)

25. 9. 2020

čas čtení 6 minut


Moderátorka spotřebitelského pořadu rozhlasu BBC You and Yours Winifred Robinson: Na začátku pandemie přišel Tim Lang, profesor potravinové strategie na londýnské City University, do našeho pořadu a řekl, že pandemie odhalila Británii jako národ bez špižírny. Upozornil, že supermarkety také nemají žádné zásobárny, protože používají dodávky podle systému Just in Time (Na poslední chvíli) s cílem snížit své náklady. A řekl, že rodiny s nízkými příjmy nemají zásoby potravin ani špižírnu. Protože si nemohou dovolit skladovat potraviny a nedokáží se ochránit před nedostatkem zboží v obchodech vytvořením předběžných zásob. Budeme s ním hovořit znovu za okamžik, ale nejprve, zde je posluchačka, která se s námi spojila minulý týden. Natalie Hassel a její manžel přišli o  zaměstnání. Manžel je novinářem na volné noze, reportérem sportovních utkání pro rozhlas a televizi, Natalie je pomocnou učitelkou ve škole s kontraktem s nulovým počtem pracovních hodin (znamená to, že nemá zaručenou žádnou práci). Oba nyní závisejí jen na podpoře v nezaměstnanosti. Tady Natalie hovoří o dopadu skutečnosti, že přišli o veškerý příjem, na to, co jedí:

Nová studie: Schopnost bojovat proti koronavirové nákaze ochromují genetické vady a vady imunitního systému

25. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Podstatný počet osob, které vážně onemocněly koronavirem, má vrozené genetické chyby  nebo chyby imunitního systému, zjistily studie

Ve studiích, které vyšly v časopise Science, popisuje mezinárodní konsorcium Covid Human Genetic Effort dvě chyby v organismu vážně nemocných pacientů, které brání tomu, aby jejich organismus dokázal vyrobit klíčovou frontovou imunitní molekulu zvanou interferon typu 1.

Pacienti mají tyto genetické chyby dlouhá léta, po celý život. Objevení těchto dvou chyb pravděpodobně pomůže vysvětlit záhadu, proč někteří nakažení vážne onemocní či umírají na jednotkách intenzivní péče, zatímco jiní mají jen lehký průběh nebo jsou asymptomatičtí.

Způsobí Trump rozpad Spojených států?

26. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



Víme všichni, že při listopadových prezidentských volbách je v USA ohrožena demokracie, ale rozpadnou se i samotné Spojené státy? Píše o tom v časopise Atlantic Barton Gellman v článku "Volby, které by mohly Ameriku rozbít". Američtí republikáni vědí, že nemohou férově vyhrát demokratické volby, a tak likvidují rovné hřiště. Z volebních seznamu odstranili množství demokratických voličů. Snaží se ochromit americkou poštu, aby volební lístky, odeslané poštou nedošly včas, píše Jonathan Freedman.

Bohumil Kartous ke krajským rozdílům ve vzdělávání

25. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Na CNN Prima NEWS hovořil Bohumil Kartous ke krajským (regionálním) rozdílům ve vzdělávání a k rozevírajícím se nůžkám mezi centrem a periferiemi. K tomu reaguje Vítězslav Kokoř. Dokazuje, že českým politikům je periferie ukradená:

“Dobrý den, jsem velmi rád za vaše včerejší vystoupení v pořadu K věci. Jsem z Aše a problémy, které popisujete, přesně odrážejí zdejší realitu. Jste asi první, který veřejně řekl, že není v zájmu obcí a měst, aby obyvatelé pracovali v Německu. Typickým příkladem je Aš, ze které odjíždějí lidé za prací do Německa ve velkém počtu. Pak se všichni diví, že z města mizí služby, restaurace, řemeslníci, atd. Bohužel představitelé města to podporují. Jejich vize je postavit byty, aby lidé mohli pracovat v Německu. Neuvědomují si, že rozvoj města je závislý na sociálním kapitálu. Dnes už skoro nemá vést ani zájmové kroužky, protože se lidé z Německa vracejí pozdě. Pohraničí si s konkurencí trojnásobných měst v Německu samo neporadí. Musí pomoct stát. S přáteli zakládáme Hnutí pro rozvoj pohraničí, které by mělo apelovat na vládu k řešení místních problémů.”

Což potvrzuje i skutečnost, že starostka města Šluknova Dzurmanová prostě nereagovala na otevřený dopis Britských listů, upozorňující, že město Šluknov zřejmě tvrdě porušuje platné předpisy požadující bezbariérový přístup do budov pro invalidy. Kdo by se o to staral, že, je to na periférii. (JČ)

Andrew Stroehlein získal další mezinárodní cenu

25. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch, sídlící v Bruselu, a spolupracovník Britských listů získal další mezinárodní ceny. V kategorii Migrace/lidská práva a v kategorii Politika EU zvítězil, umístil se také jako devátý nejvlivnější influencer v Evropské unii. Blahopřejeme!

Cool sociologie vrátila úder

26. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta


Zkoumali jsme kdysi, jak lidé se liší reakce mozku lidí s nízkou a vysokou mírou xenofobních postojů, když je necháme se dívat na různá vizuální zobrazení uprchlické krize. Prostě vezmete magnetickou rezonanci v NÚDZ a dáváte do ní různý lidi, píše Martin Buchtík, ředitel společnosti STEM.

