Rozhovor Britských listů 394. Jak někteří Češi nevědí, že nemají sexuálně šikanovat ženy

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta



Skandál ohledně údajného sexuálního šikanování, které páchal Dominik Feri, otřásl Českou republikou. Jenže to není zdaleka jediný problém. Víte, že co do rovnosti platů mezi muži a ženami je podle Světového ekonomického fóra Česká republika na 101. místě na světě? Proč? A kdo přinesl do České republiky ono iracionální pohrdání úsilím, aby měly ženy stejná práva jako muži? O tom hovoří Jan Čulík s Josefem Švédou, autorem pozoruhodné knihy o vzatích Čechů ke Spojeným státům "Země zaslíbená, země zlořečená". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. června 2021.

K tomu:

 16637

Týdeník Reflex a rektor Karlovy univerzity Zima ohrožují životy lidí

1. 6. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Znovu se nebezpečně ukazuje, jak vražedná je nekompetence mnohých českých sdělovacích prostředků, které zveřejní "v rámci diskuse" každou blbost. Potíž ovšem je, že v pandemii zveřejňování fake news přímo ohrožuje životy lidí a sdělovací prostředky, které fake news šíří, by to měly nést trestní odpovědnost.

Rektor Karlovy univerzity Zima se zase projevil - a týdeník Reflex nese plnou odpovědnost za šíření jeho vražedných nesmyslů.

"Mladí by se očkovat neměli, stojím si za promořováním i za nesmyslností plošného testování," dává prostor Reflex nebezpečnému bláznu Zimovi.

Je třeba znovu trpělivě poukázat na to, na co znovu v úterý v poledne varovně upozorňují v britských médiích epidemiologové a imunologové:

1. Nákaza covidem se nyní šíří především mezi teenagery a mladými lidmi. Testy vakcíny Pfizer prokázaly, že očkování mladých lidí touto vakcínou je zcela bezpečné. Dopustíme-li silné šíření nákazy mezi mladými lidmi, vzniknou nebezpečné nezvládnutelné varianty, které mohou zabíjet i mladé lidi a vymknout se vakcínám. Proto je nesmírně důležité očkovat drtivou většinu obyvatelstva co nejdříve.

2. I u nakažených mladých lidí vznikají případy dlouhého covidu.

3. Testování a trasování je v době, kdy se šíří nebezpečná, vysoce nakažlivá indická varianta, nesmírně důležité pro zvládnutí epidemie. V některých severoanglických městech je mezi mladými lidmi nyní nákaza 1000 lidí na 100 000 obyvatel. Jde o indickou variantu.

4. Promořování obyvatelstva vede k vysokému počtu úmrtí a k vzniku nezvládnutelných variant.


 17236

K vítězství zla je nutné pouze to, aby dobří lidé nedělali nic

1. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


Vojenská diktatura  končila a my jsme to věděli. Exilovým disidentům bylo umožněno vrátit se do Brazílie a zakázaní umělci začali znovu křísit televizi. Odborový předák  Lula už nebyl zatýkán za podporu stávek dělníků a obyvatelstvu bylo umožněno volit a  vybrat si vlastní primátory (primátory předtím déle než dvacet let jmenovali osobně generálové). Stále jsme ale měli pozůstatky pokusů vymývat dětem ve škole mozky: studenti museli dvakrát týdně přežít nudnou hodinu „Morální a občanské výchovy“. Věděli, že to je ideologická indoktrinace šířená umírající mocí, a tak moji spolužáci odmítli respektovat staršího učitele seržanta Almira Noska (v té době jsem si neuvědomoval, že je to potomek Čechů), který roboticky recitoval předpisy  křesťanského a idiotsky vojenského  chování v přítomnosti dvaadvaceti  hlasitě ječících třináctiletých dětí.  Byli to nezkrocení a otevřeně vzdorní mladíci, kteří prostě už ty nesmyslné hodiny odmítali.

Útok na Českou televizi

1. 6. 2021

čas čtení 2 minuty

Pod hlavičkou hnutí popíračů covidu "Společně jsme silnější". Do ČT se chystají i tzv. "Slušní lidé". Na podporu Hany Lipovské...

V sobotu čelila ostraha ČT útoku skupin osob na Českou televizi. Pod hlavičkou "Společně jsme silnější" se pokoušely vniknout do budovy televize. Ostraha uvedla, že čelila značně agresivnímu chování a nejtvrdším vulgaritám v napadání ČT. Kolona přibližně 70 vozidel třikrát zablokovala příjezd i odjezd zaměstnancům veřejnoprávní televize. Podle svědků byly k vidění i ruské vlajky, napsal Zdeněk  Šarapatka.

V 10:40 přijela kolona 37 aut za použití klaksonů a jejich osádky křičely nadávky na vedení a zaměstnance ČT. V 11:41 přijela kolona cca 70 vozidel, jejichž osádky už vyrazily k centrálnímu vstupu do objektů ČT.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britští vědci apelují na co nejrychlejší proočkování obyvatelstva, indická varianta se v Británii silně šíří

1. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

 

- Britští epidemiologové a imunologové požadují, aby vláda odložila rozvolnění plánované pro Anglii na 21. června, protože se šíří nové nákazy indické varianty. Indická varianta je nakažlivější než britská a je o něco odolnější vůči očkování, zejména pokud dostali občané jen jednu dávku vakcíny. Někteří britští vědci se domnívají, že v Británii už vznikla třetí vlna nákazya navzdory úspěšnému vakcinačnímu programu vyplývá z modelování situace, že může dojít k nárůstu hospitalizací a úmrtí. Proto by se mělo zrušení karanténních omezení, plánované na 21. června, odložit. ZDE 

 16637

Obyvatelé ČR s cízí státní příslušností nezískají potvrzení o očkování

1. 6. 2021

čas čtení < 1 minuta


Podle dostupných informací, včetně návodu k Centrálnímu registračnímu systému (strana 41), člověk získá potvrzení o očkování na Očkovacím portálu občana, jenom pokud zadá číslo občanského průkazu. Tedy cizí státní příslušník nemůže potvrzení získat.

Zde lze stáhnout návod, píše Giorgio Cadorini:


Požádali jsme tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví ČR o reakci.

Město použité jako laboratorní test pro CoronaVac přináší konečné pozitivní výsledky

1. 6. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Oficiální výsledky klinického výzkumu, který hodnotil masové očkování proti covidu-19 provedené vakcínou CoronaVac, zaznamenalo pětadevadesátiprocentní snížení úmrtí na covid-19. Navíc očkování 27 160 obyvatel města, které má odhadovanou populaci 45 644 lidí, umožnilo snížit počet hospitalizací na toto onemocnění o 86% a symptomatických případů o 80%.

Rozhovor Britských listů 393. Nebuďme fachidioty!

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



"Humanitní obory jsou vstupenkou na pracák a sopky jsou důkazem existence pekla." To je název nedávno zveřejněného článku, jímž upozornil Peter Chvojka z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na šokující reklamní kampaň, která varuje školáky v českých školách, aby nestudovali na střední ani vysoké škole, protože se ekonomicky neuplatní a zchudnou - měli by prý jít do učení, aby byli k dispozici montovnám. Je možné, že se v České republice vážně šíří takovéto nesmysly v době, kdy na pokraji totální ekonomické revoluce v důsledku umělé inteligence bude zapotřebí právě jedině vysoce vzdělaných, kritických a originálně myslících lidí, jiní se v nové ekonomice neuplatní? O této šokující reklamě hovoří Jan Čulík s Peterem Chvojkou v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. května 2021.

