30622

Servírujeme v našich médiích

Postotalitní koktejl: Ruský standard ochucený neoliberalismem a konzervativismem

15. 4. 2021 / Bohumil Kartous, Daniel Veselý, Albín Sybera

čas čtení 10 minut


Jaké je riziko vlivu cizích zájmů v České republice? Jak vysoké je riziko, že bude česká politika ovlivňována ze strany autoritářských nebo totalitních států? Jaká jsou naopak záruky toho, že se tak nestane? A jako roli v tomto směru sehrávají oligarchické struktury? V rozhovoru redaktorů Britských listů zpět ke kořenům vzniku současných ekonomických elit. I k tomu, jak unikátně (a účelově) propojují původně demokratické hodnotové ideologie, jako neoliberalismus či konzervativismus, k obhajobě a legitimizaci spolupráce s nedemokratickými státy. A jak jsou za to vyznamenáváni právě těmi politiky, kteří cizí zájmy v ČR obhajují. 

Rozhovor vznikl v reakci na odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka a obsazení pozic na ministerstvu zahraničí lidmi blízkými předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, posilující vliv Hradu. Dále pak v reakci na udělení nejvyššího státního vyznamenání podnikateli Petru Kellnerovi, jehož podnikání bylo a je zatíženo negativními externalitami dovnitř české společnosti i vysokým bezpečnostním rizikem vůči nedemokratickým zemím, na jejichž trzích Kellner postavil svůj business.

Rozhovor Britských listů 380. Lidi se v ČR stále méně hlásí k české národnosti

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



V souvislosti s právě probíhajícím sčítáním lidu upozorňuje Moravan dr. David Unger, psycholog z Kroměříže, že se stále menší počet obyvatel České republiky definuje jako Češi. Dr. Unger argumentuje, že je to do značné míry způsobeno vytvořením špatné, příliš centralistické struktury okresů a krajů v České republice, daleko více podle vzoru ústředně řízených ruských gubernií než decentralizovaných zemských a regionálních celků v zemích, jako je Rakousko či Německo. Bohužel si z nich Česko nevzalo příklad a ani v současnosti neexistuje žádná výraznější politická síla, která by byla schopna tento centralizační problém řešit a odstranit důvody občanské frustrace z přecentralizovaného řízemí České republiky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. dubna 2021.

 16637

Průběžné zpravodajství:

V ČR zemřelo na covid dalších 105 lidí

15. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Ve středu 14.4. bylo v ČR zaznamenáno 3697 nových denních nákaz.  V ČR do 14. 4. zemřelo  28 229 lidí, to je denní nárůst o 105 mrtvých.  V nemocnicích je 4888 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 593 847 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 14. 4. bylo očkováno v ČR  60 430 osob. Ukončeno bylo očkování u 25 522 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.


- 97 procent financování práce na vakcíně Oxford/AstraZeneca pocházelo z veřejných fondů anebo od charitativních organizací. Vědci identifikovali zdroj stamilionů liber, které financovaly práci na vakcínách od roku 2000, která vytvořila moderní technologii, na jejímž základě vznikla vakcína. Drtivá většina těchto financí pocházela ze zdrojů britské vlády, od britských a amerických vědeckých institucí, od Evropské komise a od charitativních organizací. Jen 2 procenta financování pocházela ze soukromého sektoru. Dokazuje to, že tvrzení Borise Johnsona, že úspěšný vznik vakcín je důsledkem "kapitalismu, soukromé chtivosti po penězích", je naprostý nesmysl, jako většina toho, co Johnson kdy říká na veřejnosti. Potíž je, že tutéž lež prosazuje farmaceutický průmysl, který varuje proti uvolnění patentů na vakcíny a tvrdí, že schopnost generovat zisky je hlavním zdrojem inovace vakcín. Není to pravda. ZDE  

- Americká firma Oclo Nanotechnology Science z Miami na Floridě se snaží ilegálně v USA prodávat kysličník chlóru, Savo,  jako údajný "zázračný lék" na rakovinu, HIV/Aids a další nemoci. Nyní i jako "zázračný lék" proti novým variantám koronaviru, které v USA vyvolávají strach. Britská varianta B117 šířící se v USA je daleko nakažlivější a vražednější než původní verze viru. ZDE 

30724

Text Tunel Ivana Kočárníka o tom, jak PPF získala Českou pojišťovnu, je dnes autorem hodnocen jako nepřesný nebo úplně blbý

Rozpad osobnostní integrity: sledujte živě

15. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zaměstnanec finanční skupiny PPF Vladimír Mlynář, na svém Twitteru sdílí odkaz na článek, který dle jeho mínění dobře popisuje postavu zesnulého majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera. Dále se v diskusi rozepisuje o tom, kterak bývali novináři dobří (Vladimír Mlynář byl v 90. letech šéfredaktorem časopisu Respekt) a kterak už nejsou. Citujme přesně:

"Hlavně jsme byli méně ideologičtí. Novinář měl být politicky a  ideově nestranný: pamatuji kolegy, co ani nechodili volit, aby neměli nějaký politicky preferovaný směr.  A víc šlo v té branži o fakta, než o dojmy. Teď kdy je úlohou novináře „měnit svět“, to už o faktech moc není."