Co jsme zjistili:

- Xenofobní vykazují více agrese a hostility, ale také vyšší svědomitost, která může do jisté míry souviset i s upřímností těchto jedinců, a tedy i ochotou přiznat společensky nepříznivé postoje. Může však také vyjadřovat vyšší míru disciplinovanosti a pořádkumilovnosti.

- Naopak zanedbatelný skupinový rozdíl v míře empatie poukazuje na to, že negativní postoj k migrantům nesouvisí s nedostatkem empatie.

- Strach se zdá být motivačním faktorem xenofobních postojů jenom u žen.

No a teď z toho vyšel odborný článek: https://www.frontiersin.org/.../10.../fnbeh.2020.00098/full

Skotsko je opravdu slušná země

26. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jste zahraniční občan žijící ve Skotsku?

Zákon ve Skotsku byl změněn. Můžete se nyní zaregistrovat pro hlasování ve volbách.

Pamatujte: Jako cizinec starší 16 let se registrací pro volby můžete nyní účastnit voleb ve Skotsku.

Vítejte k hlasování ve volbách!

Nepromarněte svůj hlas!

Putin ČR fackuje. A ta mu leze někam

25. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Otevřený dopis expertů vyzývá k ukončení česko-ruských konzultací, jejichž údajným cílem je "náprava vztahů". Tyto vztahy poškodila ruská strana tím, že se zuřivě obula do kauzy přemístění Koněvova pomníku v Praze, vypustila zprávu o příjezdu agenta s ricinem, jehož terčem měli být Rusku nepohodlní čeští politici, a absurdně obvinila novináře a poradce agentury Roskosmos Ivana Safronova ze špionáže pro ČR. Poté byl úkolem "napravit" vztahy pověřen Zemanův člověk, šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák.

Andre Vltchek je mrtev, ať žije Andre Vltchek

25. 9. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 8 minut

22. září byl jeden z nejpokrokovějších světových novinářů Andre Vltchek na své investigativní cestě z tureckého města na břehu Černého moře Samsun do Istanbulu.

Po příjezdu se ho pokoušela jeho manželka vzbudit a zjistila, že je mrtvý.

Dle tureckých medií zahájila místní policie vyšetřování jeho smrti jako “podezřelé umrtí”. 

Pro mě není překvapením, že se snaží turecké instituce před světem ukázat svojí vylhanou “objektivní a nezaujatou  tvář”. 

Pro toho, kdo Andreho osobně znal, je tato policejní “objektivita”, která bezpochyby prohlásí, že se jednalo o přirozené umrtí, téměř s jistotou důkazem, že má někdo na rukou jeho krev.

Václava Klause seniora vážné varování v MFD

25. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 

(Především je tu mezi námi a v nás navozeno „zacyklení“ v koronaviru?)

Bývalý prezident ČR, Václav Klaus (ve funkci 2003-13), ve čtvrtek (24. 9.) v MFD hned v nadpisu konstatoval, že jsme v aktuální současnosti v ČR „Zacykleni v koronaviru“. V podnadpisu doprovodně taky autor tohoto varovného zamyšlení okamžitě prohlásil, byť ne zcela kategoricky a obecně, že „často jen oportunismus a zbabělost politiků“ takto spoustou příkazů a zákazů navozuje „vytváření strachu“ (tučně pisatel tohoto příspěvku, M. D.). Takže jako předznamenání citovaného novinového článku zřejmě má posloužit jisté uklidňování aspoň českého publika; přinejmenším těch, co si Klausův text přečtou.

Zemanův "gang čtyř"

25. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Český prezident Miloš Zeman je obviňován, že se snaží usurpovat si pravomoci vlády, aby posunul priority zahraniční politiky na východ. Obklopují ho rovněž otázky ohledně role skupiny stínových postav z jeho okolí, napsal Tim Gosling.

Rozhovor Britských listů 320. Jak ČR přispěla k proměně EU v opravdové monstrum

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



{for English, scroll below)

"Slyšeli jsme o zkušenostech řady lidí, kteří žijí v uprchlickém táboře o tom, že jsou biti jenom za to, že jsou."

"Ti lidé v Morii žijí ve strašlivých podmínkách. Čekají mnoho hodin na toaletu, na sprchu, na jídlo, na vodu. Nemají přístup k lékařské pomoci. Ty zprávy dětských psychologů a psychiatrů, kteří tam jezdí pomáhat, tak mluví o tom, že sedmileté děti se sebepoškozují. Což je něco nepředstavitelného. A o tom všichni vědí. O tom vědí politici v Evropské unii, i v České republice, o tom vědí všichni všude."

"My jsme se posunuli k tomu, že mluvíme pouze o pomoci nedoprovázeným nezletilým dětem. My jsme úplně přestali hovořit o rodinách s dětmi. My jsme přestali hovořit o tom, že v Morii, tam jsou 4000 nezletilých dětí v rodinách. Jsou tam staří lidé. Jsou tam rodiče, kteří ztratili své děti po cestě. Prožili neuvěřitelná traumata. A o těch se vůbec nemluví."

"Kdybychom před deseti lety viděli čtyřicet patnáctiletých kluků, jak někde kempují, tak si řekneme, no tak si je rozebereme a pomůžeme jim, protože je nemůžeme nechat takhle, musejí chodit do školy, mít nějakou komunitu, musí být ve společnosti, vzdělávat se. A dneska - ne. Dneska řekneme, že to je bezpečnostní riziko."

