Šílená sněmovna odmítla schválit prodloužení nouzového stavu v ČR

11. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta



V době, kdy je situace nesmírně vážná, se poměry zvrtly v nebezpečné politikaření a hašteření - (přesně, jak to v prosinci 2019 předpověděl film o životě v České republice Vlastníci  - bohužel zná své Pappenheimské!) - nesmyslné hádky ve sněmovně, namísto toho, aby vznikla v této vážné krizi nadstranická, efektivní koalice, usilující o co nejrychlejší potlačení šíření koronaviru uzavřením země, testováním a trasováním a co nejrychlejším očkováním.


V počtu nákaz je ČR stále globálně na předním místě:


V počtu úmrtí také:


29869

Proč je nezbytně nutné urovnat vztahy s Ruskem

11. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Uvěznění Alexeje Navalného a tisíců jeho stoupenců, jakož i možné schválení ruské vakcíny Sputnik v Evropské unii u nás vlily novou krev do žil dřímající rusofobii, kdy se jeden komentátor snaží předčit druhého. Čeští novinářští dinosauři si tak hojí vlastní mindráky z předlistopadové éry, aniž by dokázali rozlišit naprosto elementární rozdíly: kremelský režim na jedné straně a běžné Rusy a ruskou kulturu na straně druhé.

29869

Navazovat kontakty s Ruskem v době, kdy se chová brutálně, by bylo poněkud obscénní

11. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

I když souhlasím s Danielem Veselým, že někteří pražští novináři projevují protiruské rasistické postoje a nerozlišují mezi mafiánskou, kriminální oligarchií, která té zemi vládne, a její kulturou, jejímu přínosu k světu a jejími lidmi, kteří jsou - jako všude - naprosto normální, a souhlasím také, že mnozí pražští novináři nekriticky vzývají Spojené státy a nadšeně se považují za součást blyštivého, hyperúspěšného Západu (kterýžto obraz se však v posledních letech poněkud rozpadá), nesmyslím si, že je možné v současnosti argumentovat, v situaci, kdy Putinova mafie drze lže o všem, snaží se usmrcovat jedy své politické odpůrce a když se to nepodaří, dává je protizákonně na léta do vězení, v situaci, kdy brutálně Putinovy bezpečnostní jednotky zmlátily a uvěznily mnoho tisíc pokojných demonstrantů, že zrovna v takové situaci je slušné argumentovat, že by Česká republika měla s Putinovým režimem o něčem vyjednávat.

Jistě, v České republice se drtivou většinou zcela ignorují lidská práva, což teď znovu spektakulárné potvrdili čeští poslanci odmítnutím jednat o exekucích a kriminalizací sociálních dávek. Radní z Prahy 2 prostě jen tak zavraždili jednoho spoluobčana, když ho vyhnali v prosinci z bytu na mráz. A nic se neděje. Jak absolutně jsou Češi posedlí sami sebou a ignorují osudy druhých, vyplývá i z toho, jak minimální zájem je o jakoukoliv analýzu v tomto listě, když jde o lidskoprávní či sociální problematiku.  Když je nám úplně jedno, v jak problematické situaci jsou naši bližní v naší vlastní zemi, proč by nás mělo zajímat zabíjení, mučení či věznění lidí v jiných částech světa? Jenže vyjednávat s kriminálními režimy je nebezpečné, nám je útlak tamějších lidí zcela putna.

Rozhovor Britských listů 362. Očkování: Premiér řekl, že se musíme registrovat, ale není kde

9. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Pandemie jako by zůrazňovala rozklad českého státu. Zatímco v ČR umírá na jednoho obyvatele globálně skoro nejvyšší počet lidí, politikové chtějí posilovat šíření nákazy otevřením škol. Piráti a ANO podporují zachování dětských exekucí. Někteří poslanci chtěji kriminalizovat sociální podporu. Pražští hygienici nezavádějí ve třídách karanténu, když covidem onemocní učitel a ministerstvo zdravotnictví ani IKEM nereagují na opakovaný dotaz našeho dnešního hosta, Petra Harašíma z Orlové, který měl několikanásobnou transplantaci, má ochromený imunitní systém a bez očkování je v ohrožení života. Co s tím? Rozhovor Jana Čulíka s Petrem Harašímem se vysílá v Regionální televizi, Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. února 2021.

Dvě pražské noclehárny pořádají sbírku zimních bot a šatstva pro lidi bez domova, mrazy mohou způsobit zbytečné ztráty na životech

11. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva


11.2.2021 - Dvě pražské noclehárny zahájily sbírku zimního oblečení a obuvi pro lidi bez domova. Lidé mohou zimní oblečení nosit do nocleháren Smíchov (Nádražní 12) a Michle (Chodovská, areál plynárny Michle). Do hlavního města dorazily velké mrazy, takže některým lidem na ulici může jít o život.

