Puč v USA: Útočníci měli v budově komplice

7. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
I letmý pohled na dokumentární materiál pořízený během včerejšího pokusu o trumpistický puč ve Washingtonu odhalí velice znepokojivou skutečnost: Útočníci měli v budově komplice, díky nimž v zásadě nemuseli překonávat její zabezpečení.


Ještě před začátkem útoku senátor Republikánské strany Josh Hawley (Missouri) vítal trumpistické násilníky obléhající Kapitol.

Video dále zachytilo policisty, kteří vpouštějí ultrapravicové militanty za bariéry.

A nikoliv, nevěřte trumpistickým Republikánům, že akci "provedla Antifa". Ve skutečnosti je z fotografií zjevné, že mezi útočníky byli mj. dobře známí američtí neonacisté.

Avšak ani fakt proniknutí ozbrojených útočníků do budovy, ani přítomnost ultrapravicových extrémistů v davu nebránily některým policistům v tom, aby se s obléhateli fotili - místo aby konali svou povinnost.

Kapitol byl krátce před půlnocí našeho času vyklizen speciálními jednotkami FBI, venku úřadují policisté. Jako záloha byly údajně letecky přesunuty do Washingtonu oddíly Special Forces ze základny Fort Bragg.

Důkladná prohlídka budovy Kapitolu, inventarizace škod včetně ukradených informačních nosičů, které personál nestihl zabezpečit, plus další nezbytné operace zaberou řádově měsíce.

Prošetření činnosti všech spolupachatelů puče uvnitř budovy si vyžádá srovnatelný časový horizont. Někteří z policistů budou evidentně nakonec nuceni přinejmenším hledat si práci jinde. Pokud se tedy sami vyhnou obvinění, za nějž mohou být uvězněni nejvýše na dvacet let.

Politické škody z puče jsou ovšem nedozírné - a potrvá dekády, než se diktaturám omrzí vysílat ve státních televizích záběry z Trumpem vyprovokovaných amerických nepokojů po každé kritické výhradě, jíž budou podrobeny na mezinárodní scéně.

1
Vytisknout
11535

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021