Mezinárodní den dětí - podpořte děti, které neměly tolik štěstí

1. 6. 2021

čas čtení 3 minuty



Otevřít v prohlížeči

2021 Armáda spásy
Zlomená srdce, pocity křivdy, rozvod rodičů, zaviněné průšvihy, problémy ve škole... zvládnout takové momenty je obtížné pro každého člověka v jakémkoliv věku. Uvědomujeme si, že dospívání není snadným obdobím života, a proto v Armádě spásy nezapomínáme ani na služby pro znevýhodněné děti a mládež.
Provozujeme nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, azylové domy a sociální bydlení, kde najdou útočiště celé rodiny. Organizujeme volnočasové, vzdělávací a rozvojové aktivity a akce pro naše nejmladší klienty. 
Pojďte do toho s námi a podpořte kampaň "Nenechme je do toho spadnout!" právě dnes, kdy si připomínáme Mezinárodní den dětí. Děkujeme!
Chci přispět
Příběh z nízkopraháče
Desetiletá Helenka začala využívat služby Nízkoprahového centra pro děti a mládež v Armádě spásy v Brně před rokem a půl. Do centra dochází pravidelně. Nejvíce tráví čas v hudebně, kde zpívá do mikrofonu nebo trénuje na klávesy. U Helenky jsme si všimli výrazného hudebního nadání. Pochází z hudební rodiny, avšak o svém talentu dlouhou dobu pochybovala. Když jsme zaznamenali, že se má v Brně konat soutěž Amaro STAR pro mladé zpěváky pod záštitou neziskové organizace IQ Roma servis, navrhli jsme Helence, že by se mohla zkusit do soutěže přihlásit. Helenka je velká trémistka, proto z počátku váhala, ale nakonec si řekla, že se překoná a soutěže se zúčastní. Společně jsme ji přihlásili do soutěže, kdy nejprve prošla výběrovým kolem. Dále jsme jí poskytli zázemí pro přípravu na soutěž a byli jsme jí oporou ve chvílích, kdy bojovala se svojí trémou a strachem z neúspěchu. Soutěžní ročník 2020 se pro ni stal úspěšným. Umístila se na krásném 3. místě z celkového počtu osmi soutěžících z různých koutů České republiky. Jako výhru získala 2 hodiny v nahrávacím studiu, kam jsme ji později doprovodili a kde si nazpívala cover romské písně Me tut užarav. Snažíme se Helenku i nadále podporovat a motivovat v tom, aby si šla za tím, v čem je dobrá, a aby na sobě pracovala a překonávala svoji trému i strach.
Chci přispět Přispívat pravidelně
Věříme, že včasná podpora našich nejmladších klientů může předejít mnoha problémům v dospělosti. Nenechme je to doho spadnout a podpořme společně programy pro znevýhodněné děti. Děkujeme!
Kateřina
Facebook    RSS   
Armáda spásy v České republice, z.s.
Petržílkova 2565/23, 158 00  Praha 5
IČ 40613411
č. ú.: 475 335 613 / 0300

 17235

Portrét českého umělce v exilu

1. 6. 2021 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 9 minut


Účelem mého článku je představit čtenářům českého post-modernistického hudebního skladatele, klavíristu a varhaníka Aleše Jermáře a upozornit na jeho dílo hudební veřejnost a to zejména hudební instituce jako je například knihovna Akademie muzických umĕní (AMU) v Praze, které by projevily zájem o uložení sbírky jeho hudby do svých archívů.

 17235

A portrait of a Czech artist in exile

1. 6. 2021 / Marie H Kurfiřtová

čas čtení 8 minut

The purpose of this article is to introduce a Czech post-modernist composer, pianist and organist Aleš Jermář to our readers and bring his work to the attention of music institutions such as, for example, the library of the Academy of Musical Arts in Prague, which would be interested in obtaining the collection of his music for their archives.

 16510

Johnson, šiřitel vražedného chaosu: Britským konzervativcům to nevadí, líbí se jim, že mají navzdory všemu moc

31. 5. 2021

čas čtení 7 minut

 
Je to opravdu šílený svět, v němž můe být někdo tak nekompetentní jako Boris Johnson britským premiérem. Říká to mnoho lidí už dlouho, ale bylo užitečné to slyšet minulý týden v Dolní sněmovně od jeho bývalého vrcholného poradce Dominica Cummingse. "Je naprosto šílené, že je Boris Johnson premiérem," řekl Cummings a dodal, že stejně šílené bylo, že i jemu osobně  byla dána tak obrovská moc.

Může za to britská Konzervativní strana, píše Andrew Rawnsley. Když před dvěma lety hledali britští konzervativci svého nového šéfa, rozhodli se, že potřebují jen člověka, který jim dokáže vyhrát volby.

Od Minsku až po Hongkong, demonstrace občanů už proti diktátorům nefungují

31. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Musíme přijmout novou strategii jak hájit své hodnoty, píše Will Hutton


Jedním z nejděsivějších příznaků naší doby je neschopnost Západu postavit se proti otevřenému užívání mučení, nezákonnému zatýkání, divošskému věznění lidí bez soudu a flagrantnímu porušování mezinárodního práva i v Evropě. Síla lidových demonstrací, zosobněná stávkami v loděnicích v Gdaňsku, při pádu berlínské zdi nebo i během Arabského jara nevytvořila novou éru demokracie. Namísto toho je 21. století novou érou aktivních diktátorů a zlovolné vlády násilníků.

Nelidské britské škrty: "Odebíráme potraviny hladovějícím a dáváme je jen těm, kteří jsou přímo ohroženi smrtí hladem"

31. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

To konstatovali humanitární pracovníci v Jižním Súdánu v nedělní reportáži televize Sky News. Důsledkem je nedávné rozhodnutí britské vlády Borise Johnsona seškrtat britskou humanitární pomoc  tak, že Británie od nynějška bude vydávat o 80 procent méně finančních prostředků na potraviny pro hladovějící děti v chudých zemích světa. Johnson seškrtal britskou humanitární pomoc právě v době, kdy OSN naléhavě vyzývá státy světam, aby pomohly zvýšením humanitární pomoci k odvrácení hladomoru ve 20 zemích světa, včetně Jemenu, Jižního Súdánu a v severní Nigérii.

Financial Times: Britské rozhodnutí seškrtat zahraniční pomoc "přímo postihne" globální úsilí bojovat proti Aids, a ohrozí to miliony lidí, varovala koalice celebrit, politiků a bývalých šéfů státu ve společném dopise Borisi Johnsonovi:



Zároveň Boris Johnson oznámil, že jeho vláda nechá postavit novou královskou jachtu "k posílení globálního britského vlivu". Stavba jachty bude stát 200 milionů liber. (6 miliard Kč) 

Hospodaření OSBL za duben 2021

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 909.33 výdaje byly  61 731.50 Kč. Zůstatek ke konci dubna byl 93 128.56  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci dubnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 17014

Bez komentáře...

31. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lídři, kteří gratulovali Bašáru Asadovi k získání 95,1 % všech hlasů v prezidentských volbách (režim přitom nekontroluje syrské území, na němž žije jím udávaný absolutní počet voličů, takže je zcela zřejmé, že volby byly zfalšovány): Severokorejský diktátor Kim Čong-il, libanonský prezident Michel Aoun a "prezident" Aslan Bžanija z mezinárodně neuznané "republiky Abcházie". 

Dvakrát rozvedený Boris Johnson se oženil se svou milenkou, v katolické katedrále. Katolíci se ptají: Jak je to možné?

31. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Westminsterská katedrála v Londýně

Boris Johson se  o víkendu tajně oženil se svou milenkou Carrie Symondsovou, proslulou tím, že drsně prosazuje svůj politický vliv v premiérském úřadě v Downing Street a určuje, kdo tam má pracovat. Svatba se konala ve Westminsterské (katolické) katedrále v Londýně, protože Symondsová "je katolička".