 16608

Vytěsnění reklamy udělá z dezinformací jediného hráče ve městě

11. 2. 2021 / Wojciech Przybylski

čas čtení 10 minut

Jak omezit korupci mediálního systému

Hlavní polská média dnes nezveřejnila svůj obsah na protest proti plánům, jejichž prostřednictvím vláda hodlá snížit příjmy médií z reklamy. Země NATO by měly považovat reklamní trhy za prvek demokratické bezpečnosti. Změna toku v příjmech je pro mediální reklamu špatnou zprávou. Je to také pozvánka pro další dezinformační konání.

Visegrad Insight soustavně varuje před poškozením reklamního trhu, které zvyšuje korupci mediálního ekosystému a vystavuje demokracie cizímu škodlivému vlivu ve formě dezinformací. Naše zpráva o možných scénářích vývoje zveřejněná v březnu 2020 mapuje nebezpečí pro mediální a reklamní ekosystém, která by mohla nenávratně vystavit střední Evropu nepříznivému vlivu cizích aktérů. Jak se ukázalo, jeden ze scénářů se nyní odehrává v Polsku, kde vláda pomocí krize snižuje příjmy médií a omezuje svobodu tisku.

Podporujeme také protest #mediabezwyboru mediálního průmyslu v Polsku, který vyzývá vládu, aby zrušila plány na zdanění příjmů z reklamy. Přečtěte si aktualizaci níže, abyste rozuměli širším souvislostem z pohledu demokratické bezpečnosti.

 16611

Hatos vrací úder

11. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zdroj: Pixabay.

Ještě před pár dny se mělo za jisté, že šéf ústavního soudu Pavel Rychetský dostane letos od prezidenta medaili. Pak ovšem došlo ke dvěma událostem: Soud zrušil účelově konstruované oposmluvní části volebního zákona - a kromě toho shledal nesmyslným rozhodnutí soudu nižší instance, podle nějž se za prezidentovy osobní urážky naprosto nesouvisející s výkonem funkce má omlouvat stát. Jinak řečeno, za projevy Zemanovy pověstné mstivosti a nenávisti ponese napříště v občanskoprávních řízeních odpovědnost on sám.

29797

Tisková zpráva Platformy pro reformu exekucí

ANO spolu s KSČM pohřbily jednání o exekučním řádu. Mimořádné schůzi Sněmovny dominovaly obstrukce

11. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Středeční mimořádné jednání poslanců k insolvencím a exekucím skončilo fiaskem. Druhé čtení novely exekučního řádu se nestihlo dokončit, na insolvenční novelu se vůbec nedostalo. Poslanci ANO a KSČM navíc odmítli ve schůzi pokračovat po stanovených dvou hodinách jednání, které provázely obstrukce některých politiků. Poslanec Farský obvinil ANO z úmyslného odkládání. Poslanci Valachová a Nacher přislíbili se k oběma tiskům co nejdříve vrátit.

„Neviditelný zabiják“: fosilní paliva v roce 2018 na celém světě způsobily 8,7 milionu úmrtí

11. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Znečištění z elektráren, vozidel a dalších zdrojů v roce 2018 způsobilo jedno z pěti veškerých úmrtí, jak ukazuje aktuální výzkum.

Znečištění ovzduší způsobené spalováním fosilních paliv v roce 2018 způsobilo 8,7 milionu úmrtí na celém světě. Země, které se vyznačují ohromnou spotřebou fosilních paliv, ať už se jedná o elektrárny, domovy nebo vozidla, utrpěly největší ztráty na lidských životech. Ve Spojených státech a Evropě bylo více než jedno úmrtí z deseti způsobeno znečištěním, zatímco ve východní Asii, třeba v Číně, to byla celá třetina všech úmrtí.

 16610

Dánsko vybuduje umělý ostrov pro větrné farmy, aby celou zemi mohlo zásobovat elektrickou energií

11. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Ilustrační obrázek: Wikimedia Commons

Agentura AFP uvádí, že se dánský parlament zavázal vybudovat nedaleko svého pobřeží umělý ostrov, kde budou instalovány stovky obrovských větrných turbín. Jedná se o největší stavební projekt v dánské historii, který bude dosahovat rozlohy až 80 fotbalových hřišť. Ostrov bude ze tří stran chráněn obrovskou mořskou stěnou a bude zde vybudován i přístav. Část větrné energie bude uložena jako vodík, který lze zkapalnit a přepravovat jako zkapalněný zemní plyn (LNG), píše Juan Cole.

