Skutečná hrozba pro demokracii: Elon Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů

27. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Obhájci lidských práv, odborníci na veřejné zdraví a kritici médií byli v pondělí mezi těmi, kdo varovali, že koupě Twitteru nejbohatším člověkem světa, miliardářem Elonem Muskem, přímo ohrožuje demokracii a obecné blaho, protože dává do rukou jednoho člověka obrovskou moc nad platformou sociálních médií, kterou používají stovky milionů lidí na celém světě, píše Julia Conley.



 

Muskova koupě vyvolala obavy, že bude obnoven účet bývalého prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru. Trump byl z platformy vykázán v lednu 2021 poté, co porušil její pravidla tím, že své stoupence nabádal k násilnému útoku na americký Kapitol ve snaze zastavit certifikaci výsledků prezidentských voleb v roce 2020.

Nejde jen o nějaké převzetí společností. Jde o soubor velmi specifických kroků, které oligarchové provádějí a které postupně koncentrují ekonomickou, politickou a diskurzivní moc ve stále menším počtu rukou.

Jak v pondělí informovala organizace Media Matters, pravicoví politici ve Spojených státech byli Muskově koupi nakloněni od chvíle, kdy na začátku tohoto měsíce poprvé nabídl koupi platformy. V pátek republikán Jim Jordan v čele 18 republikánů ze Sněmovny reprezentantů napsal představenstvu Twitteru dopis, v němž požadoval, aby představenstvo uchovalo veškeré záznamy související s Muskovou nabídkou.

I když byl Twitter velkou a mocnou společností ještě před oznámením Muskova převzetí, jak uvádí Sana Saeed z Al Džazíry, tento nákup "podtrhuje znepokojivý trend, tedy schopnost jediného člověka koupit něco, co ovlivňuje stovky milionů (nejen uživatelů), aby tuto věc ovlivnil ke svému obrazu".

 

Celý článek v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
8063

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022