Saúdská Arábie a Rusko plánují drastické snížení těžby ropy navzdory USA

5. 10. 2022

čas čtení 3 minuty



OPEC+ na zasedání ve Vídni rozhodl o snížení ropné produkce o 2 miliony barelů denně od listopadu


Rijád, Moskva a další producenti plánují na  zasedání kartelu Opec+ oznámit hluboké škrty v ropné produkci.

Saúdská Arábie a Rusko prosazují snížení o 1-2 miliony barelů denně. Podle analytiků by toto snížení pravděpodobně vyvolalo protiopatření ze strany USA.




Rozhovor Britských listů 533. Část ODS podporuje ultrapravicové populisty

4. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Na demonstraci, která se konala v Praze na Václavském náměstí dne 28. září, na svátek sv. Václava, požadovali účastníci dohodu s Vladimírem Putinem a demisi vlády. Šlo už o vyloženě protidemokratickou a protistátní akci, proti nimž by měla mít česká demokracie nástroje, jak se ubránit. Jenže to asi nebude možné, protože část vládoucí ODS tyto protidemokratické ultrapravičáky a populisty podporuje. Jan Čulík o tom hovoří s Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 4. října 2022.

Žili tady chudí a staří lidé. Teď je to všechno zničeno, nemají vůbec nic...

5. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Reportérka britské televize Channel 4 News Lindsey Hilsum projela krajinou nedávno Ukrajinci osvobozeného územi od města Izjum, přes vesnici Jacivka až po Svjatogirsk a do Lymanu. Před válkou v těchto venkovských  vesnicích,  v nichž žili chudí a staří lidé, máloco narušilo pravidelnou změnu ročních dob. Nyní je tam všechno zničeno a přeživší nemají nic.

V reportáži uvidíte, co zůstalo po ruské okupaci... Od minuty 1.37...

Ruská agrese na Ukrajině: Rusku hrozí ztráta kontroly nad městy, která jsou rozhodující pro udržení Chersonu a Krymu, konstatují západní představitelé

4. 10. 2022

čas čtení 13 minut

 

- Západní představitelé varují, že situace na jihu země by se mohla stát "stále chaotičtější s potenciálně zoufalejšími ruskými silami


Rusku hrozí, že ztratí kontrolu nad strategickými městy, která jsou rozhodující pro udržení města Cherson a nakonec i Krymu, uvedli západní představitelé, ale varovali, že boje podél řeky Dněpr "nebudou snadným náporem na omezené území".

Varovali, že situace na jihu "by se mohla stále více zamotávat s potenciálně zoufalejšími ruskými silami, které budou stát zády k řece Dněpr", a dodali, že ruské vedení nebude politicky schopno schváli ústup z Chersonu.

Na otázku, zda se Rusko chystá jednat na základě své opakované hrozby použít taktické jaderné zbraně, americký činitel trval na tom, že nezaznamenali žádné indicie nebo akce ze strany Ruska, které by se vymykaly normálu. Poukázali na to, že kremelský mluvčí Dmitrij Peskov smetl ze stolu výzvy čečenských vůdců k použití těchto zbraní s tím, že není správné uchylovat se k emocím.

Při jednom z nejoptimističtějších hodnocení vojenské bilance západní představitelé uvedli, že Ukrajina v současné době diktuje operační tempo, a vyjádřili pochybnosti, zda má Rusko ještě ambice nebo schopnost vrátit se do ofenzívy. "Ukrajinští velitelé na jihu a východě vytvářejí ruskému velení problémy rychleji, než Rusové dokáží účinně reagovat".

Pochybovali také o schopnosti 300 000 ruských branců zvrátit vojenskou rovnováhu a poukazovali na důležitost teplého počasí, oblečení a logistiky. "V současné době jsou k dispozici videa ruských rekrutů, kteří v noci při minus 5 °C zapalují ohně na polích - to nebude situace, kdy budete mít přes zimu vysokou morálku."

Západní představitelé vyzdvihli pokrok, kterého ukrajinské síly dosahují na jihu podél řeky Dněpr, přičemž se začíná vytvářet potenciálně osudová kapsa obsahující 20 000 ruských vojáků uvězněných na západní straně řeky. Představitelé však varovali, že jak se ukrajinské síly posouvají podél řeky na jih, mohou být potenciálně ohroženy dělostřeleckou palbou ruských sil na druhé straně řeky. "Nebude to snadný úprk přes neohraničené území. Považujeme za nepravděpodobné, že by ruské vedení schválilo úplné stažení z Chersonu z politických důvodů.