27167

Kam kráčí české vzdělání? Nový podcast o budoucnosti vyzpovídává Boba Kartouse

11. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Jak technologický pokrok a s ním související změny ve společnosti ovlivní budoucnost? Jak bude vypadat vzdělání a jeho důležitost pro trh práce za deset, dvacet let? Podobné otázky rezonují společností, v českých podcastech však o nich neuslyšíte.

Proto vznikl projekt Quo Vadis, jehož mottem je bavit se o budoucnosti dostatečné blízké na to, aby nebyla sci-fi a dostatečně vzdálené na to, abychom se o ní nedočetli v ranních novinách. A první téma padlo právě na budoucnost práce a vzdělání.

25904

Gaza čelí zdravotnické krizi, zatímco Izrael zadržuje dodávky vakcín

11. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v pásmu Gazy od července 2020 zaznamenáno více než 51 000 potvrzených případů covidu-19, přičemž nemoci zde podlehlo 522 osob. Úřad pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) varuje, že zdravotnický systém v Gaze může zkolabovat, pokud bude počet případů i nadále stoupat. Jaká je tedy situace v Gaze podle mínění lidskoprávního advokáta Rajihi Souraniho?

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

8423

Požár Národního divadla 12. srpna 1881 a jeho pozoruhodný kontury

11. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

- letovací kamínka, ohnisko požáru, údajně to odpoledne nechali na střeše divadla sami hasiči,
- dvě hlášení o události telegrafovaná na hasičskou stanici se navzájem vyrušila,
- kolemjdoucí vtrhli do budovy hasit, ale nadělali jenom víc škody,
- hasiči dopoledne testovali novou parní stříkačku od britské firmy; neměli ji ještě převzatou a nemohli ji najít, neměli ani dostatek uhlí a hadice nedosáhly k pokleslé hladině Vltavy, píše na Facebooku Anatol Svahilec.

 16336

Přečetli jsme

Summit se Si Ťin-pchingem: v utajení, s hromadou přání a bez diskuze

11. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Videokonference, na níž Si Ťin-pching lákal představitele šestnácti postkomunistických zemí a Řecka ke spolupráci s Čínou, je dalším pokusem ČLR zabránit spojenectví demokratickým zemí proti jejímu vlivu ve světě.

V úterý 9. února se v nezvyklém utajení konala videokonference „leaderů platformy zemí střední a východní Evropy 17 + 1“. Akce se konala z iniciativy ČLR a do poslední chvíle, navzdory tomu, že se jí účastnil osobně generální tajemník ÚV KS Číny Si Ťin-pching, o ní čínská média mlčela. Neoficiální informace a dohady v průběhu ledna prosakovaly prostřednictvím tisku na Tchaj-wanu, čínskojazyčných západních médií (Deutsche Welle a Radio Free Asia) a v některých evropských novinách (Handelsblatt, Politico), píše Olga Lomová.

Summit byl původně plánován na jaro minulého roku, ale musel být odložen kvůli pandemii a nebylo jasné, kdy se uskuteční a za jakých podmínek. V lednu se v čínském tisku objevily zprávy velebící úspěchy projektu údajně prý multilaterální spolupráce mezi ČLR a šestnácti evropskými postkomunistickými zeměmi, k nimž se roku 2019 připojilo Řecko, aniž by však byla řeč o plánované schůzce. Mlčení o summitu je netypické, mezinárodní vystoupení generálního tajemníka oznamují v čínském tisku fanfáry obvykle již několik dnů předem.

Důvodem mohou být komplikace kolem přípravy summitu. Na přelomu ledna a února se v neoficiálních zprávách mimo ČLR objevily spekulace, že hlavy tří pobaltských států nejsou ochotné účastnit se jednání a vyšlou pouze nižší šarže. Některé zdroje uvedly, že čínští velvyslanci v zemích sedmnáctky osobně intervenovali za účast místních představitelů na summitu. Jako kontroverzní se podle těchto zpráv některým zemím také jevila účast zástupce Běloruska v roli pozorovatele.

Celý text ZDE



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 361: Vyřeší konečně ve středu poslanci šokující problém exekucí?

6. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve středu 10. února 2021 bude Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu insolvenčního zákona a novelu exekučního řádu. Podaří se konečně odstranit parazitický systém exekucí, jaký nemá ve světě obdoby? Je to nepravděpodobné, protože skupina asi dvaceti velkých soukromých exekutorů má na českou politiku obrovský lobbistický vliv, přestože 4 a půl milionu exekucí, mnohé z nich z doby před mnoha lety, kdy bylo možno z malého dluhu vytvořit obrovský a odebrat lidem třeba i střechu nad hlavou, vážně ochromuje rozvoj českého hospodářství - lidé postižení exekucemi jsou totiž často zcela mimo ekonomický systém země, pracují a jsou odměňováni načerno. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tomto děsivém problému Bohumil Kartous s odborníkem na problematiku oddlužení a exekucí Danielem Hůlem z organizace Člověk v tísni. Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 7.února 2021.


 16606

OSN: KLDR pokračuje v jaderném programu, obnovila spolupráci s Íránem

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

KLDR v roce 2020 udržovala a rozvíjela svůj jaderný program a program vývoje balistických raket, v rozporu s mezinárodními sankcemi. Zhruba 300 milionů dolarů na jeho financování získala hackerskými útoky. Uvádí se to v důvěrné zprávě OSN, do které nahlédla agentura Reuters.

 16469

Evropští pozorovatelé: Americké volby byly férové, USA se musejí zlepšit ve věci práv voličů

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Volební odbočka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) předložila závěrečnou zprávu o amerických prezidentských volbách v loňském roce. Dospěla k závěru, že vzhledem k okolnostem byly volby dobře organizovány a nedošlo zde k významným podvodům, napsal Julian Borger.

 16521

Kolik dobra je v otevření budov škol?

9. 2. 2021 / Petr Chaluš

čas čtení 6 minut

 

Mnoho politiků aktuálně bojuje za dobro pro děti, které jim má přinést rychlé otevření budov škol. A jsou budovy všech škol takovým dobrem? A pro všechny děti? Není takovým dobrem spíše škola podporující "dobré učení" pro všechny děti, ať už z budovou nebo bez? 

O českém systému školství víme to, že úspěšní jsou v něm ti, co mají dobré rodinné zázemí. Systém ještě více podpoří ty s dobrým zázemím, a ještě více znevýhodní ty s nedostatečným zázemím. Dětem, které nemají doma podporu systém udělí špatné známky, státní testy je zařadí jako ty neúspěšné, a čím dál častěji ani nedokončí střední školu. Hrozí jim, že skončí bez kvalifikace, nebo s velmi nízkou kvalifikací, a tedy nejistou budoucností, bez práce a bez motivace se dále vzdělávat. A přitom zejména pro tyto děti někteří chtějí rychlý návrat do budov škol, ačkoli jim česká škola neumí pomoci?

Mezitím v Absurdistánu 162:

Vlivná charitativní organizace, kterou polská vláda a její propagandistická mašinerie z hloubi srdce nenávidí

9. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Zima 2021. Polsko nevidělo tolik sněhu už léta, a tak se vozidla po silnicích pohybují pomalu. Vládní televize z toho obviňuje opozici.   Očkováni proti covidu pokračuje a poslanec ze strany Právo a spravedlnost, který kritizoval jiné, že předbíhají ve frontě, předběhl ve frontě a nechal se očkovat.

Avšak je nutno říci, že ne všichni na pravici se chtějí s nadšením nechat očkovat. Herec Wojciech Olszański, který si osobuje pod jménem Aleksander Jabłoński roli samozvaného svědomí národa, požaduje, aby lidi zavraždili Billa Gatese dřív, než ten nás zabije všechny.   Už po určitou dobu nevěří už ani ti nejotevřenější kritici, že jeho postava polského klona Adolfa Hitlera je uměleckým představením - většina lidí ho nyní vidí jako případ pro psychiatra.

Z báchorek do reality

9. 2. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Mnoho postojů, nad kterými člověk dnes už spíše žasne, má původ v mocenských poměrech z dávné minulosti. Například představa, že někdo „ovládá svět“. To nebyla nikdy pravda, ale přece jen si na to dělali někteří lidé oficiální nárok, zejména středověcí papežové.

Samozřejmě také oni byli mocensky závislí na různých aliancích a jejich moc nebyla garantovaná nějakou vlastností světa jako třeba v kartách je eso silnější než král. Papež Bonifác VIII. by o tom mohl vyprávět.