Boris Johnson se však loni v listopadu rozvedl se svou druhou manželkou Marinou Wheelerovou, kterou opustil, když onemocněla rakovinou. V roce 1993 se rozvedl se svou první manželkou Allegrou Mostyn-Owenovou. Johnson měl během svého života totiž množství milenek a má s nimi pravděpodobně šest až osm nemanželských dětí, jejichž počet utajuje.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Celý batalion matek se snaží chránit mladé kolumbijské demonstranty před policejní brutalitou

31. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut


V pátek se už měsíc konaly každodenní protesty  proti neoliberální vládě prezidenta Ivana Duqueho v Kolumbii. Začaly kvůli nové dani, která by potrestala střední a nízkou třídu. Ta byla v důsledku protestů zrušena, ale demonstrace pokračovaly, protože se protesty setkaly s krutým násilím ze strany úřadů.

Prezidentova policie a armáda zbaběle usmrtily téměř 400 mladých lidí. Dalších 346 jednoduše „zmizelo“, což podle mnoha lidí znamená, že jsou v tajných policejních kobkách, kde jsou mučeni a drženi v rozporu se zákonem. Nevládní organizace, která monitoruje situaci, zvaná Temblores, zjistila, že prezidentova policie dosud spáchala 3155 násilných činů, od bití demonstrantů až po jejich střílení. Více než 1130 demonstrantů bylo hospitalizováno, stovky z nich přišly o oči, protože byli zasaženi gumovými projektily,  a 1388 je jich ve vazbě.

 16512

Proč chce mít Británie více jaderných zbraní?

31. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

V březnu Velká Británie překvapila řadu expertů na jadernou politiku oznámením, že zvyšuje limit pro svou zásobu jaderných hlavic z 225 na 260. Obrat v dekády trvající redukci byl oznámen ve vládní "integrated review" týkající se bezpečnosti a obranné politiky, napsali Wyn Rees a Azriel Bermant.

Írán stále touží po jaderných zbraních

31. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Smlouva JCPOA měla prodloužit časový rámec pro íránský technologický průlom na více jak rok, avšak akviziční aktivity vyvolávají nové otázky ohledně toho, zda nepřiznané a neobjevené aktivity nepřiblížily íránský režim k cíli mnohem výrazněji, než si svět připouští, napsal Tom Ridge.

Rozhovor Britských listů 390. Jaké to je pracovat s bezdomovci

19. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



K tomu:  Vojtěch Landa,  Lidé, co k nám chodí, nemají jména

Učitel angličtiny, literát a kulturní pracovník Vojtěch Landa během několika posledních měsíců během pandemie pracoval u Armády spásy pro bezdomovce. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří s Bohumilem Kartousem o tom, co se za těchto několik měsíců naučil. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. května 2021.

Pozn. JČ Milí čtenáři, povšimněte si, že kdykoliv se věnujeme osudu zranitelných spoluobčanů v České republice, projevujete o to absolutní nezájem. Děkujeme za tuto informaci, je o stavu české společnosti opravdu výmluvná.

 16879

Jak by NATO vedlo válku s Ruskem v Atlantiku

31. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Christopher Woody publikoval článek o tom, jak by námořnictva NATO v čase války zajišťovala námořní trasy spojující Severní Ameriku s Evropou. Pokud by tyto spojovací linie byly na hladině, pod hladinou či ve vzduchu přerušeny, znamenalo by to konec transatlantické aliance. Jinak řečeno, izolovali byste síly v Evropě od amerických a kanadských posil a zjednodušili úkol porazit oddělené síly NATO v Evropě, napsal James Holmes.

30040

Irsko ukazuje světu cestu, která by mohla vést k ukončení izraelské okupace

31. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Mezinárodní společenství se o dění v Izraeli/Palestině intenzivně zajímá prakticky jen tehdy, když z obléhané Gazy prší hamásovské rakety na Izrael. Je tedy zcela očividné, čí lidské životy mají cenu, a čí naopak nemají, nemluvě o bagatelizaci, ignoraci či přímo popírání každodenního bezpráví izraelské okupace, z níž vyvěrá veškeré násilí. Irský parlament minulý týden schválil přelomovou rezoluci odsuzující izraelskou anexi palestinských teritorií, což lze chápat jako implicitní výzvu ostatním zemím, jež mají na Tel Aviv vliv, aby svůj dosavadní nekriticky proizraelský kurz radikálně přehodnotily.

 17231

Vepřo, knedlo, kimči

31. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Roman Harak/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution Share-Alike 2.0 Generic.

17. listopad 2021. V rámci revanše si široká vládní koalice pronajala k oslavě volebního vítězství pražské Café V lese. Na pódiu už usilovně šlape vodu i jazyk pupkatý holohlavý dvojník Michala Davida. Zatímco po svém imituje vousatý hit Dalibora Jandy: "žid jako kafkadér!", při každém osmnáctém taktu pravice mimoděk vyletí vzhůru. Na kolečkovém křesle před pódiem viditelně nadšený Jezevec doprovázený Čtveráčkem; v čele hlavního stolu Faltýnek, Skála i Okamura očekávají příchod Budelípa. Jezevec však politiky ignoruje. "Haťák, haťák, uú!", volá vzrušeně a ukazuje holí na zpěváka v martenskách Pascal Silver Stud, od nichž rikošetují prasátka z rotující diskotékové koule pod stropem. Plešatec se pokusí vrátit úsměv a šlape dál. Čtveráček balí pohanku.

 17219

O kolik více se šíří indická varianta?

30. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Británie provádí velmi efektivně sekvenování genomů variant Sars-CoV-2, a tak státní zdravotnická organizace Public Health England je schopna zveřejňovat podrobné analýzy šíření variant v zemi. Z nejnovější analýzy vyplývá, že se situaci v Británii radikálně mění, píší matematik a statistik  David Spiegelhalter a Anthony Masters. Britská varianta B.1.1.7, poprvé identifikovaná v Kentu, byla dosud v Británii dominantní, ale indická varianta B.1.617.2 nyní tvoří 58 procent všech sekvenovaných případů nákazy v Británii. Týden předtím to bylo jen 44 procent nákaz.

Rozhovor Britských listů 391. Jako kdyby Zeman na Hradě vyvěsil hákový kříž

20. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká televize a Český rozhlas informují o brutálním izraelském bombardování úplně jinak než světové sdělovací prostředky. On zpravodaj ČT v Tel Avivu nevidí, v kontextu práce tamějších mezinárodních novinářů, že českým divákům zkresluje informace? Když česká média veřejnosti zkreslují situaci na Blízkém východě, co ještě zkreslují? O tom hovoří Jan Čulík se zahraničním analytikem Britských listů Danielem Veselým. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. května 2021.

K tomu:

Stovky tisíc lidí vyšly do ulic protestovat proti Bolsonarovi poté, co prohlásil, že amazonský čaj dokáže vyléčit covid-19

30. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Brazilský krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro ohromil národ v televizním projevu, ve kterém tvrdil, že čaj z carapanaúba, saracura nebo jambu - rostlin, které se vyskytují  v Amazonii - je lékem na covid-19! I když je Bolsonaro proslulý šířením falešných zpráv, tento kapitán brazilské armády si nyní vymyslel nový domorodý  indiánský kmen: Balaios. První falešný indiánský kmen Brazílie. Řekl, že tento (neexistující) kmen má imunitu před covidem-19, protože pil tyto čaje. „Nezemřel ani jeden indián z kmene Balaio. Vůbec žádný!“ V tom má pravdu, protože je nemožné, aby někdo zemřel, pokud ten kmen neexistuje ...