Činitelé uvedli, že město Nová Kachovka, vzdálené asi 50 km od nejpřednějších ukrajinských jednotek, je "kritickou výzvou pro životaschopnost ruských vojsk v Chersonu". Ve městě se nachází hlavní silniční most, elektrárna a přehrada, jakož i kanál přivádějící pitnou vodu na Krym, takže je západními vojenskými představiteli považováno za ústřední komunikační uzel. "Pokud se toto město Ukrajincům podaří ovládnout, umožní jim to  mnohem větší vojenskou převahu, čímž ohrožují ruský vliv   Chersonské oblasti a  na Krymu".

Západní představitelé uvedli, že k bezhlavému víkendovému ústupu Ruska na severní frontě v Lymanu došlo navzdory ruskému  rozkazu bránit se a zůstat.

Uvedl, že ruská armáda "utrpěla vysoké ztráty v důsledku dělostřelecké palby, když se pokoušela opustit toto město na východě. Jako součást údajně nově anektovaného Donbasu je vzdání se těchto oblastí přesně to, co Kreml nechtěl, aby se stalo".

 16578

Pražská politika a zákulisní jednání

5. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

A také o těch „podruzích“ ve volebních komisích, aneb počítání volebních hlasů jako počtu vypitých piv v hospodě…

Mefisto (zaříkává): Zkřivím slovo nebo tvar – smysl změním a už není, co tu bylo. Ve zmatení ze shody je rázem svár. Vyznám se v tom jenom sám – tady kdo je, ať je tam.
J. W. Goethe, Faust, překlad: Karel Kraus

Praha je zároveň obcí i krajem současně. A tak se stává, že stejní lidé na sebe v pondělí vytahují tu nejhorší špínu na obecních zastupitelstev, jelikož jsou tzv. v opozici, aby ve čtvrtek na zastupitelstvu Magistrátu hlavního města Prahy seděli spokojeně vedle sebe (zde jsou totiž jejich strany zase v koalici) a společně napadali jejich obecního kolegu z pondělního zastupitelstva jejich obce. A přijde jim to úplně normální – taková je politika.

Hospodaření OSBL za září 2022

4. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to. 

V září 2022 nás čtenáři Britských listů zachránili, celá řada přispěvatelů poskytla podstatnější finanční částku, za což jim velmi děkujeme. Prosíme ale, udržte tuto míru finančních příspěvků, z níže uvedeného vidíte, že je to pro pokračující existenci Britských listů existenční minimum. Děkujeme

V září 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 68 425,13 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci září byl 13 076,64  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18437

Může NATO odradit Rusko od použití jaderných zbraní?

5. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

Spojené státy a NATO nedokázaly odstrašit Rusko od invaze na Ukrajinu. Akce podniknuté před únorovou invazí – stažení vojenských isntruktorů z Ukrajiny a námořních sil z Černého moře, neposílení spojenců v přední linii, opožděná a výrazně omezená zbrojní pomoc, odložení dlouho plánovaných testů mezikontinentálních raket – vyslaly neklamnou zprávu o nerozhodnosti. Dřívější ruské jaderné hrozby a pouhé uznání Ruska jako jaderné velmoci účinně odradily od silnější západní reakce, upozorňuje Gordon Bare.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Írán zatkl hudebníka, jehož píseň se rozšířila virálně a stala se hymnou protestů

5. 10. 2022

čas čtení 5 minut

K tomu: Kvůli svobodě...


Text písně Baraye od Šervina Hadžipúra rozšířili obyčejní Íránci, kteří vyjadřují svůj hněv po smrti Mahsy Amini.
Protestní píseň v Íránu se stala soundtrackem k občanskému povstání 
 


Demonstrace proti smrti Mahsy Aminiové vstoupily v Íránu do třetího týdne a protestní píseň jednoho z nejpopulárnějších íránských hudebníků se stala soundtrackem k největšímu občanskému povstání za poslední desetiletí a usměrňuje hněv Íránců doma i v zahraničí.