15494

Většina postsovětské inteligence "trpí marxistickým dogmatismem"

10. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Výzvy mnoha ruských intelektuálů a politiků k návratu sovětských časů odrážejí nešťastnou skutečnost, že většina z nich trpí marxistickým dogmatismem, který deformuje jejich pohled na ruskou minulost. Proto věří, že carské Rusko bylo natolik strašlivé, že akce bolševiků a dokonce i Stalina byly kvůli tomu potřebné, píše Alexandr Cipko.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Je třeba zintenzivnit mezinárodní genetické sekvenování koronaviru, aby byly odhaleny jeho nové nebezpečné kmeny

9. 2. 2021

čas čtení 7 minut

ČR stále patří k nejhorším zemím na světě. V takové situaci je šílené, že politikové uvažují o otevření škol:


Počet mrtvých na milion obyvatel:


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 365 712  očkování. V pondělí 8.2. bylo očkováno jen 13 106  osob.  (Nárůst, ale malý. Absolutně to nestačí.)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 105 097 osob.  V pondělí bylo dokončeno očkování  u 10 007 osob.  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 12,3 milionů lidí, to je  přibližně  19 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 32,6 milionů lidí, to je přibližně 10 procent obyvatelstva), z nich 9,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 045 132 osob. V pondělí 8.2. bylo v ČR zaznamenáno 7663 nových denních nákaz.   ( Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 497 lidí, to je od předchozího dne registrace o 164 mrtvých více.  V nemocnicích je 5855 lidí, to je nárůst od včerejška o 382 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Kdokoli přicestuje od pondělka do Británie, bude muset se odebrat na vlastní náklady na deset dní do vládou určeného hotelu. Před cestou do Británie za to bude muset předem uhradit britské vládě 1750 liber (cca 50 000 Kč) na úhradu pobytu v hotelu a na covidové testování. Po příjezdu či příletu do Británie budou příchozí eskortováni do vládou vybraných hotelů. Britská vláda se tak snaží zabránit proniknutí nových variant koronaviru, které mohou být odolné vůči očkování, do Británie. Zatím aktivovala britská vláda 16 hotelů s 4600 pokoji.  Příchozí, kteří se nepodrobí povinnému testu, budou pokutováni částkou 1000 liber, pokud se nepodrobí druhému povinnému testu osm dní po příjezdu, budou pokutováni částkou 2000 liber. Osoby, které se pokusí vyhnout povinnému ubytování v karanténním hotelu, budou pokutovány částkou 10 000 liber. Osoby, které budou lhát na lokačním formuláři, na němž musejí přiznat, v kterých zemích byly, budou odsouzeny do vězení až na deset let. Labouristická opozice kritizuje tato opatření jako nedostatečná, protože se týkají pouze 33 zemí na "rudém seznamu", jenže kromě toho přijíždějí cestující z jiných zemí, kde se už nové kmeny koronaviru  šíří také.

- Každý třetí covidový pacient, který byl na ventilátoru, zažívá intenzivní post-traumatický stresový syndrom. Nákaza koronavirem má obrovský dopad na duševní zdraví lidí. Ze studie 13 049 pacientů nakažených koronavirem, vyplynulo, že i každý pátý pacient, který byl s koronavirem v nemocnici, i když neskončil na ventilátoru, zažívá rozsáhlé příznaky post-traumatického syndromu. Pacientům se neustále vracejí tzv. flashbacky, scény z nemocnice. ZDE 

- Odborníci v USA varují před nárůstem úmrtí na nové varianty koronaviru. Přitom USA neprovádí analýzu, kde se nové kmeny koronaviru šíří a jaké to jsou, přestože mají nejlepší infrastrukturu na světě pro provádění genového sekvenování.  ZDE 

- Oficiálně uváděný ruský počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, je o polovinu menší, než jsou fakta. Ruský statistický úřad Rosstat uvedl, že od dubna 2020 do prosince 2020 zemřelo v Rusku na koronavirus 162 429 osob. Oficiální počet zveřejňovaný ruským zdravotnictvím je však poloviční: 77 068.

- Americký ministr dopravy Pete Buttigieg odešel na čtrnáct dní do karantény poté, co jeden člen jeho ochranky měl pozitivní test na koronavirus. V Česku se to však tak vážně nebere: v jedné pražské čtvrti onemocněla koronavirem družinářka, děti, o níž se starala, do karantény poslány nebyly. Podle pražských hygieniků, kteří za kritiku této skutečnosti nadávají Britským listům, to není nutné.

- Po mnoha letech šíření lží o vakcínách nyní konečně Facebook zakázal šíření těchto informací. Jsme zvědavi, zda to zvládne i v jazycích mimo angličtinu.

- Izrael a Řecko uzavřely v pondělí dohodu o turistice, která má umožnit občanům očkovaným na koronavirus cestovat mezi oběma zeměmi, až začnou znovu létat letadla.

- -Úmrtnost na koronavirus v Anglii je stále ještě vyšší u etnických menšin.

- Je příliš brzo odmítnout vakcínu firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity, konstatuje Světová zdravotnická organizace.