 17220

Koronavirus: Strategický plán britské vlády, 13. března 2020, 20.09

30. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

fotografie tabule v Downing Street:

1/ V roce 2020 nebude vakcína
2/ Musíme se vyhnout kolapsu zdravotnictví - a kolaps je nelineární, pokud k němu dojde, pak ne 1 procento, ale  2 procenta zemřou
3/ Máme-li zabránit kolapsu zdravotnictví, asi budeme muset zavést "lockdown" (náš současný plán znamená 4000 lidí bude denně umírat při kulminaci). (Rychlý program: ventilátory, testování)
4/ Lockdown = všichni (kromě lidí ze základní infrastruktury) zůstanou doma, restaurace se uzavřou, atd. (Kdo se bude starat o lidi, kteří nepřežijí sami?)
5/ Jaký je rozdíl mezi plánem A a plánem B? Víceméně stejný počet nakažených, ale ne kolaps zdravotnictví.

Koho NEBUDEME zachraňovat?

Plný lockdown před kolapsem - což znamená asi dva týdny (?) než se dostaneme do situace Itálie



Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Vietnam registroval novou, vysoce nakažlivou variantu

29. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V pátek 28.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 454 denních nákaz.    V ČR do 28.5.  zemřelo  30 101 lidí.  V nemocnicích je 628 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 660 935 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Britští vědci varují, aby se počkalo s rozvolňováním, dokud nebude dvakrát očkována většina obyvatelstva, protože hrozí vznik a šíření nových nebezpečných variant a i dosavadními variantami mohou být ohroženi už očkovaní starší lidé, protože vakcíny nefungují stoprocentně. 

V pátek 28.5. bylo očkováno 99 677 osob. Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 725 925 lidí, druhou dávkou 1 373 819 osob.

- Vietnamský ministr zdravotnictví Nguyen Thanh Long informoval v sobotu, že Vietnam registroval novou variantu, která je směsicí indické a britské varianty a rychle se šíří vzduchem.

- Desetitisíce lidí demonstrovaly v Brazílii: Požadují impeachment Jaira Bolsonara. Protesty se konaly ve více než 200 brazilských městech. Bolsonaro je obviňován, že idiotským popíráním vážnosti pandemie zavinil úmrtí téměř půl milionu Brazilců. 57 procent Brazilců nyní požaduje impeachment Jaira Bolsonara. ZDE  

Pozor, dále se šíří podvodné maily s cílem vytunelovat váš bankovní účet

29. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Britský rozhlas v poslední době vysílal reportáže o celé řadě případů, kdy lidé odpověděli na tento podvodný email a stali se terčem sofistikované manipulace, v jejímž důsledku přišli o veškeré své úspory.

V minulých dnech britská policie zatkla šest Britů, kteří šířili takovéto podvodné maily v angličtině.

Dávejte si, prosím, pozor, a nikdy na takovéto maily nereagujte:




-------- Forwarded Message -------- Subject: Dekujeme, že jste si precetli tento e-mail. Date: Sat, 29 May 2021 09:23:18 +0000 From: Česká pošta <ucinime1@trinity.cz> To: Česká pošta <ucinime1@trinity.cz>

Milý,

Váš balícek byl pripraven 25/25/2021. nebude doruceno, protože nebyly zaplaceny žádné celní poplatky (2,99 EUR).

 

Dodání je plánováno mezi 29. kvetnem 2021 a 30. kvetnem 2021
Celková cástka: 2,99 EUR
Príjemce: Ceská pošta

Budete muset potvrdit své údaje, nechat si sledovat zásilku a nechat si zásilku dorucit až ke dverím.


https://ceskaposta.cz/sledování/

 

Obdržíte e-mail a SMS


Jsme rádi, že z vašich prepravních potreb uciníme naše podnikání!

S pozdravem,

 17219

Je životně důležité nechat se očkovat a dále testovat a trasovat

29. 5. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Foto: Jak se ve Skotsku šíří nákaza u neproočkované populace.

Pozn. JČ: K tomuto relativně optimistickému příspěvku Jiřího Hlavenky je nutno dodat varování, že i v nejproočkovanějších zemích světa, jako je například Británie, stále nebezpečně hrozí šíření variant v neočkované populaci, je tedy nutno dodržovat karanténní opatření až do proočkování celé populace.

Údaje, že "už bylo proočkováno v ČR pět milionů vakcín", jsou nebezpečně zavádějící. Proti nebezpečným variantám jsou chráněni občané teprve čtrnáct dní po druhém očkování, a oběma vakcínami bylo dosud v ČR očkováno jen 1 373 819 osob. ZNAMENÁ TO, ŽE 87 PROCENT ČESKÉHO OBYVATELSTVA NENÍ PŘED NEBEZPEČNÝMI VARIANTAMI CHRÁNĚNO.  - Prodělání covidu vás NECHRÁNÍ PŘED NOVÝMI VARIANTAMI. Na to je zapotřebí očkování oběma dávkami.

V Británii bylo první vakcínou proočkováno 58,2 procent lidí, oběma vakcínami 36,6 procent lidí, přesto to dosud nestačí, nákaza se znovu šíří. Nechráněno tam  zůstává stále 63 procent obyvatelstva ZDE  

* * *

 
Panuje (stále) obava, že vysoká část populace jsou tvrdí odmítači očkování a že se tedy nedostaneme na žádoucí vysokou proočkovanost, která zabrání - lepší přirovnání mě nenapadá - "štěpné jaderné reakci", tedy šíření namísto uhasínání.

Z grafu je vidět, že po otevření tzv. věkové závory do ní okamžitě naskočí (přihlásí se na očkování) desítky procent lidí v této kohortě, ale dále to neustává. I mnoho týdnů po otevření závor pro věkové skuiny 80+, 75+, 70+ atd. pokračuje zájem a dochází ke zvyšování proočkovanosti. Zatím není vidět, že by to mělo zřetelnou asymptotu, tj. rosteme dál a dál, i nad osmdesáti procenty. (Neznám ovšem odpověď na otázku, proč skupiny 75+ a 70+ předstihují tu nejstarší, tedy 80+).

 16510

Británii nyní řídí nebezpečný kult: uctívatelé v chrámu Borise Johnsona

29. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V Anglii v těchto týdnech se vyskytuje pozoruhodný jev: čím větší množství průšvihů se provalí na Borise Johnsona, tím více stoupá volební popularita Konzervativní strany. Vynikající komentátorka Marina Hyde k tomu píše tento příspěvek.


Bez ohlede na to, co premiér Johnson udělá, bez ohledu na to, jaké to má důsledky, jeho oddaní stoupenci to všichni vášnivě hájí

Podle Dominica Cummingse
je britský ministr zdravotnictví Matt Hancock chronický lhář, který měl za svých 15-20 drzých lží být dávno vyhozen z funkce. Především za to, že ubezpečil vedení státu, že zajistil, že budou pacienti posílaní z nemocnic zpět do pečovatelských domovů předtím testováni na covid, ale nebyli, takže se v pečovatelských domovech  široce rozšířila nákaza a zemřely tam zbytečně desetitisíce lidí.

Čelný britský akademik: Nynější rozvolňování povede ke katastrofě, pokud podceníme nové varianty

28. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Oběma vakcínami bylo dosud v ČR očkováno jen 1 373 819 osob. ZNAMENÁ TO, ŽE 87 PROCENT ČESKÉHO OBYVATELSTVA NENÍ PŘED NEBEZPEČNÝMI VARIANTAMI CHRÁNĚNO. 

