Průběžné zpravodajství:

Vitamín D zřejmě brání těžkému průběhu covidu-19

10. 1. 2021

čas čtení 3 minuty
- Vitamín D zřejmě brání těžkému průběhu covidu-19, respektive nedostatek vitamínu D, když lidé nechodí ven a nevystavují se slunci, v zimě, nebo u nebělochů, způsobuje těžký průběh covidu-19 a smrt. V zemích, kde se přidává vitamín D do potravin, je menší množství těžkého průběhu covidu-19, stejně jako v rovníkových zemích, kde jsou lidé vystavováni silnému slunci, který vytváří v organismu vitamín D. Státy by měly přidávat vitamín D lidem do potravy. V Británii se už dává obyvatelům starobních domovů. ZDE


- Poslanci Sněmovny reprezentantů byli zřejmě při středečním útoku trumpovských ultrapravičáků na Kapitol koronavirové nákaze, když se během obklíčení skrývali v budově Kapitolu. Byli v přítomnosti nejmenované osoby nakažené koronavirem.

- Itálie v neděli zaznamenala 361 dalších úmrtí, v sobotu do bylo 483 mrtvých. Celkem zaznamenala Itálie od začátku pandemie 78 755 úmrtáí na koronavirus.

- V Británii byly dosud na koronavirus očkovány dva miliony lidí, třetina lidí nad 80 let. Vláda chce očkovat 13 milionů lidí do poloviny února a do podzimu všechny osoby starší 18 let.

 
- V Británii v neděli zemřelo další 563 osob a země zaznamenala 54 940 nových denních nákaz. 4066 osob bylo hospitalizováno.

- Nový kmen koronaviru z Brazílie byl zaznamenán v Japonsku. Liší se od britské i od jihoafrické varianty. Ze čtyř cestujících, kteří z Brazílie 2. ledna přicestovali do Tokia, nemohl čtyřicetiletý muž dýchat, třicetiletá žena měla bolesti hlavy a v krku a teenager měl horečku. Čtvrtá osoba, náctiletá dívka neměla žádné příznaky.

- Nový kmen koronaviru, který se objevil v Británii, se zřejmě nevyhne neutralizaci vakcínami. Vědci v USA zjistili, že protilátky získané od předchozích pacientů velmi zřídkakdy útočí na ty části viru, které v novém kmenu koronaviru zmutovaly. Riziku, že vakcína nebude na nový kmen viru fungovat, prý čelí pouze půl procenta nakažených osob.

- Očkovací kampaň v Izraeli, nejrychlejší na světě per capita, se v neděli přesunula k druhé vakcíně ve snaze ochránit do února nejzranitelnější občany a uvolnit ekonomiku. Zásoby vakcíny od firem Pfizer/BioNTech začaly v Izraeli docházet, ale v sobotu večer zajistil premiér Netanyahu přednostní dodávky pro Izrael oplátkou za příslib, že firmě Pfizer poskytne statistická data z Izraele a fakticky tak Izrael promění v masovou testovací zónu ohledně toho, jak brání vakcíny pandemii. V Izraeli bylo očkováno 19,5 procent obyvatelstva a více než 72 procent lidí starších šedesáti let. Je to přibližně desetkrát větší procento lidí očkovaných v zemi než v Británii či v USA. Izrael plánuje očkovat všechny věkové skupiny do dvou měsíců. Druhým nejrychlejším státem v očkování jsou Spojené arabské emiráty, které do neděle očkovaly 10 procent obyvatelstva.

- V Německu sílí frustrace z pomalého očkování vakcínou, která v té zemi vznikla. Je nedostatek vakcín, brání složitá byrokracie, není dostatek zdravotníků a obyvatelstvo je staré a nemobilní. Většina rychle vzniklých očkovacích středisek v Německu je prázdná, očkovací týmy jsou posílány do pečovatelských domovů.

- Rusko zaznamenalo první případ nakažlivějšího koronaviru z Británie, u Rusa, který se vrátil z této země.

- Francie zaznamenala 15 944 nových denních nákaz a 151 úmrtí.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8833

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021