Bohumil Kartous, který navštívil letos v březnu uprchlický tábor na řeckém ostrově Chios, hovoří o šokujícím zanedbání uprchlického problému Evropskou unií, jejíž nečinnost v této věci je do značné míry důsledkem nátlaku zemi visegrádské čtyřky, s Dalimilem Petrilákem, analytikem z organizace Pomáháme lidem na útěku. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. září 2020.

* * *

How the Czech Republic has contributed to making the EU a real monster

"We have heard from a number of people living in the Greek refugee camp that they are being beaten simply for existing."

"The people in Moria live under horrifying circumstances. They are forced to wait for many hours to be able to access a toilet, a shower, food, water. They have no access to medical help. The child psychiatrists and child psychologists who go there to help report that seven-year old children do self-harm to themselves. This is absolutely horrifying. Everyone knows this. European Union politicians know this. Czech politicians know this. No one moves a finger."

"If, ten years ago, we saw forty fifteen-year-old boys sleeping in the forest, we would have said to each other, let us share them and let us help them because we cannot abandon them, they must attend school, they must be within a community, they must be in society, they must be educated. And today - no. Today, we say that they are 'a security risk'".

"We have moved so far that we now only talk about helping unaccompanied minors. But we have absolutely stopped talking about families with children. In Moria, there are 4000 minors in families. There are old people there. There are parents who have lost their children on their way.They have undertaken the journey without their children and have undergone incredible trauma. No one talks about these people."

Bohumil Kartous, who visited a refugee camp on the Greek island of Chios in March of this year, talks about the shocking neglect of the refugee problem by the European Union, whose inactivity in this respect, is to a large extent the result of the pressure of the East Central European countries, to Dalimil Petrilák, an analyst from the Czech organisation "We help people on the run". The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 23rd September 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Trump odmítl přislíbit, že prohraje-li volby, odstoupí

25. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

"Zrušte volby a budeme mít velmi pokojné ... upřímně řečeno, žádné předání moci nebude, bude pokračování," řekl Trump.


 
 
Vysocí představitelé americké Republikánské strany přispěchali rozptýlit obavy, že Donald Trump v případě, že prohraje prezidentské volby, začne vyvolávat v USA násilné akce s cílem zachovat si moc.

Trump ve čtvrtek vyvolal hněv, když odmítl na tiskové konferenci přislíbit, že pokojně předá moc svému následníku, prohraje-li volby. Lidé na jeho výroky reagovali nevěřícně.

"No, budeme muset sledovat, co se bdue dít," řekl Trump ve středu večer reportérům v Bílém domě a bezdůvodně si opět stěžoval na údajně "podvodné" hlasování poštou. Četné studie prokázaly, že hlasování poštou podvodné není.

"Zrušte volby a budeme mít velmi pokojné ... upřímně řečeno, žádné předání moci nebude, bude pokračování," řekl Trump.

Přesvědčí ekonomický plán Joea Bidena americké voliče?

25. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Demokratický uchazeč o Bílý dům se v průzkumech umisťuje před Trumpem, ale prezident je považován za silnějšího v ekonomice. Joe Biden má šest týdnů, aby přesvědčil voliče, že dokáže porazit pandemii a současně se vyrovnat s ekonomickým propadem, upozorňuje Nik Martin.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Hypotéza biodiverzity byla zpochybněna

25. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Biologové dlouho zvažovali původ pokračující koexistence nezměrné diverzity druhů v přírodním prostředí. Jak vysvětlit fakt, že žádný jednotlivý druh nepřevládl? Obecně převládá hypotéza, že existují náklady za přizpůsobení prostředí, takže žádný jednotlivý organismus se nedokáže přizpůsobit všem podmínkám. Jedním z obecně předpokládaných rozlišení jsou "sběračské" organismy schopné získat a spotřebovat více potravy než jiné druhy, když je vzácná, a exploatátoři, kteří rapidně konzumují velké množství zdrojů, když jsou hojné.

Rozhovor Britských listů 319. Jak se Polsko propadá do autoritářství

18. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

(For English, scroll below)

"V Polsku nyní běžně mlátí gaye v ulicích." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Majou Zoe Hebanovou, transgenderovou aktivistkou z Varšavy o děsivé situaci menšin v autoritářské zemi  za vlády ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2020.

Britské listy Interview 319. How Poland is succumbing to authoritarianism

'Gays are now frequently beaten up in the streets in Poland.' A lady was walking down the street with her thirteen-year-old niece. They were both beaten up because the attackers mistook them for a lesbian couple. Ursula von der Leyen, the president of the European Commission, said this week that Poland's 'LGBT-free zones' have no place in EU. In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Maja Zoe Heban, a transgender activist living in Warsaw, about the horrifying situation of minorities in contemporary Poland  under the rule of the alt-right Law and Justice Party.. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 18th September 2020. The interview is in English with Czech subtitles.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

ČR: Není dovoleno zveřejňovat počty nákaz v obcích

24. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Dobrý den,


přeposílám odpověď z magistrátu:
Není dovoleno uveřejňovat ani předávat médiím počty nakažených v obcích (covid).

Přitom v rámci okresu se situace v obcích mohou výrazně lišit.

