Proč se Izraelci ztotožňují s Ukrajinci

6. 4. 2022

čas čtení 4 minuty
  • Když svět sledoval, jak se ruská armáda valí na Ukrajinu, děsivé pohledy zanechaly v mnoha Izraelcích hrozivě známý pocit. Navzdory vznešené rétorice o lidských právech a mezinárodním právu ze strany médií, politiků a aktivistů je Ukrajina ve svém boji za nezávislost, svobodu a národní suverenitu sama. Pro Izraelce sledování statečného boje Ukrajiny proti drtivé ruské agresi posiluje nejzákladnější premisu sionismu a Státu Izrael – přežití Židů závisí na ochotě bojovat, napsal Russell Shalev.

V mnoha ohledech jsou to pro Izrael nejlepší i nejhorší časy. Zpráva World Happiness Report nedávno umístila Izrael jako devátou nejšťastnější zemi na světě – sedm míst nad Spojené státy.

Porodnost mezi izraelskými Židy, náboženskými i sekulárními, zůstává vysoká. A Izrael navázal nové vazby s arabskými zeměmi na základě vzájemného uznání společného abrahámovského původu.

Bezpečnostní situace Izraele je přitom nejistá. V hloubi duše má mnoho Izraelců vytrvalý strach – mohli bychom být přemoženi sousedy, kteří nám chtějí ublížit? Byl by někdo ochoten se za nás postavit, kdyby ten den přišel?

Izrael vedl za poslední desetiletí čtyři války s mezinárodně označenou teroristickou organizací Hamás, z nichž poslední se odehrála v květnu 2021. Ta vypálila tisíce raket na izraelská města a přinutila miliony Izraelců uchýlit se do protileteckých krytů.

Desítky tisíc arabských občanů Izraele se zapojily do násilných nepokojů, které se zaměřovaly na židovské domy a podniky, a provedly několik lynčování nevinných kolemjdoucích.

V selhávajícím státě Libanon na severu se Hassan Nasralláh – vůdce teroristické skupiny Hizballáh – chlubí, že jeho organizace má dostatek raket, aby zasáhla každé město a cíl v Izraeli. Hizballáh dokonce slíbil, že v příští válce jeho komanda obsadí izraelské vesnice v Galileji a vyvraždí její obyvatele. Mezitím izraelský úhlavní nepřítel Írán otevřeně vyhrožuje zničením Izraele a pokračuje ve svém úsilí o získání jaderných zbraní. Aby byla situace pro Izraelce ještě nejistější, USA zvažují vyškrtnutí íránských Revolučních gard ze svého seznamu podporovatelů terorismu, přestože destabilizovaly a zničily blízkovýchodní státy Irák, Sýrii, Libanon a Jemen.

A přesto, zatímco ze všech stran sledují bezprostřední hrozby, propalestinští aktivisté a jejich spojenci prosazují falešnou ekvivalenci mezi ruskou invazí na Ukrajinu a vztahem Izraele k Palestincům. Realita je velmi odlišná.

Stejně jako u Ukrajiny je legitimita Izraele jako státu nepřáteli neustále podkopávána a zpochybňována. Propagandisté ​​pravidelně popírají židovský původ, historii a přítomnost v regionu a nazývají nás zahraničními osadníky, kteří jsou předurčeni k vytlačení, navzdory opakovaným izraelským nabídkám vzdát se svých práv na území výměnou za mírové ukončení konfliktu. Takže Putinovo tvrzení, že Ukrajina nemá žádnou legitimní identitu, je pro Židy známým scénářem. Chápou, že tyto falešné ekvivalence jsou motivovány touhou manipulovat veřejné mínění prostřednictvím dezinformační kampaně.

Zde je nepopiratelná pravda. Ruský útok na Ukrajinu vyprodukoval desetkrát více uprchlíků než v sedmdesátiletém konfliktu mezi Izraelem a jeho arabskými sousedy. Ukrajinci se nikdy neopásali výbušninami a nevyhodili do vzduchu nevinné Rusy v autobusech a kavárnách. Obyvatelé Charkova během posledních dvou desetiletí nevypálili na své ruské sousedy žádnou raketovou salvu. Jsou to Izraelci, nikoli Palestinci, kdo nadále čelí ohrožení své existence a také neustálému popírání své legitimity a historie.

Pro Židy to samozřejmě není záhada. Od počátku sionistického hnutí víme, že přežití židovského státu a židovského národa závisí téměř výhradně na naší obětavosti, síle a ochotě bojovat. To je důvod, proč Izraelci všech společenských vrstev obdivují boj Ukrajiny o přežití a ztotožňují se s motivací Ukrajinců postavit se ruské agresi. Protože víme, že pokud přijde ten den, budeme také opuštěni. Přesto budeme bojovat a vyhrajeme.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7600

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022