Několik hnidopichů následně zdokumentovalo část novinářské produkce pana Mlynáře ve snaze oživit mu paměť. Na Parlamentních listech by na ně založili rubriku "Tak to si za rámeček nedá!"...

 16986

Případ Kúdela: ČR se tvrdě propadá do intenzivního rasismu a rychle tím směřuje na východ

15. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Ian Willoughby, pražský rozhlas: Tak teď už jsem viděl snad všechno. Mynář z Hradu protestuje u organizace EUFA proti trestu za Kúdelův  rasismus. Citace: "Nepoklekneme před vámi. Žádné hrozby na české fotbalové fanoušky  působit nebudou."

(!!)




Ferjenčik z Pirátů kritizuje trestání rasismu stejně jako iliberál a apologet Orbána Vondra. Tímhle mě Piráti opravdu znervózňují...


Rasistické orgie v ČR jsou pro mezinárodní pověst České republiky opravdu nebezpečné. (JČ)



Naopak britští komentátoři jsou šokováni mírností trestu pro Kúdelu. Takto o skandálu informuje server BBC: Není ten rozdíl ve vnímání opravdu znepokojující? A který postoj, myslíte, je mezinárodně určující?

 16810

Výzva Rekonstrukce státu: Dodrží Andrej Babiš slib, který dal? Pomozte mu, napište mu a poslancům, aby podpořili teritorialitu exekutorů

Poslední šance přesvědčit politiky, aby prosadili spravedlivé exekuce

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Vymáhací byznys napojený na některé politky se léta nedařilo zastavit. Systémová změna nikdy nebyla tak blízko schválení. Teď je ta správná chvíle, abychom se ozvali a změnu prosadili. Včera, 14. 4. 2021, odstartovalo 3. čtení reformy exekučního řádu, která konečně může zarazit kšeftování s dluhy, korupci a nekalé praktiky některých exekutorů. Ti nejzarytější odpůrci pozitivní změny, tzv. teritoriality, jsou poslanci s veřejně známými vazbami na exekutorské šíbry. Není divu, jde o miliardy. Někteří poslanci ale jen tápou, protože exekutorská lobby nezahálí. Přidejte se k nám a dejte jim vědět, že tady končí všechna legrace.

Minnesota: Policistka, která zastřelila dvacetiletého Daunteho Wrighta, byla obžalována z vraždy druhého stupně

15. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Neuvěřitelně, právě v době, kdy soud v Minneapolis řeší případ vraždy George Floyda, kterého usmrtil policista Derek Chauvin tím, že mu déle než devět minut klečel na krku, a tak ho udusil, zastřelila policistka Kim Potterová dvacetiletého mladíka Daunteho Wrighta, kterého policie na ulici zastavila, protože mu u zadního okna automobilu prý vlál přípravek pro zlepšení vůně ve voze. Policie posléze také tvrdila, že Wrightův automobil zastavila, kvůli nějakému prošlému dokumentu. Policistka Potterová se z neznámých důvodů rozhodla zneškodnit Wrighta taserem, ale "spletla" si ho s pistolí a Wrighta "omylem" zastřelila. Z amerického tisku se dovídáme, že takových případů, kdy si policisté prý spletli taser s pistolí, bylo v poslední době zaznamenáno  dvanáct. Jak se vyjádřil americký televizní satirik Stephen Colbert, proč proboha chtěla policistka proti mladíkovi vůbec použít taser?


;


Je to další nesmyslná vražda mladého černocha. Wright byl neozbrojen a nekladl odpor, jen se snažil odjet, protože měl z policie - zjevně důvodný - strach.

Podle listu Washington Post usmrtí americká policie ročně přes tisíc lidí, většina z nich je ozbrojena.

V Minnesotě se konají protestní demonstrace, proti nimž policie zasahuje relativně brutálně.
 

 16983

Nadační fond nezávislé žurnalistiky o Pavlu Černockém

15. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Vůči zpravodajství České televize je možno mít četné námitky (nezapomínejme na dobu před dvaceti lety, kdy zlikvidoval Zdeněk Šámal během "vzbouření v ČT" pokusy Ivana Kytky zavést v ČR zavedené praktiky profesionálního anglosaského žurnalismu, a poslal Andrewa Stroehleina mezi studenty do směny - ten se mezitím stal globálně jedním z nejvýznamnějších světově uznávaných analytiků) - avšak Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky má pravdu, že tohle je už opravdu trochu moc (JČ):

O PAVLU ČERNOCKÉM toho bylo v posledních týdnech napsáno ažaž. Tento kandidát do Rady ČT věří, že současné vedení ČT je napojeno na "STAN a tiskoviny jako Týdeník Respekt a odporný Forum 24", a doufá, že nové vedení "vyrazí lidi jako Fridrichová, Šámal, Wollner a Rosí”.