S pozdravem
M. Šimon



---------- Původní e-mail ----------
Od: Kyncl Jiří
Komu: Miroslav Šimon
Datum: 23. 9. 2020 10:45:32
Předmět: RE: žádost o informaci

Vážený pane Šimone,

 

dovolte mi reagovat na Váš e-mail ze dne 18.9.2020, týkající se žádosti o počtu případů na území statutárního města Pardubic. Jak jsem Vás informoval e-mailem již dne 11.9.2020, statutární město Pardubice není původcem (tedy ani vlastníkem) zdravotnických informací o vývoji pandemie způsobené koronavirem SARS-CoV-2. Tato data, jež jsou zatím k dispozici vždy za uplynulých 7 dní, ve čtvrtek, jsme začali dostávat teprve přede 2 týdny cestou Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky (dále „ÚZIS“), a to na základě memoranda uzavřeného mezi Ministerstvem zdravotnictví České republiky (dále „MZ“) a Svazem měst a obcí České republiky.

 

Krajské volby 2020: cesta do budoucnosti?

24. 9. 2020

čas čtení 1 minuta





"Vzdělávání není doprava. Z krajské úrovně těžko měnit vzdělávání, jelikož střední školy, jichž je kraj zřizovatelem, jsou v pomyslném středu vzdělávacího řetězce, přičemž kraj má jen omezené prostředky k jejich rozvoji. Nicméně prostředky i pravomoce má. A krajští zastupitelé, případně radní, by měli mít velmi dobrou představu, jak je využít. A zejména k jakému cíli. V tomto směru mě překvapila neznalost toho, jaký je v Libereckém kraji populační vývoj z hlediska bilance lidí s vysokoškolským vzděláním. Nepředpokládám znalost konkrétních čísel, ale zejména u těch, kteří mají předchozí lokální politickou zkušenost, očekávám, že mají představu o dlouhodobém vývoji. Právě schopnost regionu udržet vysokoškoláky je rozhodující pro jeho další rozvoj. Dalším překvapivým zjištěním bylo, že kandidáti preferovali určitou odbornost ve vzdělávání vesměs dle své vlastní profese a zkušenosti. To potvrzuje všeobecný trend stavět své názory na podporu určité oblasti vzdělávání dle toho, čím sám jsem. Opět mě to překvapuje zejména u těch, kteří mají hlubší zkušenost jak s politikou, tak zároveň se vzděláváním. Musím ale uznat, že jsem se setkal s převážně kultivovanými názory a upřímnou snahou vyrovnat se s otázkami autenticky, což se cení. Zvlášť oproti kandidátům stran, kteří se debaty nezúčastnili," píše Bohumil Kartous.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Británie ve středu zaznamenala skoro rekordní počet 6178 nových nákaz, Francie více než 13 000

24. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Koronavirus v pásmu Gaza

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 23.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 2309 případů na 55 464.   Zemřelo 555 osob (od včerejška 11), 638 osob je v nemocnici. Počet lidí v nemocnici stoupl od včerejška o 57. ) 

- V Británii zavládla pochmurná nálada, jak si lidé uvědomují, že pandemie není překonána a půl roku po zavedení uzamčení země - dne 23. března 2020 - se nyní očekává další zpřísnění karanténních opatření, která zřejmě budou trvat nejméně dalších šest měsíců. Majitelé restaurací a turistické infrastruktury jsou v zoufalství. Epidemiologové varují, že právě zavedená opatření, totiž uzavření hostinců ve 22 hodin, nebude stačit. Ani v oblastech, kde platí regionální karanténa, nákazy neklesají. Ve Skotsku vláda zakázala návštěvy v rodinách, protože zjistila, že nákaza se šíří hlavně tak, ale to podle odborníků prý nebude stačit. Britský ministr financí Rishi Sunak připravuje další dotace pro lidi bez práce, zřejmě budou inspirované německou formou "Kurzarbeit".

- Francie zpřísnila opatření proti koronaviru a zveřejnila novou mapu "nebezpečných zón". Od soboty budou v městě Marseille uzavřeny bary a restaurace.

- Počet mrtvých v Indii přesáhl 90 000.

- Holandsko zaznamenalo denní rekord nových nákaz 2544 případů, Polsko 1136 a Írán 3712.

- Letiště v Helsinkách začalo používat k vyčenichání osob s koronavirovou nákazou psů. Dokáží identifikovat nakažené osoby s téměř 100 procentní přesností. ZDE

Důchodce se nyní rozhodla zabíjet i Česká televize

24. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Foto: "Jeden z nejvyhledávanějších světových tenorů Pavel Černoch" šíří ve středu v Praze na zahájení festivalu Zlatá Praha svým zpěvem do publika nákazu koronaviru (pokud je nakažen, což nevíme. Ve středu měla Praha světově rekordní hustotu nákaz 234 infekcí na 100 000 obyvatel). Všem je to jedno.  

Česká republika zaznamenala v úterý 22. září 2394 nákaz koronaviru, ve středu 2309 dalších nových nákaz.

(Ve Skotsku jsou šokováni, že jejich tamější denní nárůst vzrostl na 400 nákaz, Skotsko má ovšem 5 milionů obyvatel, takže na české poměry by to bylo 800 nákaz. V 67 milionové Británii by 2300 českých nákaz denně bylo 15 410 nových nákaz denně, Britové jsou ohromeni, že jim ve středu počet nákaz narostl na  6178, to je pořád skoro třikrát méně na jednoho obyvatele než v ČR.)

V Praze bylo ve středu 23. září 234 nákaz na 100 000 obyvatel. Denně začíná umírat v ČR na koronavirus kolem 10 lidí. Není směrodatné, že počty nákaz, hospitalizací a úmrtí byly v minulosti malé, je směrodatné, jaká je trajektorie. Ta nyní přesně sleduje, násobně, nejhorší zkušenosti na jaře nejpostiženějších západních zemí.