Text písně Baraye od Šervina Hadžipúra je celý vytvořen ze vzkazů, které Íránci zveřejnili na internetu a v nichž uvádějí důvody svých protestů. Každý z nich začíná slovem Baraye - což v perštině znamená "Kvůli...".

Hadžipour píseň minulý týden zveřejnil na internetu a rychle se stala virální - na různých platformách byla zhlédnuta milionkrát. Na videích je vidět, jak píseň zpívají íránské školačky, zní z oken aut v Teheránu a tento víkend zazněla na protestech solidarity ve Washingtonu, Štrasburku a Londýně.

 18577

Putin v bunkru

5. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Putin svým dosud nejostřejším projevem oznámil pokus vznést nárok na východní Ukrajinu - s úmyslem vyděsit zbytek světa, aby se mu podrobil. Místo toho bychom měli nadále prokazovat odvahu a nezlomnost, napsal Tom Nichols.

Rozhovor Britských listů 532. Pro Ukrajinu tato válka skončí, až v Kremlu nebude ten člověk, co tam sedí teď

29. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Romanem Mácou z Institutu pro politiku a společnost, znalcem Ukrajiny, o podvodných "referendech", které vnutilo v minulých dnech východní Ukrajině Rusko, o tom, co válka způsobila jeho ukrajinským přátelům a o tom, jak to všechno dopadne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionálnítelevizi.cz od pátku 30. září 2022.

Rozhovor Britských listů 530. Jan Čulík: Asi jsem Nečech, protože jsem nikdy nebyl na ČR existenčně závislý

22. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



První z tří rozhovorů, v nichž zjišťuje historička Muriel Blaive - v češtině - zkušenosti, postoje a názory Jana Čulíka, novináře a univerzitního pracovníka, který žije a pracuje více než čtyřicet let mezi Británií a Českou republikou. Je to součást jejího zkoumání éry komunismu a postkomunismu v České republice a postavení ČR v dnešním světě. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od pátku 23. září 2022.

Rozhovor Britských listů 529. O kostlivcích ve skříni vlády Petra Fialy

19. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



V neděli večer 18.9. vysílala česká média předtočený rozhovor premiéra Petra Fialy o energetické krizi. Hovořil o zastropování cen energií, o "deštníku proti chudobě" a apeloval na občany, aby energiemi šetřili. Ač velmi civilizovaný, Fialův projev byl velmi nekonkrétní a vynechal celou řadu závažných okolností. Dokáže přesvědčit občany, aby ho podpořili a zastaví to rostoucí podporu voličů pro populisty v ČR? O tom mluví Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 20.9. 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Připravuje se Rusko na jaderný úder? Snad ne...

4. 10. 2022

čas čtení 9 minut

Jeden nezávislý polský vojenský analytik vyvolal poplach tím, že identifikoval vlak, který se zřejmě pohybuje centrálním Ruskem a je naložen nákladními auty, jako vlak patřící 12. hlavnímu ředitelství ruských ozbrojených sil, které se zabývá skladováním, přepravou, údržbou a vydáváním jaderných zbraní.

Tato informace přichází v době, kdy Vladimir Putin a jeho nejvyšší představitelé signalizují, že Rusko použije všechny síly, které má k dispozici, k obraně ruského území, které Kreml, ale téměř nikdo jiný, nyní definuje jako území zahrnující velkou část východní Ukrajiny.

Analytik Konrad Muzyka ve vlákně na Twitteru uvedl, že pohyb vlaku nemusí nutně znamenat přípravy na použití jaderných zbraní. Podle něj může jít jen o další signalizaci, nebo o výcvik či o pravidelné válečné hry.



 18934

Británie: Končí uprostřed nekompetence extremní pravičáctví Liz Trussové?

