Slyšeli na ministerstvu vnitra ČR už někdy o 21. století?

1. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Ministerstvo vnitra prosadilo zkrácení lhůt, do kdy se váleční uprchlíci z Ukrajiny musejí po vstupu do Česka hlásit na cizinecké policii a do kdy musejí v případě změny nahlásit aktuální adresu pobytu. V obou případech je lhůta místo 30 nově tři dny. Chválí se tím na svých webových stránkách, píše Jan Salava. .

„Plnění povinnosti cizinců nahlásit změnu pobytu je naprosto klíčové nejen pro nás, ale hlavně pro samosprávy. Pouze při dostupnosti aktuálních údajů je možné cíleně plánovat využití ubytovacích kapacit podle toho, kde jsou zrovna potřeba,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že 30denní lhůta na nahlášení fakticky znamenala, že v registrech mohly být i několik týdnů neaktuální údaje.

 

To by jistojistě bylo chvályhodné, ovšem způsob jak toho má být dosaženo je zcela absurdní.

Podle videa, které vytvořilo MV ve spolupráci s hasiči se změna hlásí písemně poštou na doposud používaném starém formuláři, kde není podle mých zkušeností žádná jiná identifikace osoby než její jméno, datum narození a podpis. Nebo osobní návštěvou již tak přetížených pracovišť cizinecké policie nebo v pracovní dny také na jednotlivých KACPU.

Vyvstává řada otázek.

Kdo bude mít čas a jak rychle podle poštou doručených de facto anonymních oznámení aktualizovat údaje v databázích cizinecké policie?

Proč neexistuje možnost údaje oznamovat elektronicky? Zvlášť v situaci, kdy na formuláři není žádná vazba na pas nebo vízum.

Proč se vytvářela u hasičů nová databáze HUMPO? Dodnes reálně nefunkční.

A proč proboha, za vynaložení obrovského úsilí mnoha obětavých dobrovolníků, se vše řeší až ex post? Copak informace zpravodajců o hrozící ruské invazi a uprchlické vlně státní správa také zcela ignorovala?





0
Vytisknout
7722

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2022