Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Denní nárůst nákaz překročil všechny rekordy: 183 020 nových infekcí

22. 6. 2020

čas čtení 5 minut

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  22.6. bylo v ČR registrováno  10 498 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 50 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 130 osob a 336 osob zemřelo.  Nynejší hodnotu R v ČR neznáme. 

- V ČR si lidé mylně myslí, že 1. koronavirová epidemie skončila a 2. že na ni umírají jen přestárlí lidé. Přitom existuje množství znovu a znovu zdokumentovaných případů, že těžký průběh nákazy či úmrtí na koronavirus je loterie - že na něj může umřít každý. Přicházejí informace o úmrtích v každém věku, u lidí bez předchozích nemocí, i když je takových případů daleko méně než úmrtí starých lidí. Washington Post například dokumentuje případ devětatřicetileté Eunice Eriky Nderitu, hasičské dispečerky v přístavu Mombasa v Keni, která poté, co ji 23. května testovali jako pozitivní na koronavirus, skončila na jednotce intenzivní péče v nemocnici a přestože neměla žádné existující choroby, byla po celou dobu na pokraji smrti a měla "obrovské štěstí, že nezemřela". ZDE 

- Počet nakažených osob překročil 8,9 milionů osob, přesné registrované číslo je 8, 929 394. Globální počet registrovaných mrtvých je 467 676. Obě čísla jsou zřejmě výrazně podceněna.

- Koronavirus: V Německu stouplo číslo R z 1.79 na 2.88. Číslo vyšší než 1 znamená exponenciální růst nákazy. Informaci zveřejnil německý Ústav Roberta Kocha. Ústav Roberta Kocha uvedl, že epidemie se šíří v pečovatelských domovech a v nemocnicích, v institucích pro žadatele o azyl a pro uprchlíky, v maso zpracovatelských provozech a v logistických podnicích, mezi sezónními zemědělskými dělníky a na náboženských akcích a na rodinných shromážděních. ZDE

- Dramatický nárůst čísla R v Německu je důsledkem vypuknutí epidemie na jatkách. Profesorka Devi Shridharová z Edinburské univerzity vysvětlila v pondělí, že virus se dobře šíří na jatkách a v provozech zpracovávajících maso, protože jsou to chladná a vlhká místa, kde na sebe zaměstnanci křičí, aniž by měli roušky.

- Světová zdravotnická organizace informovala, že došlo k rekordnímu nárůstu počtu infekcí za posledních 24 hodin. Celkem je registrováno 183 020 nových infekcí, největší nárůst byl v Severní a Jižní Americe, celkem 116 000 nových případů.

- Peking informuje o 9 nových nákazách. Předchozí den to bylo 22 nových nákaz. Ve dvacetimilionovém Pekingu byl zaznamenán první případ koronaviru v nejnovější vlně dne 11. června. Centrum nákazy je ve velkoobchodním potravinovém středisku na jihozápadě Pekingu. Celkem bylo nakaženo 236 osob.

- Čína suspendovala dovoz drůbeže z americké firmy pro zpracování masa Tyson, která je postižena koronavirem. V jejích továrnách v Arkansasu bylo nakaženo 481 osob.

- Počet nákaz v Mexiku se zvýšil nad 180 000. Mexiko v neděli informovalo o 5343 nových infekcích a o nových 1044 úmrtích. Celkem je registrováno v Mexiku 180 545 nákaz a 21 825 úmrtí. Vláda uvádí, že skutečný počet případů je daleko vyšší.

- Německá policie byla zraněna při potyčkách kvůli koronavirové karanténě. Několik policistů bylo zraněno při potyčkách s obyvateli věžáku v německém městě Goettingen, kteří byli kvůli koronaviru umístěni do karantény.

- Holandská policie zatkla desítky osob při protestech proti strategii holandské vlády ohledně koronaviru.

- V Pákistánu se koronavirová pandemie šíří rychleji než v mnoha zemích světa. Vláda přesto zemi otevírá a snaží se zachránit ekonomiku, kde miliony lidí už upadly do chudoby kvůli karanténě. Vláda doufá, že pomůže sociální distancování a roušky, jenže veřejnost tato opatření ignoruje. Miliony lidí v davech navštěvují trhy a mešity. Fundamentalističtí duchovní říkají věřícím, ať se nebojí, že je víra ochrání. Mnoho lidí označuje virus za hoax. I někteří vládní činitelé říkají, že při dopravních nehodách umírá více lidí.

- Mluvčí americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi odsoudila výroky Donalda Trumpa, které učinil v sobotu večer na svém předvolebním shromáždění v Tulse, že požádal vládní činitele, aby omezili testování na koronavirus. Zdůraznila, že jakékoliv úsilí omezit testování bude znamenat, že "více Američanů přijde o své životy". "Prezident je eticky neschopný a intelektuálně nepřipravený zemi vést," dodala.

- Dvanáct amerických států v neděli informovalo o velkém nárůstu infekcí za posledních sedm dní. V Oklahomě došlo k nárůstu o 16 procent nad předchozí rekord. V USA bylo zaznamenáno více než 2,2 milionů nákaz a téměř 119 000 úmrtí.

Zdroj v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE  

0
Vytisknout
5805

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2020