Potíž je, že dopady koronaviru se objevují teprve po tak čtyřech až šesti týdnech. Teprve po čtyřech až šesti týdnech po nákaze lidé umírají. Zpočátku se nic neděje, nákaza se šíří od asymptomatických superšiřitelů mladého věku do všech věkových skupin. Britští vědci ve středu v médiích zdůrazňovali, že jedinou možnou metodou jak bojovat proti pandemii je potlačit šíření nákazy společností, protože prostě není v lidských silách izolovat a ochránit ohrožené kategorie obyvatelstva.

Kde jsou odpovědné osobnosti na české veřejné scéně? Proč nikdo nezdůrazňuje to, o čem se mluví v Británii v médiích pořád? Totiž:

VAŠE TVRZENÍ, ŽE VY SI MŮŽETE DĚLAT CO CHCETE, NENOSIT ROUŠKY A NEDODRŽOVAT SOCIÁLNÍ DISTANCOVÁNÍ, JE LŽIVÉ. SVÝM PROJEVEM "SVOBODY" TOTIŽ ZABIJETE SPOLUOBČANY, KTEŘÍ ŽÁDNOU VOLBU NEMAJÍ.

Tohle je nutno opakovat pořád.

(Pozn. red. Imunolog Václav Hořejší nám po zveřejnění tohoto článku píše, že on v této věci vystupuje v médiiích pořád, viz tento přehled.

Proč tedy ale dochází k těmto scénám i péčí významných oficiálních institucí? Server The Conversation.com upozorňuje, že pro protikoronavirová opatření je v září 2020 jen 20 procent Čechů!

Myslím si, že je to proto, že ČR zvládla epidemii na jaře výborně, tak se drtivá většina Čechů domnívá, že o nic nejde. Zkušenost z pandemie v západních zemích je ale jiná: například v Británii truchlí po zemřelých příbuzných více než 80 000 rodin!)

29892

Pandemie po česku

24. 9. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Člověk se ani příliš nemůže divit tomu, že česká společnost reaguje na hrozbu pandemie ode zdi ke zdi, a že totéž platí i pro její politickou reprezentaci. To máme – tak říkajíc – v nátuře. Je ale náročné poslouchat naši diskusi o tom, jak patogenu čelit, a to pokud možno bez ztráty kytičky. To se nám málem povedlo, jenže mnozí z nás usnuli na vavřínech, když se v létě chovali, jako by se nechumelilo. Nu což, co jsme si nadrobili, to si taky sníme.

30637

Základní příjem: rozdílnost názorů a pohledů v proudu času

24. 9. 2020 / Markéta Minářová

čas čtení 8 minut

Nepodmíněný základní příjem se poslední dobou řadí mezi často jmenovaná témata. Není se čemu divit, koronavirus zasáhl celý svět a po něm v některých zemích nastoupila ekonomická recese, která s sebou přinesla nezaměstnanost a dluhy. Proto se řada politiků, ekonomů a vědců snaží najít řešení této zapeklité situace. Mnozí z dobrých důvodů vidí východisko řešení v nepodmíněném základním příjmu, který má své historické zdroje, mezi něž patří nejvlivnější muži ve Francii a Anglii v 18. a 19. století. Řeč je o Charlesi Fourierovi, Josephu Charlierovi a Johnu Stuartovi Millovi. Abychom pochopili současnou diskusi o základním příjmu, je třeba osvětlit právě také jeho myšlenkové zdroje v minulosti.

30638

Zbabělec o cti a slušnosti

24. 9. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Andrej Babiš ve svém mimořádném vystoupení k epidemické situaci v ČR pochválil rezignujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jako “slušného a čestného člověka”. V kontextu celé vládní inscenace, Babišova projevu i jeho charakteru je to úplně bláznivé. Jako kdyby nestačilo Vojtěcha vymáchat v téru a peří, ale bylo třeba mu ještě nasadit červený klaunský nos a party klobouček.

Adam Vojtěch nevypadal jako člověk, který rezignuje, protože “toho je na něj moc”. Bez jakékoliv lítosti lze konstatovat, že zlomeně doznával vinu za své účinkování ve hře, ve které byl předem odsouzen buď k neúspěchu, nebo k tomu, aby dělal křoví paní premiérovi v situaci, kdy sám sobě připíná metál za hrdinství.

 

30621

Budoucnost rouškového disentu

24. 9. 2020 / David Marenčák

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Bez nároků na úplnost či přesnost, dopustil jsem se úvahy, co se výhledově asi stane s tábority popření.

Jak napovídá průzkum ppm factum, antirouška i jenchřipečka jsou relativně menšinovým táborem. O to horší je skutečnost, že na základě jejich hysterčení na sítích Babiš zařízl roušky už od prvního září.

Nečekají nás žádné dobré časy, to je jisté. Zástupci výdělkářů už započali palebnou přípravu, celí jurodiví, že o výši mezd budou zase rozhodovat zaměstnavatelé (jako by tomu bylo kdy jinak), i ten ztracený prostor pro ždímání produktivity že prý zase najdou.

Pandemie je na vzestupu ve většině zemí, bez ohledu na to, jaký oligarcha, histrión či neoliberální pohůnek kde vládnou. Nebude to dobré ani v zemích, které se nevydaly cestou španělské chřipky a po první vlně nezačaly zakládat antirouškové ligy a sepisovat petice.