► Mezi lety 1986 a 1987 byl veden v seznamech spolupracovníků StB jako důvěrník, podle lustračního zákona se tato kategorie nepovažuje za vědomou spolupráci. Jeho spis byl skartován.
► spolek Šance na návrat, který Černockého nominoval, nezveřejňuje účetní závěrku ani přehled o majetku a závazcích; ve svých stanovách se prezentuje jako nepolitická instituce, přestože nedávno uzavřel memorandum o spolupráci s SPD
► generální ředitel ČT Petr Dvořák je podle něj "komunistický šmejd", zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Mathé "odporný, manipulativní vepř" a Václav Moravec "podvraťák"

 16984

Další skandál týkající se Johnsonovy vlády: Soud rozhodl, že jeho ministryně vnitra porušila lidská práva

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel v satirickém TV pořadu Spitting Image (Jako by jim z oka vypadli, česky Gumáci)

Priti Patel, ministryni vnitra vlády Borise Johnsona, shledal soud vinným, že nezajistila, aby byla řádně vyšetřována úmrtí uprchlíků v britských imigračních detenčních centrech

Dva soudci u britského imigračního soudu rozhodli ve středu, že tři strategie britské ministryně vnitra Priti Patel porušují předpisy zaručující lidská práva a že ministryně nemá právo bránit vyšetřování podezřelých úmrtí uprchlíků v britských vazebních střediscích pro imigranty.

30391

Lidmi způsobené globální ohřívání by mohlo „odzátkovat“ antarktické ledovce, a zvýšit tak hladinu moří

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Nový článek ve vědeckém časopise Geophysical Research Letters přichází s poznatkem, že v případě oteplení o 4 stupně Celsia by roztál čtyřnásobek antarktických šelfových ledovců, než by tomu bylo v případě oteplení o 1,5 stupně Celsia – a maximálně o 2 stupně Celsia, jak stanovuje Pařížská klimatická dohoda. Pokud nadbytečné oteplení zdvojnásobíte, zečtyřnásobí se destabilizace šelfových ledovců, informuje web Informed Comment.

 16478

Spojené státy stáhnou všechny své vojáky z Afghánistánu

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Prezident Joe Biden v úterý oznámil, že do 11. září stáhne všechny americké vojáky z Afghánistánu. Toto rozhodnutí ukončí nejdelší americkou válku, která Bílý dům stále přijde na 50 miliard dolarů ročně. Představte si, co by se stalo, kdyby USA tyto peníze investovaly do zelené energie a infrastruktury. A co je horší, z této částky spousta těchto peněz přijde vniveč nebo zmizí kvůli korupci, píše Juan Cole.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16981

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britští výzkumníci zkoumají, zda je účinnější vakcíny kombinovat

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Navzdory drasticky rostoucímu počtu nákaz v Indii se tam dále konají hromadné náboženské akce bez jakýchkoliv lockdownových omezení

V úterý 13. 4. bylo v ČR zaznamenáno 5033 nových denních nákaz.  V ČR do 13. 4. zemřelo  28 124 lidí, to je denní nárůst o 86 mrtvých.  V nemocnicích je 5129 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 590 124 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 13. 4. bylo očkováno v ČR  53 527 osob. Ukončeno bylo očkování u 23 686 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.

- Profesor sociální psychologie David Spiegelhalter znovu zdůraznil v britském rozhlase, že počet nákaz výrazně snižuje lockdown. "V důsledku očkování bylo v Británii zachráněno nejméně 10 000 životů, což je obrovský úspěch. Avšak výrazný pokles infekcí v Británii způsobilo ne očkování, ale lockdown platný od začátku roku 2021. Jen se podívejme do Evropy, v Německu je 10krát větší počet nákaz než v Británii, ve Švédsku 20krát vyšší a nákazy ve Francii a v Itálii rostou. Na místě je proto opatrnost. "  

- Velká britská studie, která zkoumá, zda by bylo bezpečné kombinovat první a druhou dávku různých vakcín proti covidu má být rozšířena. Vědci, který od února zkoumají, zda je prospěšné střídat dávky vakcíny Pfizer a AstraZeneca, zahrnou do studie nyní i vakcíny Moderna a Novavax. Studie zkoumá, zda kombinování vakcín poskytne očkovaným delší imunitu a silnější imunitu proti novým variantám. ZDE  

 16976

O koronavirových výhledech v České republice

14. 4. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

"Můj graf". Někdy od konce března se realita od prognózy začala trošku odchylovat k horšímu (nejsem holt vševědoucí...), pak tam byl zub daný Velikonoci a teď se jakoby zdá, že se to zase zhoršuje (četl jsem v novinách že R > 1, to ale neodpovídá).

Jsem přesvědčený že to tak není, žádná další vlna se zatím nekoná a velmi věřím, že se ani konat nebude. Maximálně malé vlnky 🙂. Nicméně:

1) Pomalejší pokles než prognózovaný je dán hodně tím, že britská varianta přece jen nakonec prochází i dosud málo zasaženými okresy, typicky Moravou. Sice mnohem lépe než tehdy na Chebsku, ale nevyhnuli jsme se tomu nikde. I některými dalšími okresy (pás JČ-Vysočina) to prochází. Nevyhneme se tomu.