- Vakcína firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity poskytuje ochranu proti mírné a středně silné formě covidu jen v 10 procentech případů, vyplývá z malé studie provedené v Jihoafrické republice, která ale nezkoumala starší pacienty s těžkým průběhem nemoci. ZDE 

- Spojené státy v neděli zaznamenaly méně než 100 000 nových nákaz, avšak vědci zjistili, že počty nákaz britskou variantou se zdvojnásobují jednou týdně. Vědci proto předpovídají, že do konce února 2021 v USA zemře na covid půl milionu osob. ZDE 

Rozhovor Britských listů 360. S kamerou proti úzkostným stavům

5. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



Ve spolupráci s arteterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude spolupracovnice Britských listů a doktorandka Aberystwythské univerzity ve Walesu Dominika Švecová zahajovat v nadcházejících týdnech v Praze filmově-videoterapeutická sezení s klienty, trpícími úzkostnými stavy, kteří budou pod jejich vedením pro terapeutické účely natáčet vlastní krátké filmy. Jan Čulík s Dominikou Švecovou hovoří o tomto projektu. Přihlašte se! Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.února 2021.


Rovnost jako způsob prezentace nadřazenosti

9. 2. 2021 / Vojtěch Růžička

čas čtení 7 minut



Začnu odvážným tvrzením zvláště pro dnešní dobu: „Nejsme si všichni rovni!“ Prostě jsem na vyšší úrovni než černoši. Mám od přírody predispozice být téměř ve všem lepší než ženy. Přestože se doba změnila, stejně to místo dají raději mně než homosexuálovi. Holt to tak je. Jsem vítězem biologické loterie, jelikož jsem bílý heterosexuální muž. Dá se říci, že mám modrou krev. Jsem na vrcholu potravního řetězce. Jsem potřeba seberealizace na Maslowově pyramidě potřeb. Jaroslav Flegr mezi evolučními biology…

 16524

Brexit: Elton John: "Britští vyjednavači to podělali, zlikvidovali britský hudební průmysl"

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty



"Naučil jsem se všechno, protože jsem v šedesátých letech jezdil šňůry po Evropě. Dnešní mladí umělci musejí mít tutéž šanci! Známý britský populární zpěvák požaduje, aby se Johnsonova  vláda vrátila k vyjednávacímu stolu s Evropskou unií.

Britská hudební celebrita Elton John se vyjádřila, že britští brexitérští vyjednavači "to podělali", pokud jde o dohodu pro britské hudebníky a pro širší hudební průmysl. Požaduje, aby Johnsonova vláda věc novým jednáním napravila.

 16524

Evropa vracející se z Moskvy má prázdné a zraněné ruce:

Moskva odmítla evropskou olivovou ratolest

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Po své cestě do Moskvy šéf zahraniční politiky EU Josep Borell zastává přesvědčení, že vztahy mezi Evropou a Ruskem spadly na nové minimum. Avšak bilaterální vztahy si teprve ještě sáhnou na dno, píše Christian F. Trippe.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Obyvatelstvo bude nutno kvůli proměnám viru očkovat znovu a znovu

8. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 349 696 očkování. V neděli 7.2. bylo očkováno jen 2 624 osob.  (To snad není pravda!)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 93 256 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování jen u 1827 osob!!  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 12 milionů lidí, to je  18,2 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 31,9 milionů lidí, to je 9,7 procent obyvatelstva), z nich 9,3 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 037 405 osob. Ve neděli 7.2. bylo v ČR zaznamenáno 2145 nových denních nákaz.   (O víkendech se skoro netestuje. Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 333 lidí, to je od předchozího dne registrace o 204 mrtvých více.  V nemocnicích je 5473 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 


- Spojené státy registrovaly více než 27 milionů nákaz. Celkový počet amerického obyvatelstva je 330 milionů, v USA je tedy registrováno jako nakažených asi 8 procent obyvatelstva. Joe Biden se vyjádřil, že bude "velmi obtížné" pro zemi získat do konce léta stádní imunitu. V nedělním televizním rozhovoru se Biden vyjádřil, že způsob, jímž Trump přistupoval k pandemii, byl "děsnější, než jsme si mysleli". V USA dosud zemřelo na koronavirus 462 000 osob, ale nárůst nových nákaz za minulý týden poklesl o 20 procent. Počet úmrtí poklesl o 11 procent.

- V USA se rychle šíří britská varianta koronaviru, daleko více než ostatní kmeny.

- Dvě třetiny Američanů souhlasí s Bidenovým přístupem k pandemii, vyplývá z průzkumu ABC News-Ipsos a Američané široce podporují jeho plánovaný zákon o rozsáhlé finanční podpoře obyvatelstvu.

