Zatímco napětí v příhraničí opět roste, Arméni se ptají: Kde je Rusko?

28. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Napětí v kavkazském regionu je nejvyšší od konce loňské války v Náhorním Karabachu. Azerské jednotky pronikají na arménské území a Arméni se ptají: Proč naši ruští spojenci nezasáhnou?, napsal Joshua Kucera.

Záležitosti kolem oficiálně nevyměřené hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý týden akcelerovaly, když bylo hlášeno několik násilných incidentů.

Dva nejzávažnější představovala střelba na arménského vojáka sedm kilometrů v hloubce arménského území (Ázerbájdžán popřel, že by s tím měl cokoli společného) a zajetí šesti arménských vojáků, kteří podle Baku měli překročit hranici, aby kladli miny (Arménie uznala, že kladli miny, ale podle ní na její straně hranice).

K obojímu došlo v příhraničí provincie Gegharkunik a azerského regionu Kelbadžár, nad nímž azerská strana obnovila svou kontrolu v loňské válce. Avšak incidenty se šíří. K sérii fyzických střetů mezi vojáky došlo minulý týden v oblasti, kam azerské síly vstoupily 12. května, na jihu mezi arménskou provincií Sjunik a azerským Lačinem. Ačkoliv se někteří azerští vojáci z arménského území mezitím stáhli, další zde zůstávají.

Arménští obyvatelé provincií Sjunik a Gegharkunik hlásí, že azerské síly také postupují dále. Ve městě Sisian byli všichni mužští zaměstnanci městské správy mobilizováni do dobrovolnických oddílů.

Rostou obavy z náhodného vypuknutí další války založeného na nepochopení hrozby a špatných kalkulacích.

Ticho z Moskvy, která je jediným spojencem Arménie, mezitím doslova řve.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
6464

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2021