V České republice se šíří bohorovná, idiotská a chybná představa, že když člověk prodělal covid, je proti další nákaze imunní. NENÍ TOMU TAK. MUSÍTE BÝT OČKOVÁNI OBĚMA VAKCÍNAMI, POKUD MOŽNO OD FIRMY PFIZER. Taky si lidi chybně myslí, že se očkování týká jen starších lidí. NENÍ TOMU TAK.

Vážným nebezpečím je, že do proočkování CELÉHO OBYVATELSTVA se koronavirus šíří především v mladší populaci, v níž vznikají nebezpečné varianty, kterou se mohou vymknout vakcínám a začít zabíjet i mladé lidi. Je proto naprosto urgentní proočkovat co nejdřívě oběma vakcínami celou populaci a do té doby nerozvolňovat karanténní opatření.


Profesor z Cambridge University, který loni v březnu přiměl britskou vládu, aby zrušila svou strategii promořování a bezodkladně zavedla lockdown, varuje, že plánované rozvolnění karanténních opatření v Británii s sebou nese obrovské riziko.

Stejně pošetile jako britská vláda rozvolňuje karanténní opatření od pondělka i česká vláda. Závažným problémem ale je, že ani v Británii (kde bylo první vakcínou očkováno 52,8 procent obyvatelstva a oběma vakcínami 36,6 procent obyvatelstva, ale ono to nestačí)  a tuplem už vůbec ne v České republice, nebylo proočkováno tolik lidí, aby se zastavilo šíření koronavirové nákazy. A velmi nebezpečné je, že když se v části populace koronavirus šíří, vznikají nové varianty - vznik variant je průběžným jevem veškerého rozmnožování koronaviru, protože jeho genetická stopa je kopírována s chybami a ty vedou k vzniku variant. Náhodně tak vznikají daleko nakažlivější a daleko smrtelnější varianty.

V sobotu varoval profesor Sir Tim Gowers v britském rozhlase (jeho varování bylo celý den ve zprávách), že i bez rozšíření nových nebezpečných variant nákazy šířící se u neočkovaných občanů ohrožují na životě i starší očkované lidi, protože vakcíny nefungují stoprocentně.

Z níže uvedeného obrázku vyplývá, jaká je v současnosti situace ve Skotsku. Nejstarší generace jsou plně očkovány, takže u nich k nárůstu infekcí v posledních týdnech nedochází, nebo jen minimálně. Infekce se však v květnu výrazně šíří u mladých lidí, kteří tvoří velmi úrodnou půdu pro vznik nebezpečných variant, nebezpečných pro všechny, pokud se vymknou vakcínám. Jediné řešení je proočkovat celou populaci co nejdříve.

Zdroj:ZDE

 17216

Příbuzní britských mrtvých na covid vyžadují naléhavé vyšetřování, proč a jak jejich smrt způsobila vláda. Jak tomu bude v ČR?

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Česká republika má globálně druhý nejhorší počet mrtvých na covid per capita. Kdy se budou pozůstalí dožadovat řádného vyšetřování, proč zemřelo tolik lidí, kteří nemuseli zemřít?


Boris Johnson v Británii čelí rostoucím požadavků, aby zahájil oficiální nezávislé veřejné vyšetřování kůlničky na dříví, jíž byla reakce jeho vlády na koronavirovou krizi, v jejímž důsledku zemřelo v Británii daleko více lidí než jinde ve světě - počet mrtvých v Británii na covid je ovšem per capita nižší než počet mrtvých na covid v České republice.

 17215

O sexuální revoluci a mravnosti

28. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pozn. JČ: Podobně, jak se jedna postava filmu Nuda v Brně pozastavuje nad špatnou kávou slovy "Je neuvěřitelné, co se dneska prodá", chci řici "Je neuvěřitelné, co se dneska nekriticky vysílá v českých sdělovacích prostředcích a píše v českém tisku."  ČRo vysílal nedávno bláboly jakési Höschlové, která tvrdila, že je údajně lékařka a že se v žádném případě nenechá očkovat proti covidu. Každý lékař ovšem ví, že je životně důležité se nechat očkovat proti covidu a že nebezpečí úmrtí u neočkovaných osob je nesmírně silné.  Nemluvě o tom, že mezi neočkovanými osobami se šíří varianty, které mohou být smrtící, protože se mohou vakcínám vyhnout. Neočkovaní neohrožují jen sebe, ale i lidi kolem nich a jejich komunitu. V Británii se šíří názor, že by se to mělo trestat podobně jako řízení automobilu v opilosti - ohrožujete životy druhých lidí.

Znám případ jedné sedmdesátileté paní, která se právě kvůli tomuto "rozhovoru" nechce nechat očkovat, přitom hrozí vysoce nakažlivé a smrtící varianty, především ta z Indie, a je životně důležité, aby byli lidé co nejrychleji očkováni oběma dávkami. Český rozhlas a Česká televize, stejně jako další média, mají krev na rukou a měly by nést kriminální odpovědnost za vysílání a šíření nebezpečných nesmyslů, které ohrožují životy lidi. Velmi podobně totéž šílenec Kroupa, viz níže příspěvek Borise Cveka.


Daniel Kroupa se včera na Českém rozhlase Plus v pořadu Názory a argumenty vyjádřil ke skandálu pana Dominika Feriho. Bylo tam řečeno mnoho rozumných věcí, nicméně velmi mi vadil jakýsi samozřejmý předpoklad, že sexuální zneužívání žen souvisí se sexuální revolucí, avšak dříve mu bránila mravnost. To bývala tak úžasná mravnost, že neumožnila ženám studovat na univerzitách, samostatně se živit, rozvádět se, mít volební právo.

Bolsonarova amazonská genocida probíhá naplno: domorodé děti umírají hlady

28. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Domorodí indiánští  vůdci v Brazílii volají  o pomoc. Svět je zaměstnán pandemií, zatímco křesťanský fundamentalistický krajně pravicový populistický brazilský prezident Jair Bolsonaro pokračuje ve svém otevřeném plánu vyhladit domorodé národy žijící v deštném pralese v Amazonii. Tisíce dětí jsou podvyživené díky blokádám podporovaným nelegálními dřevorubci a těžebními zlatokopci a díky nevysvětlitelnému  vládnímu pozastavení bezplatné distribuce státem sponzorovaných potravinových košů se všemi základními živinami potřebnými pro zdravý život, na něž má mít právo všech 800 000 brazilských domorodců mít právo. Bolsonaro je doslova chce zabít nemocí a hladem. Před očima všech se odehrává monstrózní genocidní plán.

Sankce nikdy nic nedokázaly. Stejné to bude i s Běloruskem

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Něco v Bělorusku dokáže změnit jen angažmá a interakce 
ze zahraničí s tamějšími lidmi, argumentuje Simon Jenkins

Bělorusko je vzorem neúčinnosti ekonomických sankcí. V roce 2004, když zmizeli v Bělorusku dva opoziční politici, EU zavedla proti Bělorusku zbrojní embargo. Nemělo to žádný dopad. V roce 2006 byly cílené sankce zaměřeny na 15 vrcholných běloruských politiků včetně Lukašenka. Zase nic. Po loňských zfalšovaných volbách je terčem sankcí z EU 88 Bělorusů a sedm institucí. Nezabránilo to ničemu.

 16470

Turisté z EU si stěžují na vážnou šikanu na britských hranicích

28. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Británie zabránila za poslední tři měsíce vstupu do země 3294 občanům Evropské unie, a to přesto, že v důsledku pandemie je provoz na hranicích dvacetkrát menší než před pandemií. Občané EU mají oficiálně právo navštěvovat Británii bez víza, avšak britští imigrační úředníci mají obrovské pravomoci je do země nevpustit, pokud subjektivně usoudí, že to nejsou turisti, ale chtějí zůstat v zemi natrvalo. ZDE 


Turisté z EU svědčí o tom, že s nimi britská imigrační služba zachází jako s kriminálníky, zadržuje je a bere jim otisky prstů

Turisti z Evropské unie jsou zadržováni na britských hranicích, jsou obviňováni z údajného lhaní a jsou jim odebírány otisky prstů.