Akce se ruší, vláda požadavkům vyhověla. Nenechte padnout české výstaváře!

8. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:


Přeji dobrý den a posílám informaci o ZRUŠENÍ smutečního obřadu za padlé výstavářské firmy, který se měl konat tento čtvrtek od 11 hodin na Malostranském náměstí (viz. pozvánka níže).
Akce se ruší, protože vláda vyhověla požadavkům výstavářů. 

Děkujeme za pochopení. 

Veronika Ostrá

* * *

Zveme Vás na smuteční obřad za padlé výstavářské firmy, a to tento čtvrtek od 11 hodin na Malostranském náměstí.

Stovka zástupců výstavářů z celé republiky se sjede, aby položila věnec za padlé firmy, zapálila svíčky a poté se smutečním průvodem přesunula k Úřadu vlády, kde předá otevřený dopis, parte a věnec.

Důvodem akce je prakticky nulová podpora státu pro obor, který musel jako první kvůli koronaviru zavřít a jako poslední "otevře". Drtivá většina firem nedosáhla na půjčku ani na žádnou jinou podporu. Program Covid Veletrhy/Kongresy vláda přes měsíce jednání dosud neschválila.

Akce potrvá max. 45 minut, všichni výstaváři budou připraveni popsat svoje příběhy.

Děkujeme.

Veronika Ostrá

Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



 16596

Není Sputnik jako Sputnik

8. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

 

Nikoliv, pamětníci, toto není článek o archivním brněnském bufetu. Týká se faktu, že Moskva běžně prodává do zahraničí tzv. opičí verze svých pokročilých výrobků, které jsou oproti běžným světovým zvyklostem kvalitativně mnohem horší než ty, které si nechává doma. V minulosti se to týkalo především zbraňových systémů, které sloužily úplně v jiné podobě v SSSR a v jiné - horší, záměrně degradované - se prodávaly za hranice. A nyní přišla informace o tom, že se stejný problém týká zřejmě také prodeje licencí protikoronavirové vakcíny Sputnik.

Rozhovor Britských listů 358. Koronavirus: Chování ministra zdravotnictví je skandál

28. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Vzhledem k stále katastrofální pandemické situaci v České republice hovoříme znovu s imunologem Václavem Hořejším o minimálním očkování, o nefunkčnosti českých státních struktur a o hrozbě nových kmenů koronaviru, které se mohou vymknout vakcínám a být daleko vražednější než ty nynější, pokud se pandemie nezvládne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. ledna 2021.

Rozhovor Britských listů 357. Wikipedie je velmi účinný vzdělávací nástroj

27. 1. 2021

čas čtení 1 minuta




Po nedávném vysílání filmu o Boženě Němcové se stal profil této spisovatelky nejnavštěvovanější stránkou na české Wikipedii toho dne. Toto je vysledovaný trend: řada pořadů vysílaných na ČT přivádí na Wikipedii zájemce o další informace. Wikipedie je fenoménem, který vzniká kolektivním úsilím v desítkách jazyků. Systém otevřenosti a zároveň kontroly důvěryhodnosti a úplnosti dělá z Wikipedie dosud největší cílevědomou koncentraci poznání v lidských dějinách, na němž se jen v ČR pravidelně podílejí tisíce přispěvatelů. Wikipedie přitom slouží i k popisování těch oblastí poznání, které doposud nebyly dostatečně zkoumány, jak dokazuje například systematická práce Anatola Svahilce na vyhledávání prvních žen, které na českém území dosáhly vysokoškolského vzdělání. S Anatolem Svahilcem hovoří o jeho práci pro Wikipedii Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. ledna 2021.



 16593

Alt+Tab = Škola/Videohra/Seriál

8. 2. 2021 / Vojtěch Růžička

čas čtení 7 minut


Dneska jsem měl 6 hodin online výuky. Během nich jsem si stihl zahrát videohru, uklidit si pokoj, uvařit jídlo, dát pračku, následně prádlo pověsil a taky se asi půl hodiny dívat na spolužačku, jak jí špagety před kamerou… jo a taky pravděpodobně dopsat tento článek.