4. 10. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Když bylo v pondělí ráno v Británii oznámeno, že premiérka Liz Trussová se náhle rozhodla učinit obrat o 180 stupňů ve své politice, kterou předtím až do poslední chvíle hájila, a zrušila rozhodnutí odstranit pětačtyřicetiprocentní zdanění superbohatých, kupodivu to nevyvolalo mezi poslanci Konzervativní strany na jejím právě probíhajícím výročním sjezdu v Birminghamu uspokojení. Naopak si tito poslanci uvědomili svou moc a budou ji proti Trussové a jejímu ministru financi Kwartengovi prosazovat nyní ještě razantněji. Nejnověji se snaží zabránit tomu, aby Trussová a Kwarteng zavedli nové období škrtů ve státním rozpočtu, který by postihl  nejen covidem zdevastované britské zdravotnictví, ale i školy, sociální dávky pro invalidy a pro chudé  a zároveň starobní důchody pro starší občany ve společnosti.

Trussová a Kwarteng stále trvají na neoliberální strategii snižování daní: domnívají se, že to povede k hospodářskému oživení. Je prokázáno, že tomu tak není.

Je pozoruhodné, že podobná, i když mírnější situace je i v České republice, která se horentně a nezastavitelně zadlužuje, protože Babiš ve spiknutí s ODS zrušil superhrubou mzdu. K tomu ekonom Filip Pertold:


Ale zpět k Británii, neoliberalismus jejíž šílené nové nevolené vlády je pro Českou republiku varujícím příkladem. Jak to shrnul reportér Channel 4 News Gary Gibbon:

 17691

Debakl Andreje Babiše a absence levicových témat v politice kolem daní

4. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Druhé kolo voleb do Senátu dopadlo naprostým debaklem Andreje Babiše. Účast byla jako vždy nízká, ale o něco vyšší, než jsem čekal – asi 20%. Ani v obvodu Kroměříž nebyla účast vysoká a mnozí voliči demokratů raději vůbec nešli k volbám, než aby poslali do Senátu kandidátku Ano proti představitelce dezinformační scény. Dokonce jsem se na Facebooku setkal s argumentem, že je lepší naprostá lež a zlo než polopravda. Příkop, který Andrej Babiš budoval svou kampaní mezi sebou a voliči demokratů, se tak ukázal v plné nahotě.

 19309

Warming Stripes hřejí náplavku

4. 10. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 

Zavítáte-li v těchto dnech při své procházce Prahou i na zdejší náplavku, můžete zde zhlédnout velký banner s názvem Warming stripes, což v doslovném překladu znamená „pruhy oteplování“. Jeho hlavním úkolem je upozornit na neutěšující fakta o klimatu a postupném stoupání průměrné teploty od roku 1905 až do roku 2021, která v České republice roste přibližně dvakrát rychleji, než je globální průměr, neboť od roku 1960 se v České republice oteplilo o + 2 stupně Celsia. Celá tato akce probíhá v rámci Týdne pro klima a zmíněný banner, zde bude k vidění až do 12. října. Na jeho vzniku se ve svém volném čase společně se svými přáteli podílela filmová produkční Barbora Kinkalová.

Paní Barboro, toto 7 x 3 metrů velké plátno vzniklo přímo tady u Vltavy. Co vás přimělo k rozhodnutí, vytvořit ho zde na místě?


 18934

Británie: Trussová udělala obrat o 180 stupňů a zrušila svou novou daňovou úlevu pro nejbohatší

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


Liz Trussová upustila od plánu zrušit horní sazbu daně z příjmu ve výši 45 procent uprostřed vzpoury Konzervativní strany


Vláda Liz Trussové upustila od svého plánu zrušit 45% horní sazbu daně z příjmu a poníženě udělala obrat o 180 stupňů po rostoucí vzpouře konzervativců proti této politice a bouřlivé reakci trhů.

Její ministr financí Kwasi Kwarteng tuto změnu potvrdil na Twitteru: "Chápeme to a poslechli jsme."

Kwarteng uvedl, že rozhodnutí snížit daň lidem s příjmem nad 150 000 liber ročně "se stalo odváděním pozornosti od našeho prvořadého úkolu řešit problémy, kterým naše země čelí".

Pokračoval: "V důsledku toho oznamuji, že nebudeme pokračovat ve zrušení sazby daně 45 procent."

 18577

USA zničí ruské jednotky, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


USA a jejich spojenci zničí ruské vojáky a vybavení na Ukrajině - a potopí ruskou černomořskou flotilu - pokud ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně, varoval v neděli bývalý ředitel CIA a čtyřhvězdičkový armádní generál ve výslužbě David Petraeus.

