Průběžné zpravodajství:

Británie nabídne do Velikonoc očkování všem lidem nad 40

13. 3. 2021

čas čtení 6 minut
 
Situace v ČR se nelepší.  V pátek 12.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 14 920 nových denních nákaz. V ČR do 12. 3. zemřelo  23 083 lidí, to je denní nárůst o 218 mrtvých.   V nemocnicích je 8742 lidí, to je nárůst o 67 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 392 108 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Globální počet úmrtí na milion obyvatel za posledních 7 dní:


Počet očkovaných v ČR mírně stoupá, ale stále je to strašně málo. V pátek 12.3.  bylo v ČR očkováno 40 807 osob. Ukončeno bylo očkování jen  u 6968 osob. Celkem je vykázáno 1 049 108 očkovaných dávek.

Boris Cvek na Facebooku:

Titulní strana dnešních LN: reportér LN jako dobrovolník podává zprávu o umírání na covid v nemocnicích, to je hlavní téma. Pak sociolog Buchtík tvrdí, že pokud se čísla nákazy nezlepší do Velikonoc, můžeme být zavření celé léto - včetně možnosti cestovat po ČR. Titulek zní: "Velikonoce rozhodnou, jaké nás čeká léto". Zajímalo by mne, jaká je na to odborná shoda, že zrovna Velikonoce a ne třeba první máj nebo svatý Jan. Ale Buchtík má jistě pravdu, když v článku, ještě na titulní straně, odmítá, že by krize byla nějakou příležitostí - a když tvrdí, že pro většinu lidí jde o zoufalý boj, aby ztratili co nejméně. A podle mne hodně lidí prostě už rezignovalo, hlavně ti nejslabší, sociálně vyloučení, kam padá stále více lidí. A zlatý hřeb titulní stránky je vlevo dole: "Hřebíček proti covidu? Spíš babská rada". Bohužel s postupem zoufalství a psychického rozkladu budou lidi věřit čemukoli. Není to nic nového. Vím o jedné ženě, zdravotní sestře naprosto materialistického založení, která v době hluboké normalizace v 80. letech šla na hřbitov o půlnoci (!) sbírat nějaké byliny, protože věřila, že by jí to mohlo pomoci proti termínální rakovině. Podívejte se, jak fungují mnozí léčitelé. To je stará věc.

Kocourkov:

 





Míra očkování v ČR je stále otřesně nízká:

V Česku se nyní očkují především zdravotníci a senioři. Podle Blatného dostalo minimálně jednu dávku očkování přes 55 procent lidí nad 80 let. Přednostně jsou očkováni také zdravotníci, podle Blatného očkování dostalo přes 60 procent lékařů. V případě lékařů, kteří pracují v akutní lůžkové péči, má očkování zhruba 72 procent z nich. ZDE

- Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že není důvod proč suspendovat očkování vakcínou firmu AstraZeneca. Neexistuje žádná příčinná vazba mezi vakcínou a případy srážlivosti krve u několika očkovaných pacientů.

- Analýza bezpečnostních dat z více než 17 milionů dávek vakcíny nezjistila žádné důkazy, které by spojovaly vakcínu AstraZeneca s rizikem pulmonárního embolismu, trombózy žil anebo trombocytopenie, konstatoval její výrobce.

- Itále bude očkovat 500 000 lidí denně. 



- Dlouhý covid postihuje pětkrát častěji ženy pod 50 let než muže. ZDE

- Policie v Rakousku zablokovala v sobotu 26 výjezdů z města Wiener Neustadt pro kohokoliv, kdo nemá negativní koronavirový test. Ve městě je totiž 500 nakažených na 100 000 obyvatel, zatímco v Rakousku je průměr 198 nakažených na 100 000 obyvatel.

- Německo varuje, že počet nákaz by tam v dubnu mohl dosáhnout vrcholu jako o loňských Vánocích.

- Fotbalovým fanouškům v Petrohradě bylo v  sobotu dvě hodiny před zápasem v první lize nabídnuto očkování vakcínou Sputnik V ve snaze přesvědčit Rusy, aby se jich víc nechalo očkovat. V Rusku bylo ze 144 milionů lidí dosud očkováno jen 5 milionů. Rusové mají skeptický postoj vůči vakcíně vyráběné v Rusku.

- Do Velikonoc bude všem lidem nad 40 v Británii nabídnuta první dávka očkování. Zásoby vakcín se v Británii zdvojnásobují, takže v nadcházejících týdnech bude státní zdravotnictví moci očkovat milion lidí každý den. Lidé nad 50 let budou očkováni první dávkou v nadcházejícím týdnu, o tři týdny dříve než byl původní cíl britské vlády. - Sedm nových nákaz bylo registrováno v Číně, včera devět. Počet asymptomatických případů, které Čína nepovažuje za potvrzené stoupl na 17 z předchozího dne, kdy jich bylo 10. Celkový počet nákaz v Číně je 90 034, celkový počet mrtvých v Číně 4636.

- Austrálie zaznamenala po více než čtrnácti dnech jednu další nákazu koronavirem u jedné líkařky. Vyvolalo to uzavření nemocnic v daném místě a urgentní testování a trasování jejích pacientů. Lékařka minulý týden léčila dva pacienty, kteří se vrátili z Británie, a měla pozitivní test na britskou variantu koronaviru.

- Rusko zaznamenalo v sobotu 9908 nových nákaz. Celkem registruje Rusko 4 380 525 nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo v Rusku 475 osob, celkem v Rusku zemřelo 91 695 lidí.  

- Indie bude revidovat oxfordskou vakcínu kvůli obavám ze srážlivosti krve.

- Zemím v Tichomoří se podařilo vyhnout pandemii, přísnými karanténními opatřeními. Jenže pandemie přesto tyto společnosti zdecimovala. Přísné uzavření hranic izolovalo komunity, ohrozilo dodávky potravin, ochromilo ekonomiku zejména v té části světa, která je nesmírně silně závislá na vývozu a na turistice. ZDE 
 
- Brazílie zaznamenala opět za posledních 24 hodin více než 2000 mrtvých, celkem 2216 zmřelých, a to už třetí den v řadě. V Brazílii zemřelo více než 275 000 osob. Jenže Brazílie má 211 milionů obyvatel, takže v ČR by byl tento brazilský počet mrtvých 13 095, přitom má ČR téměř dvojnásobek mrtvých per capita. 2216 denních zemřelých v Brazílii děleno 21 by v ČR bylo 105 denních mrtvých, ČR má v současnosti více než dvojnásobek.

- Německu bude muset na vakcínu firmy Johnson & Johnson čekat až do poloviny dubna.

- Spojené státy proočkovaly už 101 128 005 vakcín.

- Spojené státy schválí vakcínu AstraZeneca začátkem dubna.

- Počet nákaz ve Francii přesáhl 4 miliony.

Poředchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6071

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021