Říká se příležitost dělá zloděje a musím říct, že až teď jsem si doopravdy uvědomil, jak je toto rčení pravdivé. Ne snad, že by ze mě distanční výuka udělala zloděje, ale ta možnost nedávat pozor a věnovat se věcem, co mě zkrátka baví víc, je natolik silná, že nelze nepodlehnout…

 16591

Fašismus se nám vrací

8. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Profesor Timothy Snyder vysvětluje, jak politická pravice na obou stranách Atlantiku používá nacistickou příručku jak dělat propagandu a používat jednoduchá emocionální hesla a rozdělit tak obyvatelstvo na přátele a nepřátele:


Viz níže:

Rozhovor Britských listů 356. Karel Čapek byl věštec

22. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


(For English, scroll below)

Přesně před sto lety, 25. ledna 1921, byla v Praze premiéra modernistické, expresionistické hry Karla Čapka R.U.R., Rossum's Universal Robots. V souvislosti s tímto výročím vysílal v minulých dnech o dramatu, které dalo všem světovým jazykům výraz "robot", dokumentární pořad rozhlas BBC. Je robotika a umělá inteligence, sto let po premiéře Čapkovy hry R.U.R., lidstvu vážnou hrozbou? A předvídal to Karel Čapek? O ohromujících schopnostech Karla Čapka vidět do budoucnosti a o jeho zásadním, někdy pomíjeném přínosu české avantgardě hovoří Jan Čulík s Mirnou Šolić, odbornicí na českou literaturu z Glasgow University a autorky nové zajímavé knížky o Čapkových cestopisech. Klíčová slovo tohoto rozhovoru jsou pandemie, populismus, robotika, umělá inteligence, modernismus, diktatura, rasismus, expresionismus, revoluce. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. ledna 2021.

A hundred years ago, on 25th January 1921, the premiere of Czech writer Karel Čapek's modernist, expressionist play Rossum's Universal Robots, R.U.R. took place in Prague. In connection with this centenary, BBC Radio Three has just broadcast a 45 minute documentary about this drama which has given the world the expression "robot". Are robotics and artificial intelligence, a hundred years after the premiere of Čapek's R.U.R., a threat to mankind? And did Čapek anticipate this? In this Britské listy Interview, Jan Čulík discusses Karel Čapek's remarkable ability to see into the future and his contribution to European avantgarde with Mirna Šolić, a Glasgow University expert in Czech literature and the author of a new monograph on Čapek's travel writing. The key words of this interview are pandemic, populism, robotics, artificial intelligence, modernism, expressionism, dictatorship, racism, revolution. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 22nd January 2021.

 16518

Koronavirus: Vznikají kmeny odolné vůči vakcínám, je nutno změnit očkovací strategii

8. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


Cílem očkování nemůže být vytvořit ve společnosti "stádní imunitu", ale ochránit zranitelné skupiny, varují vědci, poté, co vyšlo najevo, že oxfordská vakcína nechrání plně proti variantám


University of Oxford a AstraZeneca potvrdily, že jejich vakcína nechrání lidi před mírnou až střední verzí covidu-19, způsobeného jihoafrickou variantou.  Podobné výsledky byly zjištěny u vakcín Novavax a Janssen, které byly v Jihoafrické republice testovány v minulých měsících a ukázalo se, že mají sníženou účinnost proti tamější variantě - na asi 60 procent. Pfizer/BioNTech a Moderna také uvedly, že jihoafrická varianta snižuje účinnost jejich vakcín, ovšem vědí to jen na základě laboratorních studií.

Nicméně všechny vakcíny chrání před nejvážnější formou covidu, před hospitalizací a úmrtím.

Hospodaření OSBL za prosinec 2020

17. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 97 640.35 Kč výdaje byly tentokrát 61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 91 418.66 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci prosinci 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Digitalizace sdělovacích prostředků | Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Itálie | Indie | Socialistická politika a ekonomika | Rozhovor Britských listů | Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let | Imigrace do Evropy | Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 | Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 | Klausovo tažení proti ekologům | Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 | Energetické úspory | Katolická církev | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Brexit | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Sýrie | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Turecko | Norsko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Občanská společnost | Identita | Rasismus | Extremismus | Srbsko | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Brazílie | Léková politika, zdravotnictví | Oligarchie | PPF | Ekonomika | Životní prostředí | Ekologie | Jemen | Španělsko | Maďarsko | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Babiš | Německo dnes | Velká Británie - politika a společnost | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bezdomovectví | Brexit - vše | Česká literatura | Joe Biden | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Rozhovory Britských listů | Česká politická scéna | Lidské zdraví | Donald Trump | USA | Lidská práva | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Francie | Írán | Severní Korea | Bělorusko | Budoucnost NATO a OSN | Evropská unie | Česká republika | Školství | Čína | Polsko | Spam a šíření dezinformací na internetu | Rusko za Vladimíra Putina | Sdělovací prostředky | Dánsko | Koronavirus | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Demokratický proces se zasekl | Řádění exekutorů v České republice
22541