Sergio D’Alberti, jednapadesátiletý italský ředitel hotelu, nyní do 1. července  bez práce v důsledku covidu, byl zadržován britskými imigračními úředníky v Calais po dobu sedmi hodin poté, co rozhodli, že by byl "zátěží" pro britský sociální systém.

Kauza Pratasevič: Rusko se postavilo za Lukašenka

28. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Rusko zakázalo evropským aerolinkám vstup do svého vzdušného prostoru, pokud tyto společnosti z EU nevstupují do Ruska přes Bělorusko. Zatím se zákaz týká AirFrance a Austrian Airlines, jejich lety do Moskvy byly zrušeny, informuje běloruské nezávislé médium. 

Tisková zpráva:

Kontrola na sítích patří uživatelům. Návrh Komise jde správným směrem

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Doporučení pro internetové platformy, která vydala Evropské komise, jdou správným směrem. Tvrdí to pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Podle ní je potřeba, aby se směr návrhů udržel a nenarušoval svobodu slova. Pokyny pro aktualizaci dobrovolného Kodexu zásad boje proti dezinformacím na Facebooku a dalších sítích se snaží zkvalitnit ověřování faktů, omezit ziskovost dezinformací a vrátit kontrolu samotným uživatelům.

Tisková zpráva:

Klíčový výbor přijal rezoluci proti Babišovi. Teď už nic nebrání schválení Evropským parlamentem

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Výbor pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Evropského parlamentu odhlasoval pozměňovací návrhy k rezoluci o střetu zájmů Andreje Babiše. Nyní už nic nebrání v cestě na plénum Evropského parlamentu, na němž se bude o rezoluci hlasovat v červnu. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy se očekává se, že parlament rezoluci většinově schválí.

Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

 16447

Dva příznaky, jejichž sledováním lze předejít úmrtnosti na COVID

28. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Studie 1 095 pacientů hospitalizovaných s COVIDem-19 zjistila, že dva snadno měřitelné příznaky - frekvence dýchání a saturace krve kyslíkem - dokážou dobře predikovat případnou mortalitu. Každý, kdo byl pozitivně testován, může snadno sám doma posoudit, zda je jeho stav vážný a vyžaduje další péči.

Jak reagovat na čínskou strategii vojensko-civilní fúze?

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Během prezidentování Donalda Trumpa se začalo používat termínu "vojensko-civilní fúze" (military-civil fusion, MCF) k charakterizaci obav ohledně Číny. I když snahy integrovat civilní a vojenskou ekonomiku v ČLR existují po dekády, současný prezident z MCF udělal prioritu a rozšířil, zintenzívnil a urychlil snahy napříč mnoha doménami, včetně soustředění se na integrovanější vývoj vznikajících technologií. Tato strategie je považována za kriticky důležitou z hlediska schopnosti Číny uspět ve střetu systémů, napsala Elsa Kaniová.

Rusko zakázalo letadlům z EU přistávat v Moskvě

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Rusko reagovalo na skutečnost, že letecké společnosti přestaly létat do běloruského vzdušného prostoru odmítnutím povolit některým letadlům z EU přistávat v Moskvě. Povede to zřejmě k zákazu přistávání ruských komerčních letadel v zemích Evropské unie.

Ruské úřady pro letectví donutily rakouskou leteckou společnost Austrian Airlines, aby zrušila svůj let z Vídně do Moskvy. Společnost Air France už druhý den zrušila svůj let Paříž-Moskva poté, co jí bylo ve středu v Moskvě odepřeno povolení přistát.


30027

Peking v pandemii vytvořil propagandu šitou na míru. Evropané ji čtou a ani o tom neví

27. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Peking využil pandemii k vylepšení svého mediálního obrazu nejen rouškovou a vakcinační diplomacií. Zatímco ministrů vítajících na letišti čínské dodávky nedostatkových zdravotnických ochranných pomůcek si média všimla, postupné pronikání čínských narativů o covidu do zpravodajství už většině společnosti uniklo. Čerstvé výzkumy potvrzují, že Číně se díky propagandě a represím proti novinářům povedlo během covidu vylepšit svou image, upozorňuje Sinopsis ZDE

Pár poznámek k daním

27. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Což je to nudné téma, které sociální sítě zajímá jenom tehdy, když se někde zmíní slovo "zvýšení". Ale začněme u výdajů, píše Filip Pertold z CERGE-EI.

1. V Česku řada ekonomů vystupuje pro malý stát, což je přesně opak toho, co chce většina populace. Malý "stát" v kontextu Česka a jeho výdajů znamená školné, větší copayment ve zdravotnictví, povinné úspory na důchody, menší počet obcí/krajů, menší dopravní obslužnost veřejnou dopravou(dotace). Ani jedno není v programu žádné strany. Jinde dostatečně velké úspory nevidím.


21357

Kniha vyjde v září 2021

Podpořte vydání knihy Vybraných spisů Petra Uhla z let 1969-1989

27. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V říjnu letošního roku oslaví disident, novinář a neúnavný bojovník za lidská práva Petr Uhl osmdesát let. Nakladatelství Neklid, provozované spolkem Svobodná knihovna z. s., připravuje u této příležitosti vydání knihu „Za svobodu je třeba neustále bojovat. Vybrané texty z let 1969-1989“, jejímž editorem je Matěj Metelec. Kniha přinese texty, jež shrnují myšlenkový kvas okruhu Hnutí revoluční mládeže, a ty nejdůležitější Uhlovy texty z éry Charty 77.


Podpořit vydání knihy.


Rozhovory Britských listů s Petrem Uhlem:


K obraně univerzalistických práv mě inspiroval muslim
ČR je na tom ve visegrádské čtyřce relativně nejlíp

Etnicky se nepovažuju za Čecha




30689

Nechápu..

Vzhůru za COVIDEM!

27. 5. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Rozumný člověk by si mohl uvědomit, že virus mutuje nejlíp v těch zemích, kde není společenská síla něco řešit, ať už organizačně nebo třeba masivním očkováním. Také všichni vědí, že existují země, které dobře slouží nákaze tím, že jí umožní pokojný a tvořivý tranzit. Co by udělal rozumný člověk žijící mimo tyto země? Tedy pokud nemá sílu nějak je ovlinit přímo a chtěl by se efektivně vyhnout velkým problémům doma? Snažil by se zamezit exportu a importu covidových mutantů.

20660

HOMELESS TALES

Dvě prosincové příhody

27. 5. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 3 minuty

„Kde mám nohu!?" vzteká se invalida. A my za pultem jen rozpačitě krčíme rameny. Žádný papírek od předchozí směny, kde by bylo: „Kdyby někdo hledal nohu, tak je v levém šuplíku,“ jsme nenašli. Pan Čermák totiž skončil v nemocnici a nikdo o něm nic nevěděl. A jeho nohu tak se spoustou igelitek vyhodila úklidová směna, která má za úkol vyhodit vše bez milosti, protože jinak by to tu bylo obsypáno tunami tašek a pytlů, ve kterých si všichni nosí celý svůj majetek. Čermák se zdržel v nemocnici a nikdo nevěděl, kde je.

Další ze série příběhů lidí bez domova, které autor sepsal na základě své osobní pracovní zkušenosti.