Petraeus uvedl, že s poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem nehovořil o pravděpodobné reakci USA na jadernou eskalaci ze strany Ruska, o které byla podle představitelů americké administrativy Moskva opakovaně informována.

 18985

Varování: Británie (a Česko) řádně nevnímá nové, imunitně invazivní varianty covidu, které hrozí katastrofou

3. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Odborníci varují, že nedostatečný dohled nad novými variantami a snížení počtu testů hrozí nezvládnutím nové vlny koronaviru
 
Počet nákaz covidem-19 se zvýšil už druhý týden po sobě
 
Odborníci varují, že se Británie  na podzim řítí do ničivé vlny covidu, kterou zhoršuje pokles testování a nedostatečný dohled nad novými imunitně invazivními subvariantami.

Podle nejnovějších údajů vzrostl počet infekcí covidem 19 ve Spojeném království o 14 %.

Podle Úřadu pro národní statistiku bylo v posledním průzkumu, který zahrnuje sedm dní do 17. září v Anglii a týden do 20. září v ostatních třech zemích Británie, pozitivně testováno na koronavirus přibližně 1,1 milionu osob.

Je to poprvé od konce srpna, kdy celkový počet infekcí ve Spojeném království překročil jeden milion, i když je stále o něco nižší než 3,8 milionu týdenních infekcí na začátku července, kdy vrcholila vlna způsobená subvariantami viru omikron BA.4 a BA.5.

 19305

Orlovská temná mystéria

3. 10. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Orlová, to je město na severu. Většina má dojem, že vyrostla z dolů jako symbol havířské cti a důstojnosti, přičemž jiní by řekli: „díra na zemi“. Zůstala všemi opuštěná a zalitá betonem do smutku po minulosti, kdy být havíř něco znamenalo, ať už to znamenalo cokoliv.

Byla to privilegovaná sorta s předákem soudruhem Mamulou, který s nimi v zádech pro ně dokázal zařídit cokoli.

Když ne? No bála se jich i soudružská vrchnost v Praze Stověžaté. Všichni museli plnit přání a řešit stížnosti mourovatého úderníka, co leckdy sotva zdolal pár tříd školy, v lepším případě té základní.

Jejich rázná mluva páté cenové byla divná, ale jasná, ne jako bublání Miloše Zemana či krasořeči bývalého premiéra ve staroslovenštině.

Krajem černým letělo: „Já jsem horník, kdo je, kurva, víc!“ 

 19303

Volby v Brazílii: exprezident Luiz Inácio Lula da Silva se utká s Jairem Bolsonarem v druhém kole voleb

3. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 

Brazilci půjdou znovu k volebním urnám poté, co bývalý prezident vyhrál první hlasování, ale nezískal většinu nad současným prezidentem

 
Ostrý brazilský prezidentský souboj postoupí do druhého kola poté, co bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva nezískal potřebnou většinu 50 procent, aby se vyhnul druhému kolu s krajně pravicovým současným prezidentem Jairem Bolsonarem.

Po sečtení více než 99,5 % hlasů získal Lula  48,3 % hlasů, což nestačilo na to, aby se 30. října vyhnul souboji se svým pravicovým rivalem. Bolsonaro, který výrazně překonal předpovědi průzkumů veřejného mínění   získal 43,3 %.

"Tyto volby vyhrajeme - je to pro nás prostě čas navíc," slíbil Lula, který se kvůli později zrušenému obvinění z korupce nemohl zúčastnit voleb v roce 2018, v nichž byl zvolen Bolsonaro.

 19307

Bolsonarův krajně pravicový populismus bohužel zdaleka nekončí

3. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


I když křesťanský fundamentalista a autokratický brazilský prezident Jair Bolsonaro nezískal znovuzvolení hned v prvním kole, dosáhl impozantního procenta, které mu nepředpovídal žádný průzkum, což je další důkaz toho, že je třeba přehodnotit způsob, jakým se dělají průzkumy o hlasování lidí, neboť pokud se podíváme na předvolební průzkumy v kterékoli zemi v posledních pěti volbách, jsou rozdíly v jejich prognózách a konečných výsledcích evidentní.

 16447

Německo zpřísňuje opatření proti covidu

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Výrazně roste počet nákaz

Německo zpřísnilo předpisy pro nošení roušek a pro hygienu, protože se připravuje na nárůst případů onemocnění covidem.


