Írán: Francouzské zprostředkování ve věci jaderné dohody je zbytečné

10. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
 

Írán odmítl nabídku Francie, že zprostředkuje jednání mezi USA a islámskou republikou kvůli obnově jaderné dohody z roku 2015.


"Jaderná dohoda nepotřebuje mediátora," prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí před novináři, aniž by konkrétně zmínil Francii, ale v reakci na otázku ohledně nedávných vyjádření prezidenta této země.

Emmanuel Macron minulý týden prohlásil, že je připraven jednat jako "čestný zprostředkovatel" v rozhovorech mezi novou administrativou prezidenta Joea Bidena a Teheránem, poté co byla multilaterální dohoda torpédována exprezidentem Donaldem Trumpem.

"Udělám, cokoliv budu moci, abych podpořil jakoukoliv iniciativu ze strany USA znova se zapojit do žádoucího dialogu, a budu... se snažit být v tomto dialogu čestným zprostředkovatelem a oddaným zprostředkovatelem," prohlásil Macron.

Bidenova administrativa vyjádřila ochotu k dohodě se vrátit, ale trvá na tom, že Teherán musí nejprve začít v plném rozsahu dodržovat své závazky.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že USA musejí nejprve "úplně zrušit" sankce, což bude následováno ověřením ze strany Teheránu, než se islámská republika vrátí ke svým závazkům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5400

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2021