30723

Analýza Českých elfů

Míra tematické a postojové blízkosti mezi českým zdrojem dezinformací Parlamentními listy a ruským propagandistickým zdrojem Sputnik

27. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Čeští elfové zpracovali analýzu tematické a postojové shody mezi Parlamentními listy a Sputnikem. Jako vstupní data posloužily články z období mezi 3. lednem 2020 a 31. prosincem téhož roku. Celkem 547 textů bylo strojově identifikováno jako možný duplikát nebo převzatý text. Po ručním protřídění dat bylo 87 možných shod vyřazeno jako falešně pozitivní.

29955

Dominik Feri a anatomie kritického myšlení

27. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Když je oblíbená postava veřejného života, notabene taková, která je spojena s obranou určitých hodnot, vystavena do pozice, v níž právě tyto hodnoty svým údajným jednáním podrývá, dochází k pobouření či zklamání, ale na druhé straně k potřebě brát takové zobrazení skepticky, případně k nesnadnému vyrovnávání s tím, že by reprezentant hodnot, které člověk sám zastává, selhal. V případě Dominka Feriho je to právě tak, jak ukazují nekonečné diskuse na sociálních sítích, v nichž se objevuje vše: odsouzení, znechucení, lítost, uznání, obhajoba. Většinou podle toho, jakou sounáležitost daný člověk s touto narušenou reprezentací pociťuje. Je to vcelku pochopitelné v okamžiku, kdy nejde o soudní rozhodnutí, ale o svědectví zprostředkovaná prostřednictvím médií. Taková situace umožňuje nechat se vcelku libovolně zmítat emocemi. V tomto případě je ale možná úsudek poměrně dobře zpřesnit. 

 17211

Chování mužů v mocenských pozicích

27. 5. 2021 / Marie Heřmanová

čas čtení 2 minuty

Je smutné, pokud se v aktuální debatě okolo kauzy Feri pořád objevuje názor, že motivací jít s těmito věcmi ven může být to, že je před volbami, že on je politik, v pozici moci a nějak zajímavý a že toto je motivace ho obvinit a kdyby byl no name týpek, tak by se to nestalo, atd. atd. Jenže ono je to naopak - muži v pozici jako je Dominik Feri prostě mají dojem, že automaticky mají na něco právo a že je opravňuje k takovému chování.

30738

Pane Xavere Veselý, jste pokrytec, lhář, útočíte na kolegy v Českém rozhlasu. Co tu vlastně děláte?

27. 5. 2021

čas čtení 1 minuta


Člen Rady ČT, moderátor Českého rozhlasu a také informačního projektu XTV, který disproporčně dává prostor populistům a lidem s nízkým kreditem důvěryhodnosti (Václav Klaus, Pavel Bém, poslanci SPD a Trikolory, šéfredaktor MF Dnes Plesl, komentátor informačního serveru Info.cz Petr Holec atp.) pozval do pořadu Českého rozhlasu Tomáše Měcháčka, českého komika a herce. Ten slíbil panu Veselému, že ho pozve do své stand up show, neboť se v ní chce dlouhodobě zabývat pokrytectvím, přičemž pan Veselý je pro něj z toho důvodu ideální kandidát. Vedle chronického pokrytectví a prolhanosti poukázal na to, že pan Veselý spolupracuje na informačním projektu, který má nejasnou vlastnickou strukturu a jehož obsah je z hlediska novinářské etiky v rozporu s kodexem veřejnoprávního média. Podle Tomáše Měcháčka by pan Veselý, jenž mimo jiné útočí ad personam na kolegy z Českého rozhlasu, neměl v tomto médiu pracovat. Pro dokreslení kontextu působení pana Veselého na české mediální scéně je nutno poukázat na to, že v Radě ČT vytvořil jednotnou koalici s kolegyní Hanou Lipovskou, zastupující zájmy Václav Klause. Jejich snahou je výměna generálního ředitele ČT a s ohledem na veřejné působení a podporu konkrétních politických aktivit lze usuzovat, že snahou je nivelizovat jakoukoliv intelektuální a etickou hranici, čímž by se otevřely dveře populistům a jejich mediálním podporovatelům.

 16478

USA posílají Palestincům finanční pomoc a Izraeli zbraně

27. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Příměří mezi Izraelem a hnutím Hamás trvá už týden. Šéf americké diplomacie Anthony Blinken se druhý den své cesty po Blízkém východě setkal s egyptským lídrem Abdelem Fattah al-Sísím. Blinken se také setkal jak s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, tak s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Blinken během těchto dvou separátních schůzek nastínil cíle Bidenovy administrativy na Blízkém východě.

30031

Přestaňte srovnávat Izrael s apartheidem v Jihoafrické republice, je to mnohem horší

27. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V těchto dnech je běžné srovnávat institucionální rasismus v Izraeli a okupaci palestinských teritorií s režimem apartheidu, který byl praktikován v Jihoafrické republice. Do jisté míry je to odůvodněné. Režim apartheidu v JAR ale přes všechnu hrůzu a brutalitu nikdy nepoužíval stíhačky ani dělostřelectvo k bombardování a ostřelování perzekvované populace žijící v černošských čtvrtích. Izrael to tak dělal v minulosti a pokračuje v tom i nyní, píše výzkumník z Johannesburgu Thembisa Fakude.

Bývalý poradce Borise Johnsona ho v sedmihodinovém slyšení obvinil z brutální neschopnosti, která stála životy desetitisíce lidí

26. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Johnsonovi Cummings sdělil: "Celá situace je chaos: tahle budova je chaos. Víš velmi dobře, že umím sestavit schopné týmy a řídit je, ale ty se víc bojíš toho, že já bych měl moc zlikvidovat ten chaos, než se bojíš toho chaosu - a to je naprosto neudržitelná situace."
Johnson prý s tím se smíchem souhlasil a řekl: "Chaos znamená, že se všichni musejí obracet na mě, který tady rozhoduje."


Dominic Cummings, bývalý vrcholný poradce Borise Johnsona svědčil v sedmihodinovém slyšení v Dolní sněmovně o "surreálném" chaosu v Johnsonově úřadu premiéra v Downing Street během loňského roku a především loni v březnu, kdy Johnson neúspěšně a nekompetentně zápolil s koronavirovou pandemií. Cummings konstatoval, že Johnson je posedlý tím, co o něm píší média a neustále mění názor "jako nákupní vozík zběsile narážející do obou stran uličky v supermarketu".

Cummings mnohokrát zdůraznil, že Johnson je absolutně nevhodný pro funkci premiéra. Svědčil, že Johnson nechtěl zavést loni v březnu první lockdown, že toho litoval a neustále se bránil proti pozdějším karanténním omezením, navzdory doporučení mnoha lidí v Downing Street a že celkem "zemřely desetitisíce lidí, kteří zemřít nemuseli".

 17211

A porta inFeri

26. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Petr Veselý/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Poslanec TOP09 Dominik Feri po zveřejnění článků, které ho prostřednictvím osobních svědectví obviňují z nevhodného sexuálního chování a nejméně dvou případů znásilnění, odstoupil z funkce i z volební kampaně. V České republice se v podstatě jedná o první případ rezignace politika na základě skandálu tohoto typu. - Připomeňme, že populistický anticiganistický politik Jiří Čunek obdobnou kauzu v podstatě ustál "bez ztráty kytičky" a jeho voliči s ní neměli nejmenší problém.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indická varianta byla nalezena nejméně v 53 zemích světa

26. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V úterý 25.5. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR zaznamenalo 658 denních nákaz.    V ČR do 25.5.  zemřelo  30 054 lidí, je to denní nárůst o 13 mrtvých.  V nemocnicích je 741 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 659 433 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Jančura chce šířít nákazu ponoukáním Čechů, aby jeli jeho vlaky  "levně" do Chorvatska! Češi se skutečně hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku. Britská vláda apeluje na Brity, aby letos v létě nejezdili do zahraničí na dovolenou. 