 16972

Zaorálek dal zdvořile najevo, že o špinavou práci pro Zemana nestojí

14. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Rastislav Polák/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

"Ale ten grunt, tatínku, ten náš velkej grunt já nechci." - František Hlavsa

Podle představ Hradu a předsedy ČSSD Hamáčka měl po odvolaném Tomáši Petříčkovi ministerstvo zahraničí převzít současný ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ten však na tiskové konferenci v jednom z nejdramatičtějších projevů, jaké kdy mohl český volič od této chytré horákyně slyšet, oznámil, že mu záleží na dokončení projektů jeho současného ministerstva a že aby o nástupu na MZV vůbec uvažoval, má dvě podmínky: Na kulturu by musel nastoupit člověk, který je kompetentní (tím ale Zemanův kůň Birke není), a ministerstvo zahraničí by muselo dostat nazpět kompetence, aby už nepředstavovalo "vykuchaný úřad".

 16978

Novináři v Evropě čelí zvýšenému riziku

14. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Po vraždě  Giorgose Karaivaze v Aténách minulý týden varuje Organizace Reportéři bez hranic před tlakem na svobodu tisku v Evropě

Svoboda novinářské práce je ohrožena i v České republice

Minulý týden byl v Řecku zavražděn známý novinář. Je to už čtvrtá vražda novináře v Evropě za posledních pět. Podtrhuje to rostoucí znepokojení nad rychlým úpadkem svobody projevu v několika členských zemích Evropské unie.

Giorgos Karaivaz, reportér pro oblast kriminality pro soukromou televizi Star TV, byl minulý pátek zastřelen před svým domem v Aténách nejméně šesti výstřely z 9mm pistole osoby na motocyklu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16982

Švédsko má nejvyšší počet nákaz per capita v Evropě

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Česká republika má globálně nejvyšší počet mrtvých na milion obyvatel - 2 618

Švédský počet 625 nákaz na milion obyvatel je mnohonásobně vyšší než počet nákaz v jiných skandinávských zemích

Švédsko informuje za poslední týden o nejvyšším počtu nových koronavirových infekcí per capita a má více pacientů na jipkách než kdykoliv od první vlny pandemie.

Rozhovor Britských listů 379. Čtyřicet procent Čechů věří dezinformacím o koronaviru

9. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Agentura STEM a organizace Transitions společně provedly průzkum o vlivu dezinformací na českou společnost v době koronavirové pandemie. O tom, co jejich analýza zjistila, hovoří Bohumil Kartous s odborníkem na dezinformace Jaroslavem Valuchem z organizace Transitions. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. dubna 2021.



 16974

Čau vlastenci, aneb Padesát odstínů východoevropského antiglobalizačního nacionalismu

14. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Makarychev, A. (ed.): Multifaceted Nationalism and Illiberal Momentum at Europe’s Eastern Margins. ISBN 9781032005744. Routledge, Abingdon-on-Thames/New York 2021.

Šikovný sborník, který si můžete předobjednat (vyjde v květnu), nabízí podrobný pohled na východoevropský iliberální populismus coby nejnovější odrůdu defenzívního nacionalismu, která se vymezila proti "neoliberální" globalizaci. Příspěvek Moniky Gabriely Bartoszewiczové z Masarykovy univerzity v Brně popisuje specifickou logiku celebritního populismu v Polsku a České republice, který v postkomunistické periodě následuje po misionářské a profesionální (technokratické) vlně demokratické politiky.

 16478

Biden zatelefonoval Putinovi a v rozhovoru s ním požadoval deeskalaci napětí na Ukrajině

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty



Americký prezident Joe Biden navrhl uprostřed obav z hromadění ruských jednotek na ukrajinské hranici Putinovi vrcholnou schůzku v třetí zemi


Joe Biden telefonoval Vladimíru Putinovi a požadoval na něm, aby deeskaloval napětí s Ukrajinou uprostřed největšího hromadění ruských jednotek na ukrajinských hranicích od ruské anexe Krymu.

 16936

Rusko se chystá spustit ofenzívu na jihu Ukrajiny. Pod záminkou falešných útoků

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Grafika: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Rusko se chystá zahájit ofenzívu na jihu Ukrajiny. Je dost možné, že úder vyjde z anektovaného Krymu a odtrženeckých území Donbasu, ve snaze připojit je ke Krymu, aby byl získán přístup k pitné vodě zajišťující potřeby poloostrova a bylo zajištěno pozemní spojení Krymu s Ruskem na severním pobřeží Černého moře, uvádí americký think tank Robert Lansing Institute.

Turecko a Ukrajina budou jednat o spolupráci v Istanbulu

14. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Turecko a Ukrajina o víkendu uspořádají jednání Strategické rady v Instanbulu. Prezidenti obou zemí budou předsedat setkání představitelů obou zemí v době rostoucího napětí v černomořské oblasti.

 16766

USA obnovují bezpečnostní spolupráci s Německem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Prvním představitelem Bidenovy administrativy, který osobně navštívil Německo, se stal ministr obrany Lloyd J. Austin III. V agendě měl několik témat klíčového významu a oznámil několik překvapivých novinek, upozorňuje William Noah Glucroft.

29730

Proč roste napětí mezi Havanou a Madridem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Ve španělských a chilským médiích se objevila informace o údajném spojená Kuby s levicově radikálními separatisty v Katalánsku. Havana údajně poskytuje pomoc takovým organizacím, jako jsou Výbory na obranu republiky (CDR) a Kandidáti za národní jednotu (CUP), informuje Sergej Nikitin.