Povinnost nosti roušky ve vlacích zůstává zachována a byla zpřísněna pro dálkové cesty po železnici.

Obyvatelé Německa se od soboty budou muset přizpůsobit novému souboru předpisů, jejichž cílem je omezit šíření koronaviru.

Tohle je rozumná akce

3. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kvůli svobodě...

3. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

 Nejlepším způsobem jak porozumět povstání v Íránu není číst nějakou knihu nebo esej, ale poslechnout si dvouminutovou píseň "Baraye" od Šervina Hadžipoura, kterou si pustilo během 48 hodin 40 milionů lidí (než byl zatčen). Je  to hluboká píseň a je potřeba si ji pustit víckrát.


Kvůli tančení na ulici
Kvůli každému případu, kdy jsme se báli políbit na ulici svého milého či svou milou
Kvůli mé sestře, tvé sestře, našim sestrám
Kvůli změnění prohnilých myslí
Kvůli trapnosti prázdné kapsy
Kvůli touze po normálním životě
Kvůli dítěti, které se prohrabuje na skládce odpadky a jeho snění
Kvůli příkazní ekonomice
Kvůli znečištění vzduchu
Kvůli třídě Vali Asr a jejím umírajícím stromům
Kvůli leopardům, kteeří mohou vyhynout
Kvůli nevinným, zakázaným psům
Kvůli slzám, které nepřestávají
Kvůli touze opakovat okamžik na tomto obrázku
Kvůli usmívajícím se tvářím na našich profilech - jednoho dne
Kvůli studentům a jejich budoucnosti
Kvůli vynucenému ráji
Kvůli uvězněným talentům
Kvůli afghánským dětem
Kvůli nekonečným kvůli
Kvůli prázdným heslům
Kvůli troskám ze všech rozpadlých domů, které jste postavili
Kvůli pohodě a klidu
Kvůli slunci po těchto dlouhých nocích
Kvůli pilulkám proti úzkosti a kvůli nespavosti
Kvůli člověku, zemi, znovuvýstavbě
Kvůli dívce, která si přála být chlapcem
Kvůli ženám, životu, svobodě ... svobodě
Kvůli svobodě
Kvůli svobodě
Kvůli svobodě

Íránské protesty pokračují už třetí týden:



 19306

Putin by měl být znepokojen, že Ukrajinci ukořistili jeho nejmodernější tank

3. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Foto: Ruský tank T-90M na přehlídce ke Dni vítězství na Rudém náměstí v Moskvě 9. května 2021. 

Ukrajina ukořistila stovky ruských tanků, z nichž mnohé použije proti ruským silám

Nový ruský tank T-90M, z nichž jeden ukrajinské jednotky právě získaly, bude  zkoumán.
Mohl by západním armádám poskytnout důležité podrobnosti o jednom z nejmodernějších ruských obrněných vozidel
 


Ukrajina ukořistila MBT T-90M - Moskva by se měla obávat: V posledních týdnech ukrajinská armáda ukořistila desítky ruských tanků - podle některých zdrojů by jich mohlo být až 200, přičemž od začátku války v únoru bylo ukořistěno nejméně 380 tanků.

Mezi ukořistěnými tanky je nevyčíslitelné množství tanků T-72 a dokonce i několik hlavních bojových tanků (MBT) T-80. Mnohá z těchto vozidel budou pravděpodobně zrenovována a využita Ukrajinci.

Nejméně jeden nedávno ukořistěný tank však nebude jednoduše poslán zpět na bojiště - mohl by dokonce skončit převezen mimo Ukrajinu k analýze.

Zdá se, že ukrajinská armáda úspěšně postupuje daleko za osvobozený Lyman

2. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

- Ruské linie u řeky Dnieper se údajně zcela rozložily:



 19304

Británie: Liz Trussová zakázala králi Karlovi jet do Egypta na ekologický summit COP 27, protože chce zrušit ekologickou strategii Británie

2. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


Britský král Karel III. na "doporučení"  Liz Trussové upustil od plánů zúčastnit se summitu o změně klimatu Cop27 v Egyptě a přednést na něm projev.