Jak se liší Covid od infarktu?

24. 9. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Terminologické okénko (slibuju, že dám už s tou potvorou na nějaký čas pokoj).

Argumentace "neumřeli na Covid, ale s Covidem" mně přijde extrémně manipulativní - tajemně naznačuje něco, co není, nějaké lži a podfuky. Lékařská věda už tisíce let ví, že smrt je často souběh více příčin, a proto taky umožňuje lékařům zapsat do úmrtních listů až tři hlavní a až dvě vedlejší příčiny úmrtí.


 

Přečetli jsme

Děravé lahve, děravá republika

24. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Až 66.6 procent supermarketů v České republice má zranitelný systém zpětného výkupu lahví (RVM). Takzvané lahvomaty pracují v režimu umožňujícím triviální falzifikaci lahvomatových lístků. Toto je dobrodružství o vracení pivních lahví a plastových přepravek, lahvomatech Tomra, čárových kódech, falzech a vodoznacích, na jehož konci se vyjeví zajímavý způsob tištění peněz, píše Tomáš Thebys Biheler.

Nasadím Ti, moje milá, roušku

24. 9. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení < 1 minuta

Nasadím Ti moje milá roušku
gumu na levým i pravým oušku
aby si nic nemoh' dovolit
tykadlovej slizskej pakovid
Dodržovat musíš pravidla
jako když se vaří povidla
 
Až se zase doba přitvrdí
kovid začne hlodat v osrdí
vždycky ve mě najdeš zastání
rád Ti dám umělý dejchání
Uvidíš jak srdce naskočí
až Ti budu koukat na oči
 
Kdyby na nás pánbůh seslal peklo
aby se i peklo řádně leklo
vyřeším to aktivně a lehce
nafasuju kýbl dezinfekce
Nejlíp Tě zachráním zase sám
celou jí na Tebe napatlám.

 

Kouzelná hůlčička „politiky“ (?)

24. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Aneb slova, gesta a grimasy jako opona před jevištěm majícím odlišnou režii, než se předpokládá pro „předscénu“ (pro naaranžované „proscenium“, s vesměs jen pasivně dění sledujícím publikem)  

Především hned na úvod: V tom antickém zauvozovkovaném řeckém slově z nadpisu se automaticky (ale málem až posvátně) skrývá významově jak „zájem o věci veřejné“, tak nutkavá „potřeba podílet se na správě veřejných záležitostí k uspokojení taky vlastního prospěchu“, a to v rámci „polis“, čili „obce“ jako správní jednotky bdící nad bezpečností a právy svých „plnoprávných“ občanů, tj. v antickém řeckém světě majetkově svéprávných osob (tehdy pochopitelně výlučně mužů, ne-li navíc i s jistou tradicí krve, doprovodného jména a majetku).

Brexit: Kamionům bude zakázán volný vjezd do hrabství Kent

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty


Mezinárodní kamiony budou muset mít po 1. lednu 2021 oficiální povolení vjet na území anglického hrabství Kent, kde je přístav Dover, odkud se jezdí přes kanál La Manche do kontinentální Evropy. Tak vlastně vznikne hranice Evropské unie už uprostřed Anglie, potvrdil Johnsonův kamarád v jeho londýnské "vládě" Michael Gove.

Kamionisté, ať britští nebo zahraniční, kteří například pojedou z centra Anglie, nebudou vpuštěni bez "výjezdní doložky", oficiálního povolení na území hrabství Kent, pokud budou chtít mít možnost nalodit se na přívoz, jedoucí do Francie, anebo vjet do vlaku, který jezdí pod kanálem La Manche.

Donald Trump chce zaplnit uvolněné místo na Nejvyšším soudu, aby mohl zfalšovat volby

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump tento týden prozradil, proč chce, aby místo po zesnulé soudkyni Ruth Bader Ginsburg na Nejvyšším soudu bylo co nejrychleji obsazeno: potřebuje totiž pomoc při zpochybnění korespondenčního hlasování v listopadových volbách.

„Potřebujeme devět soudců. Vy je potřebujete. A to kvůli milionům nevyžádaných korespondenčních hlasů, které lidé posílají. Je to podvod, je to hoax,“ říká prezident Trump, který měsíce napadá korespondenční hlasování v prezidentských volbách, třebaže k tomu nemá žádný důvod.

Trump uvedl, že protlačení jeho kandidáta (spekuluje se hlavně o zapálené katoličce Amy Coney Barrett, která má konzervativní názory na LGBT, potraty, právo nosit zbraň a imigraci) skrze republikány ovládaný Senát ještě před samotnými volbami by byla skvělá věc, a bez důkazů obviňuje demokraty, že se snaží vyvolat chaos, píše na webu commondreams.org Jake Johnson.

 

Uhlíková stopa a globální nerovnost

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedno procento nejbohatších obyvatel je zodpovědné za více než dvakrát větší množství emisí kysličníku uhličitého než chudší polovina planety, tedy 3,1 miliardy lidí. Tyto údaje platí pro období v letech 1990 až 2015.

Nová zpráva Oxfamu Confronting Carbon Inequality je založena na výzkumu, který byl proveden ve spolupráci se švédským Environment Insitute. Tato studie spatřila světlo světa právě v době, kdy se světoví lídři ve Valném shromáždění OSN chystají diskutovat o globálních výzvách, včetně klimatické krize.

