Tisková zpráva:

Nevidomí fotbalisté předvedou své umění na turnaji v Brně

3. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
O víkendu 11. a 12. září 2021 se v Brně uskuteční mezinárodní turnaj ve fotbalu pro nevidomé Brno Friendly Cup. Klání, které odstartuje v areálu U Hrocha v městské části Jundrov, se zúčastní pět týmů ze čtyř evropských zemí, mezi nimi i pořadatel turnaje Avoy MU Brno.

Sportovní akce Brno Friendly Cup navazuje na turnaj Bučovice Blind Football Cup, který má tradici od roku 2013. „Turnaj v Bučovicích si vydobyl renomé nejlepšího klubového turnaje ve fotbalu pro nevidomé. Hráči, trenéři i diváci oceňují jeho přátelskou atmosféru plnou fascinujících sportovních výkonů. Letos se utkání v Bučovicích nekonají, přesto jsme chtěli tento sportovní zážitek divákům zprostředkovat, a to přímo v rodném městě našeho klubu,“ vysvětluje Jitka Graclíková, jedna z organizátorů této mezinárodní sportovní události.

O úvodní výkop turnaje se v sobotu 11. září v 9:30 postará Lukáš Bodeček, bývalý profesionální fotbalista. Mezi pěti mužstvy, které se poté utkají na trávníku, se objeví týmy Avoy MU Brno a ÖBSV z Vídně, jejichž výkony se každým rokem zlepšují a přibližují kvalitám nejlepších evropských celků. Diváci se mohou těšit také na řecké družstvo Pirsos Thessaloniki, vítěze bučovického turnaje z roku 2020, a německý klub FC St. Pauli, který se z vítězství radoval o rok dříve. Mezi favority na zisk zlatých medailí letos patří i tým Blista Marburg, aktuální bronzoví medailisté německé Bundesligy.

Vítězové budou moci společně s fanoušky svůj titul oslavit v neděli 12. září v 17:30 na závěrečném ceremoniálu, jehož se zúčastní také hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Brno Friendly Cup navazuje na tradici mezinárodního turnaje 

Brno Friendly Cup organizuje tým Avoy MU Brno, který má díky osmileté tradici pořádání mezinárodního turnaje Bučovice Blind Football Cup vazbu na mnoho zahraničních celků. Velkou měrou se tak podílí na budování evropské sítě fotbalových klubů pro nevidomé. Brněnské družstvo je úzce spjato s Masarykovou univerzitou a funguje pod záštitou Střediska Teiresiás, jež pomáhá studentům se specifickými nároky. „Masarykova univerzita je naší alma mater a zároveň partnerem, který nám akci pomáhá zajistit technicky a v profesionální kvalitě, abychom zajistili komfortní podmínky pro nevidomé hráče,“ uvedl Tomáš Bukovský, pořadatel turnaje a zároveň brankář domácího týmu.

Turnaj se odehraje na venkovním hřišti sportovního areálu U Hrocha a konat se bude za každého počasí. Všechna utkání bude řídit čtveřice zkušených evropských rozhodčích. Dva z nich na turnaj zamíří přímo z Tokia, kde na paralympiádě dohlížejí na zápasy nejlepších nevidomých fotbalistů na světě.

Během turnaje si specifika fotbalu nevidomých vyzkouší i mládež ze spolku Dětský futsal, jenž je dlouhodobým partnerem turnajů pro nevidomé fotbalisty. Významným partnerem turnaje je též společnost OrCam, která na místě nabídne zájemcům možnost otestovat produkt, jehož ambasadorem se stal známý fotbalista Lionel Messi. Jde o malou kamerku OrCam MyEye 2, která se připevňuje k brýlím a díky umělé inteligenci umí předčítat jakýkoli tištěný text, rozeznávat barvy, bankovky, produkty podle čárových kódů či lidské tváře.

Neváhejte se na nás obrátit s dalšími dotazy. Těšíme se na vaši účast.

1
Vytisknout
4476

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2021