Panovník, který je veteránem kampaní v oblasti životního prostředí, byl pozván na 27. konferenci OSN o změně klimatu, která se bude konat příští měsíc v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Podle listu Sunday Times však premiérka Trussová minulý měsíc při osobní audienci v Buckinghamském paláci vznesla proti Karlově cestě námitky.

Bývalá britská diplomatka: "Což je královský eufemismus: Král chtěl jet, ale zuří, že mu to zakázala."



Británie: Ministr financí prozradil manažerům hedgeových fondů tajné finanční informace

2. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Kwasi Kwarteng, pochybný "ministr financí" ve vládě nevolené šílené britské premiérky Liz Trussové,  se v den, kdy zveřejnil svůj nový státní rozpočet,  zúčastnil večírku se šampaňským s finančníky

Kwarteng bude financovat své daňové úlevy pro bohaté seškrtáním sociálních dávek pro chudé, pro důchodce a pro invalidy. Nemá pro to absolutně žádný mandát:

Hosté, mezi nimiž byli i manažeři hedgeových fondů, údajně ministru financí blahopřáli   a řekli mu, aby "zdvojnásobil své úsilí".

 19274

Co udělá Západ v případě ruského jaderného útoku?

1. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Deník New York Times přinesl tuto informaci: Pokud Rusko použije proti Ukrajině taktickou jadernou zbraň, Rusko bude zcela odpojeno od světové ekonomiky a dojde k vojenské reakci - ta bude pravděpodobně provedena Ukrajinou prostřednictvím západních, nejaderných zbraní.


Komentátor Paul Mason to analyzuje: Západ nebude reagovat jaderným protiúderem. Dojde k totální ekonomické izolaci Ruska i jeho partnerských zemí, porušujících sankce, a k masivnímu konvenčnímu protiútoku, který provede Ukrajina. To jsou nové zprávy.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové uprchli ze strategicky významného města Lyman v Doněcku

1. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

- Rusové se vzdávají:

- Ruské jednotky se stáhly ze strategického města Lyman na východě Ukrajiny "kvůli riziku obklíčení" a přesunuly se na "výhodnější hranice", uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské síly v sobotu obklíčily ruské jednotky v městě Lyman,  kde ruská posádka čítala asi 5 000 až 5 500 vojáků. Ukrajinští vojáci byli později viděni, jak vztyčují národní vlajku před vstupním nápisem do města.

K ústupu ruských vojáků došlo den poté, co Vladimir Putin podepsal "přístupové smlouvy" formalizující nezákonnou anexi čtyř okupovaných regionů na Ukrajině ze strany Ruska.


- Ramzan Kadyrov požaduje od Putina, aby použil po ruském debaklu v Lymanu  na Ukrajině jaderné zbraně:


- Zničená ruská vojenská vozidla při útěku z Lymanu. Ruští vojáci se snažili odvézt na Ukrajině ukradené televize, ledničky a pračky. Marně: 



 19282

Soud poprvé v historii obvinil sociální sítě, že přispěly k sebevraždě mladé dívky

1. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Firmy provozující sociální média "vydělávají na utrpení", říká po vyšetřování otec Molly Russellové

Koroner shledal, že škodlivý materiál online pravděpodobně přispěl k Mollyině smrti "více než minimálním způsobem"

 

Otec Molly Russellové obvinil největší světové firmy působící v oblasti sociálních médií z "vydělávání na utrpení" poté, co soudní vyšetřovatel rozhodl, že škodlivý materiál na internetu přispěl ke smrti čtrnáctileté dívky.

Ian Russell obvinil společnost Meta, vlastníka Facebooku a Instagramu, že jeho dceru navedla na "dementní stezku onlinového materiálu, který jí zničil život", poté, co průlomové rozhodnutí zvýšilo regulační tlak na společnosti provozující sociální média.

 16578

O těch bezzubých a mnohdy 27 exekucemi zatížených lidech z Václaváku - druhá demonstrace…

1. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

„Kdyby se nepostradatelný muž týden po své smrti vrátil, nenašlo by se pro něj nikde ani místo vrátného.
(Bertolt Brecht)

Sedím v skoro prázdné volební místnosti, kde počet členů komisí převyšuje počet účastníků voleb. A to jsem v Praze, co třeba ve vyloučených lokalitách? Je mi jasné, jak je Senát důležitý, ale legitimita počtu hlasů, který stačí pro politiky při jejich zvolení ve druhém kole, je žalostná.