Nucená sterilizace žen ve Spojených státech

24. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Šokující odhalení o nucené hysterektomii žen držených v zařízení pro migranty v americkém státě Georgia vnášejí světlo do dlouhé historie sterilizací ve Spojených státech – zejména barevných, chudých a invalidních žen – a také do praxe, která v amerických nápravných zařízeních a vězeních přetrvává dodnes.

Hovoříme s Kelli Dillon, která byla v roce 2001 sterilizovaná v kalifornském vězení a která vystupuje v dokumentu Belly of the Beast pojednávajícím o ženách, jež byly v kalifornských věznicích podrobeny nechtěné hysterektomii. V době, kdy bylo Dillon něco přes dvacet let, jí bylo řečeno, že podstoupí operaci cyst na vaječnících. Až později se dozvěděla, že šlo o hysterektomii. Matka dvou dětí říká, že uvězněné ženy jsou „trestány“ třeba za to, když si vyžádají lékařské záznamy, informuje web Democracy Now!

„Ex Oriente Pax“

23. 9. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Když nový koronavirus potkal Dukovany

Přichází Andrej Babiš o vliv ve své vlastní vládě? Anebo je vše při starém, ale v jiném personálním složení? Kromě nekrologu působení Adama Vojtěcha na postu ministra zdravotnictví je jeho rezignace i vhodnou chvílí zamyslet se nad reálným mocenským rozložením sil v Babišově vládě.

Osobnost a vystupování Romana Prymuly poměrně výmluvně naznačuje jeho afiliace k hradní lobby (ZDE či ZDE) a jejím snahám reinterpretovat dění ve střední Evropě podél národnostních narativů poplatných 19., případně první půli 20. století. Ty jsou samozřejmě osvědčeným stavebním materiálem k budování politiky horních pěti promile zaručujících „nedotknutelnost osobního vlastnictví a svobody“, resp. stavebním materiálem, se kterým klíčové osoby české oligarchie dokážou poměrně efektivně zacházet.

Mezitím v Absurdistánu 144:

Kataklysmata v nejvyšší polské politice

23. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Celý minulý víkend byl nervózní. Novináři se předháněli v psaní článků o tom, jak je situace ve vládní koalici kritická a jak za jen malý okamžik uvidíme něco opravdu historického. V pondělí to média v Polsku pumpovala ještě intenzivněji, šířila dohady, že "rozhodnutí bude oznámeno těsně poté, až jednání v Kaczyńského rezidenci skončí". A co nám sdělil mluvčí strany Právo a spravedlnost? Bylo učiněno rozhodnutí ohledně rozhodných akcí. O podrobnostech vás budeme informovat, až bude čas.  Jinými slovy: nic nového. Tak o co vlastně jde?

Svět fake news: Bolsonarův projev v OSN byl souborem lží

23. 9. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Prezident Jair Bolsonaro řekl, ve svém videoprojevu při zahájení 75. zasedání Valného shromáždění OSN, celou řadu absurdit, které musejí být rychle konfrontovány s fakty.

Organizace Observatório do Clima provedla během Bolsonarova projevu ověřování jeho výroků.

Bolsonaro věnoval část svého projevu tvrzení, že Brazílie chce vážně působit na ochranu životního prostředí. "Proti kriminálním útokům bojujeme energicky a s rozhodností. Udržuju svou politickou strategii nulové tolerance vůči ekologické zločinnosti," řekl.

„Cigáňský“ příběh bez romské příchuti

23. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty



V Česku takové příběhy nejsou, protože se zde mluví a píše jen o „Romech“. Místo původu děje: jižní pahorkaté Maďarsko a vesnička Cserdi (čti „čerdy“). Bude řeč o muži jménem László Bogdán (čti „lásló bogdán“), který se narodil roku 1974 v Pětikostelí (maďarsky Pécs [čti „péč“]) a roku 2002 se stal místostarostou právě v té shora zmíněné vesničce, v níž byl potom o čtyři roky později zvolen přímo starostou. Ti, kteří ho osobně znali, mu říkali „Laci“. (Laci byl „Rom“. Byl hrdý na svůj původ a že je pořád – po staru – „Cigány“ čti [„cigáň“].)

Průběžné

Trump: 200 000 mrtvých? To je škoda.

23. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 22.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 2394 případů na 53 158.   Zemřelo 531 osob, 581 osob je v nemocnici. Počet lidí v nemocnici stoupl od včerejška o 87. ) 
 
- Donald Trump: "200 000 mrtvých? Je to škoda." To byla Trumpova reakce na otázku reportéra v Bílém domě, co si myslí o tom, že v USA už na koronavirus zemřelo 200 000 lidí.

- Americký úřad pro kontrolu léků a potravin FDA oznámí přísnější normy pro schválení vakcíny na covid-19. Znamená to, že vakcína zřejměnebude do listopadových prezidentských voleb k dispozici.

- V USA v mnoha státech stoupá počet nákaz a lidé se obávají podzimu - viry se šíří daleko více ve studeném počasí.


Rozhovor Britských listů 318. Jak podvodník a lhář proměňuje Británii v darebácký stát

16. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V minulých dnech se britský premiér Boris Johnson rozhodl, že jeho mezinárodní dohoda o odchodu Británie z EU, kterou uzavřel s Bruselem loni na podzim, kterou tedy vychválil do nebes, nechal ji schválit Dolní sněmovnou a na jejímž základě vyhrál v prosinci volby, je vlastně špatná, a tak schválí nový domácí britský zákon, který ji převálcuje. Je to porušení mezinárodního práva.  O tom, kam se řítí za vedení Borise Johnsona Velká Británie, nebo spíše Anglie, mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Evropská unie chce platit členským státům za přijímání uprchlíků

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Členským zemím EU bude nabídnuto 10 000 euro za uprchlíka

Evropská komise se vzdává povinných kvót uprchlíků a po čtyřech letech neřešeného problému se znovu pokouší uprchlický problém řešit.

