Británie posílá na Ukrajinu houfnice AS90 a dělostřelecké granáty

25. 4. 2022

čas čtení 5 minut
Británie vyšle na Ukrajinu 20 samohybných houfnic a desítky tisíc granátů, aby se podle očekávání vysoce postavených generálů zapojily do největší dělostřelecké kampaně od 2. světové války, upozorňuje Marco Giannangelli.

Zdroje o víkendu potvrdily, že 45 000 britských tříštivotrhavých granátů bude odesláno spolu se samohybnými houfnicemi AS90 do Polska, kde se ukrajinské síly naučí je používat a udržovat, než budou nasazeny na frontu.

Premiér Boris Johnson oznámil, že Británie vyšle dělostřelectvo po výzvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ohledně větší palebné síly, aby bylo možné čelit nové ruské ofenzivě v oblasti východního Donbasu.

"Stane se z toho dělostřelecký konflikt, potřebují podporu větším množstvím dělostřelectva, to jim poskytneme," řekl.

Prezident Zelenskij řekl, že je "vděčný" za vojenskou pomoc, a dodal: "Chceme víc, než je nám dáno, ale jsme spokojeni. Během války nemůžeme nic odmítnout ani odmítnout od největší vojenskou pomoc, která přichází ze Spojených států a Británie."

"V Evropě je mnoho dalších přátel, ale já mluvím o množství pomoci a jsem za ni vděčný."

Navzdory tomu, co většina expertů označila za vojensky nemotornou kampaň po nové invazi na Ukrajinu před dvěma měsíci, ruské síly nyní začaly bojovat efektivněji, uvedli západní představitelé.

"Ruské velení a řízení je efektivnější, vidíme chytřejší využití UAV a větší integraci elektronického boje," řekl jeden zdroj z NATO.

To platí i pro použití dělostřelectva.

"Ruské síly nyní používají dělostřelectvo jako součást taktiky manévrování, na rozdíl od pouhého úderu na cíle."

To je významné, protože cílem Ruska je pomalu obklíčit 30 000 ukrajinských vojáků.

(Podle běžně používaných údajů bylo na Donbase v době ukončení ruských útoků na Kyjev a Charkov přítomno nejméně 50 000 ukrajinských vojáků - pozn. KD.)

"Pokud Rusko soustředí dostatek síly, aby obklíčilo významnou část nejlepších ukrajinských sil, mohlo by dosáhnout územních zisků, které by bylo obtížné napravit," varoval zdroj.

Britské pásové houfnice AS90 – které mají dostřel 15 mil (24 km) – jsou vysoce obratné a mohou vypálit tři granáty za méně než 10 sekund. Jejich pancéřová ochrana je dostatečně silná, aby ochránila pětičlennou osádku před střelami zasahujícími pancíř.

Ukrajina také dostává 72 tažených houfnic z USA a 144 000 granátů – dost na tři týdny intenzivních operací – jako součást rozsáhlého obranného balíčku v hodnotě 620 milionů liber, který zahrnuje i drony pro zaměřování cílů.

Francie posílá 40 samohybných houfnic Caesar.

Generál Sir Richard Barrons, bývalý velitel společných sil NATO v Evropě, prohlásil: "Ukrajinské síly byly úspěšné v léčkách na krátké vzdálenosti, ale budou muset změnit způsob boje. Donbas je otevřená země a Rusové jsou ve střehu."

"To znamená zničení ruských obrněných sil mimo linii přímé dohlednosti, což vyžaduje dělostřelectvo a drony pro zaměřování cílů."

"Dělostřelectvo už bylo zdaleka největším zabijákem této války a teď toho bude jen přibývat."

Dodal: "Kdysi jsem velel pluku AS90. Snadno se z nich střílí, ale jsou to stroje složité na údržbu. Musíme zajistit, abychom Ukrajince dobře vycvičili a dodali dostatek munice."

Důležitou roli budou hrát i tanky.

Ukrajina nyní může postavit více tanků než Rusko, říkají americké zdroje po klíčových dodávkách tanků T-72 z České republiky, Slovinska a nyní Polska.

Dvě roty tanků Challenger 2 patřících King's Royal Hussars se začaly přesouvat z německého Sennelageru do Polska k plánovaným měsíčním válečným hrám.

Mohou tam být nuceny zůstat roky, aby Polsko mohlo poslat své tanky T-72 ze sovětské éry na Ukrajinu a čekat na nové americké náhrady, které mají být dodány v roce 2025.

Mezitím Británie napíná své vojenské síly také podél severního a jižního křídla Evropy.

Další rota 14 tanků, provozovaná Queen's Royal Hussars, se nachází ve Finsku na válečných hrách navržených jako ukázka jednoty NATO se severskou zemí.

V pátek finský parlament drtivou většinou hlasoval pro pokračování plánů na připojení k obranné alianci NATO.

V Estonsku byla jedna tanková rota z Royal Tank Regiment rozšířena o pěchotu z královské Royal Welsh battlegroup pro válečné hry s dánskými a italskými silami, zatímco RAF posiluje letecké hlídkování na rumunské hranici.

16th Air Assault Brigade se rozmístí v Makedonii spolu s vrtulníky Apache a Chinook z 1st Combat Aviation Brigade.

Vysoce postavený zdroj uvedl, že Británie bude mít brzy 6 000 vojáků v takzvané "demonstraci síly" nad rámec běžných závazků Spojeného království vůči NATO.

Justin Crump, generální ředitel strategické rizikové skupiny Sibylline, řekl: "Nasazení QRH do Finska, KRH do Polska a stávající tankový závazek vůči Estonsku – v současnosti zdvojnásobený na dvě bojové skupiny – znamená, že části všech tří běžných tankových pluků a jednoho záložního pluku, Royal Wessex Yeomanry, jsou nyní na východní frontě NATO."

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5969

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2022