 19303

Brazílie se zatajeným dechem očekává možné násilnosti a nedělní pokus o převrat

1. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 25 minut


Očekává se, že současný brazilský prezident, populistický autokratický křesťanský fundamentalista Jair Bolsonaro, prohraje hlasování o znovuzvolení a v prezidentských volbách zvítězí bývalý populistický levicový prezident Lula, který strávil rok a půl ve vězení za účast na korupci. Obyvatelstvo je hluboce rozděleno, a přestože pro Lulu  a proti Bolsonarovi jsou voliči většinově, Bolsonarovi fanoušci jsou hlasitější a angažovanější, neboť v něm nevidí jen prezidenta, ale dokonce pravého Mesiáše, kterého poslal Kristus, aby Brazílii zbavil komunismu. To, že se jmenuje Bolsonaro prostředním jménem "Messias", napomáhá tomu, že tento mýtus berou jako realitu miliony velmi křesťanských Brazilců, zejména občané  s nízkým vzděláním.

 16525

Proč jsou volby v Brazílii tolik důležité i pro ČR? Vyhraje-li Bolsonaro, zničí amazonský prales

1. 10. 2022

čas čtení 7 minut

Osud Amazonie závisí na brazilských volbách, tvrdí odborníci

Další ničení deštných pralesů pod vedením Bolsonara by mohlo posunout životně důležitý prales za nevratný bod zvratu

Nekupujte brazilské hovězí!
 
Osud Amazonie závisí na nedělních národních volbách v Brazílii, tvrdí odborníci, podle nichž by pokračování v bezuzdném ničení za vlády prezidenta Jaira Bolsonara mohlo největší deštný prales na světě posunout za nevratný bod zvratu.

Naopak vítězství bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, který v době, kdy byl u moci, dohlížel na prudký pokles odlesňování, by mohlo vést k tomu, že kácení pralesů klesne o 90 %, odhadují vědci.

Amazonský deštný prales hraje zásadní roli v globálním klimatu jako rozsáhlá zásobárna oxidu uhličitého, ale nedávný výzkum ukázal, že požáry a kácení stromů způsobily, že tato oblast vypouští více CO2, než absorbuje. V březnu vědci ukázali, že se Amazonie blíží bodu zvratu, po jehož dosažení by prales zanikl, což by mělo hluboké důsledky pro globální klima a biologickou rozmanitost.

Někteří Češi volili šílence

1. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta




V Londýně, v Glasgow a v dalších britských městech se v sobotu konaly demonstrace proti šílené a nevolené vládě Liz Trussové

1. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Ministr Liz Trussové pro vyrovnávání sociálních rozdílů Simon Clarke řekl listu The Times, že bude nutno snížit starobní důchody a sociálni dávky, aby bylo možno financovat snížení daní nejbohatšímu 1 procentu britských občanů (těm, co vydělávají více než 150 000 liber ročně).

Liz Trussová se po z funkce vyhnaném lháři a podvodníkovi Borisi Johnsonovi stala konzervativní premiérkou, protože pro ni hlasovalo 80 000 britských důchodců, členů Konzervativní strany.  Více než 300 000 Britů podepsalo za poslední dva dny petici požadující okamžité všeobecné volby:

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění mají nyní labouristé před konzervativci volební náskok 33 procentních bodů.

V sobotu stávkují britští železničáři a pošťáci.

Na twitteru a v pořadech britských rozhlasových stanic občané zuří proti minirozpočtu ministra financí Kwasiho Kwartenga, který zrušil strop na prémie bankéřů (který platí od krize r. 2009 v Evropské unii) a snížil daně nejbohatším Britům. Vedlo to k razantnímu poklesu britské libry a k astronomickému zvýšení úroků na státní zadluženost. Krachem Kwartengův rozpočet také ohrozil britské důchodové fondy, takže musela zasáhnout britská ústřední banka nákupem obligací v hodnotě 65 miliard liber, přestože před Kwartengovým zásahem chtěla pro snížení inflace obligace prodávat.

Demonstrace v Londýně a v Glasgow: 




Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18181