Podle nového návrhu budou moci členské země EU rozhodnout, zda uprchlíky přijmou, zda o nich budou rozhodovat anebo zda ty, jimž bude azyl odepřen, budou deportovat zpět do jejich domovských zemí.

Facebook možná opustí Evropu v důsledku zákazu poskytovat osobní informace uživatelů americkým výzvědným službám

23. 9. 2020

čas čtení 2 minuty



Soud Evropské unie rozhodl v červenci, že Facebook nemá dostatečné záruky proti špehování jeho uživatelů americkými výzvědnými službami


Facebook varuje, že možná odejde z Evropy, pokud irský komisař pro ochranu osobních dat uvede do praxe zákaz sdílení dat s USA po zásadním rozhodnutí Evropského soudního dvora letos v červenci, že neexistují dostatečné záruky, že uživatele Facebooku nešpehují americké výzvědné služby.

V podání soudu v Dublinu napsala právnička Facebooku, že vynucení tohoto zákazu mu znemožnilo Facebooku fungovat.

Pokles emisí vyvolaný pandemií dosud není v atmosféře měřitelný

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Na základě současných údajů naměřených v energetickém, průmyslovém a dopravním sektoru lze predikovat, že omezení zavedená kvůli koronavirové pandemii povedou letos k redukci globálních emisí oxidu uhličitého až o 8 %. Podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) kumulativní pokles tohoto rozsahu by byl nutný každoročně, pokud by k roku 2030 měly být dosaženy cíle Pařížské klimatické dohody.

Rozhovor Britských listů 317. Šluknov: 11 dní neteče teplá voda. V pandemii

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



Chtěli byste také mít nájemní smluvy jen na tři měsíce, které musíte neustále obnovovat, takže nemáte existenční jistotu? Žít v panelácích bez minimálních bezbarierových opatření? Přestože v každém z nich v patře bydlí nejméně jeden invalida na kolečkovém křesle? Nemít možnost se mýt, protože 11 dní neteče teplá voda, a trpět zimou ve špatně vytápěných bytech, vlastněných neznámým soukromníkem? Dnešní Rozhovor Britských listů s nájemníky sídliště ve Šluknově je poctou privatizaci českého státního bytového fondu a českému právnímu řádu. (To myslíme ironicky.) Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 315. Bezbariérový přístup nemáme. Na invalidy se kašle

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



"V každém paneláku tady na tomto sídlišti je minimálně jeden vozíčkář. Nikdo s tím nic nedělá. A to jsou lidi, kteří tady bydlí léta," říká paní Marie Cinová ze Šluknova, která má invalidního syna, sama je invalida, stejně jako jeji manžel, kardiak nyní v nemocnici čekající na operaci. Paní Cinová myje syna u dřezu v kuchyni, protože se s vozíčkem nedostane do miniaturní koupelny. Potřebuje rozšíření koupelnových dveří, avšak nikdo jí - ani jiným - nepomůže. Leda spoluobčané? Ale měli by suplovat to, co je zcela jistě povinnost státu? Číslo účtu paní Cinové je 2113754545/2700. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ursula von der Leynová na válečné stezce

23. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Ve svém projevu o stavu unie minulý týden předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová překvapila. Znenadání se zdá, údajně nová technokratická administrativa může být o něco více politicky aktivní, než se původně očekávalo. Projev trval 79 minut a pokrýval řadu témat, od změny klimatu přes migraci a silnější Evropské zdravotní unie. Podívejme se, jak se tento projev slučuje s postoji stávající maďarské vlády, napsal András Vaski.

Rozhovor Britských listů 316. Glasgow University mě naučila kriticky myslet

9. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta


Na začátku školního roku je vhodná doba pohovořit s Danielem Řezníčkem, absolventem Glasgow University ve Skotsku. Co ho přimělo, že šel studovat do zahraničí, a jaké to má výhody a nevýhody? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 9. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Biden kritický k Polsku v otázce práv LGBT menšin, podporuje von der Leyenovou

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta Joe Biden na Twitteru podpořil kritiku, kterou předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová adresovala údajné existenci "zón bez LGBT" v Polsku. Vyjádření von der Leyenové je považováno za kritiku zpráv, že některé místní úřady v Polsku zřídily "zóny bez LGBT", píše Chris Mularczyk.

USA vyslaly do Sýrie vojáky a obrněná vozidla

23. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Spojené státy rozmístily dodatečné vojáky a obrněné vojáky ve východní Sýrii po řadě střetů s ruskými silami, včetně nedávné srážky vozidel, která zranila čtyři americké vojáky, informuje Lolita C. Baldorová.

Jaderný motor pro NASA

23. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Společnost General Atomics Electromagnetic System (GA-EMS) oznámila, že předává NASA koncepci jaderného termálního pohonu (Nuclear Thermal Propulsion, NTP) určenou pro příští pilotované lety na Mars.

Hospodaření OSBL za srpen 2020

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


V srpnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 845.51 Kč,  výdaje byly (jako každý měsíc) 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, přes léto 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
71167