 16964

Zemákyně

13. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

Kdo viděl slavnostní defilé „Zemákyně“ Lipovské na středeční Radě ČT, ten patrně nevěřil, ač je od této Marionety ze zásilkovny již zvyklý na leccos. Stačilo přidat hudební doprovod a la třeba Poslední Mohykán a jedno oko by nezůstalo suché. Kdyby byl býval přiletěl partyzán Rossia, i dokonalost by se musela rdít. Institut policie chránil, hlídal, strážil, koho víme, před čím, nevíme. Možná ji chrání před covidem 19, když Milouš ještě nedotlačil Sputnik V.

Možná ji policie chrání před televizními kamerami a dotěrnými otázkami nestoudných „hyen“. Dost možná ji chrání před zjištěním, co to vůbec veřejnoprávní televize je a jak sakra funguje, a možná ji chrání před samotnou Lipovskou. Policie chrání podivné existence před domnělým kotenovsko-staňkovským nebezpečím a pak nemá ani chvilku na vyšetřování zneuctěné Bečvy, Čapího hnízda, Tardigradu z Dominikánu či na literární deník prostějovského „mafiósa“.

Nejpravděpodobnější je to, že policejní ochrana měla dát dotyčné osobě pocit investigatívní rudé hvězdy první kategorie hrdiny socialistické práce. Každopádně se česká policie tímto aktem stala na chvíli externím předdveřním členem Rady ČT, ať už sama chtěla, nebo nikoli.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Očkování je jen částečné řešení problému pandemie. V ČR zemřelo dalších 120 lidí

13. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 12. 4. bylo v ČR zaznamenáno 3843 nových denních nákaz.  V ČR do 12. 4. zemřelo  28 038 lidí, to je denní nárůst o dalších 120 mrtvých.  V nemocnicích je 5348 osob, je to denní nárůst o 287 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 585 037 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 12. 4. bylo očkováno v ČR  54 263 osob.     Ukončeno bylo očkování u 22 408 osob.


- Přijdeme o další lékaře, prosí zdravotníci v Súdánu o očkování. Už tam na covid zemřelo více než 200 zdravotníků.

- V jižním Londýně provádějí činitelé hromadné testování, protože tam zaznamenaly desítky případů jihoafrické varianty, která má větší rezistenci vůči dosavadním vakcínám. Ve čtvrtín Wandsworth a Lambeth bylo potvrzeno 44 případů jihoafrické varianty a bylo identifikováno zřejmě dalších 30 případů.

- Adam Finn z britského Společného výboru pro vakcinaci a imunizaci, varoval znovu v britské televizi, že očkování je jen částečných řešením problému pandemie: "Lidi si musejí dál dávat pozor, aby se vzájemně nenakazili. Budu dál venku nosit roušku. Budu dál užívat hygienu mytí rukou a budu dál dodržovat rozestupy. Pokud to nebudeme dělat, hrozí reálné nebezpečí další vlny a brzo budeme svědky dalších hospitalizací a úmrtí."

Český vězeň svědomí Dušan Dvořák píše Evropské unii

13. 4. 2021

čas čtení 30 minut

Vysvětlení případu Dušana Dvořáka je zde:

Vážení a milí, 

srdečně Vás zdravím z basy.

Vaše karanténní vězení snad brzy skončí, posílám Vám něco, co by mohlo uspíšit i můj dřívější odchod z ťurmy, pokud by se Vám to podařilo dostat do médií.

V příloze zasílám dokument, který bude spolu s exekučním výměrem zaslán na Světový den marihuany Zastoupení Evropské komise v ČR. Takže to víte o týden dřív.

Dokument obsahuje stížnost Evropské komisi a předběžné otázky Soudnímu dvoru EU, které mi soudy zakazují předat Soudnímu dvoru EU k rozhodnutí, protože vědí, že by se jejich hrad z písku zbořil. Dokument také dokazuje, že ČR po mém prvním odsouzení změnila tři právní normy, kterými jsem se v roce 2010 bránil. Korupce a kartel přímo na talíři. Pak se mne pokusili zbavit svéprávnosti (2012), když to nevyšlo, mám od roku 2013 světově unikátní chorobu, že jsem byl v letech 2008 - 2012 nepříčetný...

K poslednímu mailu z 30. 3. 2021 dodávám, že když soud v Prostějově dne 22. 3. 2021 potvrdil, že si Ústavní soud nikdy nevyžádal spisy mých devíti trestních řízení, dva dny nato Státní zastupitelství napsalo, že mi nemohou vrátit konopná léčiva (neuvedená nikdy v obvinění ani nevrácená), protože spis je u Ústavního soudu, 29. 3. 2021 napsali další totální lež, že mi konopná léčiva 5. 3. 2020 vrátili, to jsem ale byl ve vězení. Materiál na tři tiskovky.......



Buďte zdraví a veselí.
Srdečně Dušan



 16637

Ke covidu-19: Jak to chodí s plošnými opatřeními

13. 4. 2021

čas čtení 7 minut

 
Za devatero horami a dávnými věky, když jsem spoluřidil stovky lidí v logistické větvi jedné nejmenované nadnárodní společnosti, jsme jako management stáli před problémem plošných opatření prakticky denně, píše Vít Kučík. Představte si moderní velesklad s pěti sty lidmi, který zásobuje síť marketů s tisícovkami pracovníků.