V úterý 25.5. bylo očkováno 80 083 osob. Dosud  bylo v ČR první dávkou očkováno 3 541 635 lidí, druhou dávkou 1 248 618 osob.

- Varianta koronaviru, která byla poprvé identifikována v Indii, je nyní oficiálně zjištěna v 53 zemích světa, informuje ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že varianta B.1.617 se vyskytuje ještě v dalších 7 zemích, celkem tedy v 60 zemích světa. Zpráva WHO uvádí, že indická varianta je nakažlivější, její úmrtnost se zkoumá. Globálně za poslední týden počet úmrtí a nákaz klesá, celkem bylo registrováno asi 4,1 milionů nových nákaz a 84 000 nových úmrtí - je to pokles nákaz o 14 procent a pokles úmrtí o 2 procenta ve srovnání s předchozím týdnem. Největší pokles zaznamenala Evropa a pak jihovýchodní Asie. Počty případů v severní a jižní Americe, ve východním Středozemí, v Africe a v západním Tichomoří zůstávají obdobné jako předchozí týden.

- V Anglii onemocnělo koronavirem během pandemie nejméně 77 000 zdravotníků.

- Počet pacientů nakažených koronavirem na jipkách ve Francii poklesl v úterý o 49 na 3447.

 17209

Svůj k svému: Lhář a podvodník, rasista a autoritář Johnson přijme v pátek v Londýně autoritáře Orbána

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Autoritáři, antidemokraté a populisté všech zemí, spojte se!


Orbán si kultivuje britské torye už opravdu velmi dlouho..., píše Anne Applebaum. A ti nemají skrupulí, že by se s diktátorem a autoritářem Orbánem neměli bratřit. Co je britským konzervativcům po demokracii, že? (JČ)


Boris Johnson v pátek přivítá s otevřenou náručí George Orbána, který hovoří o "muslimské invazi" do Evropy, dvakrát vetoval kritiku útlaku ČÍny v Hongkongu a loni naléhal, aby EU zrušila sankce proti Bělorusku. Downing Street tvrdí, že dobré vztahy s Budapeští jsou "životně důležité".


https://twitter.com/GeorgeWParker/status/1397278218235826178?s=20

 16518

Ze 101 milionů očkovaných Američanů do konce dubna se covidem nakazilo 10 000 lidí

26. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Julie Cohnová byla plně očkovaná, když v březnu šla podpořit svého dvanáctiletého syna při hře košíkové. V polovině hry se zeptal, jestli si smí sundat roušku, bylo mu horko. Schválila to. O tři dny později ho bolelo v krku a měl pozitivní test na koronavirus, stejně jako jeho mladší bratr. Cohnová se o ně starala, myslela si, že je očkováním chráněna, ale 28. března se probudila s tím, co vypadalo jako chřipka. O den později měla také pozitivní test, píše New York Times.

Do konce dubna, kdy bylo v USA očkováno 101 milionů Američanů, zaznamenala Střediska pro kontrolu a zvládání nemocí CDC 10 262 případů nákazy očkovaných osob. Podle zprávy CDC z úterka 25.5. jde zřejmě o velmi podceněný počet.

30649

Sekvenestrace

26. 5. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

 

Skvělé Česko dodalo do globální banky GISAID, která shromažďuje celogenomové sekvenace viru SARS-CoV-2, do poloviny ledna 2021 celých a úžasných 335 záznamů. Koncem ledna jsme to vylepšili na 614 a k 7. Květnu to bylo 2543 celogenomových sekvenací.

Sekvenování, aneb když budeme hledat a pátrat, šance na odhalení a zmapování nových přítomných mutací viru SARS-CoV-2 je tu.

Pokud nebudeme, tak budeme mutačně slepí. Kde mám tu hůl bílou? Budeme sekvenovat, nebo budeme nesekvenovat?

K čemu odhalovat mutace, když nám to ták skvěle jde.

 17208

Zapomenutí muži

26. 5. 2021 / Petr Chadraba

čas čtení 5 minut

 
Na podzim 2018 obydlely pražskou Kampu výjevy, které v Čechách dodnes vzbuzují údiv. Velkoformátové portréty Swedish Dads zobrazující muže na otcovské dovolené tam přivezl fotograf Johan Bävman z Malmö. Ve Švédsku vyplatila loni Försäkringskassan - obdoba české ČSSZ - třetinu rodičovské podpory otcům. Ano, Švédsko! V dubnu 2021 otřásá veřejností za tři týdny již pátá vražda, jejíž obětí je žena - často je podezřelým muž, kterého znala. Ne, Švédsko?

 16415

Maďarsko: Experti odsuzují vládní plán vystoupit z evropského systému zajišťování vakcín

26. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Maďarsko je jedinou zemí EU, která se rozhodla nepodílet na příští fázi zajišťování společného vakcín. Proto nedostane další dodávky vakcíny Pfizer. Podle oficiálního vysvětlení má Budapešť dostatek vakcín i bez nové dodávky, takže další Pfizery nejsou nezbytné. Nicméně oznámení překvapilo četné maďarské experty, kteří rozhodnutí Orbánovy vlády odsoudili.

 17207

Mezitím v Absurdistánu 177:

Češi jsou zřejmě zrádci

26. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Je tomu už pár dní, co Lukašenkův režim unesl polské letadlo (ano, toto letadlo firmy Ryanair bylo registrováno v Polsku). A přesto náměstek ministra pro bezpečnost (to je totiž oficiální role Jarosława Kaczyńského ve vládě) k tomuto tématu ještě nepromluvil (nemluvě o žádných opatřeních vlády ohledně osudu předáků polské menšiny v Bělorusku, kteří byli uvězněni už před MNOHA MĚSÍCI). Možná svou práci  Kaczyński nebere až tak vážně?

Přesně to se dá podezřívat  po přečtení jeho nedávného rozhovoru pro týdeník Wprost, kde  Kaczyński říká, že nedávný zákaz potratů v Polsku vlastně není problém. "V novinách jsou reklamy, kterým člověk, i s průměrným intelektem, rozumí a může si zorganizovat potraty v zahraničí, levné i dražší,"   - řekl poté, co rozšířil pár lží na toto téma. Takže pro Kaczyńského  potrat není problém, tragédie stovek žen není problém, pokud dosáhl svého politického cíle tím, že zákazem potratů v Polsku nadchl církev i radikální pravici.   

 17206

Češi "stáhnou žalobu proti dolu Turów"

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

"Česká republika stáhne žalobu u Soudního dvora EU týkající se provozu hnědouhelného dolu v jihozápadním Polsku po přijetí dvoustranné dohody," uvedl náměstek polského ministra pro státní aktiva Artur Soboń.

 16706

Columbine v Kazani, čili "amerikanizace" Ruské federace

26. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Po tragické střelbě ve škole v Kazani ze dne 11. května začínají ruské reakce připomínat ty, na něž jsme zvyklí od Spojených států. Nejprve se objevily požadavky na zpřísnění kontroly držení zbraní, hned na to ale námitky, že taková kontrola "nebude fungovat" a začalo zakládání střeleckých organizací, které jakékoliv omezování odmítají.

Rozhovor Britských listů 392. Jak se mě StB strašně bála. A co dezinformace dnes?

26. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Jolyon Naegele, slavný reportér českého a slovenského vysílání Hlasu Ameriky, které na středních vlnách každý den v 21 hodin v sedmdesátých a osmdesátých letech poslouchalo celé Československo, vzpomíná v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem na dobu, kdy se ho bál Gustáv Husák. Jaké byly kořeny dezinformací tehdy a dosahují nějak do dneška? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. května 2021.


Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20506