Průběžné zpravodajství:

ČR zaznamenala dosud nejvyšší denní počet infekcí: 16 329

29. 12. 2020

čas čtení 4 minuty
V ČR je už registrováno  už 701 622 nakažených osob.   V úterý 29.12. bylo v ČR  registrováno  16 329 nových nákaz.   Celkem zemřelo už 11 429 osob,  je to denní nárůst mrtvých o  127 osob, v nemocnicích je 5712 lidí, je to denní nárůst o 317 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Česká republika je jednou z nejpostiženějších zemí světa, píše Guardian. ZDE 

- Britský regulační orgán schválil vakcínu Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca. Vakcína může být skladována a dopravována při teplotě normálních ledniček 2-8 stupňů Celsia, takže její distribuce praktickým lékařům může být rychlá. 4 miliony vakcín je už k dispozici, britská vláda objednala 100 milionů kusů této vakcíny. ZDE 

- Nový kmen koronaviru B117, který byl objeven v anglickém hrabství Kentu a mezitím se rozšířil po celé Anglii a do řady zemí světa, je o 56 procent nakažlivější než původní koronavirus a působí vyšší virovou nálož v krvi. Asi 35 procent pacientů infikovaných tímto novým kmenem mělo vyšší virovou nálož. Nový kmen nezpůsobuje horší onemocnění než starý, ale protože se šíří intenzivněji, vede k většímu počtu mrtvých. ZDE 

- Ve Wuchanu bylo koronavirem zřejmě nakaženo téměř 490 000 lidí, zjistila studie. Je to desetkrát více než oficiální čínský údaj. Bylo to zjištěno testováním protilátek v krvi obyvatelstva. ZDE 

- Britové jsou zděšeni úterním denním nárůstem infekcí, který je rekordně nejvyšší od začátku pandemie. V úterý bylo registrováno 53 135 nových denních nákaz. Je to podstatně více než v pondělí, kdy bylo zaznamenáno v Británii 41 385 infekcí. Je to však pořád ještě na počet obyvatel MÉNĚ, než kolik infekcí bylo v úterý 29.12. zaznamenáno v ČR, totiž 16 329,, což by v přepočtu podle počtu obyvatel bylo v Británii 100 720 nákaz. Za posledních 24 hodin v Británii zemřelo na koronavirus 414 osob. Český denní počet mrtvých na počet britských obyvatel by byl 783.

- Skotská premiérka Nichola Sturgeonová důrazně apelovala na občany, aby na Silvestra nevycházeli z domovů a neshromažďovali se k oslavě příchodu Nového roku.

- V anglickém městě Romford stojí před nemocnicí desítky sanitek s pacienty postiženými covidem-19. Jsou ošetřováni v sanitkách, v nemocnici pro ně už není místo.

 

- Nový americký prezident Joe Biden kritizoval v úterý Trumpovu vládu, že distribuje vakcíny proti koronaviru příliš pomalu. Současnou rychlostí by proočkování amerického obyvatelstva podle Bidena "trvalo dlouhá léta". Biden přislíbil že zrychlí distribuci vakcín pěti až šestinásobně, "ale stejně to bude trvat mnoho měsíců, než dokážeme proočkovat většinu Američanů".

- Brazílie zaznamenala 58 718 denních nákaz za posledních 24 hodin a 1111 úmrtí. Je to nejhorší počet mrtvých od 15. září. Brazílie zaregistrovala už téměř 7,6 milionů nákaz a oficiální počet mrtvých stoupl na 192 681.

- Dánsko prodloužilo lockdown do 17. ledna po drastickém nárůstu infekcí minulý měsíc.

- Francouzské ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 11 395 nových infekcí za posledních 24 hodin, poprvé za poslední čtyři dny ten počet překročil 10 000. Jen 40 procent Francouzů se chce nechat proti koronaviru očkovat.

- Irsko zaznamenalo v úterý nejvyšší denní počet infekcí, 1546.

- Německo bude schopno poskytnout očkování proti koronaviru do léta komukoliv, pokud bude v EU schválena třetí vakcína, buď od firmy Johnson & Johnson, AstraZeneca nebo CureVac.

- Chile zaznamenalo v úterý první případ nového "britského", silně nakažlivého kmenu koronaviru. První případ tohoto nového kmenu byl nyní také zaznamenán v USA, ve státě Colorado.

- Španělsko bude registrovat ty občany, kteří se odmítnou nechat očkovat proti koronaviru. Databázi bude pravděpodobně sdílet po celé Evropské unii.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7323

Diskuse

Obsah vydání | 5. 1. 2021