■ Problém: úrazy a rozbité zboží. Chlap s vysokozdvižným vozíkem zvedá tunovou paletu zboží do pětimetrové výše, aby ji zaskladnil do třetího patra regálu. S takto zvednutou paletou nesmí jezdit, ani centimetr (rozkmit, pád zboží, ohrožení všeho živého dole). Přesto skladníci (pod výkonovým presem) při závěrečné otočce před regálem už vidle zdvihají, takže paleta letí vzhůru ještě, než vozík stojí. Franta shodí půl palety, metráky zboží se tříští z pěti metrů, jen zázrakem nikoho nezraní.
Řešení: mimořádné plošné proškolení veškerého personálu skladu na bezpečnost práce a manipulace s VZ-vozíky.

 16971

Mezitím v Absurdistánu 171:

Kříže za oběti covidu, podle Staroměstského náměstí, polská policie ve Varšavě zlikvidovala

13. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Další úspěch polské vlády! Včera, v pondělí 12. dubna, dorazil premiér Morawiecki do Katovic, aby tam otevřel nově vybudovaný kruhový objezd a tunel. Pronesl projev o tom, kolik peněz jeho vláda vydává na budování místních silnic. Místní lidé byli překvapeni, ale ne čísly, která Morawiecki zmiňoval. Naopak, dívali se na něj v  nevíře a přemýšleli, co to tam ten člověk sakra dělá: ústřední vláda na ten projekt nepřispěla ani halířem  - ze 100 milionů zlotých, které tento projet stál, pocházelo  72 milionů  z EU a zbytek zaplatilo město. A řidiči ho už užívají od prosince…  

Izrael dělá vše pro to, aby byla jaderná dohoda s Íránem nefunkční

13. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Týden poté, co byla ve Vídni zahájena nepřímá jednání mezi Washingtonem a Teheránem o obnovení jaderné dohody s Íránem (JCPOA), došlo ke kybernetickému útoku na jaderný provoz v íránském Natanzu. Tentokrát se Izrael nebrání nařčení svého perského nepřítele, že útok byl proveden v jeho režii, přičemž Teherán Tel Avivu slibuje pomstu. Zdá se, jako by se Netanjahuova vláda snažila zabít dvě mouchy jednou ranou: zničit JCPOA, která byla klíčovým pilířem vratké stability na Blízkém východě, a zachránit zadek izraelskému premiérovi. 

Protesty Britů proti tomu, jak BBC "severokorejsky" informovala o úmrtí manžela královny, překonaly všechny rekordy

13. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Ohledně pátečního vysílání k úmrtí prince Filipa dostala BBC 110 000 stížností veřejnosti


Skutečnost, že v pátek po úmrtí prince Filipa, manžela anglické královny Alžběty, zrušila televize BBC normální vysílání na všech svých okruzích a vysílala všude jen jednotné oslavné pořady severokorejského stylu o Filipovi, vyvolala největší vlnu stížností britské veřejnosti za celou historii BBC.

BBC obdržela nejméně 110 994 stížností diváků na to, že televize zrušila svůj normální program. Bezprecedentní vlna stížností během víkendu znamená, že toto byla nejostřejší vlna nespokojenosti vůči BBC za celou její historii.

Tyto informace BBC nezveřejnila, deníku Guardian je prozradili zaměstnanci BBC, kteří jeho novinářům zpřístupnili seznam stížností.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 16970

Dobrý den, pane Baktiare

13. 4. 2021

čas čtení 9 minut


Foto: Umělecký předmět z kulturního centra v Chomanu vytvořený z helmy, části deaktivované nášlapné miny (okolí Chomanu je stále zamořeno minami z dob Irácko-Íránské války, každá vesnice má alespoň jednu oběť min) a přírodnin. Rouška značí nastupující Covid-19 pandemii.


Rozhovor s panem Baktiyarem z Chomanu (KRI). Autorem rozhovoru je jeden spolupracovník Britských listů, jehož jméno utajujeme z důvodů rizika politicky motivovaného vyšetřování

 


Obr. Mapa oblasti, převzata a upravena z https://syriancivilwarmap.com/. Žlutá hvězda - Erbíl, hlavní město KRI (Kurdistan Region of Iraq) a hlavní město oblasti kontrolované KDP. Zelená hvězda - Sulejmánie, hlavní město části KRI kontrolované PUK. Červená hvězda: Kandíl - sídlo PKK. Místa pod (částečnou nebo úplnou) kontrolou PKK oranžově. Modrý kruh - Choman.

 

 16964

Dvanáct medailonků kandidátů do rady ČT

12. 4. 2021

čas čtení 40 minut

12 MEDAILONKŮ KANDIDÁTŮ DO RADY ČT 

pro druhé kolo hlasování Poslanecké sněmovny ČR (duben 2021)

Posouzení nominací dle zákonných požadavků

  1. U nominujících spolků předvybraných kandidátů pro hlasování v Poslanecké sněmovně

  • nemá šest z nich zákonem požadovanou účetní uzávěrku v obchodním rejstříku, viz. § 21a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Za tento přestupek je přitom možné uložit sankci ve výši 100 000 Kč a výmaz z obchodního rejstříku. 

