Proč Respekt netuší, že v Maďarsku není svoboda tisku?

12. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ne že by mi bylo jedno, že si Zeman odvolává ministra zahraničí, nicméně tohle jde plně za "prozápadním" Petříčkem, píše Karel Dolejší:

"Nekritizujte Orbána, říká česká diplomacie filmařům" (Respekt)

K tomu dodává Albín Sybera:
 
Ad. MZV a film Staříci na maďarském festivalu - nechci odvádět pozornost od meritu věci (chování MZV), ale všimli jste si tohoto odstavce? 

Vláda Viktora Orbána je dlouhodobě obviňovaná opozicí, nevládními organizacemi i unijními orgány z porušování zásad právního státu a systematické snahy ovládnout nezávislá média; vládní strana Fidesz kontroluje prakticky veškeré veřejné instituce včetně kulturních. Co se však týče svobody projevu nebo uměleckého vyjadřování, panují v Maďarsku stejně liberální poměry jako jinde v Evropské unii.

Nechci být nekonečně kritický k velkým českým redakcím, ale myslím, že tohle kdybych dal přečíst někomu z Klubrádia, anebo před-orbánovským reportérům Origa, tak si nad tím odstavcem poklepou na čelo. Jak mohou v Maďarsku panovat stejně liberální poměry svobody projevu nebo vyjadřování jako v EU a přitom Klubrádiu pod absurdní záminkou odebrali rozhlasovou licenci a předorbánovským reportérům ztěžovali pro-orbánovští vlastníci pracovní podmínky, aby se nemohli věnovat politickým tématům? 

Předložili jsme ten odstavec o svobodě maďarských médií novinářce Zsuzsanně Szabó a ta reagovala: "Absolutní blbost, zjevně."

-1
Vytisknout
5482

Diskuse

Obsah vydání | 15. 4. 2021