  • minimálně tři nominující organizace úzce spolupracují s vybranými politickými stranami a politiky, uzavírají s nimi dohody, udělují jim ocenění za podporu svojí agendy, přestože se samy deklarují jako apolitické a nadstranické, vzdor zákonu, který klade důraz na nezávislost kandidátů se zvláštním důrazem na nezávislost politickou, viz § 5 odst. 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi.

  • Většina nominujících spolků má jen několik členů a vyvíjí úzce vymezenou lokální činnost a jeden byl založen v roce 2020, přestože § 4 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi požaduje nominace “zastupující VÝZNAMNÉ regionální, politické, sociální a kulturní názorové proudy.” (Uspěly ale nominanti lokální TJ, Pétanque klubu, muzejního či hasičského spolku s adresou v panelákovém bytě. Neuspěli naopak kandidáti z celostátních profesních akademických, novinářských, filmových, asociací a univerzit - včetně Univerzity Karlovy, Ekumenické rady církví, Českého klubu turistů, Akademie věd, Národního divadla, České rady dětí a mládeže, které sdružují stovky tisíc členů a podporovatelů) 

 
  1. U kandidátů:

  • Dva figurují v seznamu na seznamu spolupracovníků StB v režimu důvěrník, podle lustračního zákona se tato kategorie nepovažuje za vědomou spolupráci.

  • Jeden je pravděpodobně ve střetu zájmů definovaném § 5 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, podle kterého se radní “nesmí podílet na podnikání v oblasti hromadných sdělovacích prostředků, ani nesmí zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly ohrozit důvěru v nezávislost nebo nestrannost jeho rozhodování v Radě.”

Politico: Česká vláda vyhodila už druhého ministra za odpor proti Sputniku a Dukovanům

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Tomáš Petříček je už druhý protiruský ministr české vlády, který byl během týdne vyhozen z funkce. Byl donucen k rezignaci kvůli svému odporu vůči ruské protikoronavirové vakcíně Sputnik V, informuje server Politico. Přípomíná, že předtím byl vyhozen z funkce ministr zdravotnictví Jan Blatný proto, že odmítl nakoupit vakcínu Sputnik V, kterou Evropský lékový úřad neschválil. Jeho nástupce Petr Arenberger podporuje představu, že by se měla vakcína Sputnik V používat při klinických zkouškách.

Petříček řekl novinářům v Praze, že jeho vyhození z funkce je také spojeno s jeho opozicí vůči tomu, aby se ruská firma Rosatom podílela na lukrativním kontraktu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Proč Respekt netuší, že v Maďarsku není svoboda tisku?

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ne že by mi bylo jedno, že si Zeman odvolává ministra zahraničí, nicméně tohle jde plně za "prozápadním" Petříčkem, píše Karel Dolejší:


K tomu dodává Albín Sybera:
 
Ad. MZV a film Staříci na maďarském festivalu - nechci odvádět pozornost od meritu věci (chování MZV), ale všimli jste si tohoto odstavce? 

Vláda Viktora Orbána je dlouhodobě obviňovaná opozicí, nevládními organizacemi i unijními orgány z porušování zásad právního státu a systematické snahy ovládnout nezávislá média; vládní strana Fidesz kontroluje prakticky veškeré veřejné instituce včetně kulturních. Co se však týče svobody projevu nebo uměleckého vyjadřování, panují v Maďarsku stejně liberální poměry jako jinde v Evropské unii.

Nechci být nekonečně kritický k velkým českým redakcím, ale myslím, že tohle kdybych dal přečíst někomu z Klubrádia, anebo před-orbánovským reportérům Origa, tak si nad tím odstavcem poklepou na čelo. Jak mohou v Maďarsku panovat stejně liberální poměry svobody projevu nebo vyjadřování jako v EU a přitom Klubrádiu pod absurdní záminkou odebrali rozhlasovou licenci a předorbánovským reportérům ztěžovali pro-orbánovští vlastníci pracovní podmínky, aby se nemohli věnovat politickým tématům? 

Předložili jsme ten odstavec o svobodě maďarských médií novinářce Zsuzsanně Szabó a ta reagovala: "Absolutní blbost, zjevně."

 16965

Nesnesitelná lehkost českého eugenismu

12. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 20 minut


V únoru toho roku jsem se přestěhoval do České republiky. Bylo to koncem srpna 1997 a já jsem v internetové kavárně jménem Highland v pasáži paláce Metro psal a posílal své články o záležitostech střední Evropy do deníku Jornal do Brasil. Zároveň jsem si utvářel skupinu 68 českých „vzorků“ - lidí představujících různé typy sociálních, vzdělávacích, generačních a dalších kategorií, ve snaze zrcadlit možné české „typy“, které bych studoval v rámci sedmiletého kulturně-antropologického výzkumu, který jsem dělal s americkým kolegou.

Radek, bratr majitele této internetové kavárny, mluvil plně anglicky. Zaslechl mé rozhovory s kolegou o utváření této reprezentativní skupiny a nabídl nám pomoc. Měl na starosti to, co charakterizoval jako velmi tradiční - a tedy hodný zkoumání - český zvyk: posílat děti na pár týdnů  na letní tábor.

 16824

Zombie puč, aneb Únorové "vítězství" v dubnu

12. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V roce 1942 v londýnském exilu dokončil zneuznaný bývalý československý prezident, který sám a o své vůli z úřadu odstoupil, knihu "Demokracie dnes a zítra". Stal se v ní předchůdcem pozdějších (též vyvrácených) teorií konvergence, když tvrdil, že se po válce Stalinův SSSR prý bude muset mnohem více podobat evropským demokraciím. Chybná Benešova proroctví ale dnes už nejsou tak důležitá jako předložená koncepce "řízené demokracie", v níž byl mj. výrazně omezen počet povolených politických stran.

 16933

Česko je v moci Ruska. Zatím se ale bráníme...

12. 4. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Pokud někdo dosud pochyboval o tom, že Rusko má v české mocenské politice masívní vliv, doufám že mu po víkendu spadly poslední šupiny z očí, píše Jiří Hlavenka.

Rusko má kompletně obsazený Hrad - je to jejich území, klidně můžou vyvěsit vlajku. Na Hradě nesídlí prezident - pár let už žádného nemáme - ale rezidentura Kremlu. Právě tak mají desítky svých lidí na dalších důležitých postech v politice, ve výkonné státní správě a též v ekonomice. Kývnou malíčkem a padá ministr. Kývnou a padá vysoký státní úředník, který jim stojí v cestě.


 16850

Už nemá smysl přemýšlet nad voliči ČSSD… nejsou

12. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Občas slyším nějakou úvahu o voličích ČSSD. Není dobré si konečně přiznat, že prakticky žádní nejsou? Podle včerejších dat, zveřejněných v Otázkách V. Moravce, má tato strana podporu 3%, ano tři procenta. Už pád na úroveň kolem osmi procent po sněmovních volbách 2017 byl pád na dno. Nezapomeňme, že ČSSD mívala přes 30% voličů. Oproti tomu dnes nemá žádné. A směřuje k nule.

Jde do tuhého. ČR se nyní rychle propadá do populismu

11. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jeden z mála relativně slušných ministrů v Babišově vládě, Tomáš Petříček byl vyhozen z funkce. Zeman udělil posmrtně Řád Bílého lva finančnímu vyděrači Petru Kellnerovi a IDnes lže o tom, že prý Češi chtějí vakcínu Sputnik.

Masaryk rotuje v hrobě.

A Babiš, navzdory vysoké míře nákazy, ruší nouzový stav.

 

 16962

"Progres, či “systémově rasová" prodejnost kapitalistickým korporacím”

12. 4. 2021 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

 
Amanda Gorman, nově a uměle vytvořená americká angažovaná básnířka, se přírodožel zdá býti jen užitečný idiot v rukách velkokapitálu a korporací, které se pokrytecky staví na stranu "boje za lidská práva černochů v Americe" a vtipně postupně celé hnutí BLM korumpují a paralyzují. 

Viz přiložené dokumenty o obrovských částkách věnovaných organizaci "Black Lives Matter" a postupně se provalující skandál s jejich zneužíváním.
  
Jak se odhaluje, jedna se zakládajících členek hnutí BLM si vesele nakupuje za miliony řadu domů. 


Tykač dostal pro Počerady výjimku: čtyřnásobek limitu pro rtuť. Ekologické organizace se odvolají

12. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Hnutí DUHA a Greenpeace ČR


pondělí 12. dubna  2021


Elektrárna Počerady vlastníka Pavla Tykače má mít dle dnes doručeného rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje [1] výjimku z nového celoevropského limitu na ochranu zdraví před nebezpečnou rtutí. Ať do poloviny roku 2025 by mohla vypouštět čtyřikrát více této látky, než limit stanovuje. Krajští úředníci zamítli i připomínky České inspekce životního prostředí, které žádaly průkazné měření emisí před stanovením výjimky a také postupné zpřísňování emisních limitů podle ekologizace jednotlivých bloků elektrárny místo plošné výjimky na 4 roky.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Německo už proočkovalo 15 procent obyvatelstva, v ČR v neděli zemřelo na covid dalších 110 lidí

12. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V neděli 11. 4. bylo v ČR zaznamenáno jen dalších 976 nových denních nákaz. (Víkendové údaje jsou v ČR zcela nereprezentativní.)  V ČR do 11. 4. zemřelo  27  918 lidí, to je denní nárůst o dalších 110 mrtvých.  V nemocnicích je 5070 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 581 184 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 11. 4. bylo očkováno v ČR neuvěřitelně jen 18 125 osob.     Ukončeno bylo očkování jen u 9 623 osob.

 

- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin rekordní nárůst infekcí o 168 912 případů. Předstihla Brazílii a stala se druhou nejpostiženější zemí po USA. Indie nyní registruje 13,53 milionu nakažených osob, Brazílie 13,45 milionů nakaženžch, USA 31,2 milionů nakažených.

- Francie bude očkovat vakcínami AstraZeneca a Johnson & Johnson jen lidi nad 55 let.

- Francie začíná od pondělka očkovat lidi nad 55 let. Splnila svůj očkovací program - proočkovat 10 milionů lidí - o týden dříve